22: Matej Feguš in interaktivni stoli Donar

Matej Feguš

Matej Feguš

70% trdega dela, 25% znanja in 5% sreče. Formula Mateja Feguša, večinskega lastnika podjetja Donar, ki izdeluje interaktivne stole. Matej na prvo žogo deluje malce funky – med drugim couchsurfa, je brez univerzitetne izobrazbe (manjkata mu le diplomi), na veliko fotografijah ga lahko vidite s šalom okoli vratu..

Je moški s svojim stilom, ki ve kdo je, kaj hoče in kam gre. In to ga dela uspešnega podjetnika. Oziroma kot rad pravi:”Go big or go home.”.

Več v intervjuju.

Povzetek intervjuja

Osebna misel
The one who follows the crowd will usually get no further than the crowd, the one who walks alone is likely to find himself in places no one has ever been. (Einstein)

Poslovni neuspeh
Poslovnih neuspehov ne štejem za neuspeh, so le posledica vsakodnevnega učenja in moje večne naivnosti.

Podjetniški AHA moment
AHA momentov je veliko, vsakič, ko premagamo oviro, rešimo izziv ali zadovoljimo zahtevno stranko doživim AHA moment.
2 večja v zadnjem času:

  • ko smo po 7ih letih razvili serijo stolov, ki je kasneje uspela z veliko vztrajanja uspela na Skandinavskem trgu.
  • ko smo naredili prvi interaktivni stol.

Trenutni posel
Priprava na Beatnik Tour v ZDA in razvoj 3 novih inovativnih izdelkov ‘Internet of things’.

Spletni vir
Twitter.

Trenutno bere
Za sprostitev …. Ure po polnoči (Joseph Arnold Hayes). Ker me zanima… Pep Guardiola: Another Way of Winning.

Kje ga lahko kontaktirate
E-mail, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest in vsak dan v pisarni nekje do 18. ure.

Intervju

Uvod

Živjo! Začniva s tem, kdo si in kaj počneš?

Živjo! Kdo sem, še danes ne vem, uživam v življenju, predvsem me zanimajo vedno novi izzivi, drugače pa popotnik skozi življenje, adrenalinski odvisnik in ponosen mentor v PKP. Kot večinski lastnik podjetja DONAR, vodim odlično ekipo s katero radi premikamo meje mogočega.
Tilen: Za tiste, ki ne vedo tega, si prehodil v bistvu celotno pot v podjetju (v smislu japonske filozofije od “snažilke” do lastnika). Naj ti postavim takoj eno udarno vprašanje – kako lahko študent postane lastnik podjetja?
Matej: Mislim, da je premalo prostora, za čisto natančno razlago. Na kratko: predvsem brez velike želje, iskanja izzivov, strategije, vizije in seveda kančka sreče ne bi šlo. Potrebno je omeniti tudi, da sem dobil priložnost, da so lastniki verjeli v to zgodbo in na koncu tudi zaupali, da je to najboljša pot za podjetje……seveda bi lahko bilo tudi drugače. 🙂

Rad bi vzpodbudil pozitivno ozračje in dobro motivacijo za tale intervju, torej te sprašujem, kateri moto (načelo) ti je blizu oziroma rad živiš po njemu?

The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes, but in having new eyes. (Proust)

Ali si ta moto vključil v svoj posel in na kakšen način?

Vedno rad odkrivam nove načine, kako uporabniku približati različne produkte (predvsem na področju oblikovanja) in kako spreminjati razmišljanje, da je potrošnja vir napredka. Z inovativnimi trajnostno naravnanimi izdelki, lahko rešimo številna vprašanja ekologije in pomanjkanja dobrin.

Kako predan si?

Odvisno od izziva. V kolikor so ovire postavljene dovolj visoko, takrat me je težko ustaviti.
Tilen: Imaš podobno mentaliteto kot Ivo Boscarol, ko mi je v intervjuju dejal, da če želiš uspeti, si moraš cilje postaviti previsoko.
Matej: Čeprav se sliši klišejsko, velikokrat ponavljam Sky is NO limit – seveda omejitve so in je nujno, da si zadovoljen tudi z vmesnimi rezultati/dosežki….no tega se še učim. 🙂

O čem vsi razmišljajo, pa nihče nima poguma tega povedati na glas?

Da svet zaradi denarja in želje po njem drvi v prepad!

Kaj je tvoja strast?

Pomagati tistim, ki potrebujejo pomoč.

