13: Marin Vladović, direktor Ceneje.si

Marin Vladović
Marin Vladović je direktor Ceneje.si, osebni trener, mož in oče dveh čudovitih punčk. Je eden tistih podjetnikov, ki se zaveda pomembnosti celotnega pristopa v poslu (pomembnost spanja, športne aktivnosti, družinskega življenja).

Njegove besede so nabite s pozitivno energijo in po prebranem intervjuju vam bo postalo popolnoma jasno, zakaj je on tip človeka, ki bi ga medse sprejeli vsi.

Naključje je hotelo, da intervju z njim sovpada z njegovo pridigo – danes je namreč svetovni dan zdravja.

Več v intervjuju.

Povzetek intervjuja

Osebna misel
Ko te življenje udari tam, kjer niti sonce ne sveti, si zapomni: Lahko je še huje, lahko bi bil nag, s pljučnico na vrhu Mount Everesta v času snežnega viharja.

Poslovni neuspeh
Trenutek, ko ugotoviš, da sociopat ni zgolj beseda v slovarju.

Podjetniški AHA moment
Vsi ljudje potrebujejo namen. Pomagaj jim ga poiskati, čim prej, zdaj!

Trenutni posel
Ceneje.si ter vodenje osebnih & skupinskih funkcionalnih vadb

Spletni vir
Ted.com, Bengreenfieldfitness.com

Trenutno bere
Brukner & Khan’s Clinical Sports Medicine (aff)

Kje ga lahko kontaktirate
Facebook

Intervju

Uvod

Živjo! Začniva s tem, kdo si in kaj počneš?

V eni vlogi sem direktor največjega spletnega portala, kjer zbližujemo ponudbo in povpraševanje ter prihranimo kupcem čas, denar in živce, na drugi strani pa trgovcem neprestano prinašamo nove kvalitetne stranke.

V drugi vlogi sem (fizični del): hard core rekreativec, inštruktor ter učitelj visoko intenzivnih funkcionalni vadb. (Mentalni del): free diver, ki krepi duhovno stanje v meditacijskih potopih v modro ter dihalnih vajah v bolečih yoga položajih.

V tretji in najbolj pomembni vlogi sem mož in oče dveh čudovitih punčk. Brez te vloge vse zgornje ne bi bilo nikakor možno. Prepričan sem, da je prejemanje in dajanje ljubezen predpogoj za uspešno realizacijo vsega ostalega.

Rad bi vzpodbudil pozitivno ozračje in dobro motivacijo za tale intervju, tako da te vprašujem, kateri moto (načelo) ti je blizu oziroma rad živiš po njemu?

Our biggest wealth is health!

Ali si ta moto vključil v svoj posel in na kakšen način?

Sem. Gibam in treniram vsak dan. Pa naj bodo to pliometrične vaje ob 6h zjutraj, visoko intenzivne agilnostne vaje za koordinacijo in okretnost ob 21h zvečer, yoga v pozno popoldanskih urah ali pa potapljanje v modro za vikend. Vse to mi omogoča, da negiram negativne učinke pisarniškega dela in vsakodnevne vožnje na relaciji Koper-Ljubljana. Prav tako verjamem, da je jutranji trening ključen za mentalni fokus in zbranost – je pa res, da se to potem zvečer (okrog 22h) pozna. Pa da ne bo pomote, spanje je v tem norem dnevnem ciklu ključnega pomena. Priporočila so min 7-8h, sploh če se dosti giblješ, vendar sem ugotovil, da brez težav 5 dni (kljub 3h treninga dnevno) spim po 5-6h, prinesem pa čez vikend noter.
Tilen: Dve stvari. Ali veš, da je znanstveno dokazano, da spanca ne moreš “prinesti za nazaj”? Druga stvar, ki me v zvezi s tvojim odgovorom zanima pa je, koliko strog urnik imaš pravzaprav, da lahko vključiš vse elemente in kaj te motivira, da se ga držiš?
Marin: Seveda poznam, imam ca 20 blogov, podcastov, ki sem jih skozi leta prefiltriral in kjer sledim samo (po mojem mnenju) več krat preverjenim informacijam. Zgodba s spancem je pravzaprav ključna za današnji hiter tempo. Znanstveno je to t.i. “sleep debt”. Kratkoročne posledice poznamo – vsak jih je doživel – težave s kratkoročnim spominom, zbranostjo, slabo upravljanje z napravami, vozili, razdraženost … Taka akutna nenaspanost se dogaja, vendar ko zadeva postane kronična, ko se prične redno akumulirati več nenaspanih noči/dni v mesecu in se to ponavlja skozi leto, pa lahko nastanejo že resne zdravstvene težave, kot so debelost, povečana možnost obolenja za srčno žilne bolezni, kroničen stres … Vendar kljub temu da se spanca ne da “prinesti nazaj”, se lahko posledice le tega popravi. Pri spancu ni pomembna samo dolžina, ampak tudi (predvsem) kvaliteta – če ne spravimo telo v REM (rapid eye movement) stanje – t.i. globok spanec, potem lahko “spiš” tudi 12h, pa bo slabše kakor 4-5 h globokega spanca.

Moj ritem je recimo približno 7 h preko tedna (so dnevi, ko je tudi 5 h) in preko 8 h za vikende – vendar, kar bi izpostavil, je kvaliteta, jaz ko spim, SPIM. In s tem pridem do drugega vprašanja: urnik imam ca 80% strukturiran, 10-20% pa je whatever comes. Preko vikenda pa je obratno. Elemente intenzivne vadbe, joge, potapljanja, preživljanja časa z otroci etc … Vse to je del moje rutine, ki mi omogoča, da sem fokusiran tudi pri delu ter predvsem to, da sem vsak dan bolj kot ne zadovoljen sam s sabo. V enem stavku ti ne morem reči, kaj me motivira, zagotovo pa to, da se dobro počutim in delim dobro voljo oz pomagam tistim okoli mene. To dvoje bi vsekakor opredelil kot pomembna motivacijska faktorja.
Tilen: BUM – bralci GR8, upam da ste si tale zgornji sestavek shranili! 🙂

Kako predan si?

Za cilje, ki sem si jih sam postavil (četudi je treba kdaj iti off course), sem brez milosti. Vendar to ne pomeni, da grem čez trupla. Sem izredno empatičen in skušam z delovanjem vplivati pozitivno na svojo okolico, temu primerno tudi postavljam in izbiram cilje.

O čem vsi razmišljajo, pa nihče nima poguma to povedati na glas?

Ko bi le vsi razmišljali!

Kaj je tvoja strast?

Da pomagam drugim poiskati in uresničiti svoj cilj ali poiskati namen. I know it sounds cheesy, vendar od kar pomnim, mi je bilo največje zadovoljstvo videti iskren nasmeh in iskren “hvala”, ko nekomu pomagaš rešiti problem ali težavo. Naj si bo to, da si je sposoben ponovno sam zavezati vezalke, ali pa prihraniti pri nakupu pralnega stroja.
Tilen: Še pred 2 leti bi ti dejansko rekel, da je to “cheesy”, vendar dejstvo je naslednje. Ko se postaviš v mentaliteto, da hočeš svojim strankam dejansko pomagati, jim prinesti neko dodano vrednost, šele takrat boš postal uspešen.

Ali imaš vzornika(co) in kdo je to?

Odvisno od področja. Moram reči, da na poslovnem področju iskreno povedano nimam nobenega. Zakaj? Menim, da vsak ustvarja svojo zgodbo, eni so uspeli, ker so jim zadeve bile položene, drugim se je poklopilo, tretji so garali, ampak iskreno povedano, mislim, da je waste of time, da berem o zgodbah teh ljudi, ker je daleč preveč spremenljivk, ki vplivajo na končni rezultat, povrh tega danost v moji okolici ni nujno aplikativna za doseganje istih ciljev kakor pri nekaterih drugih. Jaz si pišem svojo zgodbo, me bo pa veselilo, če bo komu pomagala pri uresničevanju svojega potenciala.

Poslovna pot

Splošni del

Sam sem mnenja, da je tisto, kar šteje – pot, potovanje do cilja, do uspeha. Slovenci smo sicer po značaju takšni, da ne govorimo radi o neuspehu, toda neuspeh je tisti “dežurni krivec”, da se nekaj resnično naučimo. Povej nam, kako si prebrodil ta neuspeh in kaj si se pravzaprav iz njega naučil?

