26: Nika Pulko, modna oblikovalka

nika pulkoSlika: “Sneak peak” zimske kolekcije Nike Torkar

Nika Pulko (tekom intervjuja se je poročila, še enkrat čestitke!) je mlada modna oblikovalka, ki oblikuje za realno žensko. Kaj to pomeni? To pomeni, da so njene kreacije ponavadi resnično nosljive in je le malo t.i. “show” kosov.

Njene kreacije so bile predstavljene v modnih revijah kot so Elle, Grazia, Modna in L&Z in kot prva modna oblikovalka v Sloveniji je naredila modno revijo, ki je potekala na avtobusu.

Več v intervjuju.

Povzetek intervjuja

Osebna misel
Fashion is a battlefield. (Modni svet je bojno polje.)

Poslovni neuspeh
Neuspehov ni, so samo priložnosti za učenje.

Podjetniški AHA moment
Ko sem naredila kolekcijo Bojevnica in sem se začela zavedati, da bodo ženske, ki so v kakršnemkoli pogledu bojevnice, moja večna inspiracija in ciljna skupina.

Trenutni posel
Trenutno se moja kolekcija za pomlad/poletje 2014 prodaja v trgovini SiTi Art Store v Kristalni Palači v Ljubljani, zaključila pa sem tudi s kolekcijo za jesen zimo 2014/2015, ki sodeluje na italijanskem natečaju ITS, do poletja načrtujem novo poročno kolekcijo in zaključujem s pisanjem magistrske naloge o organizaciji modnih dogodkov na Naravoslovnotehniški fakulteti.

Spletni vir
Najraje zaidem na www.vogue.co.uk in http://nikatorkar.carbonmade.com/.

Trenutno bere
Clarissa Pinkola Estes – Ženske, ki tečejo z volkovi

Kje jo lahko kontaktirate
nikato.couture@gmail.com

Intervju

Uvod

Živjo! Začniva s tem, kdo si in kaj počneš?

Zdravo. Moje ime je Nika Pulko. Ravno sem zaključila magistrski študij oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani in se uveljavljam kot modna oblikovalka.
Tilen: Pogosto se bere o tem, da se nekdo uveljavlja kot… Kaj je tvoj končni kriterij, da si rečeš, zdaj sem pa uveljavljena modna oblikovalka?
Nika: Ko bom lahko od tega živela.

Rad bi vzpodbudil pozitivno ozračje in dobro motivacijo za tale intervju, tako da te vprašujem po tem, kateri moto (načelo) ti je blizu oziroma rada živiš po njemu?

Mislim, da je najbolj pomembno, da cenimo to kar imamo, to kar nam je dano, da ne jemljemo ničesar kot samoumevno.

Ali si ta moto vključila v svoj posel in na kakšen način?

Ko ustvarjam se vedno poskusim opomniti, da se ne smem obremenjevati s tistim česar nimam, ampak moram biti hvaležna za vse kar imam in iz tega narediti najboljše kar lahko.

Kako predana si?

Moje ustvarjanje je del mene, zato sem mu tudi popolnoma predana. Vsa svoja sredstva namenjam temu cilju, saj se v prihodnosti ne vidim nikjer drugje. V glavnem pa je taka predanost zelo enostavna, ker uživam v svojem delu.

O čem vsi razmišljajo, pa nihče nima poguma to povedati na glas?

Nimam občutka, da si česa ne upamo povedati na glas. Z ostalimi oblikovalci se odkrito pogovarjamo o stvareh, ki nas v modnem/oblikovalskem svetu skrbijo ali motijo. Mogoče pa samo jaz tako mislim, ker sem ponavadi tudi najbolj glasna. 🙂

Kaj je tvoja strast?

Transformacije, zadrge.

Ali imaš vzornika(co) in kdo je to?

So oblikovalci, ki me navdušujejo s svojim delom in ljudje v mojem življenju, ki me navdušujejo s svojo energijo.
Tilen: Kateri kos slovenskega oblikovalca te je nazadnje res navdušil?
Nika: Najbolj me je navdušila celotna kolekcija JSP za jesen/zimo 2012/2013.

Poslovna pot

Splošni del

Sam sem mnenja, da je tisto, kar šteje – pot, potovanje do cilja, do uspeha. Slovenci smo sicer po značaju takšni, da ne govorimo radi o neuspehu, toda neuspeh je tisti “dežurni krivec”, da se nekaj resnično naučimo. Povej nam, kako si prebrodila ta neuspeh in kaj si se pravzaprav iz njega naučila?

