66: Primož Cokan – energijski čokoladni pralineji Sweet Speed

primoz cokan

Primož Cokan je podjetnik, lastnik družinskega podjetja Softible, ki proizvaja energijsko čokolado Sweet Speed, v kateri je najboljša belgijska čokolada (38% vrednosti kakava), ki ne vsebuje umetnih konzervansov, barvil in palmovega olja.

Trenutno na slovenski platformi za množično investiranje Conda iščejo investitorje za minimalno 30.000€, za vzpostavitev prodaje in vstopa na tuje trge. Vanje lahko investirate že s 100€!

Njegova misel:

Stranka ima vedno prav, če pa ima prevečkrat “prav”, se ji zahvališ za sodelovanje.

Več v intervjuju.

Povzetek intervjuja

Osebna misel
Bodi hvaležen in se zahvali za vse, kar se ti zgodi z zavedanjem, da je vsak tvoj korak korak naprej k doseganju nekaj večjega in boljšega, kot pa je tvoja trenutna situacija. – Brian Tracy

Tvoj nasvet bodočim podjetnikom
Dvakrat premisli, potem pa z vsem srcem v posel.

Največji poslovni uspeh
Razvoj Sweet Speed-a.

Top 3 mobilne aplikacije na tvojem pametnem telefonu
Cardio trainer, navigacija in budilka.

Katero knjigo bi mi priporočil v branje?
Sun Cu: Umetnost vojne

Kje te lahko kontaktirajo?
Preko Facebooka ali na email.

Intervju

Živjo! Kdo si in kaj ponavadi odgovoriš nekomu, ki te vpraša, kaj delaš?

Sem Primož Cokan, ustanovitelj podjetja Softible. V družinskem podjetju smo razvili posebno energijsko čokolado Sweet Speed. Sem večni optimist, oče treh najstnikov in skupaj z ženo se radi podamo v gore, na morje…

Od kje ideja za energijsko čokolado in zakaj sploh čokolada?

Vse se je začelo, ko je mama postala mojstrica v izdelovanju belgijskih pralinejev. Konec leta smo obdarili prijatelje in poslovne partnerje z doma narejenimi pralineji in na škatlo “tako za hec” napisali “SWEET SPEED, ENERGY CHOCOLATE”.

Vsakdo, ki je prejel to škatlo, je vprašal ali kasneje poklical, “kaj je v čokoladi, da je energijska” in vsi so pohvalili njen okus. Takrat v čokoladi ni bilo nič posebnega, kot pa samo dejstvo, da je čokolada sama po sebi energijska. Od tu pa se je začelo naše raziskovanje.

Našli smo nišo v kombinaciji dveh rastočih trgov. Trg čokolade in trg hrane z naravnimi energetskimi poživili rasteta in Sweet Speed ponuja kombinacijo obeh. Ponujamo 6 različnih okusov v 4 vrstah pakiranja, ki smo jih uspešno preverili na slovenskem trgu.

V letu 2015 smo brez kakršnega koli marketinga prodali za 85.000 EUR Sweet Speed pralin.

Katere so 3 stvari, ki si se jih do sedaj naučil na svoji poslovni poti?
  1. Zaupanje je super, nadzor je še boljši.
  2. Posel je končan, ko je denar na tvojem računu.
  3. Stranka je kralj in ima vedno prav.
Malce provokativno podvprašanje. Takole na prvo žogo bi povezal besedo “nadzor” z načinom podjetništva v velikih industrijskih podjetjih in mogoče v javnem sektorju. Kaj pa v svetu startupov? Misliš da je lahko delovno okolje produktivnejše brez nadzora? Recimo precej startupov ima v ZDA glede dopusta t.i. “no vacation limit”, kjer si lahko teoretično vzameš kolikor dopusta hočeš, seveda s predpostavko, da so rezultati.

