Najpogostejših 15 uporabljenih WordPress vtičnikov

Cookies

wordpress plugins
V članku vam bom predstavil plugine oz. vtičnike, ki sva jih s Tilnom najpogosteje uporabljala pri gradnji svojih spletnih strani v letu 2013.

Za začetek pa – kaj za vraga so sploh vtičniki?

Poenostavljeno povedano gre za preprosta orodja (majhne PHP skripte), ki delujejo z roko v roki z WordPress z namenom razširiti (ali izboljšati) funkcionalnost.

Z vtičniki boste ponavadi zadovoljni samo, če bosta izpolnjena dva predpogoja:

 • Naložili jih boste iz preverjenih spletnih mest.
 • Naložili jih boste resnično samo takrat, ko jih boste resnično (!) potrebovali.

S Tilnom se drživa temeljnega načela, o katerem govorijo tudi mojstri WordPress-a izza WebSynthesis-a:

Vtičnik bi moral rešiti določen problem oziroma pripomoči k dodatni funkcionalnosti. Namen vtičnikov ni ta, da zadosti vaši potrebi po “imeti svetleči predmet”.

To je nabor 15 WordPress vtičnikov, ki opravljajo svoje specifične naloge. Ali lahko preživite brez katerega od teh? Seveda! V končni fazi vam ni potrebno uporabljati prav nobenega vtičnika (To vam sicer toplo odsvetujem!).

Preden pa namestite določen vtičnik, nekaj nasvetov:

 1. Vedno preverite ali je vtičnik kompatibilen z verzijo WordPress, ki ga uporabljate.
 2. Vedno preverite vtičnik na testni strani, preden ga zaženete na svoji strani.
 3. Vedno preverite ali se pojavljajo napake v kombinaciji z drugimi vtičniki (včasih se določeni vtičniki tepejo med sabo in niso kompatibilni).
 4. Nekateri vtičniki lahko naredijo spremembe v vaši podatkovni bazi. Iz tega razloga si vedno naredite varnostno kopijo, preden ga zaženete.

S popolnoma čisto vestjo lahko priporočava naslednje vtičnike, saj so preverjeni in so nama v izjemno uporabnost.

15 WordPress vtičnikov v letu 2013, ki sva jih najpogosteje uporabljala:

 1. Antispam Bee
 2. Contact Form 7
 3. WordPressSEO
 4. Backupbuddy
 5. Use Google Libraries
 6. Flares
 7. Facebook Like Box
 8. WordFence Security
 9. WP-Optimize
 10. Upravljanje s piškotki piskotki.net
 11. Yet Another Related Posts Plugin
 12. W3 Total Cache
 13. Genesis Simple Edits
 14. Genesis Simple Hooks
 15. Genesis eNews Extended
Vtičniki so opisani na naslednji način: splošen opis, prednosti, Pomanjkljivosti, moje osebno mnenje in možne zamenjave.

1. Antispam Bee (brezplačen vtičnik)

spam
Slika: Flickr

Ravnanje z nezaželeno vsebino je po pomembnosti takoj za varnostjo, varnostnim shranjevanjem in hitrostjo nalaganja strani. Antispam Bee. Avtor vtičnika je Sergej Muller in do danes (od 2009) je bil dol-pobran že preko 670 tisoč krat.

Naj vas dejstvo, da je spletna stran v nemškem jeziku ne odvrne od testiranja tega vtičnika, ker gre za resnično dobro alternativo Akismet-u.

V osnovi je funkcija filtrov neželenih sporočil zelo preprosta (ločiti dobre in slabe komentarje). V kolikor ne želite dobivati masovnih ponudb s strani pornografije, tablet in ostalih nevšečnosti, potem je tovrsten filter “a-must”!

V kolikor nimate urejeno, da sami potrdite komentar, ste lahko kaj kmalu v velikih težavah, saj bo vaše spletno mesto postalo gojišče spletnih povezav iz vseh temnih kotov svetovnega spleta, ki bodo vaš blog potegnili za sabo v temo.

Danes imate na trgu sicer precej dobrih orodij, ki postajajo resnično učinkovita pri reševanju tovrstnega problema.

Antispam Bee vtičnik je trenutno verjetno najboljša brezplačna alternativa plačljivemu Akismet. Oba imata v osnovi enako funkcijo in to je zmanjšati neželeno vsebino na WordPress-u.

Prednosti
Nekaj funkcij, ki jih ponuja Antispam Bee:

 • Dovoli komentarje samo v določenem jeziku.
 • Upošteva komentarje, ki so bili že označeni kot neželen komentar.
 • Pregledna zgodovina v nadzorni plošči.
 • Blokiranje komentarjev in pinganje iz specifičnih držav.
 • E-poštna opozorila za nove neželene komentarje.
 • Trackback and pingback preverjanje.
 • Števec neželenih komentarjev v nadzorni plošči.
 • Zaznani neželeni komentarji so lahko označeni ali pa takoj zbrisani.
 • Samodejno čiščenje mape s tovrstnimi komemtarji.
 • Ne shranjuje podatkov v podatkovno bazo.
 • Je enostaven za uporabo. Preprosto ga namestite in aktivirate.

Ena izmed ogromnih prednosti pa je predvsem ta, da lahko deluje sočasno z ostalimi podobnimi orodji kot so Typepad Antispam ali Defensio. Ta dodatna mreža lahko ulovi vse tiste lažno-pozitivne (“false positive”) rezultate, ki lahko pobegnejo skozi varovalno mrežo.

Pomanjkljivosti
Težave z Antispam Bee vtičnikom so zelo redke. Včasih se vam lahko zgodi, da bo kakšen pošten komentar označen kot neželen ampak to res izjemoma ali pa se zgodi, da ob namestitvi kateri izmed starejših že objavljenih komentarjev pade med neželenega oz. kar vsi. No, da malo pomirim zadevo sta ti dve težavi edini, ki sem jih zasledil ;).

Osebno mnenje
Za zagotovitev večje varnosti proti neželeni vsebini je Antispam Bee zelo dobra izbira. Med drugimi naprednimi funcijami uporablja tudi Project Honey Pot podatkovno bazo, ki sledi in spremlja IP naslove spletnih in “spamerskih” robotkov (pajkcev), ter tako uspešno nadzoruje spletne strani pred neželeno vsebino.

Ogromno tovrstne vsebine se bomo že znebili, če samo izberemo jezik, ki ga želimo v komentarjih in tako na angleško spletno stran dnevno ne bomo prejeli 10 ali več ruskih (kitajskih) komentarjev, kar se pri določenih nišah dogaja kar pogosto. Ja, z uporabo tega vtičnika se lahko znebite kar 99% spama.

Možna zamenjava
Akismet. Edini razlog, da ga ne uporabljava na vseh spletnih straneh je ta, ker je potrebno za komercialno različico doplačati (5, 50 in 100$ na mesec, odvisno od licence).

Ena izmed prednosti Akismeta napram “Antispam Čebelci” pa je ta, da ima Akismet krivuljo učenja. V praksi to pomeni, da ko boste nek komentar označili za neželenega, si bo Akismet zapomnil iz kje je prišel ta komentar in ga bo v bodoče sam brisal.

V samo strukturo vtičnika se sicer nisva spuščala, po primerjavah na nekaterih ostalih spletnih straneh, pa je razlika tudi v tem da Akismet shranjuje vaše podatke na strani.

2. Contact Form 7 (brezplačen vtičnik)

Contact Form 7

Pri gradnji spletne strani morate imeti vedno v mislih, da boste dosegljivi strankam. Klasičen način je uporaba kontaktnega obrazca, ki predstavlja odlično izhodišče tako s strani skrbnika kot uporabnika.

Preko 14 miljonov dol-potegov. Vau! Contact Form 7 je odličen vtičnik (sploh za ceno 0€) za izdelavo kontaktnih obrazcev, zelo preprost za uporabo in prilagajanje. Mogoče bo za koga osnovna uporaba premalo, vendar lahko v admin okolju preprosto dodajate polja.

Primer: uporabnik potrebuje obrazec v stranskem stolpcu (“sidebar”) in besedilno polje ne ustreza želeni velikosti. Preprosto dodajte želeno velikost tako, da dodate številke za velikost polja, kar spremeni primarne nastavitve (npr. [textarea your-message 38×2]).

Prednosti
Je zelo preprost za namestitev in uporabo. Ima preprost način dodajanja gumbov in polj, kar nam omogoča uporabo obrazca v različne namene. Z njegovo uporabo se boste lažje povezali s strankami in obenem preprečili neželeno pošto saj vsebuje podporo tudi za captcha.

Pomanjkljivosti
Edina slaba lastnost vtičnika je, da je za napredno oblikovanje obrazca potrebno manše znanje CSS.

Osebno mnenje
Osebno ravno ne obožujem kontaktnih obrazcev ampak raje uporabim direktno e-pošto ali pa kar zavrtim telefonsko številko. Za posel pa je pomembno, da imamo na kontaktni strani obrazec, e-pošto, telefonsko številko.

Dostikrat sta na spletni strani dve mesti popolnoma zanemarjeni: t.i. “About Me” stran, ki opisuje vas ali vaše podjetje in je vse prevečkrat generične oblike in pa kontaktna stran. Tu lahko izkoristite polni potencial dotičnih vtičnikov.

Možna zamenjava
Za naju Contact Form 7 zadostuje. V kolikor pa stremite po naprednejših kontaktnih obrazcih (oziroma delčku programske kode, ki je precej več kot to), pa lahko posežete po dveh komercialnih storitvah: Formidable Pro (na voljo je tudi brezplačna različica) in Gravity Forms.

Chris Lema je napisal izjemno pregleden članek, kjer primerja oba vtičnika.

3. WordPressSEO (brezplačen vtičnik)

Wordpress SEO
(kliknite na sliko za povečavo)

WordpresSEO je verjetno najbolj popoln vtičnik (v smislu, da združuje pravzaprav več vtičnikov), ki obstaja za on-site optimizacijo spletnih strani, ki delujejo na WordPress-u.

Vključuje vse od predogleda analitičnih podatkov, ki pripomorejo pri boljši optimizaciji vsebine, naslovov slik, meta opisov, do XML kazala in še mnogo več. Izjemno pregleden opis delovanja tega vtičnika lahko preberete na uradni strani.

Prednosti
WordpressSEO je verjetno edini vtičnik, ki ga uporabljava, ki lahko nadomešča tudi druge vtičnike, se pravi da lahko prevzema druge naloge. Zakaj?

Ker se ponavadi drživa načela, da naj določeno nalogo opravlja le specifični vtičnik (če ne drugega, ker lahko tako lažje diagnosticiraš, v kolikor pride do kakšnih napak).

V 15 min urediš nastavitve vtičnika in nato samo urejaš delne nastavitve pod samim člankom (meta opisi, meta naslovi, razne noindex variante ipd.)

Pomanjkljivosti
V zadnjem času je zaslediti nekaj kritik na račun WordPressSEO vtičnika in sicer naj bi slabo vplival na pozicije v iskalnikih.

Osebno mnenje
Za naju je pomembno, da deluje:

If it ain’t broke, don’t fix it.

Možna zamenjava
Bolša alternativa temu vtičniku bi lahko bil All in One SEO Pack, ki po nekaterih podatkih celo izboljša pozicije v iskalnikih. Midva na najinih straneh tako očitnih razlik nisva opazila, pa sva uporabljala tudi brezplačno različico vtičnika.

Trenutna cena All in One SEO Pack Pro je 39$ letno.

4. Backupbuddy (plačljiv vtičnik)

backup
Slika: Flickr

Vtičnik je namenjen izdelavi varnostnih kopij celotnega spletnega mesta v enem paketu od nastavitev do vseh vtičnikov, datotek in SQL baze. Nastavite lahko časovni termin, kdaj se bo varnostna kopija izvedla in kam.

Mesto shranjevanja lahko nastavite kot Dropbox, Amazon S3, Rackspase Cloud, FTP strežnik, mail, ali pa kar direktno na vaš računalnik.

Midva kot lokacijo za shranjevanje najin varnostnih kopij ponavadi uporabljava kar Dropbox.

Prednosti
Pri izdelovanju spletne strani se ves čas dogaja, da spreminjamo različne nastavitve in oblikovne značilnosti. Backupbuddy nam omogoča, da lahko preprosto in hitro povrnemo stran v prejšnje stanje in se izognemo zagatam.

Pomanjkljivosti
Trenutno relativno visoka cena 80$, ki vam prinese dve licenci. Paket z neomejeno uporabo pa stane za odtenek manj kot dva krat toliko.

Osebno mnenje
Ne slepite se. Na neki točki (ponavadi bo to po Murphyu za vas najbolj neugoden čas) se vam bo spletna stran sesula. In če nimate urejenih varnostnih kopij, potem ste v zagati. Cena reševanja vaših podatkov je lahko izjemno visoka in takrat se vam strošek 80$ naenkrat ne bo zdel tako visok.

Tudi odlična izbira, kadar za stranko gradite spletno stran na začasni domeni in jo boste kasneje prestavili z vso vsebino in vtičniki na uporabnikovo domeno.

Možna zamenjava
Izbral sem dve možni zamenjavi. VaultPress je po mojem mnenju še najbližja možnost, v kolikor iščete profesionalno rešitev (stane 5$ na mesec).

Po drugi strani pa obstaja seveda tudi cela kopica brezplačnih rešitev. Ena izmed njih je BackWPup Free (ima tudi plačljivo verzijo, ki stane 75$).

5. Use Google Libraries (brezplačen vtičnik)

To je eden tistih vtičnikov, ki ne dodajo nekih tabel, super-duper grafike ali podobne funkcionalnosti. Use Google Libraries dela eno stvar.

Omogoča uporabo Googlove JavaScript knjižnice, namesto svoje in s tem pospeši delovanje vaše WordPress strani. Skratka – deluje neslišno v ozadju.

Prednosti
Zagotavlja številne potencionalne koristi:

 • Povečuje možnost, da ima uporabnik te datoteke že v predpolnilniku.
 • Zmanjša čas nalaganja vaše strani.
 • Kjer je mogoče uporablja stisnjeno različico knjižnice.
 • Prihrani nekaj pasovne širine.

Pomanjkljivosti
Pomanjkljivosti kot Pomanjkljivosti pravzprav ni. Za nekatere namene tega vtičnika lahko uporabite tudi nekaj vrstic PHP kode (samo če veste kaj počnete!). Razlaga je dostopna na wpbeginner.com.

Osebno mnenje
Uporaba vtičnika je zelo preprosta. Naložiš, aktiviraš in si končal.

Možna zamenjava
Podobno nalogo opravlja tudi jsDelivr.

6. Flare (brezplačen vtičnik)

Flare

Flare je vtičnik namenjen deljenju vaše vsebine preko družbenih omrežij. Eden prvih ga je uporabljal Neil Patel na svojem blogu QuickSprout, nato pa je eksplodiral po medmrežju.

To je tista vrsta vtičnikov, kjer gre predvsem za osebne preference, kaj vam je bolj všeč. Ponavadi je tako, da so med njimi le manjše razlike, kar se tiče kje se naj prikazujejo (pod naslovom, pod člankov, ob robu članka ipd.), njihovih nastavitev ipd.

