Kako namestiti WordPress v manj kot 3 minutah

Kako namestiti Wordpress

Kako namestiti WordPress
Slika: Flickr

V enem izmed prejšnjih člankov sem opisal Kako namestiti WordPress vtičnik in ker se je nekdo pošalil, da mu je sedaj jasno kako namestiti vtičnik, ne zna pa namestiti samega WordPressa, bom tokrat opisal kako namestiti WordPress v manj kot treh minutah.

Kako namestiti WordPress?:

 1. Namestitev WordPressa s pomočjo Fantastica
 2. Namestitev WordPressa na osebni računalnik
 3. Namestitev WordPressa na USB

Ker je zadeva tako preprosta, da bi članek lahko vseboval le pet slik si najprej poglejmo kaj WordPress je in kaj potrebujemo predno ga lahko namestimo.

Kaj potrebujemo predno namestimo WordPress?

Predno pričnete z namestitvjo potrebujete gostovanje in domeno.

Za Amazon, ClickBank, AdSense in podobne strani uporabljam Hostgator, za kaj bolj resnega pa SiteGround. Za slovenske strani pa vsekakor priporočam Zabec.net, ki nudi res odlično podporo uporabniku (preberite tudi intervju z Domnom Česnikom, ki je lastnik le tega).

Web Hosting

Pri rezervacijah domen ponavadi ne kompliciram in vzamem pri tistem ponudniku, kjer imam gostovanje in kamor bom postavil domeno, razen v primerih posebnih popustov. Ena izmed boljših strani za domene je tudi Namecheap.

Povejmo še na kratko kaj je gostovanje in kaj domena. Gostovanje je prostor, kamor postavite svojo domeno, naprimer GR8.si. Če zadevo poenostavimo, je gostovanje vaš disk ali pomnilniški medij, prostor kamor postavimo mapo (domeno) v kateri bo vsa vsebina v povezavi z našo stranjo. Domena GR8.si npr. gostuje pri Žabec.net.

Kaj je WordPress?

WordPress je najbolj priljubljena brezplačna platforma za izdelavo lastnega bloga ali spletne strani. Po njegovi namestitvi lahko poljubno nameščate različne plačljive ali brezplačne teme ter za dodatno funkcionalnost vtičnike.

Kako namestimo WordPress v manj kot 3 minutah?

Nič lažjega. Namestitev je zelo preprosta in jo bomo izvedli v cPanel nadzorni plošči. Za dostop do nadzorne plošče potrebujete uporabniško ime in geslo, ki ga dobite zraven gostovanja.
Pa si poglejmo namestitev v nekaj klikih z Fantasticom.

WordPress namestitev s pomočjo Fantastica

Fantastico je skripta za avtomatično namestitev različnih spletnih aplikacij in jo bomo v našem primeru uporabili za namestitev WordPressa.

 1. V nadzorni plošči poiščite polje Software/Servecies in kliknite na modrega smeškota, ki predstavlja Fantastico skripto.
 2. Namestitev WordPressa

 3. Na levi strani izberite WordPress in na desni strani kliknite “New Instalation” (nova namestitev), kot kaže slika.
 4. Nova namestitev WordPress

 5. Izpolnite polja, ki so označena s puščico in kliknite “Install WordPress” (namesti).
 6. Wordpress namestitev

 7. Prikaže se vam za namestitev podatkovne baze in zaključek namestitve. Kliknite na zaključi namestitev “Finish Installation“.
 8. Zaključek WordPress namestitve

 9. Namestitev je končana. Na spodnji sliki vidite kam so bili podatki nameščeni.
 10. Konec WordPress namestitve

 11. Sedaj lahko preko povezave http://vašadomena.com/wp-admin/ vstopite v nadzorno ploščo in pričnete z nadaljnjim urejanjem spletne strani.
 12. Login

Kako namestiti WordPress na osebni računalnik?

Zakaj bi sploh nameščali WordPress na osebni računalnik? Veliko uporabnikov ima željo po znanju WordPressa vendar z učenjem ne more pričeti, ker za normalne pogoje uporabe potrebuje domeno in gostovanje. Vendar temu ni tako.

S pomočjo brezplačne aplikacije XAMPP, ki je namenjena za uporabnike OS Windows, Mac in Linux lahko na osebnem računalniku vzpostavimo strežniško okolje kamor namestimo WordPress.

