Je izjemno pozitivna, nasmejana in polna energije (na vprašanje mi je odgovarjala takorekoč iz plaže..).
Več v intervjuju.
Povzetek intervjuja
Osebna misel
Vse se zgodi z določenim namenom in vse je točno tako kot mora biti
Poslovni neuspeh
je obvezni del podjetništva – neuspehi te naredijo močnejšega in pametnejšega
Podjetniški AHA moment
Ko se vsake toliko zavem, da je bil skok v podjetništvo res najboljša odločitev mojega življenja
Trenutni posel
Organizacija različnih dogodkov in izobraževanj in urednica spletne kulinarične revije S brez konzervansov
Spletni vir
Facebook stran Mesto poslovnih diamantov
Trenutno bere
Zgodovina sveta v šestih kozarcih – noro dobra knjiga za vse gurmane
Kje jo lahko kontaktirate
Email, Facebook, LinkedIn
Intervju
Uvod
Huh, premalo prostora… 🙂 Sem ženska, podjetnica, mama, hči, sestra, prijateljica, organizatorka in še marsikaj. Počnem to, kar me veseli: uživam življenje ter organiziram dogodke in izobraževanja za različne okuse. Vedno pogruntam kaj novega, da stranke lahko izbirajo med širokim naborom dogodkov. Pred kratkim pa sem postala tudi urednica nove spletne kulinarične revije S brez konzervansov, tako da mi dolgčas res ni. 🙂
Tilen: Zakaj organizacija dogodkov?
Urša: Ko sem po 17 letih zapustila »varno« službo v veliki korporaciji, sem začela razmišljati, kaj bom počela v življenju. In odgovor je bil na dlani – to kar sem počela večino mojega življenja…organizirala razna srečanja, zabave, delavnice itd. Tako sem lahko to, kar sem in še počnem z veseljem, pretvorila v poslovno priložnost.
Verjamem, da je v življenju vse točno tako kot mora biti. Da se stvari odvijajo v pravo smer, tudi če nam marsikdaj ni jasno, zakaj. Že ugotovimo kasneje.
Vključujem ga vsak dan sproti, glede na dogodke, ki se odvijajo. Pomaga mi, da tudi, ko stvari niso najbolj rožnate, grem naprej in ne obupam, ker vem, da bo na koncu vse ok in tako kot mora biti.
Če v nekaj verjamem…popolnoma!
Hm, res ne bi vedela. Mislim, da zadnje čase tančice kar lepo padajo in še bolj bodo…
Tilen: Če ne veš za ostale, veš definitivno zase. Bodi malce samorefleksivna in nam povej eno stvar, ki jo zelo redko poveš na glas. 🙂
Urša: Mogoče redkeje direktno povem, da mi gre človek na živce. Bila sem vzgojena v stilu, da je potrebno biti prijazen do vseh. Tako da se sedaj učim, kako ljudem povedati, da so prestopili moje meje.
Življenje in vse, kar počnem. Obožujem hrano, kozarec odličnega vina v dobri družbi, odkrivanje novih stvari, glasbo in ples.
Nimam vzornika z imenom in priimkom. Spoštujem in cenim pa prav vsakega, ki se je podal na podjetniško pot in piše novo, uspešno podjetniško zgodbo.
Tilen: V kolikor nimaš vzornika z imenom in priimkom, bi te vprašal drugače. Če bi bila na začetku poslovne poti, h kateremu slovenskemu in kateremu tujemu podjetniku, bi šla po poslovne nasvete?
Urša: Danes bi šla verjetno v Sloveniji k Blažu Zupanu – ki pozna podjetništvo tako s poslovne kot akademske plati. Je predavatelj (asistent) na katedri za podjetništvo na EF in ustanovitelj več podjetij, med drugim tudi zelo uspešnega podjetja Optiprint. V tujini pa k avtorjema knjige Rework, ki me je čisto prevzela, ko sem jo prebrala, saj mi je njuna poslovna filozofija zelo blizu. To sta Jason Fried in David Heinemeier Hansonn.
Poslovna pot
Splošni del
Iz neuspehov sem se naučila, da so del podjetniške poti. So pomemben korak na poti do uspeha in pomembno je, da se iz njih čim več naučimo, da jih ne ponavljamo spet in spet. Kako sem prebrodila neuspeh? Tako, da sem poiskala nove poti in razmislila, kaj in kako lahko naredim drugače, da se to ne bo ponovilo.
Tilen: Urša, pri tem odgovoru smo radi konkretni. Naši bralci radi prebirajo osebne poslovne izkušnje podjetnikov, ker se lahko dostikrat z njimi poistovetijo. Podjetniki nismo neka mistična bitja, temveč realni ljudje, z realnimi težavami in izzivi. Delamo napake. Kar nas ponavadi loči od ne-podjetnikov je dejstvo, da takoj skušamo najti rešitev, drugo pot in da ne obupamo. Kateri je bil tvoj konkreten neuspeh in kaj si potem naredila drugače, da se ni ponovil?
