39: Kristina Kočet Hudrap, Tiko Pro

Kristina Kočet Hudrap

Kristina Kočet Hudrap
Kristina Kočet Hudrap je lastnica podjetja Tiko Pro in v letu 2013 je bila mlada podjetnica leta. Njeno podjetje ponuja storitveno dejavnost v obliki pomoči pri pridobivanju nepovratnih sredstev EU. V prvem letu delovanja (kljub temu, da so s poslom začeli šele v aprilu) so dosegli že fenomenalnih 60.000 evrov prometa.

Glede posla se je naučila, da se mora kot mladi podjetnik čim več spraševati, se učiti od drugih, izkušenejših podjetnikov in da skoraj nikoli ne gre tako, kot načrtuješ.

Več v intervjuju.

Povzetek intervjuja

Osebna misel
Sledite sanjam, bodite zagnani in si prizadevajte, da vaša zamisel uspe. Bodite iskreni do samih sebe in se ne branite nasveta. Uživajte in bodite pogumni!

Poslovni neuspeh
Sem šele na začetku svoje poti, tako, da večjega neuspeha še ni bilo, so zgolj izzivi.

Trenutni posel
Pomoč podjetjem pri iskanju nepovratnih in povratnih sredstev iz EU skladov.

Spletni vir, ki ga uporabljaš vsak dan
Linkedin, http://ec.europa.eu/, ogromno ostalih virov, ki so odvisni od tega kaj iščem.

Katero knjigo bi mi priporočila v branje?
E=mc2 (David Bodanis) ter V iskanju vrhunca (dr. Ichak Adizes)

Kje te lahko kontaktirajo?
Preko LinkedIn ali e-pošte: kristina@tiko-pro.si

Intervju

Uvod

Živjo! Začniva s tem, kdo si in kaj ponavadi odgovoriš nekomu, kaj delaš?

V prvi vrsti sem mamica hčerki Živi ter žena čudovitega moža. 🙂 Drugače pa podjetnica, ki skupaj s svojo ekipo želi olajšati podjetjem pridobivanje nepovratnih in povratnih sredstev iz razpisov.
Tilen: Nekajkrat si že omenila v raznih medijih, da ti je naziv mlada podjetnica leta 2013 prinesel potrditev, da delate prav. Posledično so vas tudi stranke začele jemati bolj resno. Nam lahko zaupaš katero je bilo tisto prvo podjetje, ki vam je zaupalo in si si ga zapomnila? Oziroma v kolikor je to skrivnost, nam lahko zaupaš, kako si “pitch-ala” svoje storitve prvič? Imam pa še kar nekaj vprašanj glede tvojega dela (radoveden do konca). To leto je izjemnega pomena za vse, ki nameravajo črpati evropski denar. V pripravi so razpisi za finančno perspektivo za obdobje 2014-2020. V zvezi s tem me zanimajo kar 3 stvari:

  1. Koliko novega posla pričakujete iz tega naslova?
  2. Kako je s prijavljanjem s pomočjo mednarodnih partnerjev?
  3. Iz katerih področij osebno misliš bomo počrpali največ sredstev in zakaj (raziskave/razvoj, zdravstvo, zdravje,…)?

Kristina: Vedno si bom zapomnila svojo prvo večjo stranko Unistar LC d.o.o., ki so nam takrat zaupali projekt vreden več kot 1 mio eur. Kako sem “pitchala” svojo storitev prvič, verjetno isto kot danes. Pri naših storitvah je pomembno, da si strokoven in veš kaj govoriš. Stranki vedno pomagamo z našim znanjem ter izkušnjami sama nimam nikoli občutka, da prodajam našo storitev.

Glede letošnjega črpanja sredstev moram poudariti, da iz novega programskega obdobja 2014 – 2020 še naša država ni začela s črpanjem, ker program še ni potrjen s strani EU. Prvi razpisi se pričakujejo v drugi polovici leta 2015. Glede novega posla je v tem trenutku še težko govoriti dokler naša ministrstva ne sprejmejo vseh strateških dokumentov.

