56: Primož Zelenšek, pametni sledilnik predmetov Chipolo

Primož Zelenšek

Primož Zelenšek

Primož Zelenšek je podjetnik, ustanovitelj in solastnik podjetja Chipolo. Chipolo je postal znan v letu 2013, ko so na platformi Kickstarter dobili $293,014, namesto zahtevanih $15.000.

Za kaj gre pri tem izdelku? V osnovi je Chipolo (v obliki obeska za ključe) sledilnik predmetov, ki uporablja brezžično povezavo Bluetooth 4.0. Sporoča svojo oddaljenost do telefona in nato glede na moč signala s pomočjo mobilne aplikacije izračuna točno lokacijo predmeta in nam jo izriše na zemljevidu. Deluje tudi v obratni smeri – zgolj pretreseš napravo in mobilni telefon te bo z zvonjenjem opozoril, kje se nahaja!

V intervjuju Primož med drugim spregovori tudi o neuspelem poslu z Walmartom.

Njegova misel:

Če želiš napredovati, moraš najti ljudi, ki so še boljši od tebe.

“Nothing is lost.”

Več v intervjuju.

Povzetek intervjuja

Osebna misel
»Sledi svojim željam in bodi vztrajen«

Poslovni neuspeh
Delni neuspeh sem doživel s prvim start upom podjetjem Nollie Apps d.o.o.

Trenutni posel
Direktor v podjetju Chipolo d.o.o., www.chipolo.net.

Spletni vir, ki ga uporabljaš vsak dan
Spletna stran Chipolo, Google, email, FB, …

Katero knjigo bi mi priporočil v branje?
Največ berem avtobiografij in tale mi je najbolj všeč: Peter Vilfan, avtor: Tadej Golob.

Kje te lahko kontaktirajo?
primoz@chipolo.net

Intervju

Uvod

Živjo! Začniva s tem, kdo si in kaj ponavadi odgovoriš nekomu, kaj delaš?

Sem ustanovitelj in solastnik podjetja Chipolo, ustvarili smo enakoimenski produkt, ki omoča uporabnikom, da ne izgubljajo svojih stvari.
Tilen: Bom kar takoj pokazal na slona sredi sobe. Vsi govorijo o vašem uspehu na Kickstarterju, a midva oba dobro veva, da je zelo zelo malokrat to stvar naključja, ampak trdega dela in vseh stvari v ozadju, ki jih marsikdo ne vidi. Tako da bi te vprašal tole zelo preprosto – kako ste se konkretno lotili Kickstarterja (op.p. dobili so $293,014, namesto zahtevanih $15.000)? Mediji, kot so Fox News in Techcrunch te medijsko tudi ne pokrijejo kar tako. Podvprašanje oziroma mnenje bi bilo, v bistvu imam glede medijske pokritosti v Sloveniji občutek, da bi morali prodajati “kako uspeti na Kickstarterju” in ne izdelek kot tak. 🙂
Primož: Kickstarter je platforma, ki med drugim omogoča, da preizkusiš ali je produkt zanimiv za trg, pridobiš potencialne distributerje in o tebi se dosti govori, če si uspešen seveda. Mi smo šli na KS z bistveno manjšimi pričakovanji in rezultat je bil visoko nad tem. Zgodba o uspešni kampanji se je “prodajala” nekaj časa, potem pa se je breme preusmerilo na znamko in produkt.

Opiši mi svojo prvo poslovno izkušnjo, ki si jo imel kot otrok.

Doma smo imeli družinsko podjetje, ki se je ukvarjalo z galanterijo usnjenih izdelkov. Del svojega otroštva sem preživel v delavnici in spremljal potek dela.

Poslovna pot

Splošni del

Sam sem mnenja, da je tisto, kar šteje – pot, potovanje do cilja, do uspeha. Neuspeh je tisti “dežurni krivec”, da se na tej poti učimo. Povej en tvoj konkreten primer neuspeha in kaj si se iz tega naučil?

