54: Mark Kavčič, osebni trener

Mark Kavčič

Mark Kavčič

Mark Kavčič je podjetnik, osebni trener, strokovnjak na področju telesnih preobrazb in nutricionist. V intervjuju govori o tem, kako je v mladih letih “unovčil lastništvo Gameboy-a”, svojih izkušnjah pri prodajanju digitalnih izdelkov in še marsičem.

Njegovo jasno in glasno sporočilo v intervjuju je:

Kadar padeš, se poberi močnejši in modrejši.

V kolikor iščete osebnega trenerja, ga le kontaktirajte. Ni težko biti v njegovi bližini, ker je klasičen primer pozitivca skoz in skoz. Je tip trenerja, ki vas bo definitivno motiviral do vašega željenega cilja, pa naj si bodi to izguba telesne teže ali oblikovanje telesa.

Več v intervjuju.

Povzetek intervjuja

Osebna misel
Edine ovire, ki jih je v življenju potrebno preskočiti so tiste, ki jih ustvarimo sami.

Poslovni neuspeh
Bilo jih je več, vsekakor pa sem se največ naučil iz neuspelega vodenja svojega fitnes studia in lansiranja svojega prvega digitalnega produkta.

Trenutni posel
Kot strokovnjak za telesne preobrazbe ljudem pomagam pri spremembah njihovih prehranjevalnih navad, izboljšanju fizičnih in psihičnih sposobnosti. Z učenjem in osvajanjem novih, zdravih navad tako dvignejo svojo raven telesne energije, izboljšajo počutje in zdravje. Izguba kilogramov in privlačno telo je samo pozitivni stranski učinek celotnega procesa.

Spletni vir, ki ga uporabljaš vsak dan
Jih je kar nekaj, vsekakor pa v zadnjem času največ časa preživim na www.quicksprout.com.

Katero knjigo bi mi priporočil v branje?
Moja knjiga vseh časom in jo še danes po nekaj letih z veseljem vzamem v roko in preberem je The way of the superior man od David Daide.

Kje te lahko kontaktirajo?
Dosegljiv sem tako na telefon (040-680-385), kot tudi preko moje spletne strani markkavcic.si ali pa na mojem FB profilu.

Intervju

Uvod

Živjo! Začniva s tem, kdo si in kaj ponavadi odgovoriš nekomu, kaj delaš?

Moje ime je Mark Kavčič, sem strokovnjak s področja telesnih preobrazb, osebni trener, nutricionist. Vesel, nasmejan in vedno poln energije. Ljubitelj živali, ki svojega pasjega prijatelja velikokrat vključi v svoje treninge.

Pri svojem delu ljudem svetujem, jih vodim in učim, kako se oblikovanja telesa lotiti na zdrav, enostaven in učinkovit način. Kar je pri tem najbolj pomembno, da nov način prehranjevanja in vadbe prilagodimo na posameznikov slog življenja in ne obratno.
Tilen: Danes živimo v času, ko smo vsi non-stop zaposleni (oziroma vsaj trdimo, da smo). Kateri so po tvojem mnenju tisti elementi, ki nekoga motivirajo, da si najde čas in kateri tisti, ki ljudi demotivirajo, da si vzamejo čas za vadbo? In še podvprašanje. Ali se po tvojem v istem stavku lahko pojavijo besede zdrav, enostaven in učinkovit?

Saj poznaš reklo, da lahko izmed 3 stvareh izbereš 2 – ali je dobro narejeno in hitro, ni pa poceni. Ali je poceni in hitro, ni pa dobro narejeno. Ali pa je dobro narejeno in poceni, ni pa hitro? 🙂
Mark: Vsekakor je veliko odvisno od posameznikovih prioritet, ki si jih je v življenu zastavil.

Če se posameznik zaveda, da v zdravem telesu deluje veliko bolj učinkovito in enostavno premaguje vsakodnevni stres, potem takšnemu posamezniku motivacije ne zmanjka nikoli.

Pa mi je uspelo uporabiti vse tri besede. 🙂

Po mojem mnenju, je največja motivacijska prepreka ravno strmenje k rezultatom, namesto da bi stremeli k osvajanju navad in učenju iz napak. Tako kot v poslu, tudi tukaj težko uspemo čez noč, in tako kot v uspešnem poslu je uspeh odvisen od vložka energije in discipline, ki jo vsakodnevno vlagamo v skrb za svoje telo.