Mislim, da neuspeh v oblikovalskem svetu sploh ne obstaja. Tudi, če nek produkt poslovno ni uspešen, je oblikovalec vseeno vanj dal svojo dušo, svojo idejo. Realizacija ideje je uspeh. Seveda pa je vse odvisno od tega kakšne cilje si zadamo. Jaz imam dolgoročne cilje in vsak majhen korak, ki ga naredim na tej poti, je zame uspeh. Neuspeh v oblikovanju je res samo izgovor za nekoga, ki je obupal in odnehal s svojim delom, ker ni dosegel zadanega cilja v želenem času.
Tilen: Zanimivo razmišljanje. Kaj je zate še sprejemljiv želeni čas? Koliko časa bi vztrajala, preden bi odnehala?
Nika: Jaz nimam zastavljenega želenega časa, ker ne mislim nikoli odnehati. Vsak projekt sicer ima časovni cilj, moja želja po oblikovanju pa je neskončna.

V podjetništvu imamo t.i. AHA momente. To so tisti trenutki, ko ti zažari žarnica, ko se spomniš neke ideje, ki bi bila resnično vredna realizacije. Kdaj se je tebi posvetila žarnica in si si rekla:”To je to.”.

Ko sem pred tremi leti naredila kolekcijo Bojevnica, sem si res rekla: “To je to! To je ženska, ki odraža NIKATO couture.” Leto dni kasneje, sem ob kolekciji Alekseja spet rekla: “To je to! Transformacije in zadrge! Komaj čakam, da se spet vrnem k njim.”

Katere so tri stvari, ki te v tem trenutku držijo nazaj?

Ne bi rekla, da me karkoli drži nazaj, so pa zagotovo stvari v mojem življenju, ki vplivajo na mojo poslovno pot. Ampak to ne pomeni, da me držijo nazaj. Nikoli ne bom vedela ali je zaradi teh stvari moja poslovna pot hitrejša ali počasnejša, ker je ne morem prehoditi 2x. Dokler imam svoje cilje in hodim proti njim, sem srečna.

Kaj je tvoj trenutni navdih, ki te žene v poslu?

Bojevnice.

Ali razmišljaš dovolj velikopotezno in če ne, zakaj ne?

Vedno. Sem človek, ki ves čas planira – za en dan in par let v naprej.

Zakaj pri svojih letih ne zaslužiš več?

Ker moja prioriteta ni maksimalni zaslužek.

Kaj bi o tebi rekla oseba, ki te ima najmanj rada?

Najprej bi morala vedeti, katera je ta oseba. Ponavadi me ne marajo ljudje, ki so zelo radi v središču pozornosti. Ker sem glasna in hitro preusmerim pozornost. Torej bi rekla, da sem preglasna.

Kako meriš uspeh?

Dokler sem srečna, sem uspešna.

Kakšen je po tvojem mnenju najboljši način soočenja s težavnimi strankami?

Poskusiš se poistovetiti z njimi, najti skupno točko, jim dati vedeti, da si na njihovi strani.

Kakšen je tvoj najboljši način motivacije svojih zaposlenih?

Kdorkoli bi delal zame, bi moral delo opravljati z veseljem in biti vajen dela v ekipi. Pozitivno vzdušje je najboljša motivacija.

Če ti za vrat že diha poraz, kaj bi naredila? Ali bi vztrajala naprej ali bi opustila posel in ponovno poizkusila od začetka?

Odvisno kako daleč bi prišla s tem določenim poslom. Če bi vanj vložila veliko, bi ga zagotovo hotela izpeljati do konca. Če pa bi se že na začetku obetalo, da bo posel neuspešen, bi najprej preverila, če se ga da kako prirediti, da bi bil bolj uspešen, v nasprotnem primeru bi začela od začetka.

Kakšna je tvoja vizija glede prihodnosti?

Delati, kar me osrečuje in se biti s tem sposobna preživljati.

Ali uživaš v tem, da si podjetnica?

Kot sem rekla – sem človek, ki ves čas planira in podjetništvo je zame ena sama organizacija.

Praktični del

Zakaj bi kupil tvoj izdelek/storitev?

Ker bi te navdušil tako z zgodbo kot z izgledom in funkcionalnostjo.

Kateri je tvoj najljubši način komunikacije? Osebno, telefon, e-pošta?

Osebno.

Mreženje je danes pomemben vidik posla. Kako si se ga lotila?

Mislim, da danes ne moremo preko tega, da ne bi na spletnih omrežjih sproti objavljali kaj delamo. Svoje kolekcije objavljam na Facebook strani, na Wix portfoliu, imam pa tudi LinkedIn profil, kjer sem članica različnih skupin, ki so povezane z mojim poslom.

Katere metode marketinga uporabljaš in katera je tista, ki ti trenutno prinese največ rezultatov?

Ker smo v dobi Facebooka, objave na njem trenutno prinesejo največ rezultatov.

Kateri so tisti trendi, ki bojo v prihodnosti zaznamovali tvojo industrijo?

Ne sledim trendom, sledim sama sebi.

Če bo tvoj trenutni posel propadel, kaj bo botrovalo temu?

Če bi obstajal en velik vzrok, bi se ga takoj poskušala znebiti. Mislim, da pride do takih situacij zaradi več manjših med seboj povezanih vzrokov.

Kaj boš storila, če te tvoja konkurenca nenadoma vrže iz posla?

