4: Tomaž Erjavec, podjetnik, športnik

Tomaž Erjavec

Tomaž Erjavec
FOTO: Luka Cjuha

V veliko veselje mi je predstaviti podjetnika Tomaža Erjavca. Preko intervjuja boste lahko zvedeli več o njegovem podjetju Oculus, ki se je specializiralo za uporabniško izkušnjo in testiranje oglasov. Omenja tudi svoj novi projekt Doctrina, ki na enem mestu omogoča hiter prenos znanja med farmacevtskimi podjetji in lekarnami.

Eye tracking? Gre za metodo spremljanja gibanja očesa, s pomočjo katerega v podjetju testirajo različne marketinške kanale. Več pa v intervjuju.

Povzetek intervjuja

Osebna misel
Tomaž pravi, da je potrebno delati in ne čakati na spremembe ampak biti sam ta sprememba.

Poslovni neuspeh
Tomaž je bolan (ima sindrom pozitivizma #hec) in neuspeha v njegovem slovarju ni.

Podjetniški AHA moment
Na balkonu, bil je sončen dan in imel je videokonferenco s proizvajalcem eye tracking naprav iz Švedske.

Trenutni posel
oculus-ux.si in doctrina.si

Spletni vir
oculus-ux.si

Trenutno bere
Thinking fast and slow by Daniel Kahneman (aff)

Kje ga lahko kontaktirate
Tomaž Erjavec

Intervju

Uvod

Živjo! Začniva s tem kdo si in kaj počneš?

Hmm. 🙂 Sem partner, oče, podjetnik, športnik… Vsaka izmed omenjenih vlog me osrečuje, nadgrajuje in skrbi da mi v življenju ni dolgčas.

Rad bi vzpodbudil pozitivno ozračje in dobro motivacijo za tale intervju, tako da bi te vprašal po tem, kateri moto (načelo) ti je blizu oziroma rad živiš po njemu?

Pravim da je treba delat in ne čakat na spremembe ampak biti sam ta sprememba. Tako živim tudi vsak dan…ok no, prejšnji teden se mi je malo zalomilo pa sem 3 dni ležal v postelji – v bistvo niti ni bilo tako slabo delati nič. 🙂

Ali si ta moto vključil v svoj posel in na kakšen način?

Seveda, živim da ustvarjam, razmišljam o novih idejah, pomagam drugim, se od njih učim

Kako predan si?

Odvisno od interesa…družina je na prvem mestu, vse ostalo sledi.

O čem vsi razmišljajo, pa nihče nima poguma to povedati na glas?

O čem razmišljaš Tilen? V mojem poslu se veliko pogovarjamo in sprašujemo – med drugim o čem uporabniki razmišljajo, ko se srečujejo z različnimi vmesniki (splet, aplikacija, tv, trgovina, časopis….).

Kaj je tvoja strast?

Tek.

Ali imaš vzornika(co) in kdo je to?

Vzorniki so zame vsi od katerih se lahko nekaj naučim. V osebnem življenju si želim biti takšen oče kot sem ga imel sam.

Poslovna pot

Splošni del

Sam sem mnenja, da je tisto, kar šteje – pot, potovanje do cilja, do uspeha. Slovenci smo sicer po značaju takšni, da ne govorimo radi o neuspehu, toda neuspeh je tisti “dežurni krivec”, da se nekaj resnično naučimo. Povej nam, kako si prebrodil ta neuspeh in kaj si se pravzaprav iz njega naučil?

Neuspeh me žene naprej, poganja, dela firbčnega, inovativnega…Res je, nismo bili vzgojeni da ga ne delimo, saj le ta v družbi ni pozitivno sprejet ampak saj pravijo bodi sprememba, ki si jo želiš…mislim pa da se pri nas zadeve zelo spreminjajo in se ljudje vedno manj bojijo neuspeha, gredo naprej. Bi pa pripomnil da lahko zelo zminiziraš neuspeh če se posla lotevaš z pravimi orodji&znanjem.
Tilen: Naredi presek v načinu razmišljanja in podaj en konkreten primer za naše bralce.
Tomaž: Neuspeh ne obstaja dokler vstrajaš, ko enkrat nehaš takrat si neuspešen. Zelo sem vztrajen in ob neuspehu pivotiram dokler ne dosežem želene »destinacije«. Težko izpostavim konkreten primer, saj sem vedno prišel do želenega cilja (ob kakšni modifikaciji).

V podjetništvu imamo t.i. AHA momente. To so tisti trenutki, ko ti zažari žarnica, ko se spomniš neke ideje, ki bi bila resnično vredna realizacije. Kdaj se je tebi posvetila žarnica in si si rekel:”To je to.”.

Zgodilo se je na balkonu, bil je sončen dan in imel sem videokonferenco s proizvajalcem eye tracking naprav iz Švedske :). Drugače je ideja kar nekaj časa zorela, od prvih zaznavanj tehnologije med branjem knjig, poizvedovanja na spletu, trgu, izobraževanj v Londonu, Stocholmu…in potem je bilo GO FOR IT :).
Tilen: Sam uporabljam predvsem t.i. heatmap-e, še največ od CrazyEgg-a. Poznaš? In če ja, kakšna je predvsem temeljna razlika med vami in njimi?
Tomaž: Govoriva o dveh različnih stvareh. CrazyEgg je luštna rešitev, vendar meri sledljivost miške – tukaj pa je odločitev že bila sprejeta. Mi merimo gibanje očesa, ki se dogaja na podzavestni ravni in tako lahko analiziramo ter predvidevamo odločitve potrošnikov.
Tilen: Hvala za pojasnilo.

Katere so tri stvari, ki te v tem trenutku držijo nazaj?

Nič me ne drži nazaj.

Kaj je tvoj trenutni navdih, ki te žene v poslu?

Moj navdih so zadovoljni klienti, ki ponovno pokličejo z željo po sodelovanju, novi projekti kot je startup Doctrina, ki je štartal novembra 2013.

Ali razmišljaš dovolj velikopotezno in če ne, zakaj ne?

Bil sem v tej fazi in so bili momenti, potem pa sem se vprašal ali rabim velike poteze? Kaj pa če ostanem mali in sexy, s tem ni nič narobe…nekako mi ratuje.
Tilen: Super odgovor! Vsi smo verjetno na neki točki stremeli k temu, da bi bili nekoč na sedežu nekega mastadona od podjetja in služili težke miljone. Ko pa smo malce zrasli, pa je postalo kmalu jasno, da potrebujemo le (kot dostikrat omenjam) med 10 in 1000 strank, da ustvarimo posel in živimo od njega.

Zakaj pri svojih letih ne zaslužiš več?

American dream ali kako? Zadovoljen sem z standardom, ki ga imam.
Tilen: Ameriške sanje so passe oziroma so tisto nekaj, kar razni guruji posredujejo naivnežem za nakup njihovih izdelkov in storitev. Realnost je ta, da tudi Američani, vsaj tisti uspešni ameriški podjetniki, stremijo k temu, da zaslužijo toliko, da si lahko predvsem privoščijo – več časa zase in za svoje družine.

Kaj bi o tebi rekla oseba, ki te ima najmanj rada?

Da se nisva videla že več kot 10 let in da ne ve kaj delam ter kje sem.

Kako meriš uspeh?

Po zadovoljnih klientih, ki se vračajo, me priporočajo…investitorju, ki se je odločil podpreti novo idejo in postal partner novega start-upa Doctrina.

Kakšen je po tvojem mnenju najboljši način soočenja s težavnimi strankami?

Če se le da – ne delaj z njimi. Sami problemi in na koncu nobeden ni zadovoljen.
Tilen: Se popolnoma strinjam. Vsi pač nismo kompatibilni in na neki točki si moramo tudi podjetniki dopustiti, da ne delamo z določenimi strankami.

Kakšen je tvoj najboljši način motivacije svojih zaposlenih?

Da ne nabijaš preveč o vrednotah ipd. ampak si sam vzor, pustiš odločati in sprejemati odločitve, saj drugače ljudje postanemo “ovce”, ki sledimo ukazom in brez razmišljanja delamo na poziv&navodila.

Želel bi si tudi, da če že od zaposlenih pričakuješ lojalnost, jo tudi vrneš ko jo potrebujejo. Imam nekaj malega izkušenj iz mednarodnih podjetji, kjer je lojalnost zaželjena samo enosmerno :).

Nisem pristaš velikih ekip in multinacionalk – bila so super izkušnja vendar so kot veliki fevdalci iz preteklosti, samo še bolj sofisticirani.

Če ti za vrat že diha poraz, kaj bi naredil(a)? Ali bi vztrajal(a) naprej ali bi opustil(a) posel in ponovno poizkusil od začetka?

Uf, poraz mi diha od kar sem šel na svoje, ampak kar gre, guramo. 🙂

Kakšna je tvoja vizija glede prihodnosti?

Svetla. Veliko priložnosti, dela…mislim da smo na pravi poti. Zdrava rast, zadovoljni klienti v Sloveniji in kasneje tujini.

Ali uživaš v tem, da si podjetnik?

Zelo, priporočam vsakemu, vendar ne prej kot vsaj po 3 letih dela v različnih podjetjih.
Tilen: Lahko podrobneje pojasniš? Osebno sem mnenja, da podjetnika ne naredi toliko kilometrina (naredi ga kvečjemu boljšega zaradi izkušenj), temveč stanje duha, ki ga ima.
Tomaž: Se strinjam s tabo, da ga naredi boljšega zaradi izkušenj – to pa tudi zmanjša možnost neuspeha, olajša ti marsikatero pot…O stanju duha bi težko komentiral. Je pa podjetništvo trenutno sexy in čist vroča tema, kot recimo ukvarjanje s tekom. Vsi pišejo o temu, skoraj moraš biti podjetnik…če te ni, manjkaš.

Praktični del

Zakaj bi kupil tvoj izdelek/storitev?

Ker za vsak € veš tvoj ROI, imaš zadovoljne kupce, pridobivaš nove….

Kateri je tvoj najljubši način komunikacije? Osebno, telefon, e-pošta?

Osebno.

Mreženje je danes pomemben vidik posla. Kako si se ga lotil?

Zakaj je pomembno? Imeti 500 vizitk ti pomaga prav nič. Mreženje ja, vendar na pravi način. Lotevam se ga tako da se prvo vprašam, kako lahko jaz komu pomagam in ne obratno. Graditi moraš zaupanje, odnos in to lahko le na manjšem številu ljudi. Ko sem šel na svojo podjetniško pot, mi ni iz mreže, ki jo imam, pomagal prav nihče….uf o tem bi lahko debatirala. 🙂
Tilen: Mislim da si sedaj zajel srž uspešnega podjetnika. Namreč, uspel boš samo tako, da se boš spraševal, kako lahko pomagaš nekomu drugemu pri reševanju izziva, ki ga ima. Denar je le stranski produkt tega početja.

Katere metode marketinga uporabljaš in katera je tista, ki ti trenutno prinese največ rezultatov?

Predavanja, kongresi, PR članki, “word of mouth” klientov.

Kateri so tisti trendi, ki bojo v prihodnosti zaznamovali tvojo industrijo?

Vse večje zahteve po pozitivnem ROI, zadovoljnih uporabnikih, vse večji konkurenci, manjših marketinških budgejih.

Če bo tvoj trenutni posel propadel, kaj bo botrovalo temu?

Da sem nekaj naredil narobe.

Kaj boš storil, če te tvoja konkurenca nenadoma vrže iz posla?

Če je temu tako, potem je prav da se je zgodilo. Poiskal si bom nov posel.

Kaj dela tvoja konkurenca bolje?

Fokusne skupine in spletne raziskave, ki pa jih jaz ne počnem – če govoriva o Oculusu. Osebno obiskuje zaposlene, kar pa jih jaz ne, saj jih izobražujemo preko spleta – Doctrina.

Kaj bi naredil drugače, če bi ponovno začenjal?

Nič.

V čem se razlikuješ od svoje konkurence?

Nobenega ne vidim kot konkurenca, ampak komplementarja.
Tilen: Always look on the bright side of life… 🙂

Katera je tista stvar, ki bi jo moral(a) delati več in katera tista, ki bi jo moral(a) delati manj?

Tale intervju je kar dolg, mogoče bi raje bral knjigo. 🙂
Tilen: Kar se dolžine tiče, popolnoma verjamem – takšna je ponavadi reakcija. Vendar tak tip intervjuja sva si izbrala namenoma, prav tako tip vprašanj, ki “obdela” podjetnika z večih vidikov in ga včasih poskusi tudi vreči iz tira. Bi mi verjel, če bi ti povedal, da so nekatera izmed teh vprašanj, standardizirana vprašanja, ki jih dobiš na intervjujih v enih največjih svetovnih podjetij?
Tomaž: Zanimivo.

Ali najemaš zunanje izvajalce za tiste storitve, za katere misliš, da je škoda tvojega časa?

Ja.
Tilen: Lahko poveš primer?
Tomaž: Stvari, ki jih ne poznam dovolj, dobro ali obvladam tukaj raje sodelujem z strokovnjaki saj je pomembno da so vse storitve, ki jih naredimo za naše kliente kvalitetne in prinašajo pričakovan ROI.

Kaj te ohranja pokonci ob 3.00 uri zjutraj?

Zelen čaj ali pa Red Bull.

Koliko ur na dan/teden potrebuješ, da narediš, kar je potrebno narediti?

60.

Ali bi tvoj posel lahko preživel brez tebe?

Bi.

Ali se ti zdi pomembno, da spremljaš svoj denarni tok?

Zelo.

Hitra runda

V zadnjem delu vprašanj, ki se tičejo tvojega posla, imam zate nekaj kratkih vprašanj. Si za to, da nam postrežeš s fenomenalnimi odgovori?

🙂

Nauči me nekaj.

Bodi firbčen, sprašuj, raziskuj, beri…nikoli ne bodi zadovoljen z odgovorom. 🙂

Na kaj si najbolj ponosen?

Družina.

Kaj je bolj pomembno? Da imaš srečo ali znanje?

Oboje.

Razloži svoji 4-letni nečakinji v treh stavkih kaj počneš.

Oculus: Pomagam, da se tvoja mami in oči zelo dobro počutita in čim manj jezita, ko brskata po spletni strani, se sprehajata po trgovini ali gledata TV.

Doctrina: skrbimo, da imajo zaposleni v lekarnah na voljo vse znanje, ki ga potrebujejo pri svetovanju ob tvoji bolezni :).

Ali potrebuješ univerzitetno izobrazbo, da uspeš v poslu?

Formalna izobrazba ni pogoj za uspeh, je pa znanje.

Žal imamo tako nizke standarde za magistre, da ti nimajo toliko znanja, da bi napisali dober poslovni načrt, prošnjo za službo ipd. Da se ne bomo narobe razumeli, sam sem študiral na Dunaju, končujem magisterij in bi si želel narediti doktorat, vendar sem z omenjeno izobrazbo dobil znanje o tem, kje dobiti odgovore na moje vprašanje.

Zanimiva primerjava šolstva. Na Dunaju je bil pogoj za zaključeno oceno sodelovanje/spraševanje pri predavanju. V Sloveniji me je profesor opozoril, da naj ne sprašujem, ker motim njegov akademski proces.

Kaj je bil najboljši poslovni nasvet, ki si ga prejel?

Ga še čakam.

Kaj je tista stvar, ki trenutno deluje v tvojem poslu?

Zadovoljen klient.

Ali uporabljaš kakšen spletni vir, ki ga redno uporabljaš in bi ga rada izpostavil(a)?

oculus-ux.si

Kaj bereš trenutno?

Thinking fast and slow by Daniel Kahneman (aff)

Povej mi idejo za marketinški slogan za GR8 (nobenih skritih namenov 🙂 ).

Na začetku sem misli da gre za avtomobilsko zavarovanje. 🙂 Ne vem, začnite raje pisati v angleščini, slogan niti ni tako pomemben.
Tilen: Angleški koncept je že v izdelavi. Namen tega projekta je predvsem zapolniti malce to nišo v slovenskem prostoru.

Zadnje vprašanje in potem zaključiva. Če bi ti dal zdajle 500€, kaj bi naredil(a) s to vsoto?

Doniral.

Tilen: Tomaž, postregel si nam z izjemnimi odgovori! Želim ti veliko uspehov s tvojimi projekti! In čim več nasmeškov tudi v realnem življenju!

Dodaj odgovor