Drugačna situacija je pri mednarodnih razpisih, kjer se je začelo s črpanjem v novem programskem obdobju že decembra 2013. Razpisov je ogromno za različna področja. Največ jih je za raziskave in razvoj. Skoraj pri vseh razpisih je pogoj mednarodno partnerstvo – vsaj 3 partnerji iz treh različnih držav EU ter pridružene članice.

Sloveniji bo v obdobju 2014-2020 na voljo 3,3 milijarde EUR. Prvič se Slovenija deli na dva dela pri črpanju sredstev: vzhodna ter zahodna Slovenija. Prednost bodo imela tista področja, ki imajo največji vpliv na razvoj in ustvarjanje delovnih mest. 50% vseh razvojnih sredstev se bo neposredno usmerilo v spodbujanje gospodarskega razvoja, to je v:

  • spodbujanje konkurenčnosti malih in srednje velikih podjetij,
  • v krepitev raziskav, tehnološkega razvoja in inovacij ter
  • za zaposlovanje mladih.
Opiši mi svojo prvo poslovno izkušnjo, ki si jo imela kot otrok.

Glede na to, da je moj oče podjetnik in sem rastla v podjetniškem okolju je teh izkušenj verjetno kar nekaj, ki so se mi podzavestno vtisnile v spomin. Mogoče se najbolje spominjam izkušnje, ko sem začela delati v domači gostilni. Bila sem zelo sramežljiva in mi je bilo težko vprašati goste kaj bodo pili. 🙂 Vendar praksa ter podpora staršev naredi svoje in do konca poletnih počitnic ni bilo več težav. Sem pa izgubila tremo pred novimi ljudmi.

Poslovna pot

Splošni del

Sam sem mnenja, da je tisto, kar šteje – pot, potovanje do cilja, do uspeha. Neuspeh je tisti “dežurni krivec”, da se na tej poti učimo. Povej en tvoj konkreten primer neuspeha in kaj si se iz tega naučila?

Ne bi se ravno izrazila, da je bil neuspeh bolj izkušnja ter učenje. Verjamem v poštenje ljudi ter velikokrat slepo zaupam, poslovni svet te hitro nauči, da je dobra pogodba boljša od zaupanja.
Tilen: Naši bralci radi berejo o podjetniških izzivih, se z njimi poistovetijo in izvejo, da se pravzaprav da marsikaj naučiti iz vsakega neuspeha. Mi lahko poveš en tvoj konkreten primer neuspeha in kaj si se iz njega naučila.
Kristina: Mogoče so bili prvi koraki pri vstopu na Hrvaški trg nepravilni. Pri vstopu bi morali najprej narediti konkretno analizo trga in narediti plan koliko bomo vložili. Mi smo se tega lotili malo “ad hoc” in je bil začetni rezultat fenomenalen, vendar se je to po nekaj mesecih kar hitro pokazalo kot slabo. Sedaj smo šli korak po koraku. Poiskali primerno osebo, naredili dolgoročni in kratkoročni plan. Pripravili finančne cilje ter scenarije, ki se lahko zgodijo. To nam je vsem smernica pri nadaljnih korakih tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Vsem polagam tukaj naj vsaj večje strateško pomembne odločitve planirajo.

Kaj je tvoj trenutni navdih, ki te žene v poslu?

Internacionalizacija podjetja.
Tilen: Vaši apetiti so usmerjeni v Italijo in Hrvaško, kot mi je znano. Zakaj ravno ti dve državi in še pomembneje – kako se lotiš takšnega prodora?
Kristina: V tem trenutko samo Hrvaška. Oni so nova članica EU, so manj razviti in bodo v letošnjem letu začeli s črpanjem 8,6 miljarde eur nepovratnih sredstev. Glede Italije moram povedati, da ne gre za prodor na trg, temveč sodelovanje z italijanskimi podjetji prvi novih investicijah v Sloveniji. V Italiji imamo partnerja s katerim sodelujemo na tem področju. Na Hrvaškem smo odprli svoje podjetje. Najtežje je pri iskanju odličnega kadra.

O čem vsi razmišljajo, pa nihče nima poguma tega povedati na glas?

Danes že vsi vse vedo in kritizirajo vse po vrsti. Mogoče ena misel:”Kriza je izziv za napredek v podjetju ter družbi.

Kaj bi o tebi rekla oseba, ki te ima najmanj rada?

Preveč zahtevna.

Kako meriš uspeh?

Zadovoljstvo strank ter sodelavcev.

Kakšen je po tvojem mnenju najboljši način soočenja s težavnimi strankami?

Pomembna je odkrita in odprta komunikacija ter mirnost.

Kako najbolje motiviraš sebe ali svoje zaposlene?

Največja motivacija v podjetju so nam zanimivi projekti na katerih sodelujemo. Uspešna realizacija projekta ti, da veselje za nadaljno delo. Sodelavci morajo uspehe naših strank občutiti kot svoje uspehe in dodatna motivacija ni potrebna.
Tilen: Neuspeh je neizogiben del v poslu. Se je že zgodilo, da je kakšno podjetje, kateremu ste pomagali, bilo primorano vrniti denar in če je odgovor pritrdilen, zakaj je bilo temu tako?
Kristina: Če bi me vprašal dva tedna nazaj bi ti odgovorila, da ne. Se nam je pa žal zgodilo tudi to. Vedno si želimo, da stranki ponudimo izdelava projekta na ključ – to pomeni od priprave projekta na razpis, priprava poročil ter vodenje projekta. V kolikor stranka ne želi, da mi vodimo projekt je naše delo zaključeno ob oddaji dokumentacije (to je redko, se pa zgodi). In v tem primeru, se je stranka odločila, da bodo sami vodili projekt in zaradi nepravilnosti pri poročilh bodo morali žal vrniti sredstva. Vedno znova poudarjamo pomembnost vodenja projekta in velikokrat naletimo na “gluha” ušesa. Konkretna izkušnja iz katere smo se naučili, da moramo vztrajati tudi pri pomoči vodenja večji raziskovalno razvojnih projektov.

Če bi ti za vrat že dihal poraz, kaj bi naredila? Ali bi vztrajala naprej ali bi opustila posel in ponovno poizkusila od začetka?

Če si podjetnik, vedno vztrajaš ter iščeš nove priložnosti uspeha na trgu.

Kateri je tvoj najljubši vidik biti podjetnik?

Lastno upravljanje s časom.

Kateri poslovni nasvet, ki si ga prejela, si si zapomnila?

Hodi po svetu z odprtimi očmi in išči vedno nove priložnosti.

Na kaj si najbolj ponosna?

Na družino in ekipo, ki mi stoji ob strani.
Tilen: V letu 2011 ste glede na Supervizor naredili ogromen preskok v prihodkih. Kaj je botrovalo temu?
Kristina: Glede na to, da smo mlado podjetje ni težko delati preskokov v prihodkih. Naši prihodki so odvisni od projektov, ki jih delamo v preteklem letu. Večina prihodkov je z zamikom nekje 6 – 18 mesecev. Kar pomeni, da smo leto prej delali super. 🙂 Pri nas je zelo pomembno število projektov na leto. Letni prihodki niso toliko relevantni. Odvisni smo tudi od števila razpisov s strani ministrstev.

Praktični del

Razloži svoji 4-letni nečakinji v treh stavkih, kaj počneš.

Pomagam podjetjem, da lažje pridejo do denarja.

Nauči me nekaj iz svojega posla.

Evropska unija ni “money tree”. EU s pomočjo razpisov spodbuja organizacije, da dosegajo cilje, ki so si jih zastavili v Bruslju.

V 3-5 stavkih mi prodaj svoj izdelek/storitev.

Na vaše poslovne ideje čakajo nepovratna sredstva. Pa veste, kako do njih?
Morda.
Vam je vaša ideja pomembna.
Verjetno.
Želite z njo uspeti?
Najbrž. 🙂
Z nami je pot do uspeha zanesljivejša: naslonite se lahko na več kot 300 uspešnih projektov, uresničenih s Tiko Pro.

Mreženje je danes pomemben vidik posla. Kako si se ga lotila?

