Poiščite mentorja, ki vas bo šeškal po riti

spanking

teacher

Tisti, ki nas redno spremljate, se boste spomnili, da sem pred nekaj tedni pisala o tem, kako nekateri t.i. lifecoachi izkoriščajo nevednost ljudi in jim ponujajo svoje sumljive usluge. Svoje bližnje prvo srečanje sem doživela tudi sama. Zato sem izraz “lifecoach” pustila nekje za sabo.

Raje uporabljam izraz mentor (in se hkrati trudim, da ob tej besedi ne pomislim zgolj na mentorja svoje diplomske naloge (#Tilen v osnovi je sicer razlika med mentorjem, coachom, svetovalcem, trenerjem, a to so finese). Če dobro pomislim, sem imela to srečo, da sem ob sebi vedno dobre imela mentorje. To so bili moji starši, sorodniki in prijatelji.

Moja prijateljica ima izjemno razvit socialni čut. Moje probleme in zagate zna osvetliti s takšnega zornega kota, za katerega sama ne bi upala niti pomisliti, da obstaja. Nekateri se pač rodijo z določenimi talenti, katerim se drugi lahko približamo zgolj na nekaj kilomterov.

Spet druga kolegica je izredno izkušena na medijskem področju. Med študijem in različnimi študentskimi deli, ki sem jih opravljala, mi je bila v veliko pomoč. Oziroma mi je še vedno. Z veseljem pogleda moje članke ali mi da nasvet, ko se ubadam s pogodbami, avtorskimi pravicami in podobnim nujnim zlom našega časa in moje kariere.

Verjetno so bile moje prve mentorice uspešne ravno zaradi tega, ker so bile najprej moje prijateljice, ki sem jim zaupala.

Prijatelji naj postanejo vaši mentorji in mentorji naj postanejo vaši prijatelji.

Če se iz področja zasebenga preselimo še malo na poslovno področje; ko berem nasvete uspešnih poslovnih ljudi, se nasveti nekaterih vedno znova pojavljajo na vrhu seznama ˝kako postati uspešni˝. Eden izmed njih je tudi, da si poiščete svojega mentorja.

mentor

Dober mentor stoji za vami in vam krije hrbet.


Foto: Thomas Tolkien

Nasvet se glasi nekako takole: Najdite si mentorja. Najdite nekoga od katerega se lahko učite. Prosite, pišite, pošiljajte prošnje, mrežite se in poiščite skupine, ki vam omogočajo iskanje mentorjev. Ena od takih skupin je projekt Kolegice.

In naj vam ne bo nerodno. Raziskava spletne platforme LinkedIn je pokazala, da 67 odstotkov žensk niso bile nikoli mentorice zgolj zato, ker jih nihče ni vprašal, če bi želele postati njihove mentorice. Res gre za raziskavo narejeno v Združenih državah Amerike ampak sporočilo ostaja. Če ne boste vprašali, nikoli ne boste izvedeli, če bi človek, ki ga morda potihem občudujete, postal vaš mentor.

Če bo vaš potencialni mentor v vas prepoznal nekoga, ki si želi znanje, ki stremi k uspehu in je zato pripravljen trdo garati in se učiti do konca življenja, potem ni strahu, da slej ko prej ne bi nekoga tudi zares našli.

spanking
Slika: Flickr

Ok, priznam. Sama sem imela tudi nekoliko sreče (in ko rečem sreče, res mislim tisto srečo, ko te izžrebajo iz bobenčka). Pod svoje okrilje sta me vzela Tilen in Andrej, ki sta sedaj moja mentorja in moja slaba vest. Mentorja, ki me šeškata po riti (virtualno, da ne bo pomote) in skrbita zato, da se ne znajdem v slepi ulici in da predolgo ne cepetam na mestu.

Skrbita zato, da mi ni potrebno delati napak, ki sta jih storila onadva in me opozarjata takrat, ko se ukvarjam z malenkostmi, ki niso pomembne ali relevantne zame. Dregata me v rebra (spet virtualno, seveda) in na sploh skrbita, da grem po edini poti, ki je prava. To je pot naprej.

Ko boste iskali mentorja, boste morda ugotovili, da poiskati mentorja, niti ni tako težko. Nekoliko težje je poiskati pravega. Pravega mentroja za vas, vaše želje in vaše potrebe. In nenazadnje je potreben tudi kanček prave kemije. Kot pri prijateljstvu.

Zato poskrbite, da bodo vaši mentorji postali tudi vaši prijatelji.

Zanima me, kakšne izkušnje imate vi z mentorji? Imate kakšnega? Ali pa ste morda sami komu mentor? Delite svoje izkušnje z nami v komentarji spodaj.

Naslovna slika: Flickr

O avtorici: Andreja Jernejčič. Potuje. Piše. Fotografira. Se vozi z vlakom. Včasih tudi s tovornjakom. Najraje sama. Berete jo lahko na Adventurous Journeys in na Odpotovanja. Sledite ji lahko na Snapchat: AndrejaJourneys, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest.

Dodaj odgovor