28: Florence Maria Bratuž, karierna svetovalka

Florence Maria Bratuž

Florence Maria Bratuž

Florence Maria Bratuž je med drugim karierna svetovalka, ki ponuja svetovanje, coaching, motivacijske treninge in ki se ukvarja z novimi poslovnimi pristopi za nove čase. V ljudeh vidi dobro in je oseba, ki je kadar koli pripravljena pomagati.

Zanimivo je to, da je kot mentorica mladim opazila, da višja kot je izobrazba, manj poznajo sami sebe – kdo resnično so in zakaj so.

Več v intervjuju.

Povzetek intervjuja

Osebna misel
Bodi kar si, ker tega ne zna nihče bolje kot TI!

Poslovni neuspeh
Poslovni neuspeh je, če ne slediš sebi, temveč drugim jemlješ ideje in deluješ izključno zaradi denarja.

Podjetniški AHA moment
Podjetniški AHA moment je ideja, ki ti jo pošlje univerzum. Potem jo je pa potrebno tudi nekaj “mesecev” nositi, da se lahko rodi in manifestira v realnosti.

Trenutni posel
Deluje na več projektih za isti cilj, ker poti so različne.

Spletni vir
Dnevnik Gazela

Trenutno bere
Že drugič bere Skrivnost trenutne ozdravitve / Frank J. Kinslow

Kje jo lahko kontaktirate
Mail: florence@vinkom.si
Gsm: 051 64 64 68
Osebno: STUDIO EVIANA, Špruha 19, TRZIN

Intervju

Uvod

Živjo! Začniva s tem, kdo si in kaj počneš?

Sem Flora in počnem različne stvari, da sledim svojemu poslanstvu. To so motivacijska predavanja, individualno karierno svetovanje, organizacija in predstavitev različnih programov, ki so namenjena samorazvoju in učenju za življenje, kar nas v šoli in doma niso naučili, ker niso vedeli in znali.
Tilen: Mi lahko poveš 3 stvari, ki bi jih ti osebno takoj uvrstila v osnovnošolski urnik?
Flora:

 1. spoznavanje različnih osebnosti ljudi, razumevanje svojega astrološkega znamenja (vedenje, da smo ljudje različni z namenom, da se dopolnjujemo),
 2. samozavedanje, samopoznavanje, čuječnost – opazovanje, razumevanje čustev in svojih misli,
 3. spoznavanje različnih dejavnosti v okolju – poklicna/karierna orientacija pred puberteto, v starosti 8-9 let, lahko otroci prepoznajo svoj notranji klic narave, ko se seznanijo z določenim poklicem .
Rad bi vzpodbudil pozitivno ozračje in dobro motivacijo za tale intervju, tako da te vprašujem po tem, kateri moto (načelo) ti je blizu oziroma rada živiš po njemu?

Moj moto je, da živim in sledim svojemu srcu, intuiciji, da zaupam naravnim procesom. Kot majhen otrok sem se rodila radostna in vesela … nekje na poti sem to izgubila … sedaj sem tukaj in sedaj ponovno radