29: Helena Grahek, kulturna podjetnica

Helena Grahek

Helena Grahek

Helena Grahek je kulturna podjetnica, ki se trenutno ukvarja s promocijo otroških opernih in baletnih predstav in PR kulturnih dogodkov. Ima bogat življepis in ena izmed zanimivih stvari je ta, da je zavrnila delo na oglaševalski agenciji Pristop in na Delu Revije d.d. delala kot produktni vodja za marketing, kjer se je ukvarjala s trženjem, promocijo, pisanjem PR novic in izdelavo oglaševalskih akcij.

Pravi, da ljudje potrebujejo pozitivne, navdihujoče, iskrene zgodbe. Zgodba, predstavljena v intervjuju spodaj je ena takšnih.

Osebno izjemno pozitivna in nasmejana oseba, ki ti zleze pod kožo.

Več v intervjuju.

Povzetek intervjuja

Osebna misel
“Just do it” – sposojena od Nike in vezana na intuicijo. Prva misel je vedno prava!

Poslovni neuspeh
Premišljujem. Mislim, da ga ni bilo oz. so se dogodki vedno zgodili ob pravem času. Ko sem morala zapustiti cono udobja in se podati v neznano. Vsi moji izzivi so postali moje veščine.

Podjetniški AHA moment
Vprašanje kaj me v tem življenjskem obdobju veseli in navdihuje?

Trenutni posel
Promocija otroških opernih in baletnih predstav, PR kulturnih dogodkov neinstucionalne narave v kulturnih institucijah, Pihalno trobilna poletna šola na Pokljuki, …kulturno podjetništvo.

Spletni vir
Trenutno TED in FAST COMPANY.

Trenutno bere
Sto usod znanih Slovencev, Še vedno vihar, Angel pozabe … raziskujem korenine, da bom morda nekoč dobila krila …

Kje jo lahko kontaktirate
LinkedIn, email.

Intervju

Uvod

Živjo! Začniva s tem, kdo si in kaj počneš?

Rojena sem v Ljubljani. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo – smer fotografija sem nadaljevala šolanje na Ekonomski fakulteti, kjer sem zaključila podiplomski specialistični študij managementa. V času študija sem nabirala organizacijske izkušnje in vtise o delovanju v slovenski kulturi v Cankarjevem domu, festivalih Druga godba in Jazz festivalu.

Med odločitvijo kam in kako naprej sem se namesto za delo v oglaševalski agenciji Pristop, odločila za delo v tiskanih medijih (pobližje spoznala delo z blagovnimi znamkami Jana, Anja, Smrklja, Lady v takratni največji hiši revijalnega tiska Delo Revije d.d.) začenši kot pripravnik. Kasneje sem se kot produktni vodja za marketing ukvarjala s trženjem, promocijo, pisanjem pr novic, izdelavo oglaševalskih akcij, ipd. A po desetih letih sem potrebovala nov izziv. Zapustila sem cono udobja in se podala v svet arhitektov in oblikovalcev notranje opreme visokokakovostnega razreda prestižnih blagovnih znamk, kjer sem delovala kot vodja marketinga in promocije..

Zadnja leta se aktivno ukvarjam z promocijo kulture. Soustvarjam operne in baletne predstave Čarobne dežele, ki navdušujejo najmlajše za opero in balet. Zadeva je res super, ker v predstavah nastopa čarovnik, ki je za otroke poseben magnet. Poleg tega pa vzporedno vodim še kakšen projekt ali dva. Dolgčasa ni. Neizmerno uživam, ker je bila kultura vedno nekaj, kar sem občudovala in cenila. In sedaj je moja poslovna priložnost. Elemente novodobnega marketinga in oblikovanja poskušam vnesti v kulturni (operno baletni) svet. Ne pozabi, da je kultura duša naroda!

Zasebno sem žena glasbenika in mati Voranca in Line, ki me vsak dan učita novih lekcij življenja. Po dolgem zatišju obujam staro strast – fotografijo, s katero se je v bistvu vse začelo.

Tilen: Povej mi eno lekcijo, ki sta te jo naučila tvoja otroka in jo verjetno ne boš nikoli pozabila?
Helena: Doslednosti, strpnosti, vztrajnosti na drugačen način, skozi drugo perspektivo, kot sem bila sama vzgojena.

Rad bi vzpodbudil pozitivno ozračje in dobro motivacijo za tale intervju, tako da te vprašujem po tem, kateri moto (načelo) ti je blizu oziroma rada živiš po njemu?

»Vse se zgodi z razlogom, ni naključij« in pa »Življenje je igra. Igraj jo. Proaktivno«.

Ali si ta moto vključila v svoj posel in na kakšen način?

Ga poskušam. Da znam kdaj tudi popustiti, spustiti, ..

Kako predana si?

Popolnoma.

O čem vsi razmišljajo, pa nihče nima poguma to povedati na glas?

Kaj je moje poslanstvo? Zakaj sem zares tu? Kaj je smisel mojega delovanja? Taka, osnovna vprašanja To, imeti velikooo denarja sigurno ne, vsaj z moje strani ne.

Kaj je tvoja strast?

Fotografija in gledališče. Sama s fotoaparatom ali v družbi v gledališču. Čista katarza. Vse je v najdem tu. Canon in SNG DRAMA sta zakon.
Tilen: Kako si iz fotografije presedlala na ekonomijo?
Helena: Vpliv staršev. »Daj študiraj (oba sta po stroki ekonomista) nekaj kar ni tako umetniškega, nekaj konkretnega, nekaj od česa boš lahko živela???…«, pa sem šla…po malo daljši poti! Po moji poti.

Ali imaš vzornika(co) in kdo je to?

Nimam. Sama sebi sem najboljše, najbolj kritično in zahtevno ogledalo. Berem knjigo Sto znanih Slovencev (Darinka Kladinik), ki je tudi biografska in nihče od znanih ni bil srečen, imel lahke poti. Žalostni so ti geni, slovenski.

Poslovna pot

Splošni del

Sam sem mnenja, da je tisto, kar šteje – pot, potovanje do cilja, do uspeha. Slovenci smo sicer po značaju takšni, da ne govorimo radi o neuspehu, toda neuspeh je tisti “dežurni krivec”, da se nekaj resnično naučimo. Povej nam, kako si prebrodila ta neuspeh in kaj si se pravzaprav iz njega naučila?

Ko gledam nazaj je bilo vse za nekaj dobro. Vendar v tistem kritičnem trenutku ni lahko, dati si možnost in priložnost, da podoživiš to izkušnjo – biti na dnu. Potem pride čas za vzpon. In po dežju bo sonce zopet sijalo. Vedno!
Tilen: Neuspeh je eden ključnih elementov v podjetništvu. Preko neuspeha rastemo, se učimo, cenimo. Bralci GR8 radi berejo o konkretnih neuspehih podjetnikov in kaj so se iz tega naučili. Ne zato, ker bi bili nevoščljivi, temveč ker radi podoživijo pot k ponovnemu uspehu, ki vedno sledi. Zaupaj nam en tvoj konkreten primer neuspeha in predvsem kaj si se iz njega naučila.
Helena: Na samostojni podjetniški poti, sedaj dobra štiri leta, sem se znala kar dobro ujeti, videti probleme kot izzive. Prej pa bolj neodločnost in stopicanje na mestu, strah pred spremembo, obotavljanje. Ampak ko si pripravljen, vzletiš…nič prej in nič kasneje. Vztrajnost in potrpljenje na mehak način.

V podjetništvu imamo t.i. AHA momente. To so tisti trenutki, ko ti zažari žarnica, ko se spomniš neke ideje, ki bi bila resnično vredna realizacije. Kdaj se je tebi posvetila žarnica in si si rekla:”To je to.”.

Moj AHA moment je intuicija. Potem pa vsak izziv posebej. Večkrat pravim, da pletem zgodbo.

Katere so tri stvari, ki te v tem trenutku držijo nazaj?

Družina, gledališče in športno jadranje z možem.

Kaj je tvoj trenutni navdih, ki te žene v poslu?

Kako povedati eno navadno zgodbo na navdihujoč način. Ljudje potrebujemo pozitivne, navdihujoče, iskrene zgodbe.

Ali razmišljaš dovolj velikopotezno in če ne, zakaj ne?

Bolje vrabec v roki kot golob na strehi? Hmm, bom spet rekla intuicija, ene stvari začutiš, pri drugih si raje bolj previden. Racionalna velikopoteznost, če je le mogoče.

Zakaj pri svojih letih ne zaslužiš več?

Koliko je ravno prav? Kolikor se cenim (tržim)?
Tilen: Moja definicija bi bila:”Ravno prav je toliko, da nisem slabe volje zaradi tega.” Potem si ta prag vsak posameznik postavi sam. Kakšna bi bila tvoja definicija?
Helena: Se kar strinjam s tvojo definicijo. Premo sorazmerno z vloženim trudom, časom, energijo ljudi, ki v projektu sodelujejo ali ga soustvarjajo, entuziazem, notranji naboj. Ko v delu uživaš, ko kreiraš nove stvari. Če delaš stvari s srcem, pridejo tudi rezultati in nagrade. Niso vse stvari merjene v denarju, saj to že vemo, a ne!

Kaj bi o tebi rekla oseba, ki te ima najmanj rada?

Preveč si zahtevna in prehitra.
Tilen: Pri kateri zadevi ne popustiš niti za milimeter in zakaj ne? 🙂
Helena: Moralno etične zadeve. Kaj je prav in kaj ne. Sploh, ker delam za otroško publiko

Kako meriš uspeh?

Love in little things.

Kakšen je po tvojem mnenju najboljši način soočenja s težavnimi strankami?

Težavne stranke so izziv. A tudi njih se da osvojiti, s pravim načinom in pristopom.

Kakšen je tvoj najboljši način motivacije svojih zaposlenih?

Pohvala in usmeritev, namig. Vedno skozi pozitiven vidik.

Če ti za vrat že diha poraz, kaj bi naredila? Ali bi vztrajala naprej ali bi opustila posel in ponovno poizkusila od začetka?

Vzporedno bi iskala nove zgodbe. Nič ne traja večno…

Kakšna je tvoja vizija glede prihodnosti?

Ostajam pozitivni realist.

Ali uživaš v tem, da si podjetnica?

Včasih, da včasih ne. Vendar je neprecenljiva svoboda (tudi to se moraš navaditi, če si bil prej v redni službi) in dejanska realizacija projekta. Kjer je volja, JE vedno POT.

Praktični del

Zakaj bi kupil tvoj izdelek/storitev?

Zaradi vrednosti dobre zgodbe, zaradi uspeha povezovanj. Zgodba je pravzaprav tisto, sanje, fantazija.

Kateri je tvoj najljubši način komunikacije? Osebno, telefon, e-pošta?

Vsi trije – odvisno od časa in lokacije.

Mreženje je danes pomemben vidik posla. Kako si se ga lotila?

Poznanstva, ki so prerasla v prijateljstva iz preteklih delovnih okolij in kjer iščemo tudi poslovne sinergije. Verjamem v iskreno mreženje, ne v iskanje koristi in izkoriščanja.

Katere metode marketinga uporabljaš in katera je tista, ki ti trenutno prinese največ rezultatov?

Gverila marketing.
Tilen: Mi lahko poveš dva nekonvencionalna pristopa, ki jih uporabljaš pri svojem poslu?
Helena: Težko bi govorila o konkretnih pristopih, ker gre za preplet lastnih izkušenj, teoretičnega znanja, opazovanja, povezovanja različnih segmentov življenja in predvsem intuicije.

Kateri so tisti trendi, ki bojo v prihodnosti zaznamovali tvojo industrijo?

Prisegam na kvaliteto komunikacije, ki sem jo osvojila na preteklih delovnih pozicijah in jo poskušam sedaj vnesti v posvečeni svet kulturne scene.

Če bo tvoj trenutni posel propadel, kaj bo botrovalo temu?

Ker sem odvisna od ekipe (baletniki, operni pevci in čarovnik), ki predstave izvajajo, da jih lahko prodajam, bi tukaj lahko navedla ali upad kvalitete ali kakšna res višja sila. Če se samo ozrem nazaj na svojo poklicno pot sem skozi čas vedno prišla do točke, ko sem začutila, da rabim nov izziv. Cona udobja in lasten nemir, stalno v iskanju notranjega ravnotežja. Ker pa se dejansko ukvarjam s trženjem, bi mogoče na tej točki, v tem trenutku rekla samo, bi lahko delala karkoli v kar bi verjela. In v kulturo verjamem odkar pomnim, seveda kritično prizemljeno!
Tilen:Ali bi se lotila projekta, za katerega bi sicer vedela, da bo komercialno uspešen, a kakovostno šepa? Kakšna je tvoja predizpozicija izbire posla?
Helena: Seveda bi se s pogojem, da lahko zamenjaš, popraviš, nadgradiš elemente, ki so šibki. Pripeljati v ekipo ljudi, ki jim zaupaš in verjameš, katerih znanje in izkušnje ceniš. Povezovanje vidim kot cilj uspeha.

Kaj boš storila, če te tvoja konkurenca nenadoma vrže iz posla?

S takim konceptom je trenutno ni. Se pa povezujemo z tujino, kjer imajo že utečene primere dobre prakse.

Kaj dela tvoja konkurenca bolje?

Financirana je iz državnega proračuna.

Kaj bi naredila drugače, če bi ponovno začenjala?

Celostna podoba trenutnega projekta opere in baleta ni v moji domeni. Kot vizualni človek sem morala pogoltniti veliko kepo. Ni v mojem stilu. Slika še ni kot se šika.

V čem se razlikuješ od svoje konkurence?

Delam stvar s srcem in predanim navdušenjem.

Katera je tista stvar, ki bi jo morala delati več in katera tista, ki bi jo morala delati manj?

Vsebina, oblika, nivo komunikacije, nivo poslovanja in v obratnem vrstnem redu. Vse je “fair play”. Igraj igro pošteno!

Ali najemaš zunanje izvajalce za tiste storitve, za katere misliš, da je škoda tvojega časa?

Ne.

Kaj te ohranja pokonci ob 3.00 uri zjutraj?

Nič. Takrat spim. Vedno.

Koliko ur na dan/teden potrebuješ, da narediš, kar je potrebno narediti?

Dovolj. Stalno v pogonu. Ustavi me obisk Kinodvora ali koncerta. Sem hitra in učinkovita, občasno površna. Kuhinja je moja šibka točka.

Ali bi tvoj posel lahko preživel brez tebe?

Bi. Vsi smo nadomestljivi in zamenljivi. Živim s tem zavedanjem in si nič ne lastim.

Ali se ti zdi pomembno, da spremljaš svoj denarni tok?

Da, nisem pa obsedena s tem. »Šparaj takrat ko imaš, ne takrat ko nimaš«, mi je rekla mama.

Hitra runda

V zadnjem delu vprašanj, ki se tičejo tvojega posla, imam zate nekaj kratkih vprašanj. Si za to, da nam postrežeš s fenomenalnimi odgovori?

Ja.

Nauči me nekaj.

Branje not, povezovanje imen in obrazov,… povej, kaj te zanima?
Tilen: Če bi prišel k tebi recimo na intervju in bi po tvojem znanju in vedenju nadpovprečno izpolnjeval vse pogoje, vendar ti en tihi glasek ne bi dal miru in bi ti pravil, da nisem prava oseba, kakšno vprašanje bi mi postavila, da bi me vrgla iz tira?
Helena: Nisem človek provokacije. Po moje bi te prosila za informacijo kdaj imaš rojstni dan in preverila poslovno kompatibilnost s pomočjo astrologije. V tujini je to stalna praksa, tudi pri nas to podjetja že delajo, a se o tem ne govoriJ

Na kaj si najbolj ponosna?

Na svojo družino in malce »ovinkarsko« poslovno pot. Na pot svojega poslanstva.

Kaj je bolj pomembno? Da imaš srečo ali znanje?

Oboje. Ob pravem mestu na pravem času. Odprta za priložnosti.

Razloži svoji 4-letni nečakinji v treh stavkih kaj počneš.

Delam v gledališču, da vse teče tako je treba. Prideš pogledat?

Ali potrebuješ univerzitetno izobrazbo, da uspeš v poslu?

Je pomembna, ni pa zadostna. Osebni značaj, naravnost, odprtost, prožnost. Če nekaj začneš, tudi zaključi. Jo imam, mi pomaga.

Kaj je bil najboljši poslovni nasvet, ki si ga prejela?

Ni problemov, so izzivi in ti jih znaš rešiti.

Kaj je tista stvar, ki trenutno deluje v tvojem poslu?

Iskrenost.
Tilen: Kdaj iskrenost ne deluje?
Helena: Ko prepoznam »drugačne« motive pri nasprotniku.

Ali uporabljaš kakšen spletni vir, ki ga redno uporabljaš in bi ga rada izpostavila?

Trenutno TED in FAST COMPANY.

Kaj bereš trenutno?

EKRAN, VOUGE, AD, Handke: Še vedno vihar, v čakalni vrsti za PSI

Povej mi idejo za marketinški slogan za GR8 (nobenih skritih namenov 🙂 ).

GRemo v NESKONČNOST! (osmica je znak za neskončnost)

Zadnje vprašanje in potem zaključiva. Če bi ti dal zdajle 500€, kaj bi naredila s to vsoto?

Podarila bi jih v humanitarne namene za poplavljene v BIH in Srbiji.

Tilen: Helena, postregla si nam z izjemnimi odgovori in vem da so bralci GR8 odnesli veliko koristnih informacij. Želim ti veliko uspehov s tvojimi projekti!

Naslovna slika: Tania Mendillo

Dodaj odgovor