Postavite mejo in recite ˝NE!˝zajedalcem

črna ovca

črna ovca

Nekateri ste verjetno zasledili moj prispevek prejšnjega tedna o brezplačni praksi in moje nestrinjanje s tovrstnim načinom dela, pridobivanjem znanja in morebitnih kontaktov, ter spoznavanjem potencialnih delodajalcev.

Prav ironično sta me na dan, ko sem pisala zgoraj omenjeni prispevek kontaktirali dve osebi. In ja, prav ste uganili, obe sta iskali nekoga za brezplačne usluge. V tem primeru moje brezplačne usluge. Prvi pogovor je potekal nekako takole: Hoj, bi napisala en članek za našo novo spletno stran? Nič ni plačano, ampak vrnemo uslugo ob priliki. Ko sem vprašala, kako je s povezavo do mojega bloga, se s tem niso strinjali. Ali ni to najmanj, kar bi nekdo lahko naredil? V zahvalo za brezplačni članek bi vam lahko naredil malo reklame za vaš osebni blog? Kjub temu sem premišljevala. Sem ena tistih, ki se še ni naučila kako odločno reči ne, ko je to potrebno.

Čez eno uro. Drugi pogovor je potekal nekako takole: Živijo, iščem nekoga za vodenje prireditve naslednji četrtek, bi imela čas? Ja, verjetno bi. Kako je s plačilom? Plačilom? Ja. Plačilom, ja. Ja, zadeva ni plačana, ampak mogoče ti bodo koristila nova poznanstva, mogoče navežeš kontakte.

Ne bodi ga len sem poiskala tale osiromašeni dogodek, kjer ne dobiš niti za sendvič. ˝Priznana˝ strokovnjakinja na elitni lokaciji organizira srečanje z emninetnim gostom in vsi, ki bi se radi udeležili tega dogodka morajo plačati ˝vstopnino˝. Ne vem kdaj se je vam prižgala rdeča lučka v glavi, ampak meni se je že pri organizatorki in “fensi” lokaciji. Lokacija zagotovo ni brezplačna, gost tudi ne, udeleženci plačajo, nek bebec pa naj bi tole vodil zastonj?

Mislim, da je še slepemu jasno, da tukaj ne gre za neke nevladne ali prosotovljne projekte, zbiranje pomoči za prizadetim v poplavah ali reševanje žabic iz cest. Žabice kar rešujte, ob tem pa razmislite, kako lahko brez slabe vesti rečete ne.

hands

Naučite se reči ˝ne˝, preden prehitro komu sežete v roke.

Foto: Broad Bean Media

Seveda sem najprej potarnala Tilnu, ki mi je odgovoril: ˝Malo me pogrejejo takšni predlogi, ti morem povedati svoje mnenje.˝ In res mi ga je. Lepo in jasno, po točkah, ki so odlična vodila, po katerih se lahko ravnate, ko vas nekdo nekaj prosi, vi pa se ob tem počutite neprijetno. Takole gre:

1. Če se ne boš sama cenila, te ne bo nihče drug.
2. Če kdo kontaktira tebe in ne obratno, si ti ponavadi v prednosti.
3. Pri takšnih ponudbah se moraš vedno obrniti na svoj občutek – ali je to prav, bom imela dober občutek, ko bom to naredila.
4. če si v dvomu, se vedno obrni na tistega, ki ve več od tebe.

In na koncu sva prišla do zaključka:

[Tweet “Ne reče se vedno ˝ne˝ neplačanim stvarem – moraš pa vedeti, kje je meja, in jo sama potegniti, ko je to potrebno.”]

Dragi bralci, znate reči ne? Mene je tokrat v roke vzel Tilen, da sem odklonila takšno sodelovanje.

Kje pa vi potegnete mejo, ko gre za brezplačne usluge in podobna dela opravljena brez plačila?

Naslovna slika: Flickr

O avtorici: Andreja Jernejčič. Potuje. Piše. Fotografira. Se vozi z vlakom. Včasih tudi s tovornjakom. Najraje sama. Berete jo lahko na Adventurous Journeys in na Odpotovanja. Sledite ji lahko na Snapchat: AndrejaJourneys, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest.

Comments

Matjaž pravi:

Pa so vedno govorili, da ženske znajo reči NE 🙂
Po kakem letu ali dveh v tem poslu, boš hitro vedela kdaj reči ne. Tako, da jaz bi poravil 4. točko: če si v dvomu, se vedno obrni na tistega, ki ima več izkušenj od tebe.

Matjaž, očitno si obrkožen z odločnimi ženskami, ki vedo kaj hočejo 😉

Sčasoma človek očitno res dobi malo občutka za tae zadeve in vesela sem, da se tudi jaz premikam v pravo smer.

Dodaj odgovor