Mnenja sem, da nisem bil deležen neuspehov, sem pa imel set-back-e, ampak sem iz vsakega potegnil nekaj dobrega. Tu sploh ni debate, če imaš cilj pred sabo, si discipliniran in motiviran, potem vidiš ta cilj tako v megli, dežju, toči, žledu, kakor tudi v sončnem vremenu. Vedno je tam, samo traja mogoče dlje, da ga dosežeš. Mogoče boš bolj premočen, vendar boš prišel. Predlagam vsem, da poskusijo 99% čokolado (en kvadratek), pa naj po tem spijejo kavo brez sladkorja. Kava bo slajša, zagotavljam. 🙂

Tilen: Saj veš, da radi slišimo o set-backih, vendar ne v negativnem smislu. Namreč, bolj kot to nas zanima potem, kako si rešil takšen izziv in kaj si se naučil iz njega. Nam lahko poveš en konkreten primer set-backa?
Marin: Pred nekaj leti smo s prijatelji imeli projekt, kjer smo želeli naš hobi prenesti v poslovne vode. Na žalost smo se lotili zadeve precej bolj emocionalno kakor racionalno. Vedeli smo, kaj počnemo v smislu produkta-storitve, nismo pa vedeli, kako se organizirati, kako si razdeliti delo, kako se postaviti na trgu … da ne grem v detalje. Povedal ti bom, da sem se naučil najpomembnejše lekcije, ki mi je kasneje velikokrat pomagala. Ne ni to, da  se ne s prijatelji lotiti businessa, pravzaprav mislim, da je to lahko produktivno, če so vsi deležniki zreli, soglasni in znajo komunicirati – predvsem tisto, kar je ponavadi težko povedati.

Ne, od te izkušnje sem odnesel to, da si je vedno potrebno predhodno vzeti več časa, zadeve ZAPISATI (papir ne pozablja), uskladiti se o odgovornostih in vložkih, ter dobiti soglasje, da je VSEM udeleženim jasno, ne pa da vsak misli, da je jasno, na koncu so pa interpretacije izredno subjektivne. Nenazadnje, če midva pogledava v oranžen zid, ga boš ti videl v drugačnem odtenku kakor jaz, se pa lahko strinjava, da je oranžna, ne? Skratka naloga vseh strank je, da poskrbijo ne samo, da nekaj skomunicirajo, ampak da se prepričajo, da to, kar so skomunicirali, da je bilo tudi na strani sprejemnika isto razumljeno, ne pa da je dekodiranje sporočila nek približek tistega.

V podjetništvu imamo t.i. AHA momente. To so tisti trenutki, ko ti zažari žarnica, ko se spomniš neke ideje, ki bi bila resnično vredna realizacije. Kdaj se je tebi posvetila žarnica in si si rekel:”To je to.”.

Ne bi se oklepal enega trenutka. Tako kot si zgoraj povedal, to kar šteje je pot in na tej poti se prižiga en kup žarnic. Iščem načine, kako uresničevati svoje namen, kako se počutiti bolje in to tudi zahteva nenehno učenje in prilagajanje. Za mene je veliko AHA momentov, življenje je dinamično.

Katere so tri stvari, ki te v tem trenutku držijo nazaj?

Ko sem v avtu, pas. 🙂

Kaj je tvoj trenutni navdih, ki te žene v poslu?

Da se neprestano izboljšujem(o), ne da stagniramo na prestolu. To pomeni, da iz dneva v dan ustvarjam nek pozitiven učinek v naši okolici, ki je ljudem v pomoč.

Ali razmišljaš dovolj velikopotezno in če ne, zakaj ne?

Ni vse v velikopoteznosti, grandioznosti etc. Kasparov je rekel, da razmišlja le po eno potezo v naprej, ampak pravo potezo.

Zakaj pri svojih letih ne zaslužiš več?

Ker mi je bolj pomembno, da delam v zdravem okolju ter delim uspeh in zadovoljstvo z drugimi, kakor da se vozim v avtu z V6 mašino, imam vikend na Azurni obali, dodatne račune na Kajmanskih otokih in en kup sodelavcev in partnerjev, ki bi me radi videli s pljučnico na Mount Everestu.