Pomembno je, da podjetja vedo za tvojo storitev. Smo člani različnih združenj ter se velikokrat udeležimo formalnih ali neformalnih dogodkov.
Tilen: Podjetje TIKO PRO d.o.o. že drugo leto zapored deluje na področju brezplačnih delavnic – ko sva se o tem pogovarjala, si imela nekaj pomislekov glede priprav in udeležbe. Nam lahko poveš kaj več o tem?
Kristina: Brezplačne delavnice na temo nepovratnih sredstev potekajo že od samega začetka podjetja. Na tem področju smo začeli v letošnjem letu tudi s plačljivimi delavnicami. Že drugo leto zapored pripravljamo brezplačne delavnice na temo energetike Projekt310, se delavnice so sofinancirane in jih brez subvencije ne bi morali speljati v takšnem obsegu in na takšnem nivoju. Že drugo leto zapored imamo tekmovanje za najboljšo Modro prakso energetske učinkovitosti in smo letos imeli še več prijavljenih kot lani. V dveh letih bomo predstavili že več kot 50 Modrih praks.

Katere metode marketinga uporabljaš in katera je tista, ki ti prinese največ rezultatov?

Marketing je odvisen od tega komu želimo sporočiti določeno vsebino. V zadnjem letu opažamo, da dobimo največ projektov preko priporočil.

Kateri so tisti trendi, ki bodo v prihodnosti zaznamovali tvoj posel?

Zaupanje ter uspeh na projektu.

Kaj boš storila, če te bo tvoja konkurenca nenadoma vrgla iz posla?

Konkurenca je vedno dobra, saj nas sili, da delamo stvari drugače in boljše. Vsako podjetje se bori samo na trgu za svoj delež. Pomembno je, da se tega zavedamo.

Če se danes ozreš nazaj, katera je tista ena stvar, ki bi jo naredila drugače?

Vrnitev v preteklost s sedanjimi izkušnjami bi bila zanimiva, vendar če bi karkoli spremenila v preteklosti moja podjetniška pot ne bi bila več takšna kot je bila. Prihodnost je vznemirljivejša od preteklosti!

Kaj je tista stvar, ki trenutno deluje v tvojem poslu?

Odnos, zaupanje strank ter kvaliteta storitve.

Kaj imaš ti, česar tvoja konkurenca nima?

Ekipe kot je naša. 🙂
Tilen: Aaron Marko je šel še bolj daleč, ko je rekel, da njegova konkurenca nima njega. 🙂 Ok, šalo malce na stran. Vaš moto je »Razmisli! Naredi! Učinkovito!«, kar pomeni, da preden se česarkoli lotiš, moraš razmisliti o najboljših možnostih, se povezovati in iskati najboljše možne rešitev. Iskati moraš izven svojih okvirjev, razmišljati inovativno, saj lahko le tako napreduješ. Moje vprašanje pa se glasi – ne bi bilo bolje: “Vprašaj! Naredi! Učinkovito!” v smislu, da ti lahko edino trg pove, ali bo tvoja ideja pila vodo ali ne.
Kristina: Se strinjam s tem, da ti trg velikokrat povej kaj potrebuje. Tega se tudi zelo pogosto poslužujemo. Vendar bi tukaj poudarila, da včasih trg ne ve kaj potrebuje 🙂 in je možno s kakšno dobro idejo narediti novo potrebo trga.

Katera je tista stvar, ki bi jo morala delati več in katera tista, ki bi jo morala delati manj?

Več bi se morala smejati ter manj se »sekirati«.

Za katere storitve ponavadi najemaš zunanje izvajalce?

Lektoriranje angleških besedil.

Kaj te ohranja pokonci ob 3.00 uri zjutraj?

Me ne, grem prej spat. Razen če sem kje na žuru. 🙂

Koliko ur na dan potrebuješ, da narediš, kar je potrebno narediti?

Znanstveniki so dokazali, da menda direktorji efektivno delamo zgolj 6 ur na dan, ostali čas porabimo za nedelo. Drugače se trudim, da vse delo opravim v roku osmih ur, da mi popoldne ostane čim več časa za družino.

