Vse, kar ste želeli vedeti ali znati, se lahko sami tudi naučite

knjižnica

travelquotes

Učimo se vse življenje, pravijo. Na to frazo naletim predvsem takrat, ko se naučim nekaj iz določene izkušnje, ki se mi je zgodila ali dogodka, ki sem mu bila priča. Res je, gre za življenjske lekcije, ki jih lahko pridobivamo samo z leti oziroma s časom. Gre za lekcije, ki se jih nismo naučili namenoma, ampak so nas doletele.

Zakaj ne bi tega reka naših babic in dedkov nekoliko prikrojili in ga vzeli za svojo mantro:

Učila se bom vse življenje.

Gre za zavestno odločitev, ki bi jo pri sebi moral sprejeti vsak posameznik ali pa vsaj tisti, ki bi rad od življenja nekaj več, ki bi ga radi kreiral po svojih merilih. To lahko naredimo zgolj na en način – z znanjem.

Velikokrat slišim premlevati ljudi in znance, kaj bi šli študirati, če bi se še enkrat vpisovali na faks. Če sem čisto iskrena, tudi sama sebe zalotim kdaj pri tem razmišljanju. Kaj bi če bi? Ni potrebno posebno poudarjati, da so tovrstni monologi popolnoma izguba časa. Živimo v tretjem tisočletju in za pridobivanje novih znanj ne potrebujete študija in za veliko poklicev prav tako ne določene stopnje izobrazbe.

[Tweet “Za pridobivanje novih znanj ne potrebujete formalnega študija.”]

V tretjem tisočletju imamo na voljo svetovni splet, ki vam omogoča, da nova znanja pridobivate od doma. Splet je prepoln različnih tečajev, izbraževanj, celo brezplačnih, ki vam omogočajo, da pridobivate nova znanja, jih poglobite in odkrijete kaj novega. Da ne omenjam številnih blogov in blogerjev, ki nekatera svoja znanja prav tako delijo brezplačno.

V eni od svojih preteklih kolumn sem že omenjala Coursero, kjer so na enem mestu zbrana predavanja različnih tematik univerz s celotnega sveta .

Sama sem se odločila, da svoje znanje fotografije nadgradim s spletnim tečajem, ki se osredotoča na popotniško fotografijo, poleg tega pa vsak dan preletim in preberem določeno število člankov na temo, ki je trenutno aktualna zame.

Pred časom sem preko brezplačnega spletnega orodja začenjala s svojim nabiranjem znanja španščine. Ne pišem knjig v španščini, ampak uspela sem osvojiti osnovne pogovorne fraze in nekaj besed, ki mi bodo prišli še kako prav v stiku s španskimi sogovorniki. Potem, ko sem opravila tečaj nemščine sem na spletu odkrila blog, kjer se na zanimiv in zabaven način vsak dan naučiš novo besedo. Da ne omenjam številnih brezplačnih in plačljivih aplikacij, ki si jih lahko naložite na svoj telefon in tako pričnete oziroma vadite tudi, če v naročju ne držite svojega leptopa.

educ
Slika: Tommy Ellis

Po novo znanje nam torej ni treba v knjižnico ljubljanske univerze, še v krajevno knjižnico ne (v knjižnico greste sicer lahko tudi iz drugih razlogov…Tilen). Če imate dostop do interneta se lahko naučite skoraj česarkoli. Poleg Coursere na podoben principu predavanj iz univerz s celega sveta temelji tudi edX. Za katerega se boste odločili sami bo verjetno na koncu pretehtalo le to, katera predavanja, ki vas zanimajo, so trenutno na voljo.

Kmalu po pojavu prvih tovrstnih brezplačnih online predavanj se je pojavila tudi spletna stran, ki ne ponuja brezplačnega znanja, ampak na enem mestu zbira ponudnike. Če vas zanimajo predavanja torej ne potrebujete brskati in izbirati med Coursero in edX ampak so zbrani na enem mestu in sicer na Moos Lists (Massive Open Online Course).

Medtem ko MOOC sestavljajo predvsem predavanja številnih univerz in znanja pridobivamo iz akademskih krogov, pa je Udemy platforma, kjer različni eksperti s svojih področji nudijo tečaje – tako brezplačne kot plačljive. Udemy beleži že preko 3 milijone uporabnikov na voljo pa je več kot 16 tisoč tečajev. Poleg tega, da na Udemy lahko izpopolnite svoje znanje, ga tam lahko tudi ponudite drugim uporabnikom.

Ko sem začenjala s svojim blogom in sem se ukvarjala s tem, kako si (brez denarja) postaviti spletno stran, sem najprej – priznam – obupovala. A ne za dolgo. Kaj hitro sem namreč ugotovila, da se skoraj za vsako moje vprašanje nekje na spletu skriva odgovor – pa naj bo to v obliki video priročnika ali zapisanega vodiča po korakih. Nekaj časa sem se celo šla igrico – kar mi pade na pamet in me zanima, bom poiskala na internetu. In veste kaj? Do sedaj sem našla še čisto vse odgovore. (#challenge accepted…Tilen)

Seveda je veliko enostavneje če nekdo drugi za vas opravi vse zadeve in vam postavi spletno stran. Stvari, ki se jih lotevate sami in z brez predhodnega znanja (ali pa zelo šibkim predznanjem), zahtevajo čas. Veliko časa in tudi veliko poizkusov, da vam morda nekaj uspe.

Vse kar potrebujete je nekaj časa in veliko motivacije in naučite se lahko skorajda česarkoli. Kajti vložen denar in čas v izobrazbo vam se vam povrne z najvišjimi obrestmi.

O avtorici: Andreja Jernejčič. Potuje. Piše. Fotografira. Se vozi z vlakom. Včasih tudi s tovornjakom. Najraje sama. Berete jo lahko na Adventurous Journeys in na Odpotovanja. Sledite ji lahko na Snapchat: AndrejaJourneys, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest.