Kako izbrati ime domene

ime domene

O tem, kaj je domena, sem že na kratko omenil v članku Kako namestiti WordPress v manj kot 3 minutah, več pa si lahko preberete tudi na Wikipediji. V grobem bi lahko izbiro domene primerjali z izbiro imena za vašega otroka. Običajno v obeh primerih naredimo nek seznam m/ž imen, katerega krčimo do končne uskladitve s/z … polovico.

Izbira imena za domeno je lahko ključnega pomena za preživetje spletne strani, ne glede na to, kakšno vrsto spletne strani želite zgraditi. Velikokrat pri načrtovanju spletne strani pozabimo, da bo domena prva stvar s katero se bodo obiskovalci srečali. Ali izbirate ime domene za spletno stran, blog, forum ali e-poslovanje, obstaja več elementov, ki si jih je potrebno zapomniti, ko gremo skozi proces izbiranja za vaše ime domene.

Poglejmo si nekaj stvari, ki nam bodo v pomoč pri izbiri domene.

Izberite 5 top ključnih besed

Ko prvič začnete z iskanjem imena za vašo domeno naredite seznam vsaj petih ključnih besed, ki najbolje opisujejo domeno za katero iščete ime. Ko enkrat izberete nekaj teh besed, jim dodajte nekaj predpon, da razširite seznam. Izogibajte se besed kot so “best, top,…” – o tem malo kasneje.

Za razširitev ključnih besed lahko uporabite Googlov načrtovalnik ključnih besed, Übersuggest ali kakšno tretje, podobno spletno orodje.

Naj bo domena unikatna

Naj bo vaša domena unikatna in naj ime domene ne spominja že na kakšno uveljavljeno spletno mesto ali blagovno znamko, ker vas bodo preprosto v istem trenutku povezali z njimi in kasneje celo obiskali njihovo, namesto vašo spletno stran.

Katero končnico domene izbrati?

Na razpolago imate ogromno domen .com, .net, .org, (oziroma t.i. TLD domene ali “top level domain”) še mnoge druge. Trenutno je še vedno najbolj uveljavljena .com domena. V kolikor je ime domene s končnico .com že zasedeno, izberite .net, ki je naslednja najbolj razširjena (to je samo moj vrstni red, lahko uporabite tudi .org). V kolikor se odločate za slovensko spletno stran (sploh, če boste delovali predvsem lokalno), izberite .si.

Lahko-zapisljiva

Če je pri tipkanju vaše domene potrebno posvetiti preveč pozornosti pravilnemu vnosu domene oziroma črkovanju, ste izgubili dobršen del blagovne znamke, zato naj bo domena čim lažje zapisljiva.

Lahko-zapomljiva (a.k.a prijazna vašim sivim celicam!)

prijazno sivim celicam
Slika: Flickr

Koliko krat se vam med pogovorom zgodi, da želite izpostaviti kakšno spletno stran vendar se ne spomnite imena domene? Verjetno si ne želite imeti domene, katere si nihče ne bo zapomnil (kajjezetistadomenaokaterisvasenazadnjepogovarjala.biz), kaj šele povedal naprej in vam pripeljal potencialno stranko.

Čim krajše ime domene, tem boljše

Kratka imena so lahko-zapisljiva in lahko-zapomljiva (prejšnja dva pravila). Ravno tako vam omogoča lažje prilagajanje na vizitkah in ostalih fizičnih medijih. Btw. ste se vprašali zakaj so ponavadi najkrajše domene tudi najdražje?

Izpolnite pričakovanja (a.k.a. ime vaše domene naj odraža vsebino vaše strani!)

Ko nekdo prvič sliši ime vaše domene, bi moral takoj vsaj približno vedeti kakšno vrsto vsebine lahko pričakuje na spletni strani, razen če ne gre za več blagovnih znamk in različne izdelke.

Naj ime domene odraža vašo blagovno znamko

Uporabite edinstveno povezavo med blagovno znamko in imenom domene, tako na dodaten način zgradite vrednost domeni. Blagovna znamka je več kot samo kombinacija nekih besed kot na primer shoesandboots.com.

Ne vključujte vezajev in številk

Vezaji in številke v domeni otežujejo verbalno komuniciranje in ravno tako že prej omenjeno je težje pisljivo in problematično. Verjetno se sprašujete, zakaj potem gr8? GR8 je angleško slengovska okrajšava, ki pomeni “great”.

Ne sledite zadnjim trendom

Z imeni domen ne sledite zadnjim SEO trendom, ker je to vedno kratkoročna naložba. Za primer lahko omenim dodajanje pridevnikov kot so “top, najboljše, hot,…” kar ni najboljša izbira. Zamislite si, da bi to počeli vsi ostali oz. bi v zadnjih 50tih letih svoja podjetja poimenovali tako, da bi bili vsi na prvem mestu v telefonskem imeniku…

Orodja za izbiro domene

Orodja_ime domene
Slika: Flickr

V kolikor vam manjka domišljije ali hočete preprosto brainstormati o idejah za ime vašega spletnega mesta, vam priporočam, da preverite spodnja spletna orodja:

 1. BustAName
 2. Domain Tools
 3. Domize
 4. squurl
 5. DomainsBot
 6. StuckDomains
 7. Nameboy
 8. Dot-o-mator

Za konec – izogibajte se kršitvam avtorskih pravic!

To je napaka, ki se ne pojavi ravno pogosto, vendar je vseeno neprijetna, če se nam zgodi. Pred nakupom domene vseeno obiščite stran copyright.gov in preverite, da se vam ne zgodi neprijetnost v kasnejši fazi poslovanja. Tožbe s strani tistega, ki ima zavarovano določeno ime, namreč danes niso nič nenavadnega. Če mi ne verjamete, poskusite vzpostaviti domeno, ki se začne na Microsoft, Pepsi, GettyImages ipd. (/sarkazem off – resno odsvetujem!)

Viri

 1. 12 Rules for Choosing the Right Domain Name
 2. CHOOSING THE RIGHT DOMAIN NAME
 3. Tips on Choosing a Good Domain Name
 4. How to Choose a Domain Name
 5. 10 Tips for Choosing the Right Domain Name
 6. 12 Excellent Tools for Picking a Domain Name

Čemu vi dajete pozornost pri izbiri domene in kako preverite, da ne kršite avtorskih pravic, katera orodja uporabljate pri izbiri domene…? Sporočite mi spodaj v komentarjih!

Naslovna slika: kidspot.com

Dodaj odgovor