Ali imaš vzornika(co) in kdo je to?

Ko sem bil mlajši, so bili to športniki, ki jih še vedno cenim, saj zelo dobro poznam koliko odrekanja je potrebno za vrhunske rezultate. Morda Kelly Slater, ki pri 42 še vedno zmaguje na valovih.

Poslovna pot

Splošni del

Sam sem mnenja, da je tisto, kar šteje pot, potovanje do cilja, do uspeha. Slovenci smo sicer po značaju takšni, da ne govorimo radi o neuspehu, toda neuspeh je tisti “dežurni krivec”, da se nečesa resnično naučimo. Povej nam, kako si prebrodil ta neuspeh in kaj si se pravzaprav iz njega naučil?

Sprašujem se kaj je neuspeh? Sam brez težave govorim o neuspehih, ker jih tako niti ne dojemam, so obvezni del učenja skozi življenje. Zato jih rad delim predvsem z mlajšimi, da jih morda kdo ne bo ponavljal. Morda sem več neuspehov doživel v privatnem življenju. Kaj sem se naučil? Da je življenje kratko in ga je potrebno uživati. Ponavadi se po neuspehu umaknem (kam zelo daleč) mirno razmislim in pogledam stvari tudi iz drugačnega zornega kota….nekaj v stilu Prachett-a. Why do you go away? So that you can come back. So that you can see the place you came from with new eyes and extra colours. And the people there see you differently, too. Coming back to where you started is not the same as never leaving. (Prachett)
Tilen: Namesto, da te vprašam po konkretnem primeru življenjske izkušnje, te bom vprašal tole: Kaj je tista stvar, ki jo mladi podjetniki venomer delajo “narobe”, ne glede na to, koliko krat jim poveš “pravilnejšo” pot?
Matej: Enostavno – pomanjkanje zaupanja in želja, da zgodbo napišejo ‘po svoje’. To pomeni z vsemi napakami, ki bi se jim lahko izognili, če bi poiskali nasvet, povprašali za smer ali se zgledovali po uspešnih posameznikih. Da smo na vseh področjih inovativni, posebni, unikatni ni potrebno – dovolj je da smo drugačni in boljši od konkurence, tudi če to pomeni samo izboljšanje poslovnega modela ali, da naredimo manj napak na tej poti.

V podjetništvu imamo t.i. AHA momente. To so tisti trenutki, ko ti zažari žarnica, ko se spomniš neke ideje, ki bi bila resnično vredna realizacije. Kdaj se je tebi posvetila žarnica in si si rekel:”To je to.”.

Sem človek, ki po svetu hodi z odprtimi očmi, tako, da mi žarnica stalno gori. Idej je veliko, vendar so brez izvedbe vredne NIČ. Samo v tem trenutku delamo na treh projektih, ki so vsi nekaj posebnega, zato že nestrpno pričakujem rezultate.

Katere so tri stvari, ki te v tem trenutku držijo nazaj?

Lenoba.

Kaj je tvoj trenutni navdih, ki te žene v poslu?

Passion, izzivi, uspehi.

Ali razmišljaš dovolj velikopotezno in če ne, zakaj ne?

Preveč velikopotezno. 🙂 Kot sam večkrat pravim – preveč je ravno prav!

Zakaj pri svojih letih ne zaslužiš več?

Ker me denar ne motivira in je zame le stranski produkt dobrega dela.

Kaj bi o tebi rekla oseba, ki te ima najmanj rada?

Da sem poln sam sebe.

Kako meriš uspeh?

Z občutkom osebnega zadovoljstva.

Kakšen je po tvojem mnenju najboljši način soočenja s težavnimi strankami?

Enostavno – stranka ima vedno prav…vem klišejsko vendar se v tem primeru distanciraš od osebnih razmišljanj in poiščeš tisto, kar stranki najbolj odgovarja

Kakšen je tvoj najboljši način motivacije svojih zaposlenih?

Druženje, komunikacija, pohvala, da vedno vedo, kje smo in kam plujemo, da upoštevam njihove predloge želje in da jasno povem, da brez njih ne bi bilo vseh uspehov, ki smo jih dosegli skupaj.

Če ti za vrat že diha poraz, kaj bi naredil? Ali bi vztrajal naprej ali bi opustil posel in ponovno poizkusil od začetka?

Na žalost ne znam odnehati, čeprav bi bilo to včasih bolje. Vedno se soočim z izzivom in živim po načelu GO BIG or GO HOME.