Naredila bom vse, da se spet poberem.

Kaj dela tvoja konkurenca bolje?

Konkurence v modnem svetu je neskončno. Prav zato je pomembno, da se ne primerjaš z drugimi, ampak najdeš svojo pot. To ne pomeni, da delaš bolje ali slabše, ampak da delaš drugače.

Kaj bi naredila drugače, če bi ponovno začenjala?

Šla bi na kakšno izobraževanje v tujino.

V čem se razlikuješ od svoje konkurence?

Delam po svoje, ne sledim trendom.

Katera je tista stvar, ki bi jo morala delati več in katera tista, ki bi jo morala delati manj?

Delam na tem, da se manj sekiram in delam več vsega, kar že itak počnem.

Ali najemaš zunanje izvajalce za tiste storitve, za katere misliš, da je škoda tvojega časa?

Nikoli mi ni škoda časa, za vse kar se tiče mojega dela. Res pa je, da je v Sloveniji že navada, da je modni oblikovalec tudi šivilja, grafični oblikovalec, model, fotograf, poskrbi za trženje, račune… “One-man-band”. Jaz se trudim sodelovati z drugimi, če mi proračun to dopušča.

Kaj te ohranja pokonci ob 3.00 uri zjutraj?

Ponavadi to, da se sploh sploh ne zavedam, da je ura že 3.00 zjutraj. Ko “padem not”, ne gledam na uro. Slišim pa ptičke zjutraj, ko začnejo čivkati.

Koliko ur na dan/teden potrebuješ, da narediš, kar je potrebno narediti?

Čisto odvisno od tega kaj trenutno počnem. Ko sem delala zadnjo kolekcijo, sta bila to dva meseca non-stop dela. Vedno si zadam ciljni datum in si za vsak dan napišem, kaj mora biti tisti dan narejeno, da se bo vse izšlo. Planirati poskušam čim bolj realno, pa še vedno se delo dostikrat zavleče pozno v noč. Ko pridem do konca, nastopi obdobje počitka, pospravljanje starih in načrtovanje novih projektov.
Tilen: Mi lahko poveš konkreten primer urnika resnično zaposlenega dne?
Nika: Vstanem, pojem zajtrk, si zavrtim nanizanko Friends za ozadje in začnem delati. Naredim odmor, ko se spomnim, da sem že zdavnaj zamudila uro kosila in naredim nekaj raztezalnih vaj za hrbet, potem pa si vzamem urico za kosilo/večerjo in sprostitev. Potem delam dokler ne dokončam dela. Ko neham delati, potrebujem še nekaj časa, da delovna energija popusti, da grem lahko sploh spat. Raje grem spat šele ob 10h dopoldne, kot vmes med delom, ko vem da sem si počitek resnično zaslužila.

Ali bi tvoj posel lahko preživel brez tebe?

Trenutno ne.

Ali se ti zdi pomembno, da spremljaš svoj denarni tok?

Brez tega ne gre.

Hitra runda

V zadnjem delu vprašanj, ki se tičejo tvojega posla, imam zate nekaj kratkih vprašanj. Si za to, da nam postrežeš s fenomenalnimi odgovori?

Nauči me nekaj.

Ko imaš datumski rok za izdelavo, oddajo… nečesa, si postavi svoj rok en teden/par dni prej in se ga drži. Tvoje življenje bo veliko manj stresno.

Na kaj si najbolj ponosna?

Na to, da mi je vseeno, kaj si drugi mislijo.

Kaj je bolj pomembno? Da imaš srečo ali znanje?

Oboje. Ampak znanje je še vedno največje bogastvo. Za srečo pa ne veš, kdaj boš na njo naletel.

Razloži svoji 4-letni nečakinji v treh stavkih kaj počneš.

Iz izkušenj vem, da 4-letne deklice potrebujejo samo en stavek:”Oblikujem oblekice.” In so že navdušene.

Ali potrebuješ univerzitetno izobrazbo, da uspeš v poslu?

Ne. Na koncu je pomembno delo, ki ga pokažeš.

Kaj je bil najboljši poslovni nasvet, ki si ga prejela?

Ne oziraj se na druge.

Kaj je tista stvar, ki trenutno deluje v tvojem poslu?

Ideje.

Ali uporabljaš kakšen spletni vir, ki ga redno uporabljaš in bi ga rada izpostavila?

www.vogue.co.uk

Kaj bereš trenutno?

Clarissa Pinkola Estés: Ženske, ki tečejo z volkovi

Povej mi idejo za marketinški slogan za GR8 (nobenih skritih namenov 🙂 ).

Pejt na GR8.

Zadnje vprašanje in potem zaključiva. Če bi ti dal zdajle 500€, kaj bi naredila s to vsoto?

Porabila bi ga za material za novo kolekcijo.

Tilen: Nika, hvala za vse odgovore. Želim ti veliko uspehov s tvojimi projekti!

Dodaj odgovor