Kako namestiti WordPress vtičnik? Vodič za začetnike.

Kako namestiti vtičnik v wordpress

Kako namestiti vtičnik v wordpress
V prejšnjem članku sem vam predstavil 15 vtičnikov, ki sva jih s Tilnom uporabljala v letu 2013.

Tokrat pa vam predstavim tri načine kako namestiti vtičnik. Prva dva načina sta dokaj preprosta, tretji pa je malenkost zahtevnejši.

Katere tri načine poznamo?:

  1. Namestitev preko nadzorne plošče in iskalnika
  2. Namestitev preko nadzorne plošče in t.i. upload možnosti
  3. Namestitev s pomočjo t.i. FTP upravljalca

Vsi trije primeri bodo prikazani na vtičniku Genesis Simple Edits, katerega ponavadi naložim takoj po namestitvi Genesisa in primerne WordPress teme.

Prikaz namestitve vtičnika je prikazan na angleški verziji WordPress-a, tako da vas to naj ne moti. Slovenska verzija ima te iste gumbe na istih mestih! 🙂

Namestitev preko nadzorne plošče in iskalnika

Namestitev vtičnika preko iskalnika v nadzorni plušči (“Dashboard”) je najlažji način namestitve. S tem načinom se srečamo kadar nameščamo vtičnik, ki se nahaja v WordPress direktoriju in ga tako lahko poiščemo preko iskalnika v nadzorni plošči. Vsi ti vtičniki so brezplačni (imajo pa lahko nadgradnje, ki so ponavadi plačljive).

1. Pojdite v “Dashboard” (Nadzorno ploščo), se z miško pomaknite na “Plugins” (Vtičniki) in v spustnem meniju kliknite na “Add New” (Dodaj nov vtičnik).

Add new plugin

2. V iskalno polje “Search” (Išči) vpišite naziv vtičnika, ki ga iščete. V našem primeru je to Genesis Simple Edits. Kliknete “Search Plugins” (Poišči vtičnik). Iščete lahko tudi po avtorju ali funkcionalnosti in izberete tisti vtičnik, ki je za vas najbolj primeren.

Search plugin

3. Na seznamu, ki se vam odpre poiščete vaš vtičnik in kliknete na povezavo “Install Now” (Namesti sedaj).

Install plugin now

4. Ko je enkrat vtičnik nameščen, vam preostane le to, da kliknete na “Activate Plugin” (Aktiviraj vtičnik), da ga aktivirate.

Activate Genesis Plugin

Namestitev preko t.i. upload možnosti

Kadar se vtičnik ne nahaja v WordPress direktoriju oz. ga kupite na kakšni spletni strani bo v poštev prišel ta način namestitve.

1. S spletne strani prenesite .zip datoteko vtičnika in jo shranite na vaš računalnik.

2. Ta del postopka je identičen kot v prvem primeru.
Pojdite v “Dashboard” => “Plugins” => “Add New” (Nadzorna plošča => Vtičniki => Dodaj novega).

Add new genesis plugin

3. Kliknete na “Upload” povezavo, izberete .zip datoteko in kliknete na “Install Now” (Namesti sedaj) za namestitev.

Pomemben nasvet: datoteko pustite v .zip formatu, drugače ne bo delovalo!

upload genesis simple edits plugin

4. Sedaj ga je potrebno samo še aktivirati s klikom na “Activate Plugin”.

Upload genesis simple edits plugin_2

Namestitev s pomočjo FTP upravljalca

Zadnji način namestitve je malenkost težji, vendar je za večino komercialnih vtičnikov priporočljivo, da se jih naloži preko FTP (File Transfer Protocol) upravljalca.

File Transfer Protocol (FTP) je eden izmed načinov za dostopanje do našega strežnika in urejanje datotek. FTP se izkaže za uporabnega tudi v drugih primerih in ne samo za nalaganje vtičnikov ali tem.

Včasih ko namestimo vtičnik preko administrativne plošče se preprosto zgodi, da zaradi nekompatibilnosti vtičnika ugledamo bel ekran. V takih primerih se preko FTP upravljalca povežemo na strežnik in preprosto ročno zbrišemo vtičnik.

Ta način rešitve uporabimo tudi, ko se nam to zgodi pri drugih urejanjih. Naprimer, ko v Theme Functions (functions.php) (Funkcije teme) urejamo funkcionalnost teme in nam ne gre vse po načrtu.

Preprosto ponovno naložimo izvorno datoteko teme (functions.php), ki jo najdemo v .zip datoteki teme in stran bo ponovno začela delovati.

Obstaja še kar nekaj dobrih razlogov zakaj FTP, vendar se tokrat osredotočimo na namestitev vtičnika. Na enak način jih lahko naložite tudi več hkrati in pohitrite celo zadevo. Seveda morate vnaprej vedeti katere boste uporabili.

1. Prvo kar potrebujete je FTP upravljalec (poglejte si primerjavo le teh na Wikipediji) in geslo, uporabniško ime ter naslov strežnika. Zadnje tri zadeve dobite že pri nakupu gostovanja od vašega ponudnika storitev. Za FTP upravljalca pa lahko uporabite kar FileZilla, katerega uporabljam tudi sam.

kako namestiti vtičnik

2. Zdaj, ko ste se povezali s strežnikom, na levi strani v uprvljalcu poiščete vtičnik, na desni strani pa mapo “/wp-content/plugins/”, ki se nahajajo na strežniku. Pozor, tokrat ne bomo naložili .zip datoteke vtičnika ampak morate prej datoteko razpakirati, da lahko naložite mapo vtičnika. Tako kot je prikazano na spodnji sliki.

Zdaj ko imamo vse pripravljeno preprosto z desnim klikom kliknemo na vtičnik in z levim izberemo “Upload” ali preprosto levi dvoklik na vtičnik. Zdaj se je vtičnik prenesel v mapo, ki ste jo prej izbrali “/wp-content/plugins/”.

V primeru, da imate na strežniku samo eno domeno se ta mapa nahaja v primarni domeni, če pa imate več domen pa preprosto poiščite domeno v katero morate naložiti vtičnik in tam poiščete mapo “/wp-content/plugins/”.

Add Genesis Plugin via FTP

3. Zadnja stvar, ki jo morate narediti, je aktivirati vtičnik.

Activate Genesis Plugin

Upam, da vam je vodič namestitve WordPress vtičnika koristil in so bili postopki predstavljeni dovolj nazorno. Če sem kaj pozabil oziroma je nejasno, mi sporočite spodaj v komentarjih.

Dodaj odgovor