Urša: Nekih hudih neuspehov na svoji poti niti nisem imela. Je bilo bolj soočanje s tem, da nekaj ne gre tako kot sem si zamislila. Tako sem recimo prenehala organizirati dogodke, za katere sem po večkratnem poskusu videla, da ni dovolj zanimanja (premajhna udeležba) ali pa so mi pobrali preveč energije za premalo »feedback-a«; poiskala sem nove vsebine, nove predavatelje in poskusila znova. Podjetnik se mora vedno znova vprašati, ali energijo vlaga v prave stvari oz. če mu tisto, kar mu pobere veliko energije, na drugi strani prinaša tudi pričakovani uspeh in zadovoljstvo. Če mu ne, je čas za prevetritev tega, kar počne.
Uf, jaz imam take AHA momente kar pogosto. 🙂 Ko pridejo, si jih zapišem, prespim, da vidim ali bo drugi dan še AHA efekt. Če me še drži, grem potem kar v akcijo in stvari izpeljem.
Če že kaj, potem je to strah…
Tilen: Strah je votel, okoli ga nič ni? Česa te je strah?
Urša: Ko si 17 let v službi, kjer misliš, da boš do konca življenja in vidiš samo eno pot, potem pa kar naenkrat doživiš, da se ti odpre cel svet…je verjetno strah logična posledica. Vse se mi je v začetku zdelo veliko, nedosegljivo. Zdaj pa počasi ugotavljam, da je strah res votel. Ko sem pred kakšnim novim projektom, me še vedno malo začrviči »kaj pa, če bom zmogla oz. ne bo vse 100%?«. Pa se vsakič pogumno podam v novo izkušnjo in…do sedaj sem še vse izpeljala dobro in do konca. 🙂
Čudoviti ljudje, s katerimi delam, ki mi dajejo voljo in moč, da grem naprej.
Vedno se da razmišljati še bolj velikopotezno. Ker izhajam iz dolgoletne službe v veliki korporaciji, je bilo potrebno kar nekaj časa, da sem preklopila na širino podjetništva. V bistvu še preklapljam in verjetno bom še nekaj časa.
To se tudi jaz sprašujem! J Vem pa, da prihaja moj čas…kot sem zadnjič prebrala na stopnicah v ljubljanski knjigarni: Uspelo mi bo, samo še malo!
Tilen: Zakaj ti bo uspelo?
Urša: Recimo temu ženska intuicija. Vem, da mi bo. Kako vem? Ker delam s srcem, ker se vsakemu projektu ali delu res predam in se potrudim, da je narejeno tako kot je treba in, ker dobivam vedno več različnih projektov in ponudb za sodelovanje. 🙂
Hm…ne vem, to moraš pa to osebo vprašati 🙂
Tilen: Vprašam drugače. Katera je tista tvoja lastnost, za katero veš, da ti včasih ne pripomore k boljšemu dnevu?
Urša: Postavljanje meja. Zelo pomembna lastnost, ki se jo pospešeno učim! Pravijo, da bolje pozno kot nikoli. A meje je potrebno postaviti, tako v zasebnem kot poslovnem svetu za lažje funkcioniranje in boljše medsebojne odnose.
V centimetrih. 🙂 Bom uporabila besede Maye Angelou, ki opišejo uspeh tako kot tudi jaz vidim: Success is liking yourself, liking what you do and liking how you do it.
Jaz vedno temeljim na prijaznosti in na tem, da se da vse rešiti s pravim načinom, umirjenostjo in pogovorom. Do sedaj mi je vedno uspelo. Če mi pa ni, pač s to stranko nisva bili za skupaj in je prav, da sva šli vsaka svojo pot.
Trenutno nimam zaposlenih. V prejšnji službi pa je to bil zgled, spoštovanje, dobra energija, volja do dela, poštenost, humor…
Jaz sem precej vztrajno bitje, tako da bi me moral poraz že pošteno gristi za vrat, da bi priznala, da je zmagal!
Luštno mi je in mi bo še bolj!
Zelo! To je ena izmed najboljših stvari, ki so se mi zgodile v življenju!
Praktični del
Ker so Eventio dogodki nekaj posebnega, drugačnega, ker je na dogodkih dobra energija, zanimivi predavatelji, čudoviti udeleženci, ki vedno odnesejo nekaj novega, kar jim še dolgo ostane v spominu.
Kakor se počutim. Včasih imam preveč vsega in rabim malo odklopa, zato raje napišem mail. Sicer pa z ljudmi najraje komuniciram v živo. Nimam pa težav z nobeno obliko komunikacije.