Prednosti
Flare nam omogoča:

 • Omogoča postavitev “Follow Me” gradnika (widget-a) v vaš stranski stolp (sidebar) za povečanje števila sledilcev.
 • Nastavitev družabnih ikonc za Twitter, Facebook, Stumble Upon, Redit, Google+ in Pinterest.
 • Nadzorujete lahko vrstni red prikazovanja in njihov videz.
 • Prikaz na vrhu, spodaj ali pa ob straneh vaše vsebine.
 • Prikazovanje ob straneh sledi uporabniku navzdol po strani in se skrije kadar ni potreben.

Pomanjkljivosti
Ena izmed Pomanjkljivosti vtičnika je, da ne deluje vertikalno sledenje pri nekaterih različicah Internet Explorer-ja in zato je priporočljiva uporaba novejše različice. Ponavadi se dogaja tudi, da bo potrebno malce prilagoditi CSS vaše teme za lepši prikaz tega vtičnika znotraj članka.

Osebno mnenje
Za vsako spletno stran je pomembno, da uporabniku ponudi možnost deljenja vsebine preko lepega družabnega vmesnika. Flare je vse kar potrebujete, da pričnete s pridobivanjem prometa preko družbenih omrežij.

Priporočam, da ga preizkusite zaradi enostavne uporabe.

Možna zamenjava
Kot sem že omenil zgoraj, je tovrstnih vtičnikov kot listja in trave. Naj omenim le nekatere:

7. Facebook Like Box (brezplačen vtičnik)

Facebook Like Box

Facebook Like Box omogoči, da svojo Facebook stran vključite v stranski stolpec spletne strani. Tako lahko obiskovalci vidijo vaše zadnje FB objave, koliko ljudi je všečkalo vašo FB stran ipd.

Prednosti
Zakaj Facebook? Ker je to trenutno “tatamata” družbenih omrežij. Prednosti so lahko ogromne. Ljudje so non-stop prijavljeni na FB in spremljajo novice v realnem času.

Pomanjkljivosti
Z uporabniškega vidika bi težko našel kakšno pomankljivost. Je pa res, da je dotični vtičnik dostikrat v nasprotju s CSS vaše teme in so potrebni manjši popravki.

Osebno mnenje
Praviloma so bile moje osebne izkušnje pozitivne s tem vtičnikom, razen prej omenjene. V kolikor je Facebook vaše primarno družbeno omrežje, je tale vtičnik “a-must”.

Možna zamenjava
Zamenjave so vse tiste s predpono Facebook-. 🙂 Ena izmed teh je npr. Facebook Widget.

8. WordFence Security (brezplačen vtičnik)

Wordfence Security
Slika: Flickr. (ponavadi potrebujete takšnega silaka, da vam varuje spletno stran!)

WordFence Security je pomemben vtičnik, ki poskrbi za dodatno varnost vaše spletne strani. Deluje lahko kot antivirusni program, požarni zid, spremlja promet vključno s spletnimi pajkci in skenira zlonamerne spletne naslove.

Je (po mojih informacijah) edini vtičnik, ki lahko brez kakršnekoli varnostne kopije, preveri in popravi vašo temo, vtičnik in samo jedro.

Prednosti
Wordfence Security je eden tistih vtičnikov za mirne noči. Obstaja tudi plačljiva verzija, kjer boste med drugim dobili še API ključ za dostop preko mobilnega telefona z SMS-i.

Pomanjkljivosti
Pri varovanju vaše strani se ne smete nikoli zanašati samo na eno obliko varovanja. V kolikor boste namestili ta vtičnik, boste malce varnejši. Še zdaleč pa ni ta vtičnik nadomestilo za “popolno varnost”.

Osebno mnenje
Wordfence Security mi resnično daje občutek varnosti. A kot sem že omenil zgoraj, ob upoštevanju tudi ostalih varnostnih vidikov (npr. redno posodabljanje vtičnikov, kombinacija z ostalimi vtičniki). Zaenkrat me še ni pustil na cedilu.

