40: Simon Avbar in Katja Drnovšek, poročne fotografije

Katja in Simon

Katja in Simon

Tokrat se je prvič zgodilo, da v intervjuju predstavljam simpatičen podjetniški par. Simon Avbar in Katja Drnovšek se ukvarjata s fotografiranjem porok, portretov in življenjskega sloga.

Sporočilo intervjuja je jasno:”Počni tisto kar ti je všeč oz vsaj ne počni tistega kar sovražiš.” Predvsem pa sta podjetnika, ki pridobivata stranke s podobnim pogledom na svet, kot ga imata sama – sproščen, igriv in pomirjujoč.

Katja in Simon nista samo osebi s fotoaparatom v roki, sta pripovedovalca zgodb. Sta pripovedovalca vaših zgodb.

Več v intervjuju.

Povzetek intervjuja

Osebna misel
Tekmuj sam s seboj.

Poslovni neuspeh
Projekt, ki sva ga opravila pod ceno.

Trenutni posel
Poročna in portretna fotografija – www.avbart.com.

Spletni vir, ki ga uporabljaš vsak dan
Google

Katero knjigo bi mi priporočila v branje?
Travel Photography

Kje te lahko kontaktirajo?
info@avbart.com, 031 862 062, osebna profila na Facebooku

Intervju

Uvod

Živjo! Začniva s tem, kdo sta in kaj ponavadi odgovorita nekomu, kaj delata?

Sva Katja in Simon. Ukvarjava se s fotografiranjem porok, portretov, življenjskega sloga, družin, tu in tam pa tudi s kakšno produktno fotografijo.

Opišita mi svojo prvo poslovno izkušnjo, ki sta jo imela kot otroka.

Simon: Hehe, kot najstnik sem dobil povabilo za obiranje jabolk na eni od večjih kmetij na Dolenjskem. Hitro sem se odločil in sprejel povabilo. A mi ni bilo všeč.
Katja: Uh, po pravici povedano se ne spomnim, verjetno pa sem kakšnemu sosedu ali sorodniku prodala kakšno risbico.
Tilen: Naj vaju bolj spoznamo. Simon, kaj je bilo tisto, kar si si zapomnil, da ti ni bilo všeč in kaj je bil tisti razlog, zaradi katerega bi danes morda vseeno ponovil to izkušnjo? Katja, kaj si risala v tistem obdobju?
Simon: Hm…nehvaležnost lastnikov in izguba dragocenega časa, ki bi ga lahko takrat v najstniških letih drugače izkoristil. Razlog zakaj bi danes ponovil izkušnjo? Ker takšno delo omogoča pristen stik z ljudmi in druženje, kar je na nek način podobno že temu, kar delam danes.
Katja: Hm.. to je bilo nekje prvi, drugi razred osnovne šole, tako da se res ne spomnim. Se pa spomnim obdobja ko sem risala samo hiše. Mogoče je bil že takrat to znak, da moram biti arhitektka. 🙂

Poslovna pot

Splošni del

Sam sem mnenja, da je tisto, kar šteje – pot, potovanje do cilja, do uspeha. Neuspeh je tisti “dežurni krivec”, da se na tej poti učimo. Povej en tvoj konkreten primer neuspeha in kaj si se iz tega naučil?

Ene vrste neuspehi so se dogajali bolj na začetku, ko sva se z veseljem lotila nečesa novega, nisva pa dovolj dobro razmislila koliko časa in dela bova morala vložiti v posamezen projekt. Seveda sva potem za projekt porabila ogromno časa, nabirali so se stroški za opremo, rekvizite in podobno… na koncu pa izkupička ni bilo. Sva se pa na teh napakah veliko naučila.
Tilen: Vedno je pomembno, da se učimo na lastnih napakah, neuspehih. Nam lahko poveš Simon npr. 3 stvari, ki se jih na podlagi teh napak naučil in jih danes zaradi tega ne ponavljaš več?
Simon:

 1. Počni tisto kar ti je všeč oz vsaj ne počni tistega kar sovražiš.
 2. Ceni svoje delo.
 3. Konkurenca ti lahko samo pomaga pri rasti.
Kaj je tvoj trenutni navdih, ki te žene v poslu?

