9 kriterijev za izbiro brezplačne WordPress teme. Bodite pozorni na #8!

izbira wordpress teme
Slika: Flickr

Nekaj o izbiri najbolj optimalne WordPress teme za spletno stran ali blog sem že omenil v prispevku WordPress napake začetnikov. Tokrat pa si bomo zadevo pogledali malo bolj podrobno. Opozorilo: preberite ta članek, v kolikor začenjate svoj posel, svoj hobi, svojo spletno pisanje in bi radi začeli z brezplačno WordPress temo.

Ta članek ni za vas, v kolikor:

 1. Znate iz WordPress teme Twenty Eleven narediti kar koli želite.
 2. Boste svoje spletno potovanje začeli s profesionalno temo (kar sam podpiram, saj dobite za nekaj 10$ ne samo kvalitetno narejeno temo, temveč tudi podporo, ki jo boste na neki točki sigurno potrebovali.

Predstavil bom na kaj morate biti najbolj pozorni in kaj morate upoštevati pri izbiri brezplačne WordPress teme. Moj naslednji prispevek pa bo predvsem govoril o tem, katere profesionalne WordPress teme vam priporočam in zakaj.

Ko sem sam začel uporabljati WordPress nisem ravno veliko vedel o HTML, PHP in CSS, zato sem pri svoji prvi izbiri iskal tako temo, ki bo omogočala najbol obširno nastavljanje vsega blišča in funkcionalnosti.

Med prebijanjem skozi številne ponudbe in bloge sem hitro ugotovil, da vsa ta funkcionalnost s seboj prinaša tudi višjo ceno, pogosto počasnejšo odzivnost in “jezo” s strani iskalnikov (a.k.a. padec v rezultatih iskanja).

Sledi nekaj nasvetov za lažjo odločitev pri izbiri brezplačne WordPress teme.

Kriteriji za izbiro prave WordPress teme

1. Potrebe po estetiki

Najprej se je potrebno prepričati, da se tema ujema z vašimi vizualnimi potrebami. Kar se tiče samih barv pogosto ni težav, ker jih lahko kasneje v večini primerov spreminjate brez večjih posegov v samo kodo.

Pri izbiri teme imejte v mislih, da lahko barve in nekatere druge elemente spreminjajte kasneje. Kar se tiše same postavitve elementov, pa raje zadevo prepustite bolj izkušenim (a.k.a. dizajnerjem in programerjem).

Vzemite si čas in izberite temo, ki vsebuje vsaj 80% vaših zahtev glede izgleda, postavitve in glede na vsebino, ki jo boste nudili uporabnikom.

2. Spletna stran ali blog

Med kopico WordPress tem imate na razpolago tako teme, ki so primerne za postavitev bloga in teme za postavitev spletne strani (o tem, kaj je razlika med enim in drugim si lahko preberete npr. tu in tu). Pri tem imejte v mislih, da lahko spletno stran spremenite oz. uporabite tudi v obliki bloga, obratno pa je malce težje.

Pričakujte, da je spreminjanje teme WordPress bloga, v profesionalno spletno stran korak k razočaranju. Prineslo vam bo obilico težav in zapravljenega denarja… zato, v kolikor potrebujete temo za spletno stran iščite po temah, ki so namenjene podjetjem ali pravnim osebam.

3. WordPress tema starejšega datuma ali nova tema

Pri obeh možnostih so dobre in slabe lastnosti. Nova tema bo spletni strani ali blogu prinesla svežino, ampak zraven se lahko pojavijo tudi kakšni “krči”. Razvijalci imajo sicer vedno v mislih kaj bo uporabnik potreboval, vendar pri takšni ogromni količini vtičnikov, ki so na razpolago je nemogoče predvideti vse krče, ki se lahko pojavijo. Zato brez dvoma pride do napak, ki pač ne morejo biti predvidene in se jih odpravlja postopoma.

Po drugi strani so starejše WordPress teme ponavadi že preverjene in se ve, kje se lahko pojavijo morebitne težave. Bodite pozorni pri njih, da vsebujejo vse elemente, ki so danes pomembni – npr. responzivnost.

En konkreten primer funkcionalnosti starejše teme je prikazan na spodnji sliki.

WordPress Nav Menus

Navigacijski meni je bil vključen šele v verziji WordPress 3.0. Nekatere starejše teme te funkcije niso podpirale.