Kakšna je tvoja vizija glede prihodnosti?

Ni mi všeč smer v katero drvimo zdaj. Mislim, da bi se morali bolj odgovorno obnašati do sočloveka, narave in poiskati rešitve, ki bi zagotavljale dostojno življenje tudi naslednjim generacijam

Ali uživaš v tem, da si podjetnik?

Zelo.

Praktični del

Zakaj bi kupil tvoj izdelek/storitev?

Zato, ker skrbimo, da vsak uporabnik Donarjevih stolov sedi najbolj udobno, razbremeni pritiske na hrbtenico ter poveča svojo delovno storilnost in komunikacijo….
Tilen: Kako Skandinavci sedijo drugače na stolih kot Slovenci?
Matej: Zelo drugače. Ne gre zgolj za sedenje, delajo veliko tudi stoje, predvsem pa jih zanima, da sedijo čim bolj pravilno, saj jim zdravje pomeni veliko tudi ko z njim nimajo težav (preventiva)

Kateri je tvoj najljubši način komunikacije? Osebno, telefon, e-pošta?

Osebno.

Mreženje je danes pomemben vidik posla. Kako si se ga lotil?

Sem član številnih društev, klubov, vendar skrbno odmerim čas za druženje. Menim, da se je mreženje v Sloveniji izrodilo po stari navadi sorodstvenih in prijateljskih vezi, zato sam raje vzdržujem kontakte po svetu, ter vedno znova spoznavam zanimive ljudi, ki mi dajejo navdih na vseh področjih.
Tilen: V tem kontekstu – si velik zagovornik “couchsurfinga“. Kje si bil nazadnje oziroma iz katere države si nazadnje nekoga gostil?
Matej: Nazadnje sem Couchsurfal na Costa Rici, pred tem na Novi Zelandiji in Avstraliji….zadnja gosta sta bila iz Italije in Francije.

Katere metode marketinga uporabljaš in katera je tista, ki ti trenutno prinese največ rezultatov?

Uff, na to temo sem imel v zadnjem času kar nekaj predavanj, zato morda malo nehvaležno vprašanje. 🙂 Trenutno smo najbolj aktivni na sejmih (predvsem specializiranih za design in ohištvo), letno jih obiščemo od 5-8, kjer predstavimo novitete. Aktivni smo tudi na družabnih omrežjih, imamo skrbno spisano social media strategijo, ki jo dopolnjujemo, potem pa smo prisotni tudi v številnih klasičnih medijih doma in po svetu. Vedno pa posebno pozornost posvečamo Word of Mouth – kar pomeni, da morajo biti stranke zadovoljne.

Kateri so tisti trendi, ki bojo v prihodnosti zaznamovali tvojo industrijo?

Težko je napovedovati, sam sem mnenja, da bo to predvsem tehnologija, ki bo dobila vedno več prostora v pohištvu, zato tudi sami investiramo v razvoj takšnih izdelkov.

Če bo tvoj trenutni posel propadel, kaj bo botrovalo temu?

Danes je dejavnikov veliko, lahko je to en večji posel, en večji kupec ali pa enostavno serija slabih odločitev. Verjamem, da bi bila največja napaka, če bi se v kolektivu prenehali pogovarjati, to bi verjetno vodilo v propad.

Kaj boš storil, če te tvoja konkurenca nenadoma vrže iz posla?

Lotil se bom naslednjega izziva.
Tilen: Me veseli, da si to omenil. Uspešni podjetniki se namreč ne ustrašijo poraza (to je rdeča nit, ki je vidna v GR8 intervjujih), saj vedo, da kljub temu npr. da bankrotirajo, jim ostanejo vse neprecenljive izkušnje, ki so si jih nabrali do tedaj in jih bodo lahko s pridom uporabili v drugih poslih.

Kaj dela tvoja konkurenca bolje?

Glede na našo velikost/majhnost, je globalna konkurenca sposobna vlagati več denarja v razvoj izdelkov.

Kaj bi naredil drugače, če bi ponovno začenjal?