Če bi morala zapustiti svoje podjetje za 1 leto in bi svojim zaposlenim lahko napisal navodila v samo enem odstavku, kaj bi napisala?

Svoje podjetje sem že zapustila za eno leto, navodila so bila daljša. 🙂
Tilen: Sama si v nekem spletnem mediju zapisala, da je potrebno projekt opisati čim bolj preprosto in jasno opredeliti cilje, sicer nepovratnih sredstev ni. Nam lahko razkriješ kakšen odstavek teh navodil?
Kristina: Projekt je mogoče napisati na eni strani, vodenje podjetja v enem odstavku nemogoče.

Zakaj je pomembno, da spremljaš svoj denarni tok?

Denarni tok je po mojem mnenju bolj pomemben kot izkaz uspeha in je ključnega pomena za naše poslovanje. Na podlagi denarnega toka sprejemamo odločitve o bodočih investicijah ter širitvi podjetja.

Predstavljaj si, da imaš 500€, da začneš nov posel (imaš pa vse izkušnje, ki si si jih pridobil do sedaj). Kako bi se lotila tega posla in kako bi porabila ta denar?

Izobraževanje.

Sprostitvena runda

Kako bi spravila slona v hladilnik?

Odpreš hladilnik, daš noter slona ter zapreš hladilnik. 🙂

Če bi Hollywood naredil film o tvojem življenju, koga bi rad videla v tvoji vlogi in zakaj?

Julia Roberts – ker je zgleda kot preprosto dekle iz soseščine.

Če bi nekdo napisal biografijo o tvojem življenju, kakšen bi bil naslov?

Preprosta.

Če bi lahko bila kateri koli super junak, kateri bi bila?

Nisem ravno pristaš super junakov tako, da mi nihče ni ravno pri srcu.
Tilen: Če ti dam na izbiro, katera junakinja ti je najbližje in zakaj – WONDER WOMAN, CATWOMAN, THE INVISIBLE WOMAN? In ali si vedela, da je tako veliko super junakinj?
Kristina: Wow glede števila super junakij. Doma nimam televizije že nekaj časa, v kino grem z možem občasno tako, da tega sploh ne spremljam. Če že moram izbrati eno junakinjo bi bila Wonder Woman, kaj to pomeni nimam pojma, bi pa lahko mogoče naredila kaj več, kot si kdaj želim.

Česa te nisem vprašal, pa si mislila da te bom? Kako bi odgovorila na to vprašanje?

Vprašal si me vse in še več kar sem pričakovala.
Tilen: Uf, vprašal te nisem marsikaj. Npr. te postavim v teoretično situacijo. Iščeš novega zaposlenega. Izmed vseh prispelih prošenj sta v najožji krog prišli 2 osebi. Enaki sta si tako po izkušnjah kot po izobrazbi. Kako boš izbrala? 🙂
Kristina: Vedno po občutku. Verjemi, da nikoli nimaš dveh enakih oseb. Skoraj vedno ti je bližja po energiji. Redko zaposlimo osebo glede na napisano, skoraj vedno glede na energijo, ki jo oddajo ter kako se počutim z njo v družbi.

Zamenjajva vlogi. Vprašaj me nekaj.

Od česa v življenju si bil najbolj zadet?
Tilen: Zadet? Hmm, če ciljaš na kakšne prepovedane substance, ti ne bi mogel izpostaviti tiste na vrhu. Garantirano pa ti povem, da me je najbolj zadelo rojstvo sina Gabriela. Zadovoljna?
Kristina: Ljubezen je vedno na vrhu. 🙂

In še za zadnje vprašanje – ena izmed mojih osebnih misli, po kateri se zgledujem je:«Uspel bom tako, da bom pomagal uspeti drugim.« Moje vprašanje se torej glasi:«Kako ti lahko pomagam?«

S kakšnim nasvetom kako izboljšati spletno stran.

Tilen: Kristina, postregla si nam z izjemnimi odgovori in vem da so bralci GR8 odnesli veliko koristnih informacij. Želim ti veliko uspehov s tvojimi projekti!

Dodaj odgovor