4. Ali bo WordPress tema delovala z vsemi različicami WordPress jedra?

Z vidika funkcionalnosti in varnosti je nujno, da izbirate izključno tiste WordPress vtičnike, ki so kompatibilni z zadnjo različico WordPress-a. Enako velja za WordPress teme. NIKOLI ne nalagajte WordPress tem, ki so bile nazadnje posodobljene 1 leto nazaj.

5. Katere WordPress funkcije podpira tema?

Mogoče se že malo ponavljam s funkcijami tem, vendar ravnokar se ukvarjam z eno izmed starejših spletnih strani, ki je tako slabo zgrajena, da bo potrebna kar celovita prenova. Ja, tudi sam sem včasih mislil, da vse teme podpirajo osnovne WordPress funkcije. Resnica je malce drugačna.

Pred nakupom WordPress teme se vedno prepričajte, da podpira vsaj funkcije kot so: WordPress meni (in več njih!), gradniki, več stranskih stolpcev, možnost blog strani, možnost pristajalne strani (a.k.a. landing page), komentarje, zemljevid strani, 404 stran, določitev nosilnih slik, polje za avtorja itn. Dobro je seveda tudi, da je tema responzivna.

6. Ali ponuja WordPress tema CTA?

CTA
Slika: Flickr

Vsaka spletna stran mora biti zgrajena tako, da obiskovalca usmeri k akciji – bodisi kliku, bodisi vpisu emaila, povpraševanja ipd. Zato naj ima stran kohezivno obliko, vgrajeno možnost klica k akciji (CTA), ki bo najbolje delovala glede na področje s katerim se ukvarjate.

Off topic: dve izmed WordPress tem (sicer nista brezplačni), ki jih uporabljam za tuje affilliate strani sta Generate in (in)SPYR tema , ki na tem področju delujeta fenomenalno.

7. Ali je WordPress tema primerna za vse spletne brskalnike?

Medtem ko je WordPress že v osnovi prijazen za spletne brskalnike pa ni nujno, da je tako tudi s samo temo. Kvalitetna koda in dobro zasnovana arhitektura teme bo pripomogla k boljšim pozicijam vaše strani v iskalnikih.

8. Ali vam razvijalec WordPress teme nudi kakšno podporo?

Preverite kakšno podporo vam nudi razvijalec teme. Ponavadi vam razvijalci brezplačnih WordPress tem ne nudijo nikakršne podpore in to je tisto področje, zaradi katerega ponavadi svetujem strankam za nakup profesionalne WordPress teme kot so Genesis teme. Oni vam nudijo pomoč preko telefona, emaila, forumov ipd.

9. Ali potrebujete responzivno WordPress temo?

Da! V današnji poplavi pametnih telofonov in tablic prihaja vedno več obiska na spletne strani preko uporabnikov mobilnih naprav. Mobilne naprave uporabljajo različne velikosti zaslonov kot so naprimer velikosti 240px, 320px, 480px, and 768px.

V kolikor vaša tema ni mobilno odzivna, se bo vaša stran na mobilnikih prikazovala popačeno, kar bo odvrnilo obiskovalce.

Naj bo vaša stran mobilnikom prijazna.

Še zadnji nasvet pred izbiro WordPress teme

Predno kupite katero koli WordPress temo, naredite domačo nalogo. Vzemite list papirja in napišite nanj vse lastnosti, ki jih mora vsebovati vaša tema in ne izberite teme le zato, ker vas je njen blišč zbodel v oko.

Resnica je namreč takšna, da gre danes veliko tem v skrajnost minimalizma. Veliko beline in praznega prostora, velikost črk vsaj 16 ipd.

Nekaj brezplačnih WordPress tem

Brezplačnih tem je na spletu kot listja in trave, kvalitetnih brezplačnih tem je malce manj, a izbira je še vedno velika. Spodaj sem naredil krajši seznam tem, s katerimi sem že imel opravka in jih lahko toplo priporočim.

 1. Twenty Ten, Twenty Eleven, Twenty Twelve, Twenty Thirteen, Twenty Fourteen
 2. One pager
 3. Solio
 4. Responsive
 5. Snaps
 6. Ryu
 7. Serene
 8. Writr
 9. Artworks
 10. Fruitful
 11. Suffusion

Dodaj odgovor