Nekatere odločitve bi sprejemal hitreje, na začetku še več vlagal v design/razvoj novih izdelkov, veliko prej bi se preizkusil na tujih trgih.
Tilen: O tem pravzaprav ne vem veliko in tudi nisem zasledil veliko podatkov. Vem sicer, da si študiral podjetništvo. Ponavadi se izkaže sicer da sta teorija in praksa dve zelo različni stvari. Iz kje si črpal svoje podjetniško znanje poleg formalne izobrazbe?
Matej: Študiral sem tudi kemijo, vendar se nisem videl na tem področju…..največ znanja sem pridobil v CEEDu ter preko mentorjev, ki so mi veliko pomagali na tej poti. Neprecenljive izkušnje pa sem pridobil, skozi pogovore z uspešnimi ljudmi (ne samo na področju podjetništva), kjer je potrebno predvsem poslušati…..tako se učim vsak dan, saj vedno srečujem zanimive ljudi, različnih kultur in iz različnih področij.

V čem se razlikuješ od svoje konkurence?

Verjetno v drznosti, kreativnosti, pripravljenosti poizkusiti skoraj vse.

Katera je tista stvar, ki bi jo moral delati več in katera tista, ki bi jo moral delati manj?

Predvsem bi moral delati VEČ. Več stika s potencialnimi strankami, več službenih potovanj in več komunikacije z strokovnjaki na drugih področjih (multidisciplinarnost).
Tilen: Delati več ali delati pametneje?
Matej: To je zdaj vprašanje. 🙂 Verjetno oboje, torej več in pametneje.

Ali najemaš zunanje izvajalce za tiste storitve, za katere misliš, da je škoda tvojega časa?

Zunanje izvajalce najemamo, kjer sami nimamo dovolj kompetenc.

Kaj te ohranja pokonci ob 3.00 uri zjutraj?

Misli, ki se velikokrat ne ustavijo niti ob 3h zjutraj. 🙂

Koliko ur na dan/teden potrebuješ, da narediš, kar je potrebno narediti?

Kolikor je potrebno, včasih samo 20 na teden, včasih tudi 60 in več.

Ali bi tvoj posel lahko preživel brez tebe?

Vsi smo nadomestljivi, to velja tudi zame.

Ali se ti zdi pomembno, da spremljaš svoj denarni tok?

ZELO pomembno! Spremljanje denarnega toka je v trenutnih razmerah ena od glavnih stvari na finančnem področju.

Hitra runda

V zadnjem delu vprašanj, ki se tičejo tvojega posla, imam zate nekaj kratkih vprašanj. Si za to, da nam postrežeš s fenomenalnimi odgovori?

Vedno.

Nauči me nekaj.

Življenje je RES prekratko, zato se ne ustavljaj pri nepomembnih stvareh.

Na kaj si najbolj ponosen?

Na svoje uspehe.

Kaj je bolj pomembno? Da imaš srečo ali znanje?

Odvisno česa si želiš….potrebuješ oboje. Moja formula uspeha je 70% trdega dela, 25% znanja in 5% sreče, teh 5% je ključnih za velik uspeh….vendar je tudi 95% nekaterim čisto dovolj.

Razloži svoji 4-letni nečakinji v treh stavkih kaj počneš.

Dovolj je en stavek. Delamo stole, na katerih se lahko igraš, delaš, v njih poslušaš glasbo, gledaš risanke in se odlično počutiš.

Ali potrebuješ univerzitetno izobrazbo, da uspeš v poslu?

Sam sem absolvent na dveh fakultetah, vendar nisem oddal diplome. Ni obvezna, je pa nujna za osebno zadovoljstvo! Zdaj si me spomnil na moj velik neuspeh 😀 ….. ki pa ostaja izziv.

Kaj je bil najboljši poslovni nasvet, ki si ga prejel?

Da se pomembne odločitve ne sprejemajo na hitro!

Kaj je tista stvar, ki trenutno deluje v tvojem poslu?

Pridnost, razvoj in dober tim.

Kateri spletni vir, ki ga redno uporabljaš, bi ga rad izpostavil?

Twitter.

Kaj bereš trenutno?

Za sprostitev …. Ure po polnoči (Joseph Arnold Hayes). Ker me zanima… Pep Guardiola: Another Way of Winning.

Povej mi idejo za marketinški slogan za GR8 (nobenih skritih namenov 🙂 ).

Za to potrebujeva kavo in nekaj ur debate.

Zadnje vprašanje in potem zaključiva. Če bi ti dal zdajle 500€, kaj bi naredil s to vsoto?

Podaril bi ga za poletno šolo PKP.

Tilen: Matej, postregel si nam z izjemnimi odgovori in vem, da so bralci GR8 pridobili veliko koristnih informacij. Želim ti veliko uspehov s tvojimi projekti!

Dodaj odgovor