11: Nataša Brunec, ustvarjalka s tehniko origami

Nataša Brunec

Nataša Brunec
Foto: Barbara Reya

Nataša Brunec, ex femme fatale bančništva, danes sledi svojim sanjam in svoji strasti – origamiju. Sama sebe nima za podjetnico (temveč za ustvarjalko), a kljub temu ima vse elemente podjetnice. Že po prvih nekaj mesecih služi dovolj, da podpira samo sebe, njeno organsko pojavljanje v medijih pa je naravnost fenomenalno.

Točno ve kaj hoče in kaj mora narediti, da bo to uresničila. Njena posebnost v intervjuju je neverjetna pozitivna energija, ki jo izžareva tudi nenormalno veliko število smajlijev (ki jih ponavadi sicer odstranim, a tokrat so na mestu!).

Več v intervjuju.

Povzetek intervjuja

Osebna misel
Predano, tiho in trdo delaj; naj tvoja uspešnost dela hrup.

Poslovni neuspeh
Za različne ljudi je v različnih obdobjih življenja uspeh in tudi neuspeh zelo individualno definiran. Od zunaj vsiljena merila uspeha in neuspeha ter slepo ponavljanje vzorcev “uspešnih posameznikov” so me v neki fazi pripeljala do (na zunaj) uspešne, a ne najbolj srečne osebe… Tako sem naredila velik premik od zunanjih potrditev s položajem, z dohodkom ipd. v iskanje čistega zadovoljstva pri delu in z rezultati dela. Blizu mi je veselje, ki ga človek čuti ob gradnji nečesa iz ničle. Veseli me učenje in obvladovanje čisto novih stvari. To dela človeka živega in srečnega in če iz takega dela lahko tudi (pre)živi, je po mojih kriterijih tudi uspešen!

Podjetniški AHA moment
Morda je dobro že na začetku razložiti, da področje, s katerim se ukvarjam (ustvarjanje s tehniko origami in učenje origamija) ni tipično podjetniška sfera. Izziv je bil ravno to: kako področje, ki je bližje umetnostni obrti ali umetniškemu ustvarjanju umestiti na trg in ob tem ohraniti ustvarjalno integriteto. Moj AHA moment se je glasil: “Ali lahko delam samo nekaj, kar mi je resnično všeč in iz rezultatov tega živim.”

Trenutni posel
Ars Origami: z origami tehniko izdelujem nakit, svetila in druge okrasne ter uporabne predmete ter učim umetnost origamija na delavnicah, tečajih in ustvarjalnicah.

Spletni vir
Odličen vir idej je Pinterest. Veliko dobrih idej dobim tudi preko Facebooka in Google+.

Trenutno bere
Max Frisch: Montauk in Tove Jansson; Moomin (The complete Comic Strip) (aff)

Kje jo lahko kontaktirate
Facebook, Pinterest, arsorigami.com

Intervju

Uvod

Živjo! Začniva s tem, kdo si in kaj počneš?

Sem ustvarjalka s tehniko origami. Z origami tehniko izdelujem nakit, svetila in druge okrasne ter uporabne predmete ter učim umetnost origamija na delavnicah, tečajih in ustvarjalnicah.

Rad bi vzpodbudil pozitivno ozračje in dobro motivacijo za tale intervju, tako da te vprašujem po tem, kateri moto (načelo) ti je blizu oziroma rada živiš po njemu?

Predano, tiho in trdo delaj; naj tvoja uspešnost dela hrup. (Work hard in silence, let success make the noise.)

Ali si ta moto vključila v svoj posel in na kakšen način?

Sem. Verjamem v to, da se dobro delo samo hvali in sčasoma dobi priznanje. In tudi če ga ne… človek sam pri sebi dobro ve, kako dela! Morda to ni pot do maksimalnega profita, je pa pot do zadovoljstva pri delu in do življenja, ki je skladno z mojimi vrednotami.

Kako predana si?