Za prejšnji start up bi lahko, če pogledamo iz finančnega vidika, rekli da je šlo za neuspeh, saj podjetje ni generiralo dovolj sredstev normalno delovanje, ampak vseeno lahko rečem, da je bila odlična popotnica za naprej, saj smo se ogromno naučili.
Tilen: Če prav razumem, je Chipolo v bistvu rezultat dveh podjetij: Geatronik in Nollie Apps. V nekem intervjuju ste v podjetju omenili, da so se v določeni fazi začele finančne težave pri realizaciji projekta ter birokratske ovire. Mi lahko poveš kakšne banalne primere teh ovir in predvsem, kako ste jih premagali?
Primož: Težave so nastale pri financiranju preboja na trg, se pravi postavitvi distribucijskih kanalov, vložkov v marketing, postavitvi proizvodnega procesa itd. in seveda financiranju materiala za prvo serijo. Ko gledam za nazaj, je šlo bolj za neizkušenost, saj denarja za dobre ideje je na svetu dovolj.

Kaj je tvoj trenutni navdih, ki te žene v poslu?

Žene me želja po izboljšanju podjetja.
Tilen: Podjetja ali izdelka? 🙂 Oziroma bom drugače vprašal. Katera so konkretno tista področja v podjetju, katera bi lahko hitro izboljšal in katera so tista, ki potrebujejo več časa?
Primož: Obojega, ampak predvsem pa podjetja. Želja je vzpostaviti sistem, ki bo deloval kot zelo dobro namazan stroj. Želim, da vsi vedo kakšni so cilji in kako jih bomo dosegli. Vzpostaviti moramo boljše načine dela na vseh področjih. Nekatere je mogoče spremeniti čez noč, drugi rabijo svoj čas.

O čem vsi razmišljajo, pa nihče nima poguma tega povedati na glas?

Definitivno kako ti gre nekdo »na živce« ampak vseeno moraš z njim sodelovati ali pa se družiti.
Tilen: Je potrebno? Npr. zavrnili ste Walmart, kar verjetno mnogi ne vedo. Mi lahko poveš zgodbo tu zadaj?
Primož: Včasih je z dobavitelji res težko delati, predvsem iz tujine, saj misliš, da si se vse dogovoril ampak pride do presenečenj. Potem je slaba volja s tvoje strani in potem ko jim tečnariš čez čas tudi z njihove. Verjetno si gremo potem vsi malce že na živce. Seveda je to del posla in vsi vemo za kaj delamo. Ponudba za Walmart je bila takoj po KS in prehitra za nas, saj je šlo za ogromne količine katere nismo bili sposobni proizvesti pa tudi s ceno nismo prišli skupaj. Enostavno nismo bili pripravljeni na to.

Kaj bi o tebi rekla oseba, ki te ima najmanj rada?

Da velikokrat molčim.

Kako meriš uspeh?

Uspeh je do določne mere zelo merljiv. Meri se ga z zadovoljnimi uporabniki, strankami in zaposlenimi.
Tilen: Če pogledam iz mojega subjektivnega zornega kota, je vaš največji dosežek pravzaprav pozicioniranje na trgu in zmagovanje v bitkah, kjer ti nasproti svojita Goljata kot sta Philips in Kensington. Da ne govorim o fenomenalnem tagline-u “Nothing is lost.”. Kakšne so danes vaše konkretne marketinške dejavnosti (sodelujete npr. s Si.mobilom)?
Primož: Trenutno je naš največji konkurent The Tile v katerega so vlagatelji investirali že več kot 15 milijonov dolarjev. Z njimi se težko kosamo, ampak prepričan sem, da jih lahko v obdobju 2-3 let premagamo, saj niso nek bav bav.

Biti moramo boljši in uspeh bo prišel sam po sebi. Marketing poteka preko različnih kanalov. Vlagamo v Google Adse, pojavljamo se v različnih revijah, blogih, reklamnih letakih, … Kmalu odpiramo svoj blog. Dejavnosti je res veliko.

Kakšen je po tvojem mnenju najboljši način soočenja s težavnimi strankami?