Kaj bi o tebi rekla oseba, ki te ima najmanj rada?

Je kreten, ampak je korekten kreten!

Kako meriš uspeh?

V številu in pristnosti nasmehov.

Kakšen je po tvojem mnenju najboljši način soočenja s težavnimi strankami?
  • Najprej poslušanje – da se zventilirajo.
  • Potrpežljivost – da četudi jo poslušam 30 min 20x ponoviti isti stavek, ji dam to zadovoljstvo.
  • Argumentacija – živimo v realnem svetu in marsikaj se lahko opiše, ovrednoti.
  • Iskanje konsenza – tehtnica naj bi bila izenačena, ne pa prevagana v eno smer. Če pa je že prevagala v eno smer (mojo v škodo stranke) potem
  • Iskreno opravičilo – vsi grešimo, važno je, da se tega zavedamo in take napake ne ponavljamo.
Kakšen je najboljši način motivacije tvojih zaposlenih?

Lead by example. Do vseh imam korekten odnos in nikakor ne pustim, da bi formalna hierarhija vplivala na komunikacijo. Odločitve seveda nekdo mora sprejemati, vendar ker smo dokaj majhen tim, skušam skomunicirati, da živimo v okviru službene realnosti vsi za isti cilj. Pripravljen sem sam narediti prvo žrtev, da dokažem, da to, v kar verjamem, ni zgolj v besedah.

Če ti za vrat že diha poraz, kaj bi naredil? Ali bi vztrajal naprej ali bi opustil posel in ponovno poizkusil od začetka?

Pavšalen odgovor ti ne morem podati. Ker menim, da sem racionalen oz pragmatičen, menim, da v kolikor bi vztrajal na nečem “against all odds”, bi to verjetno bila le neka osebna – emotivna situacija ali zadeva.

Kakšna je tvoja vizija glede prihodnosti?

Če se omejim zgolj na posel – zagotovo bo potrebno manj “nožev v hrbet”. Vsi smo del enega kroga, kar jaz naredim oz prenesem na naslednjega v vrsti, bo to prej ali slej naredilo krog in prišlo nazaj do mene. Žalostno je, da se učinki dobrih dejanj, v večini primerov ko naredijo cel krog, zmanjšajo, medtem pa ko se vpliv negativnih dejanj eksponentno poveča. Mislim, da ni potrebno navajati specifične primere, ker je dovolj, da pogledamo na katerokoli relacijo danes: delodajalec – delojemalec, kupec – dobavitelj.

Ali uživaš v tem, da si podjetnik?

Odgovorim na vprašanje z vprašanjem, ali bi to počel, če ne bi?
Tilen: Daleč največja žalost dandanes je ta, da ogromno ljudi ne počne rado tistega, za kar je plačan. Tako da moj retorični odgovor bi bil:”Ja.”? 🙂
Marin: Odlična replika, popolnoma se strinjam tem. Preveč ljudi vztraja na nečem, kar vpliva slabo nanje z namenom doseganja nedosegljivega cilja ali pa cilja, ki se ga ne splača dosegati. Ni lahko prepoznati in opustiti stvari, ki nam v življenju škodijo, zato kdaj pa kdaj potrebujemo tudi pomoč od zunaj. Če se dotaknem biokemije, če počneš nekaj, pri čemer si nezadovoljen, si neprestano pod stresom, prihaja do sproščanja stresnega hormona kortizola.

Kontinuirano sproščanje kortizola (ki je za telo sicer zelo pomemben in tudi koristen za nekatere situacije) ima lahko težke posledice. Če se spustim sedaj še globje v “nerd sfero”, je to tako: da bi se krvni tlak obdržal, kortizol zadržuje sol in vodo v celicah, da bi ostal sladkor v krvi visok (to je nenazadnje energija celicam), kortizol “pretvarja” mišično tkivo v sladkor (glukozo). Pri celotnem preusmerjanju energije pa omejuje delovanje drugih telesnih funkcij (prebava naprimer). Celoten proces kuri veliko energije, vitaminov ter mineralov v telesu.

Da se  ne spuščam še v maščobno tkivo, ki je tudi eden od virov kortizola, bom zaključil s tem, da je prekomerna količina kortizola odličen pogoj za kronično utrujenost in depresijo. Najboljši način, da se odstrani takšno “bolezensko stanje” je, da ga prenehamo hraniti, kar pomeni nadzorovati kortizol, kar lahko vsak doseže tako da uživa in da mu je v veselje to, kar počne. Jaz uživam v tem, kar počnem. 🙂

Karkoli počneš, bodi prepričan, da to počneš s pravim namenom in razlogom in ni dvoma, da ne boš potem v tem tudi užival.

Praktični del

Zakaj bi kupil tvoj izdelek/storitev?

Vezano za Ceneje.si: ker mi prihrani na času, denarju in živcih. Vezano za coaching: ker sem odličen v temu.
Tilen: V zvezi s coachingom – kaj bi dobil pri tebi, kar ne bi pri nekom drugem?
Marin: Moja pozicija je ta, da se ne fokusiram izključno na vadbo. Vadba je (le) en element zdravja. V besedah WHO:”Zdravje je stanje popolnega mentalnega, fizičnega in socialnega dobro-počutja, ne pa zgolj odsotnost bolezni in bolečin.” Ne iščejo vse stranke istega in ne potrebujejo vse stranke “popolne renovacije”, moraš pa se zavedati, da si kot osebni trener dejansko tudi precej blizu tem osebam. Čez čas se ti vedno bolj zaupajo (to je socialni element) od tukaj naprej pa, če imaš le malo socialne inteligence in če si resnično zainteresiran v njihovo blagostanje, ne pa zgolj v denarnico je prav, da poslušaš in da svetuješ – z leti se te izkušnje multiplicirajo.

V svojih 15 letih dela s strankami vidim podobne vzorce in načine, kako odpraviti neko stanje, vendar je še vedno vsaka stranka unikatna in tako se jim tudi posvečam. Kar se tiče vadbe, nisem pristaš koncepta dolgotrajnega treninga, razen v primeru, da gre za nekoga, ki živi od športa. Za dobro počutje, izboljšanje zdravja ali pa preventivo zadostuje že 30 min, vendar pravilne vadbe, takšne ki ima zadostno intenzivnost, ki skrbi tudi za okrevanje (telo napreduje, ko počiva-se regenerira namreč), zajema gibalne elemente, s katerimi se srečujemo pri vsakodnevnih aktivnosti ali take, ki negirajo učinke vsakodnevnih slabih navad. Potrebno se je v celoti osredotočiti na zdravje posameznika, tako skozi prehrano, gibanje, lifestyle, spremembo okolja, vpliva na svojo okolico.

Moj cilj je poskušati s svojim vplivom in interakcijo pomagati drugim, da so boljši tako fizično, mentalno ter emocionalno – to najbolj počnem skozi proces telesne vadbe – vendar dober trener lahko pripomore tudi k ostalim elementom ter spremembi (razvad) in naredi proces sprememb (sprememb se vsi bojimo ne?) brez bolečin. Skušam gledati celotno sliko, usmerjenost na zgolj en indikator (primer, jem preveč sladkega) ne pokaže dejanskega vzroka oz realnega stanja. Sem te prepričal? 🙂

Kateri je tvoj najljubši način komunikacije? Osebno, telefon, e-pošta?

Osebno, vedno! Smo socialna bitja, in kljub temu, da podpiram tehnološki napredek in sem tudi sam precej geek, kar se tiče gadgetov, je komunikacija 1 na 1 najbolj pristna in iskrena – je pa zato potrebno obvladati tudi neverbalno komunikacijo.

Mreženje je danes pomemben vidik posla. Kako si se ga lotil?

Večina osebno, tekom sestankov. Občasno določeni eventi – vendar to bolj poredko zadnje čase, ker imam dve majhni punčki, poskušam popoldan in večer posvetiti družini. Ostanejo pa potem še LinkedIn, FB, Twitter…okna neomejenih priložnosti, ki pa mi niso najbolj pri srcu, saj se nabijanje connectionov in prijateljev ali followerjev zelo hitro razvodeni. Po moji izkušnji kvaliteta komunikacije pade, saj se ne moreš vsem enako posvetiti, razen če naslavljaš celo množico, samo hej, za mene je pomen v komunikaciji dvosmernost in dialog, ne pa monolog.