Ko me nekaj zanima in mi je v veselje, sem zelo predana! Več kot 20 let sem mama krasni hčerki. Skoraj toliko časa vzgajam bonsai. Več kot 10 let redno tečem. Pa še kaj dolgoprogaškega in predanega bi se našlo. 🙂

O čem vsi razmišljajo, pa nihče nima poguma to povedati na glas?

Ne vem, če o tem vsi razmišljajo… v bistvu dvomim 🙂 Priznam, da me čedalje bolj moti površinskost in odsotnost vsebine zapakirana v lepo embalažo (obleko) in glasno marketinško kampanjo (ali dober PR)… Tako pogosto prazna ali slaba vsebina (ali npr. oseba) na trgu (ali političnem trgu) kotira bolje od tistega ali tistih, ki vsebino ali vrednost imajo. Zato se mi zdi pomembno, da vsak od nas skuša pogledati “za zaveso” puhlic, naučenih vedenj in embalaže (se spomnite Čarovnik iz Oza?). Enako ali še bolj pomembno je, da se odpovemo apatičnosti in se bolj pogumno in aktivno zavzamemo za spremembe, odpravo nepravilnosti in krivic, ko jih sami zaznamo v naši okolici.
Tilen: Nataša, se popolnoma strinjam glede prazne ali slabe vsebine. A po mojem mnenju je to bilo od nekdaj. “Quick fix, fast money” ipd. variante. Mene osebno tolaži to, da takšen posel na dolgi rok ne preživi, kar me pa manj tolaži, je pa dejstvo, da lahko do tistega trenutka v past pade preveč lahkovernih ljudi. Tudi zato sem se odločil za vzpostavitev GR8. Da maksimalno posredujem svoje znanje o teh rečeh. Če si že omenila PR, te bom tukaj vprašal – povej mi, ali je tvoje relativno množično pojavljanje v medijih rezultat lastnega PR ali česa drugega?
Nataša: Vsa dosedanja pojavljanja v medijih so se zgodila na iniciativo medijev, brez mojega posredovanja ali iskanja pozornosti.

Kaj je tvoja strast?

Trenutno gotovo origami. Sem pa tudi dolgoletna tekačica. Pa bralka sem. Rada kuham. Glasba. Vedno vzgajam kakšen bonsai …veliko… res veliko stvari me zanima in jih delam z veseljem.
Tilen: Povej mi – ali ti je bolj blizu filozofija multipraktika ali se naenkrat rajši lotiš ene stvari in tisto dobro oddelaš? In zakaj je temu tako?
Nataša: Nekatere stvari se da delati paralelno in na multitasking način (na štedilniku se kuha hrana, poslušam glasbo in delam origami, na okenski polici pa raste bonsai. 🙂 Ko delam kaj zahtevnega pa seveda tistemu posvetim vso pozornost in želim čim manj motenj. Učenje ali snovanje novega origami modela je na primer že taka bolj zahtevna aktivnost.

Ali imaš vzornika(co) in kdo je to?

Veliko je ljudi, ki jih spoštujem. Spoštujem ljudi, ki mislijo s svojo glavo, so pogumni in ki razumejo, da niso središče vesolja in z veseljem in prijazno kaj naredijo za druge.

Poslovna pot

Splošni del

Sam sem mnenja, da je tisto, kar šteje – pot, potovanje do cilja, do uspeha. Slovenci smo sicer po značaju takšni, da ne govorimo radi o neuspehu, toda neuspeh je tisti “dežurni krivec”, da se nekaj resnično naučimo. Povej nam, kako si prebrodila ta neuspeh in kaj si se pravzaprav iz njega naučila?

