Favicon in kako ga namestiti v WordPressu?

favicon

favicon

Favicon? Spletna stran brez favicona je, kot sem omenil v članku WordPress napake začetnikov, ena izmed pogostih marketinških napak, ki jih storimo pri gradnji spletne strani.

Razlog pisanja tega vodiča, kako se naredi favicon je v tem, da med prebiranjem raznovrstnih blogov še vedno opažam namesto lepih ikonc prazne kvadratke in v zadnjem času, ko je porast Genesis uporabnikov tudi veliko generičnih Genesis faviconov: genesis favicon.

Kaj je favicon?

Favicon je angleška okrajšava za “favorite icon” in v bistvu gre za majhno slikico velikosti 16×16 px, ki se v brskalniku prikaže zraven imena spletne strani, v vrstici zaznamkov in ostalih zavihkih ali bližnicah, ki jih uporabljamo v spletnih brskalnikih.

Zakaj dodati favicon na spletno stran?

Favicon uporabnikom pripomore pri lažjem in hitrejšem prepoznavanju in brskanju po spletnih straneh, poveča prepoznavnost vaše blagovne znamke in krepi odnos med vami in strankami.

Večina uporabnikov nas ima med brskanjem po spletu odprtih več zavihkov hkrati in ker se število odprtih zavihkov poveča, se skrijejo imena spletnih strani kar oteži listanje. Faviconi pri tem pomagajo, da lažje preklapljamo med stranmi.

Na spodni sliki je prikazan primer zavihkov in vrstice zaznamkov v kateri je na levi strani shranjenih pet bližnjic na različne strani, ki so grajene na Genesisu. Med njimi je tudi GR8 favicon. Ostale strani uporabljajo privzet favicon in posledično ni takoj razvidno za katero stran gre.

Sledi nekaj ostalih prepoznavnih spletnih strani in nato na desni strani štiri strani brez faviconov in zato prazni kvadratki kar zopet povzroči nezadovoljstvo med uporabniki spleta.

Kaj je favicon

Kako narediti favicon?

Favicon je preprosta majhna slikica velikosti 32×32 ali 16×16 px. Ikonco lahko naredite v Photoshopu ali v katerem brezplačnem programu kot je npr. GIMP. Za lažje delo kreirajte malo večjo sliko npr. 128×128 in kasneje popravite na velikost 32×32 px in jo shranite kot .ico ali .png.

Večina sodobnih brskalnikov podpira favicone v .png formatu razen starejših različic Internet Explorerja. V kolikor želite, da se bo favicon prikazoval tudi v starejših različicah brskalnikov mora biti vaš favicon velikosti 16×16 in v .ico formatu. Za konvertiranje iz .png formata v .ico lahko uporabite kak brezplačen generator kot je naprimer Dynamic Drive’s favicon generator.

Kako namestiti favicon v WordPress?

Zdaj lahko favicon prenesete v WordPress. Obstaja kar nekaj načinov in opisal bom nekaj najbolj pogostih.

1. način

Prenesite favicon na vaše spletno mesto s pomočjo FTP klienta v root direktorij. Nekaj o delu s FTP klientom smo že govorili v vodiču Kako namestiti WordPress vtičnik. Ko je favicon nameščen preprosto skopirajte spodnjo kodo v header.php vaše teme. GR8.si zamenjajte z vašim naslovom.

1    <link rel=”icon” href=”https://gr8.si/favicon.ico” type=”image/x-icon” />
2    <link rel=”shortcut icon” href=”https://gr8.si/favicon.ico” type=”image/x-icon” />

2. način

Pojdite v nadzorno ploščo in kliknite na Appearance => Theme Editor => izberite datoteko z imenom Header ali header.php, da spremenite podatke.

Poiščite vrstico, ki se prične z <link rel=”shortcut icon” in konča z /favicon.ico” /> in zamenjajte podatke.

3. način

V kolikor vaša WordPress tema nima header.php datoteke oziroma je ne najdete, lahko uporabite katerega izmed vtičnikov. Namestite in aktivirajte Insert Headers and Footers plugin. Po aktivaciji pojdite v Settings => Inset Headers and Footers in prilepite zgornjo kodo v header polje in shranite nastavitve. Odlično deluje tudi vtičnik All in One Favicon.

4. način

Uporabniki genesisa lahko uporabite vtičnik Genesis Hooks ali samo zamenjate privzeti favicon. Iz spodnje slike je razvidno, da se nahaja v temi pod slikami. Do nje lahko pridete preko FTP klienta ali cPanel nadzorne plošče.

kako dodati favicon

Upam, da vam je bil vodič za namestitev favicona v pomoč!

V kolikor je odgovor pozitiven, vas vabim da se prijavite na naše novice ali pa všečkate našo Facebook stran.

Dodaj odgovor