Če pa kdo pozna časovno banko, kjer se da dobiti kredit v obliki časa, recimo 5 dodatnih ur na dan, bi mi ravno prav prišlo, pa naj mi to prosim sporoči – lahko tudi preko zgoraj omenjenih kanalov.
Tilen: FYI za bralce. Marin kot coach ve, da je čas EDINI element, ki je enak za vse. In organizacija časa je eden izmed tistih redkih elementov, ki dokazano ločijo uspešne poslovneže od ostalih. 🙂

Katere metode marketinga uporabljaš in katera je tista, ki ti trenutno prinese največ rezultatov?

Direktna komunikacija ter gradnja na rezultatih in referencah.

Kateri so tisti trendi, ki bojo v prihodnosti zaznamovali tvojo industrijo?

Pri spletnem nakupovanju bo to zagotovo transparentnost in kvaliteta ter hitrost pridobivanja oz deljenja informacij. Na ravni osebnih treningov: povečani izdatki zdravstvene blagajne za zdravila in odpravljanje lajšanje kroničnih bolečin, nekontrolirana rast (čeprav to je že sedaj) bolezni modernega življenjskega stila, degradacija kvalitete življenja, tukaj bi lahko še našteval.

Če bo tvoj trenutni posel propadel, kaj bo botrovalo temu?

A se je pričela invazija vesoljcev..?

Kaj boš storil, če te tvoja konkurenca nenadoma vrže iz posla?

Se pobral, rekalibriral kompas, če je to potrebno in začel znova, na drugačen način, še bolj zagret, še bolj motiviran.

Kaj dela tvoja konkurenca bolje?

Iskreno povedano: definirati konkurenco je zelo težko – lahko bi rekel, da je konkurenca vsak, ki posega po istem marketing budgetu kakor mi.

Kaj bi naredil drugače, če bi ponovno začenjal?

Retroverzije nimam ravno pri srcu. Saj poznaš tisti pregovor: “Preveč ljudi se sedaj ukvarja s preteklostjo, da nimajo časa za sedanjost kaj šele za prihodnost”.

V čem se razlikuješ od svoje konkurence?

Glede na to, da je nisem konkretno definiral, ti lahko povem, kaj menim, da delamo na Ceneje.si in sorodnih projektih zelo dobro. Hitro posredujemo kvalitetne informacije pravim prejemnikom. To je sicer dokaj širok pojem, vendar je naša prednost vsekakor kvaliteta in točnost podatkov in informacij. Drznem si celo povedati, da smo v primerjavi s konkurenco v tujini (price comparison portali) na samem vrhu.
Tilen: Obstajajo kakšni javno dostopni podatki za primerjave? (informacije in z dokazi podprte številke so moja najšibkejša točka) 🙂
Marin: Nekaj, kar lahko poskusiš: poišči kak evropski primerjalnik cen (ali pa tri), vpiši kak izdelek (ali pa tri 🙂 ) videl boš, da so določeni izdelki podvojeni, niso združeni. Pri nas skrbimo za to, da je uporabniška izkušnja čim boljša, zato iste izdelke združujemo, ker to posledično kupcu prihrani na času in živcih.

Katera je tista stvar, ki bi jo moral delati več in katera tista, ki bi jo moral delati manj?

Jaz osebno v okviru posla, ki ga opravljam? Hmm, mislim, da bi se moral posvetiti še več sami strategiji. Mogoče jo malo bolj zanemarjam v primerjavi s kratkoročnimi taski. Najbrž zaradi oprijemljivosti. Zagotovo bi moral izvajati manj operativne birokracije. Mislim, da bo vsak direktor oz vodja razumel, kam ciljam.

Ali najemaš zunanje izvajalce za tiste storitve, za katere misliš, da je škoda tvojega časa?

