WordPress napake začetnikov

Wordpress napake za začetnike

Idejo za članek WordPress napake za začetnike sem dobil med urejanjem neke spletne strani. Ni mi bilo povsem jasno, kako do nekaterih napak sploh lahko prihaja, dokler se nisem spomnil svojih prvih WordPress korakov, ko sem bil v tisti koži… in ker smo bili vsi nekoč začetniki, je bolje, če se naučite iz mojih napak.

Opisal bom nekaj začetniških napak, katerim se je pri gradnji spletne strani potrebno izogniti, da bo ta delovala čim bolje, bila čim višje rangirana v spletnih iskalnikih ter bolj varna pred spletnimi napadalci. Članek bom sprotoma nadgrajeval glede na primere s katerimi se bom soočal.

WordPress namestitvene napake

Wordpress namestitvene napake
Slika: Flickr

Napačna izbira podmape

Verjetno ste že kdaj obiskali kakšen blog z spletnim naslovom http://imebloga.si/blog/? Takšni naslovi so popolnoma normalni in sprejemljivi (čeprav že v osnovi rajši nameščamo WordPress v osnovni direktorij – se pravi http://imebloga.si/). Kadar pa naletim na naslov kot je na primer http://imebloga.si/blog/wordpress/ pa lahko zagotovo trdim, da je šlo za začetniško napako pri nameščanju.

Dodatna mapa sicer ne predstavlja večjih težav, je pa popolnoma nepotrebna v kolikor želite imeti čisto namestitev WordPress-a.

Namestitev napačne teme

Na spletu imamo na razpolago na tisoč brezplačnih tem, vendar izbrati temo samo zato, ker vam je preprosto všeč, ni najboljša ideja.

Vedno kadar izbirate temo morate imeti v mislih končnega uporabnika oziroma vašo stranko ali bralca. Nato se vprašajte, katere funkcije bi privlačile vašo ciljno publiko? Kakšna postavitev je najboljša glede na vrsto vsebine, ki jo boste ponujali. Za primer lahko vzamemo neko temo, ki je fantastična, a je preprosto prilagojena blogu za fotografije, vaš namen pa je podajati informacije v tekstovni obliki.

Ravno tako poskrbite, da izberete pravo barvo, pisavo, barvo povezav in vrsto pisave, da kasneje ne zapravite preveč časa za prilagajanje teme.

V koliko se odločate za nakup neke teme se prepričajte, da zraven dobite dovolj dokumentacije in nadaljnje podpore uporabniku. Ravno zaradi te odločitve sam prisegam na StudioPress teme (aff). V kolikor pa iščete profesionalno brezplačno temo, pa nikakor ne boste zgrešili z temami Woothemes.

Spletna stran nima favicona

Kaj je favicon

Več o tem zakaj je favicon za vašo spletno stran oziroma prepoznavnost vaše blagovne znamke pomeben si lahko preberete v članku oz. vodiču Zakaj in kako namestiti favicon v WordPress, kjer je podrobno razloženo kako favicon izdelati in ga namestiti na vašo spletno stran.

WordPress varnostne napake

WordPress varnostne napake
Slika: Flickr

Slabo geslo

Prvi korak pri varnosti vaše WordPress spletne strani je kreiranje gesla, ki naj ne bo vašim sivim celicam takoj dostopno ali celo enako za vse (e-mail, forume, bančne profile in wordPress), ker ste tako veliko bolj ranljivi. Res, da te nasvete poslušamo vsak dan in se z njimi popolnoma strinjamo, je pa vprašanje, koliko se jih držimo. Na spletni strani splashdata.com lahko preberete 25 najpogostejših gesel v letu 2013.

WordPress je že z različico 3.7 (code name Basie 🙂 ) zelo izpopolnil varnostni merilec gesla in se morate kar potruditi, da pridete v zeleno polje. Seveda pa nastane problem, ko imate enkrat več 10 spletnih strani in ravno toliko zapletenih gesel. Malo sem pobrskal po spletu in našel nekaj programov, ki vam lahko olajšajo delo. Eden izmed takih brezplačnih programov je LastPass, v kolikor pa potrebujete varen generator gesel, pa si preberite članek na Mashable.com.

Neposodabljanje WordPress sestavnih delov

Preverite, če imate naložene vse WordPress posodobitve. Starejše različice so vedno bolj ranjljive in dovzetnejše do spletnih napadov. Razvijalci redno posodabljajo programsko opremo in s tem odpravljajo varnostne luknje. Če še niste posodobili vtičnikov, tem in WordPress-a samega, svetujem, da preverite posodobitve vsaj enkrat tedensko ali pa nastavite na avtomatsko posodabljanje.