Moj posel je take narave, da sem stalno med ljudmi, tako da imam mreženje skoraj na dnevni bazi. Rada spoznavam nove ljudi, njihove zgodbe, kaj počnejo, kaj jih veseli… Pomembno se mi zdi, da se zavemo, da nam čisto vsak človek lahko prinese nekaj novega, pozitivnega. Tudi, če se nam na začetku zdi, da nimamo nič skupnega in je naše področje dela čisto v drugi smeri.
Uporabljam vsega po malem, odvisno od vsebine dogodka. Enako velja za rezultate…včasih funkcionira nekaj, drugič drugo. Moram biti pa zeloooo kreativna na marketinškem področju, priznam!
Tilen: Katera je bila nazadnje ena takšnih kreativnih prijemov, ki si jih naredila?
Urša: Vedno bolj zagreto odkrivam razsežnosti Facebooka. To je res cela znanost. Ker sem administrator na več straneh, z različnimi vsebinami, stalno testiram, kaj bolje deluje: fotografije, zabaven tekst, samo tekst, pozitivni citati, samoizpovedi… Skrivne formule še nisem odkrila, počasi pa že začenjam bolje razumeti, kako deluje to socialno omrežje.
Drugačnost, odpičenost, imeti »jajca« in iskati nove poti, ne kopirati ostalih…
Ne bo propadel!
Jaz sem pozitivna oseba že po naravi, zato o tem ne razmišljam…
S konkurenco se ne ukvarjam na ta način. Kvečjemu se z njo povezujem, da skupaj kakšno ušpičimo ali si pomagamo.
Nič ne bi spreminjala. Hvaležna sem za vsak dogodek, izkušnjo, neuspeh, ki so me pripeljali do tu, kjer sem sedaj.
V tem, da poskušam početi oz. organizirati stvari, ki jih drugi ne, da jim ne hodim »v zelje« ter, da imajo ljudje več različnih vsebin na razpolago. Menim, da je dovolj prostora za vse ponudnike, če znamo najti različne poti in vsebine.
Manj: kradljivcev časa, kot so socialni mediji, telefon itd.; več: počitka in časa za sina
Ne, zaenkrat ne.
Če se le da, takrat spim, čeprav nisem jutranji tip. Če pa sem že pokonci ob tisti uri, me ohranjajo motivacija, rok za oddajo, inspiracija…
Različno, odvisno od števila dogodkov. Ponavadi naredim zelo veliko v kratkem času, samo prava inspiracija mora priti.
Moj posel (Eventio) ne, ker sem edina. 🙂
Vedno sem na tekočem s stanjem na banki. Da bi pa delala celo znanost iz tega…ne, funkcioniram drugače.
Hitra runda
Seveda!
Ok…torej, ko greš na mreženje, si vedno na vizitko zadaj napiši, kje in kdaj si človeka spoznal ter kakšne posebnosti (simpatičen, ima psa, ima otroke itd.). To ti bo še kako prav prišlo, ko boš imel na stotine/tisoče vizitk.
Nase, da sem imela dovolj poguma, da sem se podala na samostojno pot in na sina Tina, ki je pravi car ter odličen kuhar pri svojih 15. letih in točno ve, kaj želi v življenju početi.
Fino je imeti oboje! 🙂
Nimam nečakinje… 🙂 Če pa bi jo imela, bi ji zagotovo razložila s fotografijami, ker je tako najlažje pokazati in povedati, kaj vse počnem.
Univerzitetna izobrazba ti da zagotovo neko širino in osnovo. Vendar pa ni pogoj, da uspeš v poslu. Za to potrebuješ še vse kaj drugega, izkušnje, ideje, vztrajnost, pogum….
Da je neuspeh samo del poti do uspeha.
Iskren in pošten odnos do strank, dobre in zanimive vsebine.
Ne, vedno odkrijem kaj novega, kar me navduši. 🙂
Tilen: Kateri je tisti spletni vir, ki bi ga priporočila meni kot nekomu, ki se ukvarjam z marketingom?
Urša: Na marketinški svet je meni najbolj spremenila pogled Lenja Faraguna in njena FB stran Mesto poslovnih diamantov, kjer išče drugačnost in pokaže, kako se da isto stvar narediti na popolnoma drugačen način, ki doseže veliko večji učinek.
Tom Standage: Zgodovina sveta v šestih kozarcih;
Isn’t it GR8 to be part of our team?
Bi spokala sina in sebe na letalo in šla v Pariz na dopust. 🙂
Tilen: Urša, postregla si nam z izjemnimi odgovori in vem da so bralci GR8 odnesli veliko koristnih informacij. Želim ti veliko uspehov s tvojimi projekti!
Dodaj odgovor