Trenutni navdih nama je sreča. Najbolj naju razveselijo veseli pogledi in sijoče oči parov, ko prejmejo fotografije in foto-knjige ali pa kakšen prisrčen sms, ki ga dobiva hitro zatem, ko poštar dostavi skrbno zavit paketek.

O čem vsi razmišljajo, pa nihče nima poguma tega povedati na glas?

O boljšem jutri.

Kaj bi o tebi rekla oseba, ki te ima najmanj rada?

Katja: Mogoče, da sem rada preveč pametna. 🙂
Simon: Mogoče, da sem včasih svojeglav. 🙂

Kako meriš uspeh?

Uspeh meriva z zadovoljstvom strank in z večanjem povpraševanja.
Tilen: Rasteš ponavadi na 3 načine:

 1. Podražiš svoje storitve.
 2. Razširiš bazo kupcev.
 3. Ponudiš nove storitve.
 4. Simon, če bi ti rekel, da razvrsti te 3 elemente po pomembnosti, kako bi jih razvrstil in zakaj?
  Simon: Najbolj pomembna se mi zdi baza kupcev. Le pri dobro zastavljeni in dovolj veliki bazi lahko dobiš nekaj dela, potem pa sproti in počasi to nadgrajuješ. Naslednji korak se mi zdi podražitev storitve, predvsem v primeru, ko kvaliteta tvojega dela narašča. Nove storitve po mojem mnenju in v mojem primeru pridejo zadnje na vrsti. Pravzaprav bi te le ponudil v primeru, ko bi bilo zanje povpraševanje. Nima smisla da se siliš in ponujaš kar nekaj samo da je nekaj novega. Stranke si morajo to želeti, morajo to storitev potrebovati oz. jih moraš ti prepričati da jo potrebujejo.

  Kakšen je po tvojem mnenju najboljši način soočenja s težavnimi strankami?

  Ostati miren, poslušati stranko in njene želje oz. pričakovanja, predvsem pa že od samega začetka komunicirati iskreno.

  Kako najbolje motiviraš sebe ali svoje zaposlene?

  Vsakič znova analizirava svoje delo in iščeva izboljšave. Skušava pridobivati stranke, ki imajo podoben pogled na svet kot midva in so jim pomembne podobne stvari kot nama.
  Tilen: Hvala Simon, da si izpostavil tole! Večkrat govorim o tem, da si je potrebno poiskati stranke, pri katerih si na podobni valovni dolžini – čim več kot je le mogoče. Tako so ponavadi obe strani zadovoljne, več je zaupanja in več je priznavanja vrednosti višini cene storitev.
  Simon: Tako je. Oba lahko potrdiva, da delo s takšnimi strankami pravzaprav skoraj ni več delo, je celo užitek. Več takšnih strank imaš, več ljudi s katerimi se razumeš spoznaš. In vmes lahko celo najdeš kakšnega novega prijatelja.

  Če bi ti za vrat že dihal poraz, kaj bi naredila? Ali bi vztrajala naprej ali bi opustila posel in ponovno poizkusila od začetka?

  Puške ne bi vrgla v koruzo. Razmislila bi o kakšnem drugačnem stilu fotografije, ki ga večina še ni prekopirala.
  Tilen: Vidiš težavo v kopiranju? Osebno sem mnenja, da je revolucije v poslu izjemno malo. Gre predvsem za revolucijo, izboljšave. Skopiraj in naredi boljše. Poišči drug vidik rešitve izziva za stranke. Po drugi strani pa – ponavadi je razlog, da je velika konkurenca pri določenem poslu – in ta razlog je veliko povpraševanja. Če bi imel v tem trenutku dve možnosti: prva je ta, da se spustiš v posel, kjer ni popolnoma nobene konkurence (vendar posledično verjetno tudi trga ne), ali da se spustiš v posel, kjer je konkurenca velika. Kaj bi se odločil in zakaj?
  Simon: Še enkrat bi se odločila isto – posel z veliko konkurence. Zakaj? Ker le tako lahko zares rasteva. V poslu brez konkurence niti ni velikih izzivov, ki te ženejo naprej, ni talentov, ki jih lahko spremljaš in so ti vzor.. In ko bova enkrat dosegla višji nivo, bova spet lahko zrla naprej za tistimi pred nama. Nekaj te mora vleči naprej, te navdihniti.

