Lifecoach za življenje? Ali za denar?

Life

lifecoach

Pred meseci sem naletela na Facebooku na stran, ki je kot svojo glavno dejavnost in uslugo ponujala t.i. lifecoaching. Ker je bila zadeva za mene precej nova, babji firbec pa mi ni dal miru, sem poiskala povezavo še do spletne strani. Iskala sem informacije, kdo stoji za tem, kaj ponuja, kakšne so njegove izkušnje, iskala morebitne njegove članke, reference ali vsaj kakšen zapis.

V osnovi si namreč vsi želimo boljšega življenja, vsak pa ubere pot, tako kot mu najbolj odgovarja.

Na svoje začudenje nisem našla ničesar od naštetega. Stran je vsebovala splošne floskule o boljšem življenju (kot že rečeno, želimo si ga vsi, mar ne?) in vabilo na delavnico. Ne duha ne sluha o tem, kdo bo vodil delavnico. Ah ja, vodil jo bo lifecoach!

Niti slučajno ni bilo nikjer navedeno, kdo je ta lifecoach in na podlagi česa naj mu torej zaupam? Da ne bo pomote, nisem iskala naziva s stopnjo izobrazbe, iskala sem kakšno informacijo o njegovem življenju, kakšne vrste človek je in kako gleda na svet. Saj naj bi mu vendar zaupala, da bo moje življenje naredil boljše, kajne? Ampak nisem našla ničesar. Nada. Niente.

Na podlagi praznega nič bi torej lahko vplačala nekaj sto evrov za dvodnevno delavnico, za katero nisem niti približno vedela, kaj lahko pričakujem. Ali še bolj pomemben podatek. Kdo mi bo dajal napotke za življenje? Aha, se opravičujem, navedena je bila fina lokacija v finem hotelu na slovenski obali. Prepričala naj bi me torej lokacija in pogled na slovensko morje? Je to vse, kar zmorete?

Vrnila sem se na Facebook profil, kjer sem poleg ukradenih fotografij z interneta (brez vira ali povezave do vira fotografij) in še več življenjskih modrosti našla zgolj povezavo do famozne delavnice. Zadeva mi ni dala miru in tako sem se po časovnici sprehodila nazaj v zgodovino strani, dokler me modri prijatelj ni pripeljal do začetne objave, kjer se je zgolj s fotografijo in še eno življensko floskulo predstavljala oseba, ki se je izdajala za lifecoacha.

Razumem, da je v današnjih časih težje preživeti, zato se vsak znajde po svoje oziroma po svojih najboljših močeh. Vsi se podajamo v nove izzive, da bi našli sebe, boljše življenje in si zagotovili boljši jutri. Ne vem ali je bila delavnica uspešna, niti ali je bila sploh izpeljana. Predvidevam, da je taisti lifecoach hitro zaključil svojo kariero, saj ne najdem več njegove Facebook strani niti spletne strani, ki sem ju želela navesti v članku.

Life
Foto: Wes Peck

Čeprav se prevare in podobni nategi dogajajo vsak dan, me veseli, da še vedno obstajajo ljudje, ki prepoznajo svetlečo embalažo brez vsebine. Hotel s petimi zvezdicami, kjer naj bi se delavnica odvijala, niti besede pa o predavateljih ali vsebini delavnice. Vesela sem, da so tukaj ljudje, ki znajo ločiti nakladanje in mlatenje prazne slame od kvalitetnih storitev – vsaj v tem mojem, zgoraj opisanem primeru.

V svojem življenju imam, kar nekaj srečanj s takimi in drugačnimi guruji, svetovalci, coachi in drugimi strokovnjaki, ti bi na vsak način radi spremenili moje in vaše življenje. Prsata blondinka me je nagovarjala s svojo spletno stranjo, kjer je prav tako ponujala lifecoaching po menda za slovenski trg izjemno nizkih cenah. (Spet nobenih referenc ali povezav do dosedanjih tovrstnih projektov).

Vsake toliko se mi prek Facebooka oglasi znanka, ki me sprašuje, če želim izboljšati počutje in svoje zdravje – z analizo mi bo zgolj v 45 minutah pokazala, kaj lahko izboljšam. Verjetno ni treba posebaj poudarjati, da mi bi takoj po analizi začela prodajati praške, ki naj bi bili hrana.

Še več, pred časom sem med svojim brskanjem po spletu naletela na spletno stran, ki je ponujala številne poslovne usluge za podjetja, od svetovanja do računovodskih storitev in davčnega svetovanja. Med drugim bi se s pomočjo njihove ekipe strokovnjakov izognili davčnim zankam, strankam pa obljubljajo, da z njihovo pomočjo ne bodo prestopile meje zakonitosti.

Zagotovo ironičen zapis leta, sploh potem, ko sem na strani protikorupcijske komisije našla podatke, da je ista oseba, ki ponuja poslovno in davčno svetovanje, davčni dolžnik, ki državi dolguje med 10 in 30 tisoč evri. Verjetno nadaljni komentarji niso potrebni.

Če ste torej na stranih tistih, ki iščejo takšne in drugačne usluge, jih seveda poiščite, a ne nasedajte zgolj svetleči embalaži. Sprva poiščite vsebino na podlagi katere se boste lahko odločili ali so omenjene storitve sploh primerne za vas. Kajti če boste sodili take knjige po ovitkih boste kaj kmalu ostali razočarani in opeharjeni.

Imate tudi vi kakšne podobne izkušnje?

Naslovna slika: Steve Jurveson

O avtorici: Andreja Jernejčič. Potuje. Piše. Fotografira. Se vozi z vlakom. Včasih tudi s tovornjakom. Najraje sama. Berete jo lahko na Adventurous Journeys in na Odpotovanja. Sledite ji lahko na Snapchat: AndrejaJourneys, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest.

Dodaj odgovor