To, čemur pravimo neuspeh je samo izziv, da se ustavimo in vidimo kaj je šlo narobe (in v tem primeru tudi motivacija, da naslednjič naredimo bolje) ali pa gre za opozorilo, da sploh nismo na pravi poti (in moramo narediti večjo spremembo).
So ljudje, ki jih ustavijo že manjša odstopanja od idealno zamišljenih načrtov in taki kot je bil npr. Edison, ki je za več kot 1.000 spodletelih poskusov, preden je uspel z izumom žarnice, preprosto dejal, da ni šlo za neuspehe, ampak, da iznašel več kot 1.000 načinov, ki ne delujejo in vsak od teh ga je približal uspehu.
Tilen: Nataša, povej mi en konkreten izziv, kjer je šlo nekaj narobe in kaj si se iz tega naučila.
Nataša: Konec lanskega leta sem si ogledovala poslovne prostore in razmišljala, da bi morda odprla manjšo trgovinico / studio. V nekem trenutku se mi je zdelo, da bi to bilo idealno in sem celo našla prostor, ki se mi je zdel idealen in cenovno dostopen. Ko sem prebrala “drobni tisk” pogodbe o najemu in seštela vse stroške ter spremembo načina življenja, ki bi jo ta sprememba pomenila, sem videla, da bo več minusov kot plusov in da v tej fazi to ni prava odločitev zame.

To je bil konkreten izziv, ko sicer ni šlo (še) nič narobe, sem pa po resnem razmisleku spremenila prvotni načrt. Nimam težav z vztrajanjem, ko čutim, da gre za pravo stvar in prav tako nimam težav s spremembo prvotnih načrtov, ko čutim, da ne grem v pravo smer. Dobro je konstantno ostriti ta občutek, ki nam pomaga zadeve prekiniti (da ne sledimo slepo nekim ciljem, ki smo si jih zadali, tudi, ko vse kaže, da nekaj ne bo dobro) ali dokončati (ohraniti vztrajnost in pogum, ko vemo, da je smer prava).

V podjetništvu imamo t.i. AHA momente. To so tisti trenutki, ko ti zažari žarnica, ko se spomniš neke ideje, ki bi bila resnično vredna realizacije. Kdaj se je tebi posvetila žarnica in si si rekla:”To je to.”.

Origami je nekaj, kar sem vedno delala z velikim veseljem. Všeč mi je, da je urejen, strukturiran, hkrati pa omogoča, da se ga aplicira na različne materiale (papir, blago, glina…), umešča v različne prostore (stanovanja, izložbe, odri…), je uporaben za različne namene (je lep nakit ali svetilo, uri spomin, razvija fino motoriko itd.). Nekateri pravijo, da si je dobro za posel izbrati tisto, kar nas zanima in kar res radi in dobro delamo. Tako se je moj AHA moment glasil: “Ali lahko delam samo origami in iz rezultatov tega živim.”

Katere so tri stvari, ki te v tem trenutku držijo nazaj?

Ni treh stvari. 🙂 Morda bi si želela še več časa namenjenega origamiju.

Kaj je tvoj trenutni navdih, ki te žene v poslu?

Užitek in zadovoljstvo, ki ga doživljam pri izdelavi modelov in veselje, ki ga vidim na obrazih tečajnikov in udeležencev ustvarjalnic in delavnic.

Ali razmišljaš dovolj velikopotezno in če ne, zakaj ne?

Po družbeno sprejetih merilih (širitev firme, povečevanje dobička itd.) razmišljam netradicionalno in ne velikopotezno. Kot sem skušala razložiti v odgovoru na vprašanje o poslovnem uspehu in neuspehu: ne verjamem v od zunaj vsiljena merila uspeha. V primeru, da širiš firmo, kot je moja, moraš delo, ki me najbolj veseli (izdelava origamijev in učenje drugih) zmanjšati ali v celoti delegirati na druge, sam pa se ukvarjaš samo z upravljanjem, manegiranjem… kar me veseli bistveno manj. Velikopoteznost bi me pripeljala do tega, da bi delala več tistega, kar mi je manj ljubo in manj tistega, kar delam res rada. Kaj bi torej s tem dosegla?
Tilen: Ali potem razmišljaš velikopotezno po družbeno nesprejetih merilih? 🙂
Nataša: Po družbeno sprejemljivih merilih je cilj velika, močna firma ali pa položaj in dobra plača po teh družbeno manj običajnih pa svoboda in polno življenje. 🙂

Zakaj pri svojih letih ne zaslužiš več?

