Velikost je pomembna, ali pač ne?

Bigger is better

Bigger is better

Odrasli smo v prepričanju, več kot se bomo učili, več bomo lahko zaslužili (ok, pustimo zdaj ob strani trenutno situacijo in to, da tudi izobrazba ni več nikakršno zagotovilo). V prepričanju, da večja kot bo naša hiša, boljše bomo v živeli in v prepričanju, da imajo dekleta z večjimi prsmi več sreče, ker jih je take naredila mati narava.

Lepotna industrija vsako leto prisluži miljone samo zato, ker nismo zadovoljni z velikostjo (obsegom) stegen, zadnjice in trebuha. Vsi stremimo k temu, da bi bili naši trebuhi manjši, prsi večje in zadnjice bolj napete. O idealu, kakšna velikost je ˝prava˝ velikost smo vzgajani že od majhnega. Vzgajajo nas mediji, vzgajajo nas oglaševalci, vzgaja nas šolski sistem, vzgaja nas vse, kar vidimo in slišimo okoli nas.

Toda zakaj nam nihče ne pove, da je edina, zares edina velikost, ki je pomembna, velikost našega srca. Zakaj nas tega ne učijo v šoli? Zakaj nam tega ne povejo učitelji? Zakaj ne (vsi) starši in zakaj ne mnenjski voditelji in filmske zvezde, ki jih obožujejo mnogi? In če že ne najpomembnejša, pa ena od najpomembnejših?

Zakaj niti ena ura v 12 letih šolanja (minimalno 12 letih), ki smo jih opravili, ni posvečena temu, kako postati srečnejši in boljši ljudje? Zakaj se večino življenja ukvarjamo z velikostjo naših hiš, avtomobilov in številko na računu? Zakaj potrošimo na tisoče evrov, da bi pridobili ˝pravo˝ velikost določenega dela telesa, kar pa dolgoročno ne zagotavlja zadovoljstva niti sreče (če še niste vedeli, umetne prsi ne povečujejo vaše sreče, samomori med nosilkami silikonk se v primerjavi s tistimi, ki prisegamo na naravne, niso nič kaj zmanjšali).

Zakaj namesto bruto družbenega proizvoda ne merimo bruto nacionalne sreče? So številke na bančnih računih in debelina naših denarnic res pomembnejši od tega kako srčni in srečni smo? Pravzaprav obstaja država, kjer merijo bruto nacionalno srečo in imajo celo komisijo za bruto nacionalno srečo. To je Butan, majhna kraljevina v Aziji, stisnjena med Indijo in Kitajsko.

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2011 na predlog Butana sprejela resolucijo, ki iskanje sreče priznava za temeljni cilj človeka. Papir zdrži vse, pravijo, ampak praksa in realnost sta nekaj popolnoma drugega.

flowers
Slika: Flickr

Še vedno živimo v svetu merskih sistemov, kjer merimo stvari, ki so lahko izmerljive, da se lažje primerjamo med seboj in ne človeško potegnemo črto nad tistimi, ki teh merilnih idealov ne izpolnjujejo. Še vedno živimo v svetu, kjer nam medji ne prodajajo več izdelkov ampak srečo, ki jo bomo dosegli le s pomočjo določenih produktov, ki jih seveda lahko kupimo, nas pa iz srčnih in preudarnih porabnikov spreminjajo v brezsrčne in brezglave potrošnike?

Ko se boste naslednjič vprašali, kako bi lahko lahko spremenili višino številk na vašem računu in kako bi se mogoče bolje počutili z drugo velikostjo košarice, raje pomislite, kako bi povečali vaše srce. Kajti naše srce ima eno čudovito in nezamenljivo lastnost, ki nam je vsi svetleči in neuporabni produkti tega sveta ne morejo dati. Naše srce lahko raste neprestano in neomejeno. Lahko raste vsak dan in to popolnoma brezplačno.

Preživite eno uro na teden v domu starejših ali se pridružite prostovoljnem projketu v vašem kraju. V zavetišču poskrbite za zavržene živali in ponudite otroku s težavami v šoli svojo pomoč pri učenju. Popolnoma nič vas ne stane, da svoje navade, kako namesto svojega mošnjička z zlatniki povečate svoje srce, prenesete na svoje otroke, prijatelje in družino.

Popolnoma nič vas ne stane, da ste bolj srčni in posledično tudi srečni. Kajti sreča je resnična le, če jo delimo z drugimi. Velikost je pomembna, se strinjate?

Naslovna slika: Flickr

O avtorici: Andreja Jernejčič. Potuje. Piše. Fotografira. Se vozi z vlakom. Včasih tudi s tovornjakom. Najraje sama. Berete jo lahko na Adventurous Journeys in na Odpotovanja. Sledite ji lahko na Snapchat: AndrejaJourneys, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest.