Spletni članki vredni branja #3

Rubrika “Spletni članki vredni branja” počasi dobiva svoje obiskovalce, kar me zelo veseli, saj mi to dokazuje, da sem z rubriko na pravi poti.

1. 6 Facebook Marketing Tips for Managing Your Facebook Page

Kategorija: Družbena omrežja

Facebook privacy
Slika: Flickr

Prvi članek avtorja Jim Belosic je namenjen tisti platformi, ki bo v letu 2014 verjetno prevladovala na področju targetiranega oglaševanja – Facebooku (Fejstbuku 🙂 ).

Članek govori o 6 preprostih nasvetih na področju Facebook oglaševanja:

 1. Preverite nastavitve svojega zidu, kar je zelo pomembno, če želite zaustaviti val nezaželenih objav.
 2. Vedno uporabljajte Facebook Insights statistiko in prilagajajte marketinško strategijo številkam.
 3. Ali ste vedeli, da obstaja 5 različnih vlog, ki jih lahko dodelite uporabnikom?! Vloge so manager, content creator, moderator, advertiser in insights analyst in se razlikujejo o tem, kakšna dovoljenja imajo (npr. pravica do ustvarjanja Facebook oglasa).
 4. Ko ste začenjali s Facebook stranjo, ste verjetno všečkali celo kopico strani, ki niso v celoti povezane s tem, kar počnete. Sedaj je verjetno čas da izberete 5 izmed njih, ki so ali pomembne za vaše podjetje ali pa za vaše bralce.
 5. Sledite Facebook pogojem poslovanja vsaj enkrat na 3 mesece, saj le ta doživlja precej dinamičnih sprememb, ki lahko vplivajo na vaše poslovanje.
 6. Komentirajte na objave ne kot oseba, ampak kot vaša stran in si tako utrjujte vašo blagovno znamko. Bodite izjemno pazljivi da ne prestopite meje nadlegovanja oz. “preveč samo-oglaševanja”.

2. Saved.io Bookmarks and Syncs Without Extensions or Plugins

Kategorija: Zaznamki

saved-io

Za tole mini aplikacijo sem izvedel preko članka, ki se je pojavil na Lifehacker spletni strani.

Saved.io je izjemna aplikacija, ki vam bo shranila v oblak spletno povezavo kot zaznamek. Večina tovrstnih aplikacij je narejena v obliki dodatka v spletnem brskalniku (recimo Firefox dodatki).

Težava lahko nastopi takrat, ko niste lastnik računalnika, na katerem delate in nimate privilegijev namestiti tovrstne dodatke.

Kako deluje? Najprej se prijavite preko spletne strani Saved.io. Nato pa vse, kar morate storiti je to, da vnesete PRED začetek URL povezave “saved.io/” (brez narekovajev).

Se pravi, če bi želeli shraniti tale članek, bi dali pred URL “saved.io/” in povezava bi se glasila: saved.io/spletni-clanki-vredni-branja-3/.

Toplo, toplo priporočam!

3. 10 Alternative Search Engines To Google

Kategorija: Spletni iskalniki

duckduckgo-billboard
Slika: nerdbusiness.com

Velikokrat, ko predavam določeni publiki o tematiki, povezani s spletnimi iskalniki, se spotaknem ob alternative Googlu. Sam seveda tudi uporabljam Google, največkrat celo začenjam informacijsko poizvedbo tam. Kar pa ne pomeni, da iščem izključno na tem spletnem mestu.

V kolikor želite pridobiti kvalitetne informacije in širši (ali ožji) vpogled v tematiko, ki jo obravnavate, potem preprosto morate iskati na več mestih. Ključ je v razpršitvi iskanj. Pravzaprav je analogija primerna načinom poslovanja v spletnem svetu.

Saj veste, “don’t put your eggs into one basket“.

V članku je obravnavanih 10 alternativ Googlu (teh je seveda tudi precej več):

 1. Search Explorer (MajesticSEO)
 2. DuckDuckGo – trenutno eden izmed alternativ o katerih se največ govori. Eden izmed razlogov je tudi ta, da z razliko od drugih iskalnikov, (zaenkrat) ne beleži in shranjuje informacij o posamezniku.
 3. Blekko – zanimiv prikaz podatkov po kategorijah, uporaba hashtagov. Super iskalnik za “brainstorming”.
 4. Ask.com – “oldies goldies”! Še iz časov pred Googlom. (ehm BG? before Google? 🙂 ).
 5. WolframAlpha.com – namesto klasičnega seznama spletnih strani skuša odgovoriti na vaše vprašanje. Izvrsten tudi na področju matematike!
 6. Ark.com – Še v beta izvedbi. Predvsem spletni iskalnik za iskanje ljudi.
 7. Topsy.com – izjemen iskalnik, ki temelji predvsem na podatkih iz Twitterja. Moja top izbira, ko mi zmanjkuje idej!
 8. BoardReader.com – gre predvsem za iskanje po forumih.
 9. CreativeCommons.org – naj vam bo ta iskalnik eden izmed izhodišč, ko iščete primerne slike (še posebej – brezplačne za komercialno uporabo!).
 10. PDFGeni.me – še en iskalnik v beta izvedbi. Specializiran za iskanje po datotekah v formatu .pdf.

Izmed omenjenih, definitivno priporočam DuckDuckGo, WolframAlpha.com, Topsy.com in CreativeCommons.org.

4. How (and Why) to Generate 10 Ideas Every Day

Kategorija: Motivacija

ideas
Slika: Flickr

Če so bili prvi trije članki bolj tehnično naravnani, sta zadnje dva motivacijske narave. Avtor Chris Winfield (izjemen bloger!) začne s citatom John Steinbecka, ki popolno opisuje naravo članka:

Ideas are like rabbits. You get a couple, learn how to handle them, and pretty soon you have a dozen.

Chris govori o tem, da ni zadosti, da ste kreativna oseba, temveč morate imeti jasen proces dokumentacije kreativnih idej. Zapomnite si, da v poslu potrebujete le eno hudo idejo :).

Izjemen članek!

5. The Child That Holds Us Back

Kategorija: Motivacija

little child in me
Slika: quickmeme.com

Članek avtorja Leo Babauta, ki govori o tem, da je za težke spremembe navad, ki jih imate kot odrasla oseba, dostikrat odgovoren tisti otrok, ki je v vseh nas. Še posebej se mi je članek vtisnil v spomin, ker opisuje primer prenehanja kajenja (sam sem trenutno nekje na 6 mesecih..).

Eden izmed mojih top 10 blogerjev, njegove članke bom z veliko gotovostjo še delil. Ko boste prebirali njegove članke, vam bo hitro postalo jasno, zakaj ima njegov blog Zen Habits preko 240 tisoč naročnikov.

3 teden in 5 zanimivih člankov. Bujaka! (izraz Ali G-ja iz komada Wiked)

Over and out,

Tilen

p.s. V kolikor imate na voljo kakšen zanimiv članek, ki ste ga prebrali nedavno, ga sporočite spodaj v komentarjih!

Dodaj odgovor