Ker mi to že nekaj časa ni več osnovna motivacija. 🙂 Zaslužek in širitev aktivnosti je bilo že ob formiranju Ars Origami drugotnega pomena; na prvem mestu je bilo, da delam nekaj kar mi res ugaja in iz rezultatov tega (pre)živim.
Tilen: Te bom drugače vprašal – ali te je strah, da bo tvoja strast prešla v resen posel in bi jo mogoče zasovražila zaradi tega? V Financah sem npr. prebiral tvoj intervju, kjer omenjaš, da si že po treh mesecih zaslužila dovolj za sprotne stroške in prispevke. To je kar hvalevreden dosežek v slovenskemu prostoru in definitivno kaže povpraševanje.
Nataša: Način na katerega sem zastavila delo in prodajo ima “(samo)omejevalne” elemente in mislim, da so skrbi odveč. 🙂

Kaj bi o tebi rekla oseba, ki te ima najmanj rada?

Da sem trmasta. V resnici skušam biti načelna.

Kako meriš uspeh?

Naredila sem velik premik od zunanjih potrditev s položajem, z dohodkom ipd. v iskanje čistega zadovoljstva pri delu in z rezultati dela. Blizu mi je veselje, ki ga človek čuti ob gradnji nečesa iz ničle. Veseli me učenje in obvladovanje čisto novih stvari. Vse to dela človeka živega in srečnega in če iz takega dela lahko tudi (pre)živi, je po mojih kriterijh tudi uspešen!

Kakšen je po tvojem mnenju najboljši način soočenja s težavnimi strankami?

Skušati razumeti motive za nezadovoljstvo ali težavnost… pogosto niso niti malo povezani s tvojo storitvijo ali produktom 🙂 Torej poslušati in razumeti in se nato na najbolj primeren način odzvati.

Kakšen je tvoj najboljši način motivacije svojih zaposlenih?

Samo sebe moram zmotivirati pa je. 😉

Če ti za vrat že diha poraz, kaj bi naredila? Ali bi vztrajala naprej ali bi opustila posel in ponovno poizkusila od začetka?

Zelo odvisno od konkretne situacije. Znam biti zelo vztrajna. Včasih pa tudi relativno zelo hitro ocenim, kaj res ni smiselno.

Kakšna je tvoja vizija glede prihodnosti?

Vsekakor bom delala nekaj, kar me bo veselilo in zanimalo. Niti ni nujno, da v Sloveniji. 🙂 Vsak dan sproti kreiramo svojo prihodnost in pomembno je imeti odprte oči ves čas in sproti dodajati dobro in izločati tisto, kar v življenju in poslu ne deluje (več). Preveč biti fiksiran na neko idealno sliko v prihodnosti ali pa biti preveč ukalupljen v vsakdanjo rutino ni moj način delovanja in razmišljanja.

Ali uživaš v tem, da si podjetnica?

Kot sem že povedala… bolj kot podjetnica se doživljam kot ustvarjalka z origami tehniko in ja – uživam. 🙂

Praktični del

Zakaj bi kupil tvoj izdelek/storitev?

Ker rabiš ljubko darilo (uhane) za ženo ali pa imaš dovolj dnevne rutine in te yoga ne zanima najbolj (origami je dobra alternativa). 🙂

Kateri je tvoj najljubši način komunikacije? Osebno, telefon, e-pošta?

Osebno kar zmaga.

Mreženje je danes pomemben vidik posla. Kako si se ga lotila?

Velik del mreženja se (mi) je zgodil sam od sebe: ljudi srečuješ na umetniških sejmih, besede in pohvale tvojih kupcev in udeležencev delavnic gredo “okrog”, tvoji prijatelji in znanci te kje omenijo… in te kontaktirajo razni ljudje z različnimi idejami in željami. 🙂 Verjamem v tako organsko mreženje.

Katere metode marketinga uporabljaš in katera je tista, ki ti trenutno prinese največ rezultatov?

Uporabljam spletno stran, socialna omrežja (Facebook, Pinterest, Google+), dogodke, delavnice, tečaje, ustvarjalnice in osebno prodajo. Facebook in osebna prodaja zmagata.
Tilen: Me zanima kaj praviš o naslednji ideji. Glede na to, da gre pri origamiju za precejšnjo vizualizacijo, bi bilo mogoče zanimivo razmisliti o tem, da začneš snemati svoje delo? Youtube tečaji?
Nataša: Tudi to sem v manjšem obsegu že vpeljala in bom še nadaljevala se tem.

Kateri so tisti trendi, ki bojo v prihodnosti zaznamovali tvojo industrijo?

Novi materiali odpirajo vrata novim produktom in uporabam origamija. Občasno so v modni industriji “valovi” večje prisotnosti origami kreacij. Ravno januarja letos je veriga Bershka lansirala kolekcijo origami oblek avtorice Jule Waibel. Pa tudi v notranjem oblikovanju se žarometi občasno močneje usmerijo v origami rešitve (svetila, origami navdahnjeno pohištvo, strukture zgradb ali bivalnikov, modularna vrata ipd.).

Če bo tvoj trenutni posel propadel, kaj bo botrovalo temu?

Propadel bi, če bi me kaj drugega začelo tako zelo zanimati, da bi se odločila, da se bom raje primarno ukvarjala s to novo zadevo.

Kaj boš storila, če te tvoja konkurenca nenadoma vrže iz posla?

Vsak dan je nova priložnost za nas in za našo konkurenco. 🙂 In verjamem, da je prostora na trgu vedno za več ponudnikov. Sploh pri izdelkih, ki so unikatni.

Kaj dela tvoja konkurenca bolje?

Bolje ali slabše je vedno odvisno od izhodišča oz. osnovne definicije. Kako lahko pri dveh unikatnih izdelkih rečeš, da je eden boljši od drugega?
Tilen: Moja definicija je na tem mestu relativno preprosta. Dokler sta dva unikatna izdelka nekje na samem, izolirana, sploh ne gojita konkurenčnosti. Umetnost je umetnost. Takoj ko pa se izdelka prepustita trgu, je stvar drugačna. Vprašanje npr. če so Applovi izdelki toliko boljši od sorodnih izdelkov, pa so prav tako unikatni?
Nataša: Pri Applu gre vseeno za industrijsko, serijsko izdelavo in korporacijo, ki je zelo poskrbela za zaščito intelektualne lastnine, v primeru Ars Origami izdelkov pa za ročne unikate. Res pa je, da se lahko najde kdo, ki bi začel zelo natančno kopirati moj projekt in razlika potem prostim očem laika ni več očitna ali vidna… To je potem res lahko težava zame, a upam, da bodo morebitni novi akterji v origami sferi delali svoje izdelke, našli neko svojo nišo in ne kopirali mojega koncepta. 🙂

Kaj bi naredila drugače, če bi ponovno začenjala?

Mislim, da prav nič. 🙂

V čem se razlikuješ od svoje konkurence?

Ne zanima me tekmovanje in primerjanje. 🙂

Katera je tista stvar, ki bi jo morala delati več in katera tista, ki bi jo morala delati manj?

Rekla bi, da imam trenutno lepo uravnoteženo življenje in delo in tudi področja znotraj dela.
Tilen: Izjemno lepo je to za slišati in upam da bodo bralci GR8 to vzeli kot vzpodbudo za delovanje na svojih področjih.

Ali najemaš zunanje izvajalce za tiste storitve, za katere misliš, da je škoda tvojega časa?

Samo računovodstvo. 🙂

Kaj te ohranja pokonci ob 3.00 uri zjutraj?

Želja dokončati začeto delo.

Koliko ur na dan/teden potrebuješ, da narediš, kar je potrebno narediti?

Delam kontinuirano čez dan s pavzami za tek, hrano, branje itd. Na dni, ko imam delavnice ali tečaje, je urnik drugačen. Tudi ure, ko ni tečaja ali izdelave modelov so pogosto povezane z origamijem (social media, ali pa npr. odgovarjanje na ta intervju). 🙂

Ali bi tvoj posel lahko preživel brez tebe?

Ne. 🙂

Ali se ti zdi pomembno, da spremljaš svoj denarni tok?

Seveda.

Hitra runda

V zadnjem delu vprašanj, ki se tičejo tvojega posla, imam zate nekaj kratkih vprašanj. Si za to, da nam postrežeš s fenomenalnimi odgovori?

Zakaj pa ne.

Nauči me nekaj.

Vabljen na naslednji tečaj origamija!

Na kaj si najbolj ponosna?

Na hčerko in na to, da sem dovolj pogumna, da živim življenje na svoj način in po svojih vrednotah.

Kaj je bolj pomembno? Da imaš srečo ali znanje?

Znanje. Brez dvoma. Kakšno dobro naključje tu pa tam pa tudi pride prav. 🙂

Razloži svoji 4-letni nečakinji v treh stavkih kaj počneš.

Delam ptičke in zmaje iz papirja, ki so lahko tudi čisto majčkeni uhani. Tudi luč je lahko iz zloženega papirja: take luči iz papirja delam. Poleg tega pa take punčke kot si ti in tudi odrasle učim, da znajo zložiti papirčke v ptičke in zmaje.

Ali potrebuješ univerzitetno izobrazbo, da uspeš v poslu?

Univerzitetna izobrazba ni pogoj za uspeh. Ni mi pa bila nikoli v napoto. 🙂

Kaj je bil najboljši poslovni nasvet, ki si ga prejela?

Če se lotevaš nečesa relativno novega in drugačnega, je možno, da ti poslovni nasveti “utečenih” poslovnih modelov vzamejo pogum ali pa te zavedejo v preveč ukalupljeno razmišljanje. Vedno se je dobro oborožiti z informacijami (literatura, splet in tudi informacije od ljudi, ki so že v poslu), a predvsem je dobro, da imaš vizijo, verjameš vanjo in se zelo trudiš za realizacijo vseh idej. Pomembno je tudi, da si dovoliš tudi kakšen spodrsljaj, ker vse pač ne bo šlo točno tako kot si želiš. In včasih se te napake izkažejo kot najboljši poslovni nasvet. 🙂
Tilen: Nataša – izjemna misel! Dovolite si kakšen spodrsljaj. Nihče od nas ni popoln.

Kaj je tista stvar, ki trenutno deluje v tvojem poslu?

Origami uhani so še vedno najbolj prodajan artikel. Zadnje tedne me najbolj veseli izdelava svetil.

Ali uporabljaš kakšen spletni vir, ki ga redno uporabljaš in bi ga rada izpostavila?

Pinterest uporabljam z veseljem in pogosto.

Kaj bereš trenutno?

Max Frisch: Montauk in Tove Jansson; Moomin (The complete Comic Strip) (aff).

Povej mi idejo za marketinški slogan za GR8 (nobenih skritih namenov 🙂 ).

Mogoče lahko iz GR8 (ki sicer simbolizira “great”) izvedeta slovenski slogan tako, da je GR8 akronim zanj: Govorimo rešitve, GR8. (pri čemer 8 v zapisu postavita vodoravno v simbol neskončnosti. Tako s sloganom hkrati tudi promovirata ime firme, svojo dejavnost (svetovanje rešitev) in s “prevrnjeno” osmico simbolizirata širino (široko usposobljenost, ni prostrskih časovnih omejitev).
Tilen: Preprosto awesome in outside-the-box razmišljanje!

Zadnje vprašanje in potem zaključiva. Če bi ti dal zdajle 500€, kaj bi naredila s to vsoto?

Hčerki bi jih podarila. 🙂

Tilen: Nataša, postregla si nam z izjemnimi odgovori in vem da so bralci GR8 odnesli veliko koristnih informacij. Želim ti veliko uspehov s tvojimi projekti!

Dodaj odgovor