  Kateri je tvoj najljubši vidik biti podjetnik?

  Najljubši del je sigurno, ko zjutraj vstaneš in ne rečeš: oh, spet moram v službo. Odkar sva začela svojo pot se to ni zgodilo niti enkrat. Pa to ne pomeni, da ne vstajava zgodaj ali da delava manj kot bi v kakšni drugi redni službi ampak prej obratno.

  Kateri poslovni nasvet, ki si ga prejela, si si zapomnila?

  Ne ukvarjaj se z fotografsko opremo, ampak skušaj ujeti in prikazati zgodbo.

  Na kaj si najbolj ponosna?

  Na svoje zadovoljne stranke in srečne obraze.

  Praktični del

  Razloži svoji 4-letni nečakinji v treh stavkih, kaj počneš.

  Fotografirava ženina in nevesto na njuni poroki. Je dovolj samo en stavek. 🙂

  Nauči me nekaj iz svojega posla.

  Hm, biti fotograf je vse prej kot samo oseba s fotoaparatom v roku, ki neprestano ‘škljoca’. Biti moraš psiholog, zabavljač, umetnik, organizator, včasih tudi malo čarovnik. Sigurno pa ni dolgčas.

  V 3-5 stavkih mi prodaj svoj izdelek/storitev.

  Se boš poročil. Ne? Potem pa ti bi sigurno prav prišla še kakšna nova, kreativna portretna fotografija za portal GR8. Teh ni nikoli dovolj. 🙂

  Mreženje je danes pomemben vidik posla. Kako si se ga lotila?

  Mreženje preko socialnih omrežij in stik s starimi strankami, ki naju vedno z veseljem priporočajo naprej.

  Katere metode marketinga uporabljaš in katera je tista, ki ti prinese največ rezultatov?

  Oglaševanje na poročnih portalih, aktivnost na FB strani, redne objave na spletni strani in blogu, stik s starimi strankami.

  Kateri so tisti trendi, ki bodo v prihodnosti zaznamovali tvoj posel?

  V veliki meri se na porokah fotografiji pridružuje tudi video. Dvomiva sicer, da bo video izrinil fotografijo, je pa lahko ključen del in možnost za razvoj naprej.

  Kaj bosta storila, če te bo tvoja konkurenca nenadoma vrgla iz posla?

  Konkurence je že danes ogromno, sploh zato ker je že vsak z DSLRjem samooklicani fotograf. Dogaja se tudi, da se pari z željo po prihranku denarja obračajo na kolege, ki imajo v lasti malce boljše fotoaparate. Seveda je večini potem žal, ker niso zadovoljni s fotografijami. Če bi naju konkurenca vrgla iz posla bi pomenilo, da sva zaspala in zaostala, zato bi se morala hitro pobrati nazaj in poizkusila z novim, drugačnim pristopom. Poizkusila bi poiskati nekaj, česar konkurenca še nima.

  Če se danes ozreš nazaj, katera je tista ena stvar, ki bi jo naredila drugače?

  Zanimivo je, ko na začetku misliš, da ti bo cel prtljažnik opreme bistveno pomagal pri poslu. Nama se to ni obneslo, prav tako veliko drugim poročnim fotografom. Nošenje vse možne dodatne opreme cel dan in v vročem soncu enostavno ni priročno, na koncu pa itak ugotoviš, da si v večji meri uporabil samo dva objektiva.

  Kaj je tista stvar, ki trenutno deluje v tvojem poslu?

  Trenutno je zelo popularen vintage stil. Ne samo pri fotografiji, tudi na splošno – obleke, čevlji, šopek, dekoracija, dodatki,… Verjetno bo čez dve leti drugače. Nama je vintage stil tudi všeč, vendar skušava pri najinem delu razviti nek svoj stil in ne skušava posnemati ostalih.