Nadzorov imamo več vrst. Predvsem mislim nadzor za dnevno, tedensko ali mesečno doseganje ciljev. Sprotno reševanje problemov in koordinacija se mi zdita ključna. Sploh v današnjem svetu startupov se mi zdi, da vse poteka tako hitro, da nadzor nad vsem, sploh v prehrambenem startupu, kjer merimo skoraj vse, je nadzor zakonsko določen.

Seveda je pa velika razlika proizvodnja, prodaja, marketing in razvoj! Vsi ljudje imamo »no vacation limit«, če te služba potem čaka…

Kateri poslovni nasvet, ki si ga prejel, si si zapomnil?

Nikoli ne nasedi na prvo ponudbo!

Katera ponudba je zate ustrezna?

Ponudba, ki mi omogoča nadaljnji razvoj in konkurenčnost na trgu.

Kako meriš poslovni uspeh?

Z denarnim tokom, dobičkom in s zadovoljnimi strankami.

Kakšen je po tvojem mnenju najboljši način soočenja s težavnimi strankami?

Stranka ima vedno prav, če pa ima prevečkrat “prav”, se ji zahvališ za sodelovanje.

Tale misel je postala ena izmed mojih top 5 misli v dosedanjih intervjujih! 🙂 Kakšen prag tolerance imaš in od česa je odvisno, koliko krat ima lahko stranka “prav”.

To sem se naučil v svojem dosedanjem delu, prodaji modnega tekstila. Stranka, ki recimo reklamira tvoj izdelek, je ponavadi zelo pod stresom, ko mora to reklamacijo predstaviti. Ko se za to odloči, je odločena doseči svoje.

Misli vse najslabše o tvoji blagovni znamki, o tvoji trgovini in takoj želi govoriti z direktorjem. To so ponavadi potem naše najbolj lojalne stranke! Kako? Ko mi ponavadi z vsem “žolčem” po telefonu pove svoj problem in mi že grozi z inšpekcijami in slabo reklamo, jo ponavadi poslušam do konca. Potem pa ji rečem:”Gospa, se opravičujemo za vašo slabo izkušnjo in da se je to zgodilo. Kupec je pri nas kralj in takoj vam bomo vrnili denar, reklamirano blago, pa prosim obdržite, ker ga boste mogoče lahko še uporabili.”

Stranka v istem trenutku zamenja ˝ploščo˝ in smo naj… stranka pa ostane zvesta in zadovoljna.

Kako najbolje motiviraš sebe ali svoje zaposlene?

Najlažje se motiviram tako, da pogledam iz ˝škatle˝ in vidim cilj.

V kolikor bi začenjal znova, kateri profil bi bil tvoj prvi zaposleni in zakaj? Katera znanja, izkušnje in lastnosti bi iskal?

Najraje sodelujem s priznanimi strokovnjaki na svojem področju. Danes so znanja tako specifična, da nekdo ki ve skoraj vse, skoraj nič ne ve!

Kdo je iz tvojega vidika strokovnjak? Nekdo, ki ve več od tebe, nekdo ki ima za sabo rezultate, nekdo z izobrazbo, nekdo iz ustreznega delovnega mesta?

Za strokovnjaka ponavadi slišimo od prijateljev, blogerjev, ga “poguglamo”.

Kako si prišel do svojih prvih treh strank in kaj bi danes svetoval sveže pečenim podjetnikom, kako naj poiščejo prve stranke?

Moje prve stranke so bile že v otroštvu, ko sem po starih običajih za pusta ali za tepežni dan nabral od hiše do hiše veliko sladkarij in denarja. In pri tem sem bil veliko bolj uspešen kot vrstniki. Moj nasvet? Najprej morajo vedeti, kdo so njihove stranke, kje se zadržujejo in potem…

V treh stavkih razloži 4-letnemu otroku, kaj počneš.

Naredil sem čokolado, ki ni čisto navadna čokolada. Moja čokolada je nekaj posebnega. Dal sem ji ime Sweet Speed, ki ti zmiga rit.

