Ponedeljkov #vprašajGR8

VprašajGR8
Vsak ponedeljek odgovarjamo na vprašanja v zvezi z digitalnim marketingom.
Ta teden začenjamo z vprašanjem na temo povratnih povezav (odgovarja Andrej):
Ali je rangiranje strani v iskalnikih odvisno samo od števila povratnih povezav in njihove kvalitete?

Vsekakor NE.

Naj ponovim še enkrat…NE. 🙂

Ampak…hudič je v podrobnostih.

Povratne povezave so še danes eden najpomembnejših elementov rangiranja spletne strane, toda ne njihovo število, temveč predvsem kvaliteta in relevantnost povezav (npr. povezava iz Wikipedije šteje precej več kot povezava iz nekega obskurnega osebnega bloga in povezava iz strani, ki se ukvarja z vrtnarstvom (in je vaša stran tudi o vrtnarstvu) bo imela večjo težo, kot povezava s strani, ki piše o avtomobilizmu).

Dejstvo je, da ima gradnja velikega števila povezav vse manjši pomen oz. je metoda te vrste vse manj učinkovita v povezavi z optimizacijo spletne strani in njenega rangiranja v iskalnikih (poenostavljeno povedano, ali vaša spletna stran rangira na prvi strani v Googlu oziroma na prvih mestih). Gre za zastarelo metodo (“old school method”). Posledično se na spletu pojavlja čedalje več strani, ki zelo dobro stojijo brez ciljnega grajenja povratnih povezav!

V kolikor iščete metodo, kako pripeljati več prometa na vašo stran, vsekakor ta danes ni več osredotočanje na grajenje velikega števila povratnih povezav. Poglejte si npr. članek na Backlinko “We Analyzed 1 Million Google Search Results. Here’s What We Learned About SEO” ali pa članek na MOZ-u “Search Engine Ranking Factors 2015“. Raje posvetite pozornost obnašanju obiskovalcev. Naredite kar se da, da ga zadržite na svoji strani kar najdlje časa, prepričajte ga, da bo prebral čim več prispevkov.

Poskrbite za kvalitetne vsebine v katerih “ne prodajate bučk”. Vsebine med seboj povezujte z notranjimi povezavami. Naj vsak prispevek vsebuje 2-3 povezavi na prispevek z relevantno vsebino oz. povezujte prispevke med seboj takrat, ko je to smiselno.

Naslednje vprašanje je na temo družbenih omrežij (odgovarja Mark):
Katera družbene omrežja je najboljše uporabljati za potrebe digitalnega marketinga?
social-media-manager
Vir slike: www.comediva.com

Postavljeno vprašanje ima več plasti, vendar se ga bomo zaradi lažjega razumevanja lotili po korakih.

Na začetku se je potrebno vprašati predvsem na katerih družbenih omrežjih se nahajajo naši potencialni kupci.

Za Slovenijo nekako velja prepričanje, da večina uporablja Facebook (Facebook naj bi uporabljal vsak tretji Slovenec), vendar pozor.

Če vaš izdelek/storitev “napada” predvsem mlajšo populacijo, boste z vlaganjem časa v Facebook lahko udarili mimo, saj se je njihova pozornost preselila na nekoliko mlajše družbene platofrme kot je Instagram in pa predvsem Snapchat. V tujini seveda temu lahko dodamo tudi (ponovno rojeni) Twitter in pa resnično mlada omrežja, kot je npr. Musical.ly.

Presneto dobro moramo premisliti, kako naši potencialni kupci na socialnih medijih “srkajo” našo vsebino. Če se ukvarjate s poslom kot je fotografija, se bo potrebno vsekakor posvetiti družbenim omrežjem, kjer takšna vsebina pride bolj do izraza. Kot je dejal eden najbolj priznanih marketerjev današnjega časa Gary Vaynerchuck:

Če je vsebina “kraljica”, potem je kontekst v katerem to vsebino predstavite vsekakor “kralj”!

Zadnje vprašanje je povezano z napadalnimi komentarji na Facebook-u (odgovarja Mark):
Kako se odzvati na napadalne komentarje na Facebook-u?
troll
Vir slike: www.helpfeedthetroll.com

Za začetek bi vam svetoval, da na takšne komentarje ne reagirate v naglici. 🙂

Včasih je potrebno malce zadihati in pozabiti na naše občutke, ki se nam porajajo ob branju neprimernih komentarjev (ki bodo mimogrede vedno obstajali, ne glede na to, koliko želite ugajati vaši publiki…).

Kot drugo, z direktnim apeliranjem na neprimerno vedenje z demokratičnim odgovorom lahko dosežete dvoje:

  1. Pridobite spoštovanje drugih uporabnikov, posredno tudi več všečkov in pozitivnih komentarjev.
  2. Z navedbo dejstev potencialno osramotite komentatorja in ga prisilite na brisanje lastnega komentarja.

Še vedno pa obstaja možnost, da preprosto takoj zbrišete komentar in prijavite Facebook-u “neprimerno” vedenje.

p.s. Kar koli boste že naredili, ne spuščajte se v debato. Če je kaj, kar imajo “spletni troli” radi, potem je izguba vašega časa.