Hočeš uspeti s promocijo? Povej zgodbo na način, ki ga ni uporabil še nihče drug.

pripovedovanje zgodb
Če so včasih reklamni bloki na televiziji ali oglasna sporočila na radijskih postajah skrbeli za to, da je širša javnost izvedela za našo zgodbo, ponudbo, storitev, pa je danes marsikaj drugače.

Klasična PR sporočila so že dolgo »passe«, klasično oglaševanje tudi več ne prinese tolikšne prodaje kot nekoč. S prihodom in razcvetom družbenih omrežij se je spremenil pristop. Zdaj smo mi kot proizvajalci oziroma ponudniki storitev tisti, ki ustvarjamo zgodbe, preko katerih širša javnost izve za nas.

sabina gosenca

Kljub temu, da je življenje res pestro in da se vsak dan na medijskem področju, kjer sem aktivna, zgodi ogromno novih stvari, pa moram priznati, da ni lahko izbrati teme za članek. Zakaj? Zato, ker vsakič znova, ko razmišljam o pisanju, pomislim nate, ki prebiraš te vrstice. Želim, da imaš v prvi vrsti ti korist od branja člankov – da se česa novega naučiš in dobiš motivacijo za nadaljnje delo.

Prav to – kako koristne so objave, je bistvenega pomena, ko gre za aktivnosti na družbenih omrežjih. A ne gre le za aktivnosti na popularnih družbenih omrežjih. Pomembno je namreč tudi to, kako komuniciramo s širšo javnostjo in mediji. Ti so namreč še vedno eden najmočnejših kanalov promocije.

SODOBEN PRISTOP = OSEBNI PRISTOP

soncni zahod

Bolj kot kdaj koli prej je pomembno, da je v taktiki in strategijah, ki jih uporabljamo, moč zaznati osebno, čustveno noto.

Kanadska strokovnjakinja s področja odnosov z javnostmi in družbenih omrežij Maggie Patterson v svojem članku na portalu Maximize Social Business izpostavlja 4 načine, kako vnesti svežino in osebnost v objave oziroma sporočila za javnost:

  1. DEJSTVA GOVORIJO, ZGODBE PRODAJAJO
  2. Skozi zgodbe javnost izve več o tebi in tvoji dejavnosti. A ne le to – če v vsebini najdejo delček sebe ali pa zaznajo, da bi koristila komu drugemu, jo delijo naprej. To pa že pomeni promocijo tudi zate.

  3. VIDEZ SPOROČILA NAJ BO NEKAJ POSEBNEGA
  4. Uporabljaš zanimive naslove, privlačne podnaslove, podpise k fotografiji? Enolično napisana besedila ne vzbudijo pozornosti. Prav tako ni dobro, če je sporočilo zelo podobno tistemu, s čimer se v javnosti predstavlja konkurenca. Vzemi si čas in preden sporočilo posreduješ v javnost, ga preglej in razmisli, ali bi lahko še kaj izboljšal.

  5. INFORMACIJE NAJ BODO VIDNE
  6. Si vedel, da človeški možgani kar 60.000 – krat hitreje zaznavajo slike kot pa tekst? Zato premisli, kako boš javnosti predstavil nek produkt ali dejavnost – skozi suhoparen tekst, v katerem boš našteval podatke, ali boš bistvene stvari izpostavil s sliko, grafiko, morda celo video posnetkom? Razmisli, gre za to, kako se bodo na objavo odzvali uporabniki, potencialni kupci. Ni vseeno, ali se bodo ob tvojih objavah in vsebini dolgočasili, ali pa boš v njih sprožil pozitivna čustva in reakcije, ki bodo zate pomenile večjo prepoznavnost.

  7. NISI ROBOT
  8. Je že res, da veljajo neka pravila v svetu medijev, družbenih omrežij, toda ni potrebe, da je vse v nekih kalupih, strogo formalno in po domače povedano, »zategnjeno«. Če hočeš, da te opazijo, je potrebno imeti nek prepoznaven imidž, zato je vredno razmisliti, kako lahko s svojim pristopom ustvarjaš neko osebno znamko, zaradi katere bodo ljudje – predstavniki medijev ali potencialni kupci tvojih proizvodov oziroma storitev želeli sodelovati s tabo.

V nadaljevanju namigom iz tega članka dodajam še nekaj svoje osebne note, izhajajoč iz več kot desetletnih izkušenj na področju medijev in odnosov z javnostmi.