Obvezno. In tako ravnanje prenašam tudi v privatnem življenju. Vsak naj se ukvarja s tistim, kar mu gre dobro, kar obvlada in tudi s tistim, kar ga veseli oz. kar bi se želel naučiti, vse ostalo outsource. Preveč ljudi premalo ceni svoj čas. Opažam v svojem socialnem kakor poslovnem okolju. Raje prihraniti kak € kakor porabiti par sto, ob tem pa se zanemarjajo, da imajo živci in čas tudi vrednost, vendar se zaradi pomanjkanja (mogoče finančnega in tudi praktičnega znanja) mnogi posamezniki premalo zavedajo istega.

Kaj te ohranja pokonci ob 3.00 uri zjutraj?

Najmlajša hči.

Koliko ur na dan/teden potrebuješ, da narediš, kar je potrebno narediti?

Na zemlji 168 ur. Potrebno je spati, jesti, delati, počivati, migati, trenirati, brati, se izobraževati, ljubiti, se stuširati, voziti.

Ali bi tvoj posel lahko preživel brez tebe?

Operativno gledano bi. Vendar bi brez Marin-izmov, mojih prispodob, anekdot in karizme bili vsi nekoliko bolj žalostni.

Ali se ti zdi pomembno, da spremljaš svoj denarni tok?

Ko se bo dalo živeti od “fist bumpov” in “hand shakeov”, bom le te spremljal. Do takrat pa ne gre drugače.

Hitra runda

V zadnjem delu vprašanj, ki se tičejo tvojega posla, imam zate nekaj kratkih vprašanj. Si za to, da nam postrežeš s fenomenalnimi odgovori?

Za to sem bil rojen.

Nauči me nekaj.

111111111 x 111111111 = 12345678987654321

Na kaj si najbolj ponosen?

Na hčerkici, ženo in starše.

Kaj je bolj pomembno? Da imaš srečo ali znanje?

Se zavedaš da sta to siamska dvojčka?

Razloži svoji 4-letni nečakinji v treh stavkih kaj počneš.

Nečakinji … a veš kaj, česar jaz ne vem? 🙂 Tvoj stric pomaga ljudem, da se boljše počutijo, verjamejo vase ter da so nasploh bolj sproščeni in zadovoljni v življenju.

Ali potrebuješ univerzitetno izobrazbo, da uspeš v poslu?

Niti slučajno. Da me ne boš narobe razumel. Moraš vedeti, kaj delaš, tega pa ne dobiš zgolj s formalno izobrazbo. Vsako delo ima svoje specifike, svoja predznanja, svoj tip ljudi. Če pogledam področji, na katerih sem dejaven, obe zahtevata karizmo, iskrenost in dobro namernost, fleksibilnost, teoretično in praktično predznanje ter nenehno željo po nadgradnji znanja.

Kaj je bil najboljši poslovni nasvet, ki si ga prejel?

Ne bodi nikoli nič drugega kakor to, kar si.

Kaj je tista stvar, ki trenutno deluje v tvojem poslu?

Delamo za druge, ne? Torej mora biti stranka zadovoljna – tudi sam sebi sem stranka – zveni filozofsko, ko tehtamo med idejami in odločitvami, bomo na koncu eno kupili oz prodali.

Ali uporabljaš kakšen spletni vir, ki ga redno uporabljaš in bi ga rada izpostavil?

Ceneje.si

Kaj bereš trenutno?

Povrh zgoraj omenjene literature imam še par knjig, ki so odprte in se jim posvetim glede na počutje in potrebo, menim pa, da so dobra branja:

Povej mi idejo za marketinški slogan za GR8 (nobenih skritih namenov 🙂 ).

To sem sicer nekje videl, ampak delaj na temu: Make business super GR8 with GR8.

Zadnje vprašanje in potem zaključiva. Če bi ti dal zdajle 500€, kaj bi naredil s to vsoto?

Če si v zmožnosti deljenja denarja, svetujem, da ga daš tistim, ki ga ta trenutek potrebujejo bistveno bolj kakor jaz, zato da sploh preživijo.

Tilen: Marin, postregel si nam z izjemnimi odgovori in vem, da so bralci GR8 odnesli veliko koristnih informacij. Želim ti veliko uspehov s tvojimi projekti!

Comments

Tatjana pravi:

Zelo iskreno in pametno.

Dodaj odgovor