Stranke imajo vedno prav in njihove želje je potrebno upoštevati, sicer pa s potrpežljivostjo in prijaznostjo.

Kako najbolje motiviraš sebe ali svoje zaposlene?

Moja motivacija so zadovoljne stranke in zaposleni. Svoje zaposlene motiviram s novimi in novimi izzivi.
Tilen: Mi lahko konkretni primer izziva?
Primož: Pred mesecem dni smo uvedli redne tedenske sestanke, kjer v 2 minutah vsi povemo kaj smo naredili prejšnji teden in kje so težave. Nato se razdelijo naloge in novi izzivi. Mislim, da je takšen pristop pravi, da napredujemo tako posamezniki kot ekipa po korakih in skupaj dosežemo napredek.

Če bi ti za vrat že dihal poraz, kaj bi naredil? Ali bi vztrajal naprej ali bi opustil posel in ponovno poizkusil od začetka?

Opustil bi posel in se lotil nekaj drugega.

Kateri je tvoj najljubši vidik biti podjetnik?

Imeti škarje in platno v svojih rokah in delati tisto kar te resnično veseli.

Kateri poslovni nasvet, ki si ga prejel, si si zapomnil?

Ne gre za poslovni nasvet, saj velja praktično kjer koli gre pa takole: »Vse ti lahko vzamejo, le znanja ti nihče ne more vzeti.«

Na kaj si najbolj ponosen?

Da nam je uspelo ustvariti podjetje, ki ima produkt, ki se prodaja po vsem svetu.
Tilen: Kje je prihodnost podjetja? V izboljšavi izdelka, v novih izdelkih, v t.i. addon-ih (dodatkih)?
Primož: Podjetje trenutno izboljšuje obstoječ produkt, vzporedno pa pripravlja načrt za delo v naslednjih mesecih in od septembra dalje bomo začeli delati na novem produktu. So pa vse opcije odprte.

Praktični del

Razloži svoji 4-letni nečakinji v treh stavkih, kaj počneš.

Izdelujemo obesek, ki pomaga ljudem da ne izgubijo svojih stvari.
Tilen: Na Kickstarterju ste postavili znesek, za katerega ste pravili, da ustreza številki zagona proizvodnje. Mi lahko poveš, kako ste prišli do zneska 15.000 dolarjev?
Primož: Znesek je bil postavljen relativno nizko in če pogledam nazaj, zelo optimistično za kritje začetka proizvodnje. Takrat je bil tudi trend na KS, da se cilj doseže v zelo kratkem času in mi smo ga prej kot v 24 urah.

Nauči me nekaj iz svojega posla.

Svet je danes na dlani in trg je velik več kot 7 milijard ljudi.

V 3-5 stavkih mi prodaj svoj izdelek/storitev.

Morda pozabljaš ključe, ali pa ne veš kje si pustil denarnico? Za tebe imamo odlično rešitev. To je pametni obesek Chipolo, ki ti pomaga najti založene ali izgubljene stvari.
Tilen: Vprašal bi te eno konkretno marketinško. Včasih, ampak res včasih, omenjate, da lahko daste obesek tudi na otroka. Načeloma razumem sicer da se osredotočate na “tipične postavke” kot so ključi, telefon ipd., ampak npr. sam, ko sem oče triletnika – vidim res veliko prednost v tem, da mu dam v žep ključ in imam precej bolj mirno vest, ko ga za trenutek kje izgubim pred očmi. 🙂
Primož: Uporaba na ljudeh je problematična, saj ne zagotavlja, da se otrok navkljub Chipolu v žepu vseeno ne bi izgubil. Zato tudi tega ne oglašujemo na ves glas, ampak je tudi to ena izmed možnih načinov uporabe.

Mreženje je danes pomemben vidik posla. Kako si se ga lotil?

Udeležujem se veliko konferenc, seminarjev in drugih dogodkov, kjer se lahko spoznavam z novimi ljudmi in drugimi podjetniki.

Katere metode marketinga uporabljaš in katera je tista, ki ti prinese največ rezultatov?