WordPress komponente posodobite tako, da se v nadzorno ploščo prijavite kot administrator in potrdite posodobitve, ki so označene. Kliknite na spodnjo sliko in si poglejte primer strani, ki ni posodobljena z zadnjimi popravki.

Wordpress posodobitve

Neizdelovanje varnostnih kopij

Ste eden tistih, ki ne izdeluje varnostnih kopij lastnega bloga, ker mislite, da to nima nobene povezave s samo varnostjo WordPress-a? V tem primeru ne gre samo za škodo, ki vam jo lahko povzročijo spletni napadalci, ki so lahko konkurenti v vašem poslu, ampak se včasih preprosto zgodi, da se zadeve sesujejo z našo ali brez naše pomoči in je dobro, da smo takrat pripravljeni, čeprav nam ponudniki gostovanja to ponavadi sami zagotavljajo.

Po navadi je najboljša praksa, da si zadevo poenostavimo in jo avtomatiziramo s kakšnim vtičnikom, ki bo storil take stvari namesto nas.

Eden izmed brezplačnih vtičnikov, ki ponuja takšno storitev in sva ga že omenila v članku o vtičnikih je BackWPup Free (ima tudi plačljivo verzijo, ki stane 75$).

WordPress SEO napake

WordPress SEO napake
Slika: Flickr

Nimate XML zemljevida?

Kazala so v osnovi namenjena uporabnikom spletnih strani za lažje brskanje za informacijami. XML obliko zemljevida je v letu 2005 lansiral Google zaradi lažje indeksacije spletnih strani. Na ta način spletnim brskalnikom omogočimo hitrejšo in boljšo indeksacijo spletne strani.

Spletni zemljevidi v zadnjem času igrajo zelo pomembno vlogo, ker na ta način hitro prikažejo, da gre na spletni strani za novo vsebino in kakšno strukturo ima ta vsebina oz. v končni fazi celotna spletna stran ali blog.

V kolikor še nimate nameščenega XML spletnega zemljevida je ena izmed rešitev namestitev WordPress SEO by Yoast vtičnika v katerm pod nastavitvami XML Sitemap dodate kljukico in shranite nove nastavitve. Zadeva je prikazana tudi na spodnji sliki.

XML zemljevid

Permalink struktura

Je napaka, ki se pojavlja čedalje manj, vendar še vedno opažena pri novih uporabnikih WordPress-a. Permalink struktura je osnovno nastavljena “post ID” kar pomeni, da bo url naslov vaše objave izgledal nekako takole www.vašastran.si/?p=123. Nekako hecen izgled in totalno neprijazen glede optimizacije spletne strani.

Predlagam, da v nadzorni plošči pod Settings => Permalinks spremenite tako, da bo url naslov vseboval ime članka. Primer lahko vidite tudi s klikom na spodnjo sliko.

wordpress permalinks

Preveč zarjavelih vtičnikov?

O vtičnikih in njihovem nameščanju sem že pisal. Tukaj bi pa predvsem poudaril, da z vsakim novim nameščenim vtičnikom lahko povečamo čas nalaganja spletne strani in prav tako se poveča možnost, da smo z namestitvijo novega nepreverjenega vtičnika prepustili proste roke razvijalcu in s tem ogrozili varnost spletne strani. Zato se vedno prepričajte za kakšen vtičnik gre in če ga res potrebujete.

Imeti nameščenih veliko vtičnikov samo po sebi ne predstavlja večjih ovir oz. težav. Se pa težave začnejo kadar se pojavi “slab vtičnik”.

Sam se zadeve večinoma lotim tako, da preberem vse kar najdem o nekem vtičniku, predvsem izkušnje drugih. V primeru, da gre za novejši vtičnik, ga potem prvo namestim na kakšno od testnih strani, da vidim kako se z njim spletna stran obnaša. V kolikor nimate testne strani vam predlagam, da vtičnike nalagate enega in po enega, ker je tako lažje razvidno ko se pojavijo kake težave (vmes obvezno delajte varnostne kopije).

Preizkusite lahko tudi vtičnik Performance Profiler Plugin, ki bo testiral vtičnike na vaši spletni strani, saj velja pravilo, da lahko en slab vtičnik vašo stran upočasni bolj kot 50 dobrih :).  Počasnih oz. neodzivnih strani pa tako spletni iskalniki kot uporabniki ravno ne obožujemo preveč.

Že na začetku sem omenil, da bom ta članek nekje tedensko širil tako, da lahko pričakujete nadaljevanje.

Dodaj odgovor