Ponedeljkov #vprašajGR8

VprašajGR8

Vsak ponedeljek odgovarjamo na vprašanja v zvezi z digitalnim marketingom.

Ta teden začenjamo z vprašanjem Andreja, ki sprašuje (odgovarja Tilen):

Kako lahko nastavim Facebook Local Awareness oglas? Se prikazuje samo tistim, ki imajo blizu lokacije nastavljeno bivališče ali tudi tistim katerim GPS telefona “prebere”, da se blizu lokacije nahajajo? Torej mimoidočim, turistom …

Nastaviti tovrsten oglas je skoraj tako preprosto kot “boost-ati” Facebook objavo.

facebook local awareness ads

Na svoji Facebook strani imate v levem stranskem stolpcu možnost “Promoviraj lokalno podjetje”. V kolikor imate urejeno Facebook stran, imate vnešen tudi svoj fizični naslov (v kolikor ga nimate, ga takoj vnesite! 🙂 ), ki se bo avtomatično prenesel v sam oglas. Nato sledijo koraki:

 1. Vnesete besedilo, ki ga bodo videle vaše ciljne stranke. Tukaj vnesite podatke o vaših storitvah, izdelkih, dogodkih ipd.
 2. Vnesete ime vašega podjetja.
 3. Izberete ustrezno sliko.
 4. Izberete primeren poziv k dejanju. Teh je 5: Pokliči zdaj, všečkaj stran, pokaži navodila za pot, preberi več in pošlji sporočilo.
 5. Na podlagi poziva lahko potem vnesete dodatne informacije (telefonsko številko, spletno stran itd.).
 6. Vnesete oddaljenost od vaše fizične lokacije podjetja (od 1-70 km).
 7. Izberete ciljne stranke (po letih in spolu).
 8. Izberete dnevni proračun (od 1€ naprej!).
 9. Izberete čas trajanja oglasa.
 10. Potrdite oglas.

Zakaj sploh uporabiti Facebook lokalne oglase?

Pomislite na to obliko oglaševanja kot na poceni verzijo direktnega poštnega oglaševanja, samo še ceneje… Kar se tiče samih prikazov oglasa (t.i. CPM – cena na 1000 prikazov oglasa), ne boste nikjer prišli skozi ceneje kot ravno s tovrstnim načinom oglaševanja.

Lokalni Facebook oglasi (“Facebool Local Awareness ads”) so na sceni od oktobra 2014 in v tem času so doživeli lep napredek v razvoju.

Oglasi vam lahko omogočijo doseg do ljudi, ki živijo v okolici vašega fizičnega naslova podjetja ali se tam nahajajo (in to je odgovor na drugi del vprašanja – v kolikor imate na pametnem telefonu vključene lokacijske storitve, se vam bodo tovrstni oglasi prikazovali).

Tovrstni oglasi so tako še posebej koristni za vse, ki imate fizične trgovine, gostilne, restavracije, lokale ipd. in bi radi dobili več strank preko Facebook-a.

Prednosti in pomanjkljivosti lokalnih Facebook oglasov

Prednosti so predvsem 3:

 1. Targetiranje ciljnih strank. Pred lokalnimi oglasi je bilo možno oglaševali le celotno mesto ali ZIP kodo (ZDA), kar je bilo precej nepraktično za majhna podjetja. Po drugi strani pa je bilo pred tem možno oglaševati le tistim, ki so živeli na lokaciji, ki ste jo oglaševali in se oglasi niso prikazovali npr. turistom na tem območju.
 2. Poceni doseg ciljnih strank. Ali obstaja cenejši način oglaševanja lokalnemu prebivalstvu? Ne.
 3. Preprosta uporaba. Lokalni oglasi so bili (tako kot “boostanje” Facebook objav) specifično narejeni za ljudi, ki so v oglaševanju novi.

Pomanjkljivosti sta iz mojega vidika 2:

 1. Največja pomanjkljivost je omejeno targetiranje. Targetirate lahko samo lokacijo, leta in spol, ne morete pa targetirati ljudi na podlagi interesov in zanimanj. To zna hitro voditi v targetiranje za vaš posel nerelevantnih kupcev.
 2. Zmeraj samo kot dodatna oblika oglaševanja. Tisti, ki misli, da lahko oglašuje samo na tovrsten način, se zelo moti. Eden izmed razlogov, zakaj je oglaševanje tako poceni, je tudi dejstvo, da so konverzije precej nizke, zato je ta oblika oglaševanja precej bolj primerna za samo znamčenje in ozaveščenost o vašem podjetju, kot o direktni prodaji.

Naslednje vprašanje je povezano s samo optimizacijo spletne strani (odgovarja Andrej):

Kako lahko preverim, če je bila moja stran indeksirana v Googlu?

indeksirana stran

Ena izmed najlažjih metod, da preverite ali je bila vaša stran indeksirana oz kateri prispevki so že indeksirani je ta, da v iskalnik vpišete site:www.vašastran.si in rezultat bo prikaz vseh indeksiranih prispevkov in strani.

Drug način je ta, da se prijavite v svoj Google Webmaster Tools račun in pod zavihkom “Google Index => Index Status” preverite število strani, ki so indeksirane.

Zadnje vprašanje je povezano s tem, kako povečati sodelovanje na Facebooku (odgovarja Mark):

Kako na družbenih omrežjih, konkretno na Facebook-u povečati engagement naše strani in povečati organski obseg naših objav?

engagement

Poleg vse statistike, ki jo Facebook za nas vodi v zavihku “Vpogledi” (Insights), se moramo zavedati, da so na drugi strani ekrana še vedno ljudje s čustvi, ki se z našo stranjo/objavo povežejo na globlji ravni. V kolikor se tega zavedamo lahko poleg statističnih podatkov lahko uporabimo tako imenovane “psihološke trike”.

Ljudje na družbenih omrežjih delijo vse vrste objav, ki se z njimi pred tem povežejo na čustveni ravni. In v kolikor naše objave oblikujemo tako, da pritisnemo na “prave gumbe” si lahko nadejate, da bo komunikacija ob objavah večja.

(skrivnost: Med objavami, ki so vezane na naša štiri splošna čustva (sreča, žalost, jeza, strah), največji doseg dosegajo tiste, ki so vezane na čustvo sreče.) 😉

Sedaj ste na vrsti vi: #vprašajGR8 karkoli v zvezi z digitalnim marketingom

Naši skupnosti bralcev, starim in novim partnerjem in vsem zainteresiranim hočemo prinesti kar največjo dodano vrednost v obliki konkretnih odgovorov na konkretna vprašanja.

Kako nam lahko pomagate?

Tako da postanete aktivni in začnete postavljati vprašanja. Kako?

Preprosto izpolnite spodnji obrazec. V kolikor želite karkoli dodati na že odgovorjena vprašanja, lahko to naredite preko Facebook objave.

[ninja_forms id=14]