Uporabljamo Google ads-e, sodelujemo z blogerji in drugimi internetnimi mediji. Največ prodajnih rezultatov se doseže ob kakem dobro branem blogu.

Kateri so tisti trendi, ki bodo v prihodnosti zaznamovali tvoj posel?

Definitivno tehnologija bluetooth in razvoj pametnih telefonov in ur.

Kaj boš storil, če te bo tvoja konkurenca nenadoma vrgla iz posla?

Nenadoma težko padeš ven iz posla, saj je za vse potreben svoj čas. Zaznati moraš upad trendov in se pravi čas lotiti novega izdelka.

Če se danes ozreš nazaj, katera je tista ena stvar, ki bi jo naredil drugače?

Boril bi se za drugačno lastniško strukturo.
Tilen: Tole je bil prvi odgovor, ki mi je takoj padel v oči. Seveda moram vprašati, kako bi ti ravnal drugače? Kot mi je znano, imate sedaj enakovredne deleže v podjetju?
Primož: Trenutno je v Chipolu skupaj 9 lastnikov, 7 ustanoviteljev, en sklad in en zasebni investitor. Problem je v tem, da je za resne nekaj milijonske investicije preveč lastnikov. Investitorji pričakujejo do tri soustanovitelje, saj je že tri ljudi težko uskladiti kaj šele s devetimi. Imel bi tudi nekaj prostih procentov, ki bi bili v lasti podjetja in na voljo novih zaposlenim kot opcije. Je pa to v prihodnosti še mogoče spremeniti.

Kaj je tista stvar, ki trenutno deluje v tvojem poslu?

Naš produkt je po obliki preprost in prilagojen širši množici kupcev. To deluje.

Kaj imaš ti, česar tvoja konkurenca nima?

Smo iz Evrope, večina konkurence pa iz ZDA. Že pri jezikih imamo prednost.

Katera je tista stvar, ki bi jo moral delati več in katera tista, ki bi jo moral delati manj?

Več delegiranja in manj dela na napačnih stvareh.
Tilen: Sam mislim, da je razmišljanje “sam najbolje znam narediti”, razmišljanje v katerega se ujame zelo veliko podjetnikov. Zakaj misliš, da je temu tako in kaj te zadržuje npr. nazaj, da takoj ne spremeniš teh stvari? Saj navsezadnje še niste multinacionalka oziroma mastodon, da bi bili podrejeni ne vem katerim internim pravilnikom? 🙂
Primož: Sam sigurno znam bolje narediti kot drugi, ampak če želiš napredovati, moraš najti ljudi, ki so še boljši od tebe in katerim lahko zaupaš. S takim načinom lahko tudi sam napreduješ ostaja, pa tudi več časa za pomembnejše stvari.

Za katere storitve ponavadi najemaš zunanje izvajalce?

Za vse dobavitelje materiala in polizdelkov.

Kaj te ohranja pokonci ob 3.00 uri zjutraj?

Dobavni roki in cilji.
Tilen: Glede dobavnih rokov. Ponavadi si lahko recimo “privoščiš”, da poštar zamudi 1 dan pri fizični osebi, pri podjetjih je to malce drugače. Kako ločujete v strategiji B2B in B2C strategijo nastopa na trgu?
Primož: Ne glede na to iz katerega segmenta je kupec je pomembno, da dobi izdelek tako kot smo dogovorjeni. Vsi kupci so nam enako pomembni in prioritet ni.

Koliko ur na dan potrebuješ, da narediš, kar je potrebno narediti?