  Kaj imaš ti, česar tvoja konkurenca nima?

  Pri fotografiji je težko ugotavljati kaj ima konkurenca in kaj imaš ti. Fotografije, še posebej poročne so zelo osebna stvar in vsak jo razume in čuti drugače. Tako imava midva neko drugo karizmo, ki je konkurenca nima in ki je tista, katero najine stranke prej začutijo, kot pri kakšnemu drugemu fotografu. In obratno.
  Tilen: Ok, razumem sicer kaj hočeš povedati, toda kako neki stranki razložiš “svojo karizmo”? Kaj je tisto, kar te dela edinstvenega?
  Simon: Težko razložim svojo karizmo a hkrati je zelo enostavno. Ali se z nekom ujameš in si mu všeč ali pa ne. Midva sva preprosta, nerada komplicirava, a hkrati iščeva možnosti za ustvarjanje nečesa posebnega. Sva odprta in iskreno poveva svoje mnenje in najinim strankam je to očitno pomembno. Skušava se povezati z vsemi na poroki, kot da sva del družbe. Se je že večkrat zgodilo tudi, da sva na sami poroki tudi čuvala in se igrala z otroci mladoporočencev, ker se ti enostavno zalepili na naju. 🙂 Res je zabavno!

  Katera je tista stvar, ki bi jo morala delati več in katera tista, ki bi jo morala delati manj?

  Več bi se morala ukvarjati s seboj v prostem času – tega nimava prav veliko. Malo več športne aktivnosti in kondicije pride zelo prav na celodnevnih dogodkih.
  Manj bi morala brskati po internetu. Ko začneš brati razne bloge, tudi poročne, se kar zgubiš in čas kar teče.
  Tilen: Eden osnovnih elementov rutine, ki vodi v večjo produktivnost je ta, da si takoj zjutraj določiš npr. 3 cilje, ki bi jih moral tisti dan izpolniti, nato pa tem ciljem podrediš vse ostalo. Imata s Katjo kakšno rutino, ki ji dnevno sledita?
  Simon: Pri kreativnem poslu je težko držati rutino. Enkrat zjutraj vstaneš in letiš na fotografiranje, drugo jutro lahko še 5 min dremaš in potem ob dobri jutranji kavi urejaš fotografije, pišeš blog, se dogovarjaš s strankami… Pri nama mogoče bolj drži projektna rutina – za vsak projekt oz. poroko si postaviva približen časovni okvir, vendar se ne izide vedno. Kot fotograf moraš biti zelo fleksibilen in se prilagajati strankam, predvsem za bodoče mladoporočence pa vsi vemo, da imajo ogromno dela s pripravami in zato veliko časa zate ravno nimajo.

  Za katere storitve ponavadi najemaš zunanje izvajalce?

  Tisk fotoknjige – ravnokar sva prejela fotoknjigo, ki je ročno izdelana v Sloveniji in sva zelo navdušena.

  Kaj te ohranja pokonci ob 3.00 uri zjutraj?

  Hehe, ponavadi dober band na poroki.

  Koliko ur na dan potrebuješ, da narediš, kar je potrebno narediti?

  Včasih več, včasih manj. Sigurno se da delo opraviti v krajšem času, vendar je pri fotografiji tako, da včasih enostavno ne gre. Biti moraš pri volji, skoncentriran in spočit, preden se lahko lotiš npr. obdelave fotografij.
  Tilen: Tu mi takoj pade na pamet naslednje vprašanje. Če bi moral npr. povedati v deležu, koliko časa ti kaj vzame, kako bi odgovoril za: sama priprava na fotografiranje, fotografiranje, obdelava fotografij?
  Simon: Tukaj je spet odvisno od posameznega projekta. Konkretno je lahko pri porokah več priprav kot pri kakšnem drugem projektu, ker se že prej vsaj enkrat dobiš s stranko na kavi da se spoznaš, potem je tu mogoče še predporočno fotografiranje, ogled lokacije poroke,… Sigurno pa največ časa vzame urejanje in obdelava fotografij, oblikovanje foto-knjige in urejanje tiska,… Težko povem v deležih, ker je vedno odvisno od strank in njihovih želja, gre pa v večji meri tako da najmanj časa vzamejo priprave, največ pa obdelava fotografij.