Ali lahko 4 letni otrok je takšno čokolado? 🙂

V eni Sweet Speed kroglici je kofeina manj kot v kozarcu najbolj prodajane kole. Samo vseeno smo na naše izdelke napisali, da jih otroci do 12 let naj ne bi uživali in ravno tako nosečnice.

V 3-5 stavkih mi prodaj svoj izdelek/storitev oz. kako predstaviš sebe in svoj posel ali svojo poslovno idejo v 30 sekundah (“elevator pitch”).

Sem Primož Cokan ustanovitelj izdelka Sweet Speed. Kaj je Sweet Speed? Preprosto, to je okusna belgijska čokolada z dodano energijo, ki ti pomaga ostani buden in skoncentriran. Že en čokoladni praline, ti da energije za 3 ure. Tore, če potrebuješ energijo, si zaspan, utrujen in bi v življenju rad dosegel več, vzemi Sweet Speed in zmigaj rit.

Kateri so tisti 3 glavni razlikovalci med Sweet Speedom in ostalimi energijskimi čokoladami na trgu?

Že sama oblika naše čokolade je oblika sonca, ki predstavlja našo najpomembnejšo energijo in pralineji so med najzahtevnejšimi izdelki iz čokolade. Zato so v večini te čokolade v obliki tablic in barov.

Naša čokolada pa je nekaj več. S posebnim postopkom smo združili najboljšo belgijsko čokolado, energijski mix in izbrane oreščke, tako da so zelo okusni in nam dajo energijo, povečujejo budnost in izboljšajo koncentracijo. Receptura pa bo ostala družinska skrivnost.

Nauči me nekaj iz svojega posla.

Razlika med dobro in slabo čokolado je v vsebnosti kakavovih delcev in kvaliteti dodane maščobe.

Katera je tista stvar, ki bi jo moral delati več, in katera tista, ki bi jo moral delati manj?

Bolj bi se moral osredotočati na prave stvari in manj govoriti!

Katere so v startupu po tvojem prave stvari, ki jih mora lastnik početi v prvem letu delovanja?

Testirati, testirati, testirati in trdo ter hitro delati.

Če bi moral zapustiti svoje podjetje za eno leto in bi svojim zaposlenim lahko napisal navodila v samo enem odstavku, kaj bi napisal?

Če kaj ne veste pa pokličite svizce. Seveda se šalim! Zaenkrat si ne znam predstavljati, da bi lahko naše start-up podjetje zapustil za eno leto.

Radio, televizija, družbena omrežja, Google Adwords, tiskani mediji, jumbo plakati. Kje bi oglaševal in zakaj?

Oglaševal bom v vseh mediji in budno spremljal učinke, poudarek bo na družbenih omrežjih, ker se tu v glavnem zadržujejo naše stranke. Posebno pozornost bomo namenili oglaševanju na prodajnem mestu, saj se naši izdelke kupujejo impulzivno.

Ali spletni obiskovalec razume, kaj ponujate, ko pride prvič na vašo spletno stran? Če bi ga vprašal, naj opiše vašo edinstveno ponujeno vrednost v svojih besedah, ali bi to znal in kaj bi povedal?

Že samo s pogledom lahko obiskovalec spletne strani ve, da gre za posebno vrsto energije v obliki najboljše čokolade. Vsaka stranka bi o izdelku želela izvedeti še več in bi jo vsekakor želela poizkusiti.

In še zadnje vprašanje – intervju s katerim slovenskim podjetnikom bi rad prebral?

Z Janezem Škrabcem.

Zakaj? 🙂

Ker razmišlja globalno in imam občutek, da jemlje posel kot umetnost. Samo popolno je dovolj dobro!

Tilen: Primož, postregel si nam z izjemnimi odgovori in vem da so bralci GR8 odnesli veliko koristnih informacij. Želim ti veliko uspehov s tvojimi projekti!