Od kod pa tebi toliko denarja?

To vprašanje je eno izmed moji ˝ljubših.˝ Nekateri ljudje potovanja še vedno dojemajo kot luksuz, kot nekaj, kar si vsi pa res ne moremo privoščiti. Zato je na moj krožnik že večkrat priletela opazka v smislu “Od kod pa tebi denar za vsa tista potovanja?˝ Ljudje enostavno predpostavljajo, da so potovanja zgolj višek mojih prihodkov in tega vsak nima, zato si potovanj vsi ne morejo privoščiti.

Druga predpostavka ljudi takšne vrste je, da imam pač srečo, ker lahko toliko potujem. In si toliko privoščim. Verjetno so bili planeti in zvezde v popolnem položaju, ko sem se rodila na ta svet. In zato, dragi moji, lahko potujem. In potem moj sogovornik ugasne svoj četrti čik. (Mimogrede, če se odpoveste škatlici cigaret na dan, v enem letu prihranite okoli 1100 € – veste kakšno mega potovanje je to?)

Kot se je pred kratkim že razpisala moja kolegica, popotnica Nina na svojem blogu, potovanja, na katera odidemo niso nekaj, kar nas je v žviljenju preposto doletelo. Niso neka dodana vrednost našemu življenju, zaradi katere nam je lepo, in se nam je pač zgodila. Ne.

Ghent

Izlet in pogled, ki odtehta novo garderobo.

Izlet in pogled, ki odtehta novo garderobo.

Naša potovanja so naša zavestna odločitev. Zavestna odločitev, da hočemo videti več sveta, doživeti še dlje, z različnimi ljudmi, v različnih mestih. Kolikor pogosto se pač da. In z zavestno odločitvijo pridejo tudi zavestna dejanja in zavestni ukrepi. Kaj to pomeni?

To pomeni, da v skladu s to odločitvijo, kreiramo svoje življenje. Odločimo se, da ne bomo vozili novih avtomobilov. Odločimo se, da garderobe ne bomo menjali takrat, ko nam to narekuje modna industrija, ampak zgolj takrat, ko bo to nujno potrebno.

Odločimo se, da se odpovemo svojim škodljivim (tako za telo kot za denarnico) razvadam kot so alkohol in cigarete. Odločimo se, da se odpovemo vsakodnevnim zapravljanjem, ki se mogoče zdijo nedolžna, a vseeno pošteno posežejo v naš proračun.

Pošteno sem se narežala blogerki Megan, ki je naredila odličen zapis. 10 ˝žrtovanj˝, ki jih je zavestno sprejela zato, da lahko potuje in da lahko potuje več. In mislite, da smo nekakšni Amiši? Zagotovo ne!

Vsakodnevno visenje po kavah smo zamenjali za pogled na sonce, ki na portugalski obali pada v Atlantski ocean. Drage obleke smo zamenjali za adrenalinsko vožnjo z raftom po reki Nil. In namesto, da bi v že tretjih novih čeveljcih letos teptali zemljo, raje bose noge namakamo v Indijski ocean na Zanzibarju.

Ljudje imamo različne preference in prioritete. Nekateri se odločijo za drag avto, spet drugi za drage vsakodenvne razvade, tretji za lastno stanovanje, četrti za najnovejšo tehnično opremo.

Nekateri se odločimo za potovanja. Materialne dobrine zamenjamo za neprecenljive izkušnje in spomine, ki jih prinesemo s potovanj. In ti z nami ostanejo do konca življenja.

O avtorici: Andreja Jernejčič. Potuje. Piše. Fotografira. Se vozi z vlakom. Včasih tudi s tovornjakom. Najraje sama. Berete jo lahko na Adventurous Journeys in na Odpotovanja. Sledite ji lahko na Snapchat: AndrejaJourneys, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest.