Kako polno je vaše ogledalo obžalovanj?

Radko

Naša preteklost se odraža med dvemi ogledali – svetlo ogledalo besed in dejanj in temno ogledalo, polno stvari, ki jih nismo naredili ali izrekli. (Shantaram)

Vsakdo v življenju obžaluje določene stvari. Izbiro faksa, čas preživet v napačni družbi, nerazumljiv nabor pričesk iz srednje šole. Seznam je dolg, za vsakega človeka edinstven. Nekatera hujša ali celo kazniva dejanja znajo biti obžalovanja vredna.

Ampak raje kot o obžalovanju razmišljam o neki stvari, ki me je doletela, kot o šoli. Kot izkušnji skozi katero sem morala iti. Ljudje smo nepopisan list papirja. Več kot v časih, ko naša barčica življenja pluje po mirnih vodah, se naučimo ob nevihtah in grmenju, ko nad našimi glavami švigajo strele. Izkušnje, napake in življenje nas izoblikuje v osebnosti, kot smo danes.

Radko11

Foto: Andreja Jernejčič

Vsako ˝obžalovanja˝ vredno stvar tako skušam gledati kot na šolo. Kot nekaj, kar sem ne naučila in kot nekaj, zaradi česar ne bi bila to, kar sem. Obstajajo stvari, ki jih je vsekakor vredno obžalovati v življenju.

[Tweet “Edina stvar, ki bi jo v življenju lahko obžalovali niso naše napake, ampak zamujene priložnosti.”]

Zamujene priložnosti za posel, ljubezen, potovanje, izlet ali večer preživet v dobri družbi.

Spomnim se nekaj let nazaj, ko v moji zvezi ni šlo vse po načrtih, daleč od tega. Sesuvala se je iz minute v minuto in v vsej svoji žalosti in nesreči sem se odločila odpovedati svoj dolgo načrtovani akademski izlet s sošolci. Še danes ne vem, zakaj sem to naredila. Očitno se mi je to v tistem trenutku zdela ˝najpametnejša˝ odločitev.

Moja zveza je šla kljub temu, da sem ostala doma, k vragu, prijatelji pa so se s potovanja vrnili polni vtisov in zanimivih zgodb ob katerih sem lahko samo nesrečno kimala in se smejala z njimi in si samo predstavljala njihove dogodivščine. Lahko ste prepričani, da sem to storila zadnjič. Koliko ljudi poznate, da so kdaj rekli, da so obžalovali izlet ali potovanje s prijatelji? Jaz nikogar!

regret

Foto: Mattys Flicks

Obžalujem še nekatere stvari v življenju, vendar so med njimi zgolj takšne stvari, ki jih nisem storila, naredila ali povedala na glas. (Ok, priznam, tista ˝frizurca˝ v gimnaziji s pol črne in pol blond glave res ni bila potrebna!) V večini primerov zaradi strahu pred zavrnitvijo, zaradi strahu da nečesa ne bom zmogla. Nikoli ne boste vedeli vnaprej, ali vam bo nekatera stvar uspela tako, kot ste si želeli. Če pa poizkusite, zagotovo nikoli ne boste obžalovali, da ste izpustili priložnosti, ko se vam je ponujala na dlani.

Vrnimo se na začetek k mojemu priljubljenemu citatu iz knjige Shantaram. Na koncu življenja bosta na vsaki strani naše poti dve ogledali, ogledalo dejanj in ogledalo obžalovanj. Sedaj, ko imate čas, ko ste mladi in zmorete, katero ogledalo boste bolj zapolnili? Vsekakor poskrbite, da ogledalo dejanj ne bo ostalo preveč neizpolnjeno, ogledalo obžalovanj pa naj sameva, kolikor se le da.

Kaj pa vi obžalujete?

O avtorici: Andreja Jernejčič. Potuje. Piše. Fotografira. Se vozi z vlakom. Včasih tudi s tovornjakom. Najraje sama. Berete jo lahko na Adventurous Journeys in na Odpotovanja. Sledite ji lahko na Snapchat: AndrejaJourneys, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest.

Dodaj odgovor