Tak način namestitve nam omogoča hitrejše delovanje WordPressa in varnejše okolje za testiranje različnih tem in vtičnikov. Predvsem pa ne boste nepotrebno zapravljali denarja za namestitev WordPressa na plačljiva gostovanja.

Ker sem sam uporabnik Windows OS si bomo tokrat ogledali kako namestiti XAMPP in WordPress v Windows okolju.

Kako namestiti XAMPP

 1. Pojdite na Apache Friendas spletno stran in prenesi XAMPP na osebni računalnik.
 2. XAMPP namestitev

 3. XAMPP aplikacija je velikosti nekje 125MB. Po uspešnem prenosu aplikacije zaženite namestitev. Obstaja možnost, da sem vam prikaže kakšno klasično Windows opozorilo glede same namaestitve, vendar brez strahu.
 4. Namesti XAMPP

 5. V naslednjem okencu izberite komponente, ki bi jih radi namestili. Nekatere kot so Apache in PHP so zasenčene in se jih ne da odstraniti, ker so nujno potrebne za delovanje aplikacije.Sam sem obkljukal vse možnosti zaradi nadaljnjih del, vi pa za potrebe namestitve WordPressa lahko obkljukate samo MySQL in phpMyAdmin.
 6. Izberi komponente za namestitev

 7. Izberite željeno mesto namestitve. V našem primeru bomo XAMPP aplikacijo namestili na C:\XAMPP.
 8. Mapa namestitve

 9. Ker bomo WordPress namestili ročno brez promocijskih programov, odkljukajte možnost “Learn more about Bitnami for XAMPP” in pritisnite “Next”.
 10. Bitnami za XAMPP

 11. S pritiskom na gumb “Next” zaženite namestitev XAMPP aplikacije.
 12. Pripravljen za instalacijo

 13. Prikaz poteka namestitve
 14. Potek namestitve

 15. Po končani namestitvi se pojavi vprašanje, če želite zagnati nadzorno ploščo. Pustite to možnost obkljukano in pritisnite “Finish”.
 16. Konec namestitve XAMPP

 17. Če se vam pojavi kakršno koli sporočilo požarnega zidu, obkljukajte možnost “Private networks, such as my home or work network” in pritisnite “Allow accses”. V kolikor ne boste omogočili dostopa, XAMPP ne bo deloval.
 18. XAMP potrditev

 19. Ker smo pri končani namestitvi pustili kljukico pri izbiri možnosti “Do you want to start the Control Panel now?” se bo nadzorna plošča avtomatično zagnala. V kolikor se slučajno ne zažene pojdite v XAMPP mapo in zaženite “XAMPP Control Panel”.
 20. XAMPP Nadzorna plošča

 21. S pritiskom na “Start” zaženite “Apache” in “MySQL”. Če ste XAMPP namestili pravilno bi morali obe komponenti delovati brez javljanja napak. V kolikor katera koli druga aplikacija, ki jo imate nameščeno na računalniku uporablja iste porte kot ta dva modula, morate napako odpraviti in ponovno zagnati XAMPP.
 22. Zagon Apache in MySQL

 23. V brskalnik vtipkajte http://localhost in preverite, če vaš lokalni strežnik deluje. Če vidite spodnjo sliko ste na pravi poti.
 24. Preverjanje namestitve

  Domače gostovanje je nameščeno in deluje. 🙂

 25. Predno namestimo WordPress, potrebujemo še podatkovno bazo. V XAMPP nadzorni plošči v MySQL vrstici pritisnite “Admin” gumbek. Kot je razvidno na spodnji sliki.
 26. Nastavitev baze podatkov

 27. Avtomatično se odpre novo okno z vmesnikom, ki se imenuje phpMyAdmin. Kliknite na jeziček “Databases”, ki se nahaja na levi strani.
 28. phpMyAdmin

 29. V polje “Databases name” vnesite ime, ki ga želte imeti za vašo podatkovno bazo.
 30. Kreiranje WordPress pbaze podatkov 1

  V mojem primeru sem uporabil WordPress101.

  Kreiranje WordPress pbaze podatkov 2

 31. S pritiskom na gumb “Create” se je podatkovna baza kreirala in je zdaj tudi vidna na levi strani zaslona.
 32. Kreiranje WordPress pbaze podatkov 3

 33. Prenesite zadnjo različico WordPressa. V našem primeru bo to slovenska različica WordPressa. Da bo WordPress deloval ga je potrebno razširiti v pravo mapo. V našem primeru smo XAMPP namestili na C:/XAMPP, zato pojdite v mapo C:/XAMPP/htdocs. Kreirajte novo mapo in vanjo razširite WordPress. V našem primeru sem kreiral mapo WordPress101.
 34. WordPress namestitev

 35. Odprite mapo kamor ste raširili WordPress in poiščite datoteko wp-config-sample.php in jo preimenujte v wp-config.php. Odprite datoteko in se pomaknite navzol za vnos podatkov.Ti podatki definirajo prijavne podatke za vašo podatkovno bazo. Zamenjajte “database_name_here” z imenom vaše baze. V našem primeru WordPress101.
  Zamenjajte “username_here” z root in “password_here” pustite prazno. Se pravi izbrišete, da bo videti kot na spodnji sliki.
 36. Wordpress wp-config-sample

 37. Zdaj lahko nadaljujemo z namestitvijo WordPressa. Odprite brskalnik in vnesite http://localhost/wordpress101/. Zdaj bi morali videti dobrodošlico za WordPress namestitev.
 38. WordPress namestitev

  Vnesite potrebne podatke in pritisnite “Namesti WordPress”. WordPress namestitev na vaš računalnik je zdaj končana.

 39. Pojdite v brskalnik, vnesite http://localhost/wordpress101/wp-admin/. Prikazalo se vam bo polje kamor vnesete uporabniško ime in geslo, pritisnete “Prijava”

WordPress prijava

…in že se nahajate v WordPress Nadzorni plošči.

Wordpress nadzorna plošča

Pazite, da kadar WordPress uporabljate na osebnem računalniku vedno zaženete XAMPP Nadzorno ploščo in preko nje Apache in MySQL. Tako kot smo opisali v 11. koraku, drugače WordPress ali stran, ki jo boste naredili ne bo delovala.

Gre resnično za zelo preprost proces WordPress namestitve. V prihodnje bom v nadaljevanju tega članka predstavil še nekaj načinov kako na preprost način namestiti WordPress. Na primer preko FTP-ja.

Kako namestiti WordPress na USB

Prej sem vam pokazal kako namestiti WordPress na gostovanje s pomočjo Fantastica in kako namestiti WordPress na osebni računalnik. Zdaj pa si poglejmo kako poteka namestitev na USB ključ.

Zakaj namestitev na USB ključ?

 • Omogoča delo z WordPressom kadar niste povezani z internetom.
 • Omogoča varen prostor za testiranje WordPress komponent in razvijanje spletnih strani.
 • Omogoča, da ga imate ves čas pri sebi in ga priključite na kateri koli računalnik.
 • Vsekakor je prednost, da imate tako lahko WordPress ves čas na dosegu rok.

Postopek namestitve WordPressa na USB ključ

Prvo kar moramo storiti je prenesti prenosno (portable) XAMPP različico. Pojdite na spletno stran za prenos XAMPP datoteke in kliknite na “More Downloads >>”

Wordpress XAMPP namestitev

Odprle se vam bodo dodatne možnosti kjer morate prvo izbrati “XAMPP for Windows” in izbrati zadnjo različico.

Na sledečem seznamu kjer so prikazane vse možnosti za izbrano različico izberite “portable .exe različico” kot je prikazano na spodnji sliki. Kliknite na datoteko za začetek prenosa.

WordPress namestitev na USB

Ko ste datoteko uspešno prenesli kliknite nanjo, da zaženete namestitev. Med namestitvijo boste morali izbrati mesto namestitve in izberite USB ključ. V mojem primeru je bilo to I:\XAMPP. Ko ste izbrali mesto namestitve kliknite “Next” in nadaljujte z namestitvijo. Po končani namestitvi pojdite na USB ključ in odprite mapo XAMPP. V mojem primeru I:\XAMPP.

Za zagon XAMPP aplikacije zaženite “xampp-control.exe” kar bo odprlo XAMPP nadzorno ploščo, ki jo poznate že iz namestitve XAMPP aplikacije na osebni računalnik.

XAMPP control

Za nadaljnje nastavitve v XAMPP nadzorni plošči in za namestitev WordPressa na USB ključ sledite prejšnji lekciji Kako namestiti WordPress na osebni računalnik od zaporedne številke 10 dalje.

Web Hosting

Comments

Davor pravi:

Z Docker-jem zna bit zadeva še za odtenek hitrejša. Dve komandi v terminalu in zadeva laufa (https://hub.docker.com/_/wordpress/).