Sam na telo gledam kot stroj in če stroj ne deluje optimalno, potem je tudi sama produktivnost veliko slabša. Ta se lahko pojavi v obliki pomanjkanja energije, utrujenosti in na koncu slabe volje. V kolikor stroj deluje optimalno, potem smo tudi mi veliko bolj produktivni, veseli in energični. Kot sam rad pravim:

Telesne spremembe so le pozitivni stranski učinek.

Ljudje smo taka čudna bitja. Rezultatov si želimo čez noč, kar pa se tisti ki se ukvarjamo s poslom dobro zavedamo, da tako ne gre. In enak proces razmišljanja se ponavlja tudi pri telesnih preobrazbah. Namesto, da bi se s telesno vadbo ukvarjali skozi celo leto in lepo skrbeli za svoje telo, si želimo rezultatov v treh mesecih in to po navadi ravno pred sezono kopalk.

Do rezultatov se sicer pride hitro in poceni, a kaj ko se z napačnim pristopom proces hitro ustavi. Takrat si zaradi pomanjkanja znanja večina postavi napačna vprašanja in preprosto vrže puško v koruzo, pa čeprav so bili lahko tik pred “odkritjem zlate žile”.

Tisti, ki si potem resnično želijo rezultatov potem pristopijo do strokovnjaka, ki pa ni poceni in konec koncev z vidika zdravja tudi ne bo hitro. Bo pa vsekakor učinkovito in dobro narejeno, saj vsak dober osebni trener predaja svoje znanje svojim varovancem.

Opiši mi svojo prvo poslovno izkušnjo, ki si jo imel kot otrok.

Kot otrok, sem zaradi dedka in babice v Avstriji hitro dobil dostop do Gameboy-a. Tega sem med mojimi kolegi vaterpolisti pri 10 letih hitro izkoristil za blagovno menjavo. Rent a Gameboy za sladkarije. 🙂

Poslovna pot

Splošni del

Sam sem mnenja, da je tisto, kar šteje – pot, potovanje do cilja, do uspeha. Neuspeh je tisti “dežurni krivec”, da se na tej poti učimo. Povej en tvoj konkreten primer neuspeha in kaj si se iz tega naučil?

Največji neuspeh je bil moj prvi digitalni produkt Formula Preoblikuj Svoje Telo. Predvsem sem se naučil, da ljudje, kljub temu da jim želiš pomagati in da ne prodajaš nek »larifari«, enostavno ne zaupajo na prvo žogo. Kljub začetnim uspehom se je kasneje izkazalo, da celoten koncept ni bil zastavljen pravilno.
Tilen: Digitalni izdelki imajo tudi v Sloveniji svoje mesto. Mi lahko poveš, katere so tiste 3 stvari npr. ki bi jih danes naredil drugače pri takšnem projektu?
Mark: V tem trenutku težko izpostavim točno določene tri stvari. Vsekakor bi se projekta lotil v obratni smeri, kot sem se ga. S takratnim partnerjem, ki je mojo idejo finančno podprl sva se takoj lotila prodaje.

Nisem niti pomislil, da mi ljudje ne zaupajo dovolj za nakup izdelka. Saj jim želim pomagati in resnično ne prodajam nekih izdelkov, ki z uporabo zagotavljajo neverjetne rezultate.

Prodajam vendar svoje znanje, ki je dostopno po zelo ugodni ceni. Potem je sledila realnost in iskreno povedano sem obupal, ker sem se obremenjeval s tem, da ljudem moj izdelek preprosto ni všeč. Kljub pozitivnim odzivom uporabnikov, sem se osredotočal na rezultate prodaje, ki pa po začetnih mesecih ni ravno blestela.

Kaj je tvoj trenutni navdih, ki te žene v poslu?

Iskreno rečeno si želim finančne neodvisnosti. Ne govorim sedaj o milijonih evrih, ampak o zneskih, ki mi omogočajo nakup svojega stanovanja, potovanja in uživanja v svojih najljubših aktivnostih.

O čem vsi razmišljajo, pa nihče nima poguma tega povedati na glas?

Večina se dobro zaveda, da bi za svoje zdravje in počutje lahko skrbela boljše, pa vendar je lažje poiskati izgovor v pomanjkanju časa, prezaposlenosti in še bi lahko našteval. Žalostno, da smo prišli do te točke, da si ne znamo vzeti 25 minut časa zase in ne razmišljamo o svojih potrebah z vidika zdravja.
Tilen: Se popolnoma strinjam s teboj (tudi sam sem dostikrat del te množice…se posipam s pepelom). Po drugi strani pa gre zadeva tudi v drugo skrajnost. “Pretirana” skrb za telo v smislu vseh možnih dodatkov, uživanje samo “dovoljene” prehrane ipd. Kaj meniš o tem?
Mark: Iskreno povedano, največjo težavo vidim v razmišljanju množice. Ljudje smo individum in vsak od nas je drugačen. Meni ustreza trenirati 5x tedensko, tebi ustreza trenirati 3x tedensko. V kolikor poslušamo svoje telo, bomo temu primerno prilagodili tudi vadbene in prehranjevalne navade.

Sam proti dodatkom nimam nič, jih uživam zato ker mi marsikaj olajšajo. Nisem pa zagovornik, da dodatki popolnoma nadomestijo uživanje hrane. In tudi “dovoljeni hrani” se včasih lahko odpovemo in si privoščimo svojo najljubšo pregreho. Če se za to odločimo zavestno in se nagradimo, potem v tem ne vidim nobenih težav.

Če odgovorim še krajše:

Dolgoročne naložbe nimajo hitrega doprinosa, so pa varen doprinos.

Kaj bi o tebi rekla oseba, ki te ima najmanj rada?

Da sem zaradi svoje iskrenosti in realnega pogleda na življenje, nesramen.

Kako meriš uspeh?

Uspeh merim na podlagi merljivih podatkov in nemerljivih občutij. Številke v mojem življenju igrajo veliko vlogo, tako na mojem tekočem računu, kot na tehtnici mojih varovancev. Na drugi strani pa so tukaj doživetja in občutki, ki jih doživljam v samem procesu dela.

Nič ni lepšega kot pogled na mojega varovanca, ki se po dolgem času ponovno počuti samozavestno, polno energije in žari. To je na koncu neprecenljiv občutek uspeha.

Kakšen je po tvojem mnenju najboljši način soočenja s težavnimi strankami?

Verjamem v iskreno odprto diskusijo, brez vključevanja osebnih predsodkov. Zavedati se moramo, da posameznik do nas pristopi z neko težavo, ki se jo želi znebiti in samo s pogovorom lahko pridemo do tistega pravega vzroka problema.

Kako najbolje motiviraš sebe ali svoje zaposlene?

Vedno sem verjel v pozitiven način motiviranja in poudarek kompetenc vsakega posameznika. V kolikor iz sebe ali posameznika lahko privabiš le najboljše, so temu primerni tudi rezultati.

Če bi ti za vrat že dihal poraz, kaj bi naredil? Ali bi vztrajal naprej ali bi opustil posel in ponovno poizkusil od začetka?

Naučil sem se, da se na posel ni pametno preveč osebno in čustveno navezati. Če se na posel preveč osebno navežemo, ga je tudi težko opustiti oz. si poraz ženemo preveč k srcu. Zaradi poraza nas je hitro strah, ki je velik sovražnik uspeha.

Če bi se soočil z definitivnim porazom bi iz tega poskusil potegniti čim več izkušenj in analiziral kje sem naredil napake, da sem bil poražen. Ne izključujem pa dejstva, da bi se zaradi želje po dokazovanju posla lotil v enaki niši.

Kateri je tvoj najljubši vidik biti podjetnik?

Pridobivanje novih znanj in implementacija le teh. Verjamem v vseživljenjsko učenje in neizmerno uživam v tem, da vso to znanje lahko preizkusim tudi v praksi. Zaradi tega je marsikatera izkušnja tudi grenka, ampak ravno v tem je čar podjetništva.

Najlepše čase doživljamo takrat, ko sem poberemo iz pepela in v nas ponovno vzbudimo strast do uspeha.

Kateri poslovni nasvet, ki si ga prejel, si si zapomnil?

Kadar padeš, se poberi močnejši in modrejši.

Na kaj si najbolj ponosen?