  Če bi morala zapustiti svoje podjetje za 1 leto in bi svojim zaposlenim lahko napisala navodila v samo enem odstavku, kaj bi napisala?

  Uživajte svoje življenje!

  Zakaj je pomembno, da spremljaš svoj denarni tok?

  Da ne zapravljaš po nepotrebnem in dobiček ustrezno vlagaš v razvoj.

  Predstavljaj si, da imaš 500€, da začneš nov posel (imaš pa vse izkušnje, ki si si jih pridobil do sedaj). Kako bi se lotila tega posla in kako bi porabila ta denar?

  Zakupila bi čimveč prostora na kakšnem cloudu ali pa bi si kupila zunanje diske. Prostora za fotografije nama sproti zmanjkuje.

  Sprostitvena runda

  Kako bi spravila slona v hladilnik?

  Simon: Z veliko potrpljenja.
  Katja: Odprla bi hladilnik, ven potegnila žirafo in noter potisnila slona.
  Tilen: Ok, Katja, povej mi, kaj je s to žirafo. Veliko vas v tem vprašanju omenja žirafo. Zakaj ne nosoroga in kaj sploh dela žirafa v hladilniku? 🙂
  Katja: Nosoroga sploh ni nikjer v tem scenariju. 🙂 Žirafa je v hladilniku še od prvega vprašanja, ki se ponavadi pojavi: Kako spraviš žirafo v hladilnik? Ta niz vprašanj je dobra metafora za dejstvo, da se da nekatere kompleksne probleme rešiti na zelo enostaven način.

  Če bi Hollywood naredil film o tvojem življenju, koga bi rad videla v tvoji vlogi in zakaj?

  Naj bo malo bolj zabavno – a lahko zamenjava vlogi?
  Katja: Simona bi moral igrati Jim Carrey, predvsem zaradi tega ker se ob njem stalno smejim do solz.
  Simon: Katjo bi morala igrati Zoey Deschanel. Simpatična, prikupna, očarljiva, sproščena, a velikokrat tudi nagajiva.

  Če bi nekdo napisal biografijo o tvojem življenju, kakšen bi bil naslov?

  “Anybody can be Cool but Awesome takes practise”. Knjiga s tem naslovom dejansko obstaja. 🙂 Bi jo z veseljem prebrala, če bi nama prišla v roke, haha.

  Če bi lahko bila kateri koli super junak, kateri bi bila?

  Katja: Simon bi bil Ironman, ker mu nič ne pride do živega.
  Simon: Ice Age veverica, ker si včasih stvari preveč žene k srcu. 🙂

  Česa te nisem vprašal, pa si mislil da te bom? Kako bi odgovorila na to vprašanje?

  Ali so bila zastavljena vprašanja težka? Priznava, da ravno enostavna niso bila.

  Zamenjajva vlogi. Vprašaj me nekaj.

  Kolikokrat si se prijel za glavo, ko si gledal najine slovnične napake?
  Tilen: Slovnične napake pri meni sploh niso top 3, niti top 5 elementov, ki jih gledam pri odgovorih. Tako da, ne – nisem se prijel za glavo. 🙂

  In še za zadnje vprašanje – ena izmed mojih osebnih misli, po kateri se zgledujem je:«Uspel bom tako, da bom pomagal uspeti drugim.« Moje vprašanje se torej glasi:«Kako ti lahko pomagam?«

  S pozitivno energijo.
  Tilen: Done – komad Boba Marleya Positive Vibration! Oziroma lahko pošljem tudi slovenske vibracije – Dan D – Pozitivne misli. 🙂

  Tilen: Simon in Katja, postregla sta nam z izjemnimi odgovori in vem da so bralci GR8 odnesli veliko koristnih informacij. Želim vama veliko uspehov z vajinimi projekti! V kolikor pa potrebujete poročno fotografijo – priporočam!

Dodaj odgovor