Možna zamenjava
Tovrstnih varnostnih vtičnikov je na trgu kar nekaj. Naj naštejem nekaj preverjenih:

9. WP-Optimize (brezplačen vtičnik)

WP-Optimize
Slika: Flickr

WP-Optimize je vtičnik namenjen čiščenju in optimizaciji podatkovne baze. V osnovi vam omogoča brisanje revizij člankov, komentarjev, ki se nabirajo na neželeni listi ipd.

Je preprost skupek kode za začetnike, ker ne potrebujejo vstopati v območje phpMyAdmin.

Prednosti
Kaj vse vam WP-Optimize vtičnik omogoča:

 • Odstrani vse vmesne popravke, ki ste jih naredili pred objavo vaše vsebine.
 • Odstrani vse osnutke, ki so bili avtomatsko shranjeni.
 • Zbriše komentarje, ki so bili dodani med nezaželene.
 • Ravno tako zbriše komentarje, ki so bili blokirani.
 • Optimizira ostale podatkovne datoteke.
 • Podrobno prikaže poročilo koliko prostora je lahko optimiziranega in koliko počiščenega.

Pomanjkljivosti
Če se malenkost pošalim je pomankljivost ta, da obiskovalec ne bo mogel spiti kave predno se mu naloži vaša spletna stran…

Osebno mnenje
Vsakič ko pritisnete na gumb “Shrani osnutek” (Save Draft) med tem ko pripravljate vsebino za vašo spletno stran, se v podatkovno bazo shrani nova kopija vsebine. Stare kopije se nikoli ne izbrišejo.

To v praksi pomeni, da ko pripravljate neko vsebino in vmes 10 krat shranite imate posledično v vaši bazi shranjenih 10 člankov. Sem morate prišteti še vse predhodne članke, ki ste jih ravnotako pripravljali… in tako hitro pridemo na nekaj 1000 shranjenih člankov, ki pa so nekoristni.

Vsakič, ko shranimo članek, pomeni to več zasedenega prostora in počasnejše nalaganje strani. Sam sem med nastajanjem tega članka ravnokar pritisnil 32. revizijo in članek ima preko 3000 besed.

Možna zamenjava
Obstaja nekaj možnih zamenjav temu vtičniku:

10. Upravljanje s piškotki piskotki.net (brezplačen vtičnik)

Cookie
Slika: Flickr

Edini slovenski WordPress vtičnik na najinem seznamu! Vse spletne strani, ki pri svojem delovanju uporabljajo piškotke za spremljanje prometa in podobne analize morajo zagotoviti zasebnost obiskovalca. Več podrobnosi si lahko preberete na strani Piškotki.net. Tu boste našli vse odgovore na vaša vprašanja.

Na enem in edinem slovenskem forumu Internetmojster.com lahko preberete tudi debato okoli tega vtičnika.

Prednosti
Je potrebno omenjati, da gre za slovensko zadevo, ki je povrhu vsega brezplačna?

Pomanjkljivosti
Beta verzija. Ni plug&play zadeva. Potrebno bo kar nekaj nastavitev. Kar sicer ni krivda pisca kode ampak “fenomenalnega zakona” o elektronskim komunikacijah. Pfff..

Osebno mnenje
Odličen brezplačen vtičnik, ki zadovolji potrebe slovenske zakonodaje “Zakonu o elektronskih komunikacijah” (ZEKom-1). Narejen je tako za uporabnike WordPressa kot za uporabnike Joomle.

Možna zamenjava
Ne zamenjam in ne iščem zamenjave :). Jih je pa kar nekaj tujih:

p.s. Z avtorjem vtičnika se že menimo za intervju :).

11. Yet Another Related Posts Plugin (brezplačen vtičnik)

Verjetno ste se kdaj vprašali, kako na koncu članka dodati povezave do vaših sorodnih vsebin. Yet Another Related Posts Plugin vam omogoča ravno to. Na koncu vaše strani ali objave doda povezave do sorodnih vsebin in bralcu omogoči, da lažje pride še do drugih pomembnih vsebin na vaši spletni strani.

Zakaj je to pomembno? To je tematika za cel nov članek. Naj omenim, da gre za to, da vaši bralci ostanejo dlje časa na vaši spletni strani, kar lahko samo koristi odnosu z (ehm..) Googlom. Skratka, gre za SEO zadevo.

Prednosti
Funkcije, ki jih vtičnik omogoča:

 • Slikovni ali tekstovni prikaz povezav na sorodne vsebine.
 • Omogoča prikaz sorodnih strani, postov ali objave po meri.
 • Omogoča prikazovanje sorodne vsebine v RSS povezavah.
 • Prikazovanje sorodnih vsebin z drugih domen.
 • Izboljšan algoritem za iskanje sorodnih vsebin, ki upošteva tudi kategorije in tage.
 • Avtomatsko doda povezavo na sorodno vsebino.

Pomanjkljivosti
YARPP za uporabo povezav s sorodno vsebino uporablja JavaScript, kar pa s SEO vidika ni v vseh primerih ravno idealno. Spletni pajkci tovrstnim povezavam ne sledijo… Druga stvar je ta, da lahko izjemno povečajo uporabo vaših podatkovnih baz.

Osebno mnenje
Toplo priporočam.

Možna zamenjava
Nekateri predlagajo, da je dobro tovrstne vtičnike zamenjati predvsem s tistimi, ki nosijo vso uporabo na svojih strežnikih in ne na vaši spletni strani. Gre za naslednje možnosti:

12. W3 Total Cache (brezplačen vtičnik)

W3 Total Cache

W3 Total Cache v sami osnovi omogoča hitrejše nalaganje spletne strani. Med drugim omogoča predpomnilnik za strani, baze bodatkov, slike, podpira Content Delivery Network (CDN) ipd.

Ta vtičnik priporočajo ena največjih imen v svetu spletnega gostovanja, kot so Page.ly, Synthesis, DreamHost, MediaTemple, Go Daddy in Host Gator.

Prednosti
Teh je resnično veliko in predvsem so tehnične narave. Naj omenim nekaj splošnih :

 • Pri polni konfiguraciji lahko izjemno pohitri delovanje spletne strani.
 • Optimizirano renderiranje strani.
 • Prihranek pri pasovni širini vašega gostovanja spletne strani.

Pomanjkljivosti
Gre za vtičnik, ki ga osebno ne priporočam začetnikom, saj lahko hitro naredijo več škode kot koristi.

Osebno mnenje
W3 Total Cache plugin je eden izmed najmočnejših predpomnilniških orodij, ki ga lahko uporabite za vašo spletno stran.

Možna zamenjava
Ponavadi vedno ko omenjamo ta vtičnik, omenjamo tudi WP Super Cache, ki ponuja najboljšo srednjo pot med kompleksnostjo nastavitev in lastnostmi. Omenil bi še Hyper Cache in Quick Cache.

Zadnji trije vtičniki so povezani s platformo, ki jo s Tilnom intenzivno uporabljava – Genesis.

Genesis vtičniki

StudioPress je podjetje, ki je razvilo platformo Genesis. To pomeni, da brez prednaloženega Genesisa na WordPress le ti ne bodo delovali.

13. Genesis Simple Edits (brezplačen vtičnik)

Genesis Simple Edits

Genesis Simple Edits v nadzorno ploščo doda nove nastavitve in vam omogoča nadzor nad tem kateri podatki o vsebini se bodo prikazovali.

Prednosti
Funkcije, ki jih lahko nadzorujete:

 • Datum in čas, ko je bil članek objavljen.
 • Ime avtorja objave.
 • Povezava do avtorjeve strani.
 • Povezava do ostalih avtorjevih objav.
 • Povezava do člankov z istimi značkami (tagi).
 • Povezava do člankov z isto kategorijo.
 • Spreminjamo lahko tekst v nogi strani (footer), kot je “Back to Top” povezava in “Credits Text”.
 • Dodamo kateri koli tekst ali povezavo v HTML zapisu.

Pomanjkljivosti
Hmm, pravzaprav jih ni. “It gets the job done.” No ja. V končni fazi tega vtičnika ne potrebujemo (v kolikor imamo znanje PHP-ja).

Osebno mnenje
Vsekakor je to prvi vtičnik, ki ga namestim po namestitvi Genesis-a, ker ti zaradi njegove enostavnosti vzame natanko tve minuti za ureditev, katere podatke na objavah boš prikazoval in da urediš nogo strani.

Možna zamenjava
Znanje PHP?

14. Genesis Simple Hooks (brezplačen vtičnik)

Genesis Simple Hooks

Genesis Simple Hooks vtičnik doda dodatne nastavitve, ki vam omogočajo vstavljanje (HTML, kratkih kod in PHP) in pripenjanje kode na 50 različnih mest (oziroma hooks) v Genesis-u.

Prednosti
Naj omenim vsaj 2 prednosti:

 1. Preprosta namestitev Google Analytics kode.
 2. Vstavljanje reklamnega bloka kamorkoli na stran.

Pomanjkljivosti
Zopet – jih ni. Vtičnika ne potrebujemo, če imamo znanje PHP-ja.

Osebno mnenje
Verjetno ste že opatili, da sva Genesis navdušenca. Genesis Simple Hooks je po navadi drugi vtičnik, ki ga naložim. Prvi dve stvari za katere ga uporabim sta vstavitev Google Analytic kode in pa Google oglasov.

V praksi lahko zelo enostavno postavimo oglase na skoraj katero koli mesto na spletni strani. Na primer postavitev Google oglasa velikosti 728 x 15 takoj pod menijem.

Možna zamenjava
Znanje PHP?

15. Genesis eNews Extended (brezplačen vtičnik)

Genesis eNews Extended

Genesis eNews Extended je eden novejših vtičnikov StudioPress-a, ki doda gradnik (widget), kamor lahko integrirate kodo e-poštnega odjemalca oz. opt-in obrazec (recimo od Aweber-ja).

Prednosti
Prednost, ki jo predstavlja Genesis eNews Extended je, da podpira večino email servisov.

Vsekakor pa vodilne kot so:

 • Aweber
 • MailChimp
 • FeedBurner
 • FeedBlitz

Pomanjkljivosti
Jih še nisva opazila.

Osebno mnenje
Odličen vtičnik, ki vam bo omogočil na preprost način dodati “opt-in” obrazec na vse StudioPress teme in tako ponuditi dodatno možnost, da se bralec naroči na novice.

Možna zamenjava
Nerad se ponavljam. Znanje PHP? 🙂

Fijuuu..tale je bila pa dolga..

The end
Slika: Flickr

Me veseli, da ste se prebili do konca članka. Zgoraj je opisanih 15 najpogostejših vtičnikov, ki sva jih uporabljala na svojih straneh v letu 2013. Teh vtičnikov je bilo seveda še veliko več. Naj omenim nekatere:

 1. TablePress
 2. Quick Adsense
 3. Pinterest pin it Button
 4. Crazyegg-Heatmap-Tracking
 5. Fancier Author Box
 6. SEO Smart Links
 7. Subscribe To Comments
 8. Google Pagespeed Insights
 9. Offical StatCounter Plugin
 10. Broken Link Checker
 11. 404 Redirected

Kakšne pa so vaše izkušnje z omenjenimi vtičniki oziroma katere alternative uporabljate?

Comments

Matjaž pravi:

Kateri vtičnik pa za adSense na WP platformi priporočata?

Tilen Mandelj pravi:

V kolikor iščeš plačljivo verzijo, je najboljša zadeva, ki jo hvali veliko blogerjev, OIO. Plugin, ki ga midva osebno največ uporabljava, je Ad Injection.

Dodaj odgovor