4 koraki, ki mi preprečijo pomanjkanje motivacije

motivation

Večina nas si enostavno ne more privoščiti, da bi lepega dne ostala brez zagona, brez motivacije, brez idej in brez volje. Kljub tovrstnemu zavedanju imamo vsi kdaj ˝žute minute˝ kot bi se izrazila moja prijateljica Tina, ko se znajdemo v slepi ulici, se vrtimo v krogu ali enostavno obstanemo na mestu (včasih celo naredimo kakšen korak nazaj). In včasih se te minute razvlečejo v ure, ure pa v dneve, in gotovo kdaj tudi v tedne.

V teh časih je toliko manj navdušujoče dejstvo, da veliko člankov in ljudi govori o motivaciji, ampak nihče zares ne prizna, kdaj so zašli v slepo ulico, kaj se je takrat dogajalo z njimi in kako so se “izvlekli”. Internet je poln mladih ljudi, ki so uspešni, vedno navdihnjeni, pozitivni, polnih idej, motivacije pa imajo za sedem življenj, tudi če niso mačke. Vsi so veseli, polni zagona in niti na misel jim ne pride, da bi se za kakšen dan ustavili. Kar je čisto OK. Ampak kaj, ko enkrat zares zmanjka motivacije? In ne govorim o manjku parih minut. Govorim o obdobju, ki se razvleče. Kaj se zgodi takrat in kako se ti ljudje izvlečejo?

Zagotovo je vsaka zgodba drugačna in vsak poišče svojo pot in način, da se spravi v zagon oz. najde gumb za možganski reset. Moj prvi korak k možganskemu resetu je pospravljanje in brisanje prahu. Na tak način simbolično – poleg tega da pospravim naokoli – pospravim tudi podstrešje v glavi. Gre za neke vrste obred oziroma hipnozo, ko se glava očisti in se vrnejo jasnejše misli.

[Tweet “Moj 1.korak motivacijskega zagona je pospravljanje.”]

Kaj pa vas potiska naprej?

Kaj pa vas potiska naprej?

Slika: Aitor Escauriaza

Spet drugi imamo srečo, da nas obkrožajo ljudje, ki to opazijo. Eden takih, ki zagotovo lahko to opazi (kar se je zgodilo tudi v mojem primeru), je vaš mentor. Že z enim klicem vas lahko spravi na noge in na pravo pot. Seveda so tukaj tudi prijatelji, če nimate mentorja, ali sodelavci, če imate občutek, da bolje razumejo vašo situacijo.

[Tweet “Moj 2.korak k motivaciji je pogovor z mentorjem.”]

Ena od stvari, s katero si zadnje čase pomagam so tudi vedno zanimive vsebine, ki jih vsak torek na svojem You Tube kanalu v oddaji Chatty Tuesday objavlja Alex Beadon. Vsak torek na svojem kanalu objavi nov video, le-ti pa so polni nasvetov in idej za mlade podjetnike. Govori o spletnem marketingu, o brandingu, socialnih omrežjih, motivaciji in kako postati dober človek in podjetnik. Vsekakor so to teme, ki me zanimajo ob vsakem trenutku, v obdobju brezvolje pa jih pogledam več naenkrat in tako naenkrat dobim dozo idej in tudi nivo motivacije se dvigne.

[Tweet “Moj 3.korak k motivaciji je ogled zanimivih Youtube vsebin.”]

Ko mi ne zmanjka zgolj idej in motivacije za pisanje ampak sem morda tudi na sploh bolj otožne volje, takrat se po dozo inspiracije obrnem k Rachel Brathen, svetu Instagrama bolj poznano kot Yoga girl, ki se s svojim računom bliža milijonu sledilcem. Čeprav je Rachel učiteljica joge, je hkrati vse več kot samo to. Svoje fotografije namreč opremi z zapisi, ki se lahko berejo tudi kot kakšna knjiga nasvetov. Ne gre zgolj za zapise o jogi in zdravem načinu življenja ampak tudi o ljubezni, izgubi, sreči, veselju in prebolevanju.

Kakšen je vaš način soočenja s pomanjkanjem motivacije?

Zanima me, kaj vas potiska naprej? Kaj je tisto, kar vam da zagona, ko vse drugo odpove? Kaj počnete takrat? Kdo ali kaj so vaše rešilne bilke?

Naslovna slika: Photosteve101

O avtorici: Andreja Jernejčič. Potuje. Piše. Fotografira. Se vozi z vlakom. Včasih tudi s tovornjakom. Najraje sama. Berete jo lahko na Adventurous Journeys in na Odpotovanja. Sledite ji lahko na Snapchat: AndrejaJourneys, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest.

Comments

Betka pravi:

Včasih “od ipike” prekopam pol vrta, drugič je spet vrtičkanje čas za sprostitev, za nov zagon.
Bolj intimno pa je tisto kar najdem v svoji veroizpovedi. Ampak za tovrstne motivacijske metode smo le nekateri priviligirani 🙂

Vse dobro.

Simona pravi:

Sama si VEDNO, ampak res VEDNO v teh trenutkih pomagam z branjem knjige ali člankov Alenke Rebula. Me vedno dvigne in mi pomaga. Druga stvar je moj vrtiček za katerega imam vedno motivacijo, hkrati pa me prizemlji in morda dobim navdih še za kaj drugega. Tretja stvar je pa, da se potrudim narediti kaj dobrega zase- morda kopel, kakšna dobra komedija… Nekaj kar me sprosti in dvigne. Pomaga pa mi tudi pisanje – za to imam poseben zvezek (“dnevnik”) in se potrudim ubesediti kaj čutim, da dam ven iz sebe:)