Redna – »varna« služba ali podjetništvo? 7 nasvetov za samostojno pot.

500 podjetnic
To je sponzorirani članek Urše Žorž, organizatorke dogodkov in izobraževanj, s katero sem mimogrede naredil super intervju.

Ko sem po sedemnajstih letih »varne« službe v veliki korporaciji zapuščala znani svet in se podajala v neznanega, so bili vsi v šoku.

Gledali so me z velikimi očmi in govorili ter spraševali: »A kar greš?« »A te ni nič strah?« »Si prepričana?« »Jaz si že ne bi upal/a.« »Carica, zelo te občudujem, da si to naredila.« »Ja, kaj boš pa zdaj počela, kako boš šla naprej?«

Če povem po pravici, nisem prav dosti razmišljala, v kaj se podajam. Malo me je bilo strah, saj nisem vedela, kaj pričakovati. Vedela sem samo, da je prišel čas za nove izzive in čas, da unovčim vse talente in izkušnje, ki sem jih pridobila zadnjih 20 let.

Ko sem enkrat stopila na podjetniško pot, sem vedela, da je bila odločitev prava. Zakaj?

500 podjetnic

Naj vam naštejem prednosti, ki jih vidim na samostojni poti:

 • Svoboda – ah, lepo je! Ko okusiš svobodo, jo težko zamenjaš za redno službo. Sama si razporejam količino in vsebino dela, kdaj bom delala, počitnice, proste dneve, odmore …
 • Odločanje – o vsem odločam sama, ni mi potrebno vprašati šefa, pa on naprej šefa in on …. 🙂 Torej, če se bom pravilno odločila, bo to super zame. Če se ne bom, bom pridobila novo izkušnjo in naslednjič ravnala drugače.
 • Kreativnost – na samostojni poti končno lahko uporabiš vse svoje talente in kreativnost, iščeš nove priložnosti, nove poti, ljudi … zvezde niso več meja kreativnosti, kajti meja NI!
 • Hitri učinki – ko dobim idejo, jo lahko takoj spravim v realizacijo. Ni nobenega, ki bi me zatrl že v kali, ker se ne da, ker ni pravi čas, ker … Gremo, akcija!
 • Fleksibilnost – ko si enkrat na samostojni poti, postaneš zelo prilagodljiv, saj veš, da je od tega odvisno, kako hitro se bodo zadeve odvile; tako si lahko zjutraj na sestanku v Ljubljani, dopoldan na delavnici v Novi Gorici, zvečer pa recimo na dogodku v Celju. 🙂 Torej lahko opraviš več dela v krajšem času, saj si prilagodiš urnik glede na obveznosti in razpoložljivost.
 • Sodelovanje – povezovanje – v podjetništvu ti kmalu postane jasno, da en sam lahko premakne kamenček, skupaj pa lahko premikamo gore; zato se začneš povezovati z ljudmi, s katerimi skupaj ustvarjaš nove, uspešne zgodbe ali pa samo en od drugega črpaš navdih, nasvete, izmenjuješ izkušnje …
 • Delo od doma – ko je zunaj mraz, veter, sneg, dež …sem jaz lepo doma na toplem; v domačem okolju se dobro počutim, kar poveča mojo produktivnost.
 • Razporejanje delovnega časa – ker sem sama svoja gospodarica, si čas razporejam glede na družinske obveznosti, navade, sestanke, inspiracijo … Ta članek recimo pišem ob 2h zjutraj, jutri pa bom malo dlje spala. 🙂

500 podjetnic

Seveda pa obstaja tudi druga plat medalje:

 • Ni zagotovljene finančne varnosti – 15. v mesecu nič kar avtomatsko ne priteče na račun; to na eni strani pomeni, da bo lahko na računu več denarja, kot bi ga sicer imeli, če bi bili v redni službi, ali pa včasih ne bo niti za prispevke … to je »čar« samostojne poti. 🙂
 • Ni plačanega dopusta – želiš dopust? Torej je potrebno čez leto dovolj zaslužiti, da si lahko vzameš prosto, kajti prostih dni za oddih ti nihče ne bo plačal; lahko pa seveda neseš računalnik s sabo in delaš tudi na dopustu.
 • Sama za vse – še posebej na začetku, ko še ne veš, kako uspešna bo tvoja zgodba, si sam za vse; to pomeni, da pelješ vsebinsko zasnovo, pogajanja, prodajo, marketing, trženje, računovodstvo in še marsikaj. Nobenemu ne moreš delegirati kakšne naloge, da bi se delo malo razporedilo in bi ti ostalo več časa za pomembnejše stvari.
 • Porodniški dopust – če imaš svoje podjetje in nimaš zaposlenih, kar pomeni, da nimaš komu predati dela, se boš hitreje vrnila na delo in ne boš zares v miru izkoristila porodniškega dopusta, ki ti pripada; konkurenca na trgu je velika in, če te predolgo ni, te ljudje kaj hitro pozabijo.
 • Težje usklajevanje dela in družine – podjetniški svet ni služba od 7.00 do 15.00; ne zapreš vrat in odklopiš do naslednjega dne; večino časa si vpet v delo, če ne fizično, pa razmišljaš, kaj bi lahko drugače, kaj je še za postoriti …; tako da je včasih družina zaradi tega zapostavljena in ti je marsikdaj hudo, ko moraš »izbirati« med tem, ali boš naredil tisti projekt, ker te že lovijo roki ali se boš npr. igral z otrokom … – a vse se da, če se hoče in, če imaš družino, ki to razume in te podpira.
 • Ni urnika – kadar je delo, je delo; pa če je to sobota, nedelja, zjutraj, zvečer, med dopustom; ne gane te več, če je petek in nisi »zamorjen«, ker prihaja ponedeljek, ker so dnevi enaki, edino malo manj interakcije je čez vikend in lahko v miru narediš stvari, ki jih čez teden ne moreš zaradi ostalih motenj.

Kot povsod, so tudi v podjetniškem svetu plusi in minusi. Vsak zase pa najbolje ve, kaj mu odtehta in, na kakšen način želi živeti in, kakšno poslovno pot ubrati.

500 podjetnic
Pa še 7 nasvetov, ki vam bodo prav prišli, ko boste stopili na samostojno pot:

 1. Verjemite vase in imejte ob sebi ljudi, ki vas podpirajo in verjamejo v vas.
 2. Vztrajajte, uspeh se ne zgodi čez noč.
 3. Neuspeh je del podjetniške poti, ob katerem se marsikaj naučimo in zrastemo.
 4. Iščite vedno nove priložnosti in poti, meja NI … meje si postavljamo samo v glavi!
 5. Povezujte se in mrežite.
 6. Vprašajte za pomoč tiste, ki imajo znanje in izkušnje.
 7. Upajte si biti drugačni.

Če ste še vedno neodločene, ali bi ostale v redni službi ali odšle svojo pot, se nam pridružite v sredo, 18. marca 2015, na največjem dogodku ženskega podjetništva v Sloveniji – 500 podjetnic. Tam boste spoznale veliko žensk, od tistih, ki so že dolgo v podjetništvu, preko tistih, ki so šele dobro začele in nenazadnje tudi tistih, ki se šele opogumljajo za samostojno pot. Ob pogovoru z njimi boste dobile marsikatero idejo, nasvet, priložnost in navdih.

Dogodek bo v Austria Trend hotelu v Ljubljani. Več pa si preberite na www.podjetnica.com.

Za konec še moja najljubša misel, ki velja tako za poslovno kot osebno življenje:

Ravno ko je gosenica mislila, da je konec sveta, je postala metulj.

Urša Žorž, Eventio.

Comments

Danijela pravi:

Kot da bi opisovala sebe. Najbolj se poistovetim s točkami svoboda, odločanje in kreativnost na začetku članka. Se vidimo na dogodku #500podjetnic

Dodaj odgovor