Najbolj sem ponosen na to, da sem kljub pol letni brezposelnosti zaradi propadlega posla vztrajal in verjel vase in v svoje sposobnosti. V poslu, ki ga opravljam izredno uživam in ta želja in veselje do dela, me od grenke izkušnje brezposelnosti, potiskata da želim biti vedno boljši.

Praktični del

Razloži svoji 4-letni nečakinji v treh stavkih, kaj počneš.

Ali veš, ko mami ne more obleči svojih najljubših kavbojk? Jaz ji lahko povem kaj mora jesti in kako telovaditi, da se bo spet nasmejana in vesela igrala s tabo v svojih najljubših kavbojkah. 🙂

Nauči me nekaj iz svojega posla.

Prehranjevalne navade in vadbo moraš prilagoditi svojemu življenjskemu slogu in ne obratno.

V 3-5 stavkih mi prodaj svoj izdelek/storitev.

Glede na to, da se večina moških v današnjem času srečujemo s pomanjkanjem energije, telesne moči in spolne vzdržljivosti, ti lahko obljubim, da se s temi problemi ob najmanjših spremembah življenjskega sloga ne boš ukvarjal. Telesne spremembe bodo le pozitivni stranski učinek .

Mreženje je danes pomemben vidik posla. Kako si se ga lotil?

Predavanja, sejmi in različne delavnice.

Katere metode marketinga uporabljaš in katera je tista, ki ti prinese največ rezultatov?

V zadnjem času sem veliko energije posvetil pisanju strokovnih člankov. Z spletnim in vsebinskim marketingom trenutno vzpostavljam nek nov koncept v svojem poslu. Še vedno pa največ rezultatov dosegam z word-to-mouth konceptom.

Kateri so tisti trendi, ki bodo v prihodnosti zaznamovali tvoj posel?

Vsekakor se posel osebnega trenerstva širi tudi na splet in tako kot drugje, si v tem si želim biti najboljši.

Kaj boš storil, če te bo tvoja konkurenca nenadoma vrgla iz posla?

Vsekakor bi analiziral zakaj se je to zgodilo, kje so me prehiteli oz. bolje rečeno kdaj sem zaspal. Dobro bi razmislil ali v tem delu še uživam, ker če te konkurenca vrže iz posla, se za svoje delo ne zanimaš dovolj in je prav da se je to zgodilo. Na podlagi osvojenega znanja bi se dela lotil tam, kjer bi se dela veselil in v njem užival.

Če se danes ozreš nazaj, katera je tista ena stvar, ki bi jo naredil drugače?

Težko bi rekel, da bi karkoli želel spremeniti, ker če bi kaj spreminjal, danes ne bi bil na tem mestu kot sem. Verjetno bi se na podlagi pridobljenega znanja kakšnega projekta lotil drugače oz. bi prej pričel z samo implementacijo v praksi.

Kaj je tista stvar, ki trenutno deluje v tvojem poslu?

Celotna sestavljanka mojega posla, zaradi odličnega mentorja, počasi dobiva celoto. Ne morem reči, da nekatera stvar deluje bolje kot druga, če pa se vprašanje zadeva direktno na denarni tok, pa vsekakor najbolje delujejo osebni treningi 1:1.

Kaj imaš ti, česar tvoja konkurenca nima?

Predvsem bi tukaj poudaril svojo odprtost različnim rešitvam. Nisem zagovornik ene teorije in vedno iščem rešitve, ki zagotavljajo maksimalen učinek z minimalnimi potrebnimi življenjskimi spremembami.

Katera je tista stvar, ki bi jo moral delati več in katera tista, ki bi jo moral delati manj?

V zadnjem času bi veliko več lahko bral in nabiral novo znanje s področja prehrane,treningov in motivacije. Ampak konec koncev vse terja svoj čas, tega pa žal nimamo na pretek. Temu primerno bi lahko veliko manj dela posvetil učenju stvari za katere bi lahko najel zunanjega izvajalca.

Za katere storitve ponavadi najemaš zunanje izvajalce?

Zaradi želje po nenehnem pridobivanju znanja z veseljem najamem in investiram v tečaje, knjige in mentorstva. Mi pa ta nenehna želja po pridobivanju novega znanja in DIY filozofiji vzame veliko časa, ki bi ga lahko porabil za bolj koristne stvari. Ampak iz svoje kože je težko in tudi tega se bom moral še naučiti.

Kaj te ohranja pokonci ob 3.00 uri zjutraj?

Glede na to, da se ponoči telo regenerira in pokuri največ maščob poskušam ob 3.00 spati. Se pa je v obdobju moje brezposelnosti dogajalo, da zaradi iskanja idej nisem mogel spati.

Koliko ur na dan potrebuješ, da narediš, kar je potrebno narediti?

Če bi želel naredit vse potrebno in poleg dela dovolj časa posvetiti tudi svojim najdražji bi moral dan trajati 36 ur. Tako pa poskušam pilotirati med poslovnim in privatnim življenjem kar se da optimalno. Ne želim, da kateri koli del mojega življenja trpi.

Če bi moral zapustiti svoje podjetje za 1 leto in bi svojim zaposlenim lahko napisal navodila v samo enem odstavku, kaj bi napisal?

Trenutno delujem kot one man band, ampak v kolikor bi imel zaposlene bi jim dejal naslednje: »Verjemite v svoje sposobnosti in bodite drzni. Smo družina v kateri skrbimo en za drugega.«

Zakaj je pomembno, da spremljaš svoj denarni tok?

Na podlagi denarnega toka se odločam za investicije, oglaševanje in druge izdatke. Je pa zelo pomembno, da se z denarnim tokom naučimo delati. V zadnjem času osvajam filozofijo: »give every € a job.«

Predstavljaj si, da imaš 500€, da začneš nov posel (imaš pa vse izkušnje, ki si jih pridobil do sedaj). Kako bi se lotil tega posla in kako bi porabil ta denar?

Najprej bi jih investiral v enostavno spletno podobo, na kateri bi predstavil rešitve, ki jih ponujam in pričel z zbiranjem e-mailov. Z manjšim vložkom v oglaševanje bi preveril odzivnost ljudi in samo idejo. V kolikor bi bila kampanja uspešna bi denar namenil v izboljšave rešitev in optimizacijo oglasov.

Sprostitvena runda

Kako bi spravil slona v hladilnik?

Odprl bi hladilnik in ga postavil vanj. 🙂

Če bi Hollywood naredil film o tvojem življenju, koga bi rad videl v tvoji vlogi in zakaj?

Sean Connery. Na stara leta je vedno deloval šarmanten. 🙂

Če bi nekdo napisal biografijo o tvojem življenju, kakšen bi bil naslov?

Prišel, videl, se zabaval.

Če bi lahko bil kateri koli super junak, kateri bi bil?

Uh, vzbujaš otroka v meni. Vedno sem oboževal super junake, med najljubšimi pa je bil vedno Batman. Človek, ki se je zanašal na svoje spretnosti in tehnologijo, brez super moči.

Česa te nisem vprašal, pa si mislil da te bom? Kako bi odgovoril na to vprašanje?

Zakaj sem se odločil za to poslovno pot? Vedno sem čutil, da si želim učiti. Sicer nisem postal profesor, pa vendar na nek način učim in pomagam.

Zamenjajva vlogi. Vprašaj me nekaj.

Koliko časa si ti, kot izredno zaposlen oče, mentor, podjetnik pripravljen nameniti skrbi za svoje telo?
Tilen: (Mark že ve odgovor, saj ga sliši vsak dan) Premalo. Polno izgovorov, zakaj se ne lotim. Od pomanjkanja časa, do zdravstvenih ovir. Sem konkretno zajadral v 30eta leta in že konkretno čutim razkorak v nivoju energije, zaradi telesne neaktivnosti v relaciji do moje zaposlenosti. Bom – obljubim sebi. 🙂

In še za zadnje vprašanje – ena izmed mojih osebnih misli, po kateri se zgledujem je:«Uspel bom tako, da bom pomagal uspeti drugim.« Moje vprašanje se torej glasi:«Kako ti lahko pomagam?«

Tvoje pomoči sem že deležen in zato bi se ti rad na tem mestu iskreno zahvalil. Hvala Tilen.

Tilen: Mark, postregel si nam z izjemnimi odgovori in vem da so bralci GR8 odnesli veliko koristnih informacij. Želim ti veliko uspehov s tvojimi projekti!

Dodaj odgovor