WordPress stran ali WordPress prispevek, to je sedaj vprašanje

Wordpress stran ali prispevek

Wordpress stran ali WordPress prispevek

WordPress nam v osnovi nudi dva različna tipa vsebine in to sta stran in prispevek in v tokratnem prispevku bom razložil razliko med stranmi in prispevki v WordPressu, angleško “pages and posts”. Začetniki se pri tej izbiri pogosto sprašujejo, katerega uporabiti in kakšna je med njima razlika.

Na prvi pogled ni bistvenih razlik ne v nadzorni plošči in ne na strani objave. Vendar ko pogledamo podrobneje, so razlike precejšnje.

5 bistvenih razlik med stranmi in prispevki v WordPressu

  1. Prispevki se bodo prikazovali na blogu, v arhivu in v RSS virih. Strani se ne bodo.
  2. Prispevki so označeni z datumom, časom, kategorijami in z značkami. Seveda če te možnosti ne odstranimo. Strani so brez kategorij in oznak.
  3. Prispevki so kategorizirani, strani imajo hierarhijo.
  4. Prispevki imajo komentarje vklopljene že v osnovi, razen če jih ne izklopimo. Pri straneh je ravno obratno.
  5. Strani imajo predloge po meri, prispevki tega nimajo.

WordPress stran je kot časopis

Poglejmo si razliko med prispevki in stranmi še na malo drugačen način. Predstavljajmo si WordPress stran ali blog kot revijo ali časopis. V bistvu je oboje zbirka člankov in drugih delov vsebine razvrščenih po kategorijah.

The Difference Between a Page and a Post on WordPress


Zgoraj si lahko ogledate prispevek Chrisa Pirilla, ki v nekaj minutah razloži razliko med stranjo in prispevkom.

Primerjave med WordPress stranjo in časopisom:

  • WordPress stran/blog = časopis/revija
  • WordPress tema = dizajn časopisa/revije
  • Stran = stran
  • WordPress prispevek = časopisni prispevek
  • WordPress kategorija = v časopisu kot kategorija šport, posel, lokalne novice…

Kako hirarhija strani vpliva na strukturo strani in imena povezav?

Prej sem omenil, da imajo strani hierarhijo in zato jih lahko razporedimo v drevesno strukturo kot družinsko drevo. Tako dobimo nadrejene in podrejene strani.

Za primer vzemimo, da imamo nadrejeno stran, ki se imenuje Storitve. Ime povezave bo tako imestrani.si/storitve. Zdaj lahko kreirate podrejeno stran z imenom WordPress, ki se bo prikazovala kot imestrani.si/storitve/wordpress/. V kolikor nove strani ne bi postavili v podrejeni položaj bi ime povezave izgledal takole: imestrani.si/wordpress/. Od strukture, ki jo izberete je tudi odvisno ali je vaša stran optimizirana za iskalnike.

Na tak način ne delujejo prispevki. Vsak prispevek, ki ga kreiramo, se pomeša z ostalimi prispevki v strukturi in mora biti v nadrejeni ali podrejeni obliki, zato ima lahko le obliko kot je ta: imestrani.si/storitve ali imestrani.si/storitve/blog/14/06/wordpress/ oziroma je odvisno kako nastavimo trajne povezave, angleško “Permalinks”.

Zakaj naj bo “Kontakt” stran kreirana kot stran in ne kot prispevek?

Najlažji način za razlago je stran Kontakt, ki jo najdemo skoraj na vsaki spletni strani ali blogu. Verjetno si takšne strani, ki vsebuje nekaj naših osnovnih podatkov in kontaktni obrazec, ne želimo kreirati kot prispevek. V kolikor bi kontaktno stran namreč kreirali kot prispevek, bi se pojavila na blog strani kot časopisni članek. Za primer si lahko pogledate kako se na gr8.si/blog/ prikazujejo taki prispevki.

Ima katera od njih SEO prednosti?

Na kratko povedano – mogoče. Za začetnika je veliko bolj pomembno, da se osredotoči in stran organizira tako, da je namenjena uporabniku oz. obiskovalcu spletne strani. Z uporabno vsebino…

V kolikor še niste prelistali predhodnih prispevkov na WordPress tematiko jih ne prezrite. Pripomogli vam bodo k lastni izdelavi spletne strani. Vedno pa nas lahko tudi kontaktirate in vam stran pomagamo izdelati.