5 do 6 ur.
Tilen: Super! Potem si že skoraj v fazi 4 urnega delavnika, kot ga je “izumil” Tim Ferris? 🙂 Takšne zgodbe so seveda izjemno privlačne na prvi pogled. Kar pa se mnogi ne zavedajo, je dejstvo, da si moral verjetno neštetokrat delali 10+ ur, da si prišel do točke, pri kateri si sedaj.
Primož: Sicer sem še vedno sem na delavniku več kot 10 ur, ampak nekje 5-6 ur porabim za delo, ki je nujno potrebno. Ostalo pa se potroši na potovanjih od sestanka do sestanka in splošni dnevni manj pomembni operativi. Meni kot lastniku in soustanovitelju predstavlja podjetje moje življenje in meje med zasebnim in življenjem v podjetjem praktično ni. Trenutno si pa ne predstavljam, da bi prišel v podjetje le za 4 ure in doma kar odmislil vse skupaj. Pa tudi imamo še veliko dela in o tem koliko ur potrošim za kaj še ne razmišljam.

Če bi moral zapustiti svoje podjetje za 1 leto in bi svojim zaposlenim lahko napisal navodila v samo enem odstavku, kaj bi napisal?

Ostanite na začrtani poti v kolikor ugotovite, da pot ni prava, najdite drugo.

Zakaj je pomembno, da spremljaš svoj denarni tok?

Pomembno je zato, ker le tako vidiš za katere namene se le ta porablja in kje ga je mogoče privarčevati.

Predstavljaj si, da imaš 500€, da začneš nov posel (imaš pa vse izkušnje, ki si si jih pridobil do sedaj). Kako bi se lotil tega posla in kako bi porabil ta denar?

Našel bi produkt v katerega bi verjel, najel bi spletno prodajalno in začel pobirati prednaročila, celotnih 500 eur bi namenil v marketing.

Sprostitvena runda

Kako bi spravil slona v hladilnik?

Tako kot pravijo. Odprl bi hladilnik dal slona noter in ga zaprl. Pa hladilnik mora biti prazen, sicer ne bo šlo. 🙂

Če bi Hollywood naredil film o tvojem življenju, koga bi rad videl v tvoji vlogi in zakaj?

Tim Robbins, ker je film Kaznilnica odrešitve eden mojih najljubših. V tem filmu Tim igra vlogo Andyja, ki je obtožen po nedolžnem, v zaporu se dobro znajde in na koncu je svoboden.

Če bi nekdo napisal biografijo o tvojem življenju, kakšen bi bil naslov?

Od fanta s pegami do … upam, da do gospoda z veliko začetnico.

Če bi lahko bil kateri koli super junak, kateri bi bil?

He-Man, ker mi je verjetno dejansko že posredno enkrat rešil življenje. In tudi sam bi rad reševal življenja.

Česa te nisem vprašal, pa si mislil da te bom? Kako bi odgovoril na to vprašanje?

Ali bi se še enkrat lotil start up podjetja? Pri start upih je tako, da ko že misliš, da je bil tisti dan najslabši pride naslednji, ki je še slabši. 🙂 Sigurno pridejo dnevi, ko si misliš ali je res tega treba. Mislim, da je svoboda v delu tista, ki pretehta vse slabe trenutke in uspeh tisti, ki vleče dalje.

Zamenjajva vlogi. Vprašaj me nekaj.

Če bi imel čarobno paličico, kaj bi si pričaral?
Tilen: Če govoriva o poslu, najverjetneje nič. Sam osebno se zelo rad učim. Tako na splošno, kot na napakah. Meni je pot izjemno pomembna, rezultati so v končni fazi samo to, kar so. Torej rezultati. Na osebnem področju pa je teh stvari precej več. In tu se ne razlikujem od večine (kliše gor ali dol). “Mir na svetu”, “bolezni-prost” svet, vse za mojo družino ipd. 🙂

In še za zadnje vprašanje – ena izmed mojih osebnih misli, po kateri se zgledujem je:«Uspel bom tako, da bom pomagal uspeti drugim.« Moje vprašanje se torej glasi:«Kako ti lahko pomagam?«

V bistvu si mi že, saj tisti, ki bere ta intervju bo sigurno obiskal našo spletno stran www.chipolo.net.

Tilen: Primož, postregel si nam z izjemnimi odgovori in vem da so bralci GR8 odnesli veliko koristnih informacij. Želim ti veliko uspehov s tvojimi projekti!

Dodaj odgovor