ZANIMIVA VSEBINA = KORISTNA ZA UPORABNIKA

pripovedovanje zgodb
Foto: Flickr

Ustvarjanje zgodb je izjemno pomembno, a treba se je zavedati, da ne gre le za samo zgodbo – vsebino, temveč za to, kaj le-ta pomeni javnosti oziroma koliko se lahko bralec iz nje nauči. Zato – ko razmišljaš o tem, kako se predstaviti uporabnikom družbenih omrežij ali na spletu, imej v mislih naslednje: če se bo bralec našel v zgodbi, če bo začutil, da je koristna zanj ali za njegove bližnje, jo bo delil naprej. Izpostavi vrednote, ki te vodijo k zastavljenim ciljem, prikaži kak utrinek iz zakulisja nastajanja te zgodbe, zastavi bralcu vprašanje, kaj misli on, kakšni so njegovi pogledi, občutki…

DRZNI SI BITI DRUGAČEN (original je vreden več kot kopija)

Predlagam, da ko sestaviš nek zapis, sporočilo, ki ga želiš posredovati v javnost, še vsaj enkrat ali dvakrat vse skupaj lepo v miru prebereš. Morda boš ob vnovičnem branju prišel do ideje, kako bi nekaj bolj zanimivo napisal… morda boš našel napako in jo popravil, morda se boš spomnil, da si nekaj pomembnega izpustil… Skratka, vzemi si čas in oblikuj besedilo tako, da bo res nekaj posebnega.

Naj ne bo enako kot so že besedila tvojih največjih konkurentov. Bodi pozoren na to, kakšne izraze uporabljaš, so za bralca razumljivi, zanimivi, ga spodbudijo k akciji, k razmišljanju o tebi? Spodbudi tekst v bralcu željo po tem, da bi izvedel še kaj več? In še nekaj, preden gre sporočilo kamorkoli naprej v javnost – daj ga v predogled lektorju, saj si ne želiš, da bi bilo v njem polno slovničnih napak, ali pač?

FOTOGRAFIJE DA, A NE KAKRŠNE KOLI

Pri ustvarjanju vsebin, naj gre z splet ali za sporočila medijem, je nadvse pomembna kakovost fotografij. Kot urednica portala Triumfator.si, še prej pa dolgoletna športna novinarka za različne medije, velikokrat dobim po elektronski pošti sporočila s strani raznih klubov in društev ali podjetij, ki želijo, da objavim novico, povezano z njimi. V sporočilu je zapisanih cel kup stvari, pogosto poročila od A do Ž (rezultati, prejemniki nagrad, govorci na prireditvah, nastopajoči, občinstvo…) potem pa – ali nobene slike, ali ena sama, pa še ta iz arhiva.

Če dobim več kot 3 dobre fotografije, sem lahko že zelo vesela. To, da se torej ljudje, ki pošiljajo sporočila za objavo, ne zavedajo, kako pomembne so fotografije, nikakor ni dobro za promocijo. V kolikor pa ustvarjaš vsebine za spletne medije, tudi družbena omrežja sodijo zraven, pa razmisli o infografiki, namesto da v tekstu naštevaš preveč statističnih podatkov. Kot rečeno, slike so bistveno bolj opazne in jih človeški možgani hitreje zaznavajo, kot tekste.

UPOŠTEVAJ PRAVILA, A DODAJ DEL SVOJE OSEBNOSTI

brez pravil
Foto: Flickr

Čisto preprosto. O tem, kako se pišejo sporočila za javnost ali kako se komunicira v medijih ter na družbenih omrežjih, si lahko prebereš v številnih priročnikih ali spletnih portalih. Priporočam knjigo mag. Andreje Jernejčič – Kako uspešno sodelovati z mediji, tudi na svoji strani pa med drugim pišem o tem, kaj vsebuje oziroma kako izgleda dobro sporočilo za javnost.

A ne glede na številne namige in nasvete, ki jih dobiš na spletu ali v raznih priročnikih, pomembno je, da vsaj v določeni meri ostaneš to, kar si. Dobro je, da imaš v svoje delo dodaš tudi osebno noto. Lahko je to že podpis v e-mailu, h kateremu dodaš priljubljeni citat… lahko si ustvariš malce drugačno Facebook stran, kjer ljudje že ob prvem obisku začutijo tvojo energijo in vrednote, ki te vodijo skozi življenje.

K fotografijam, ki jih objavljaš, lahko dodaš minimalističen vodni žig oziroma podpis, ki bo tvoje avtorske fotke in grafike ločil od drugih, tebi pa hkrati prinesel večjo prepoznavnost. Dva primera iz moje osebne prakse na fotografijah:

Primer- sporočilo s podpisom in citatom-

Primer- sporočilo s podpisom in citatom- (1)

Pri kreiranju sporočil za objavo v medijih ali družbenih omrežjih (naj gre za kratka sporočila ali za tisto pravo sporočilo za javnost, ki je skoraj tako dolgo kot tale članek) seveda je pomembno, da se držimo nekih družbenih norm in pravil, tudi pravilna raba slovenskega jezika je zaželena. A glede na to, koliko sporočil dnevno prejmemo, kakšen je obseg informacij, ki dnevno vstopajo v življenje nas in naših bližnjih, je še kako pomembno, da ohranimo lastni jaz, da se po nečem ločimo od drugih.

Zanima me, s kakšnimi izzivi se pri ustvarjanju vsebin ali pri komuniciranju z mediji soočaš ti? Kakšne so tvoje izkušnje s pisanjem sporočil za javnost? Jih sploh imaš, jih sploh ustvarjaš, ali za to raje najameš PR agencijo oziroma strokovnjake s tega področja? Vesela bom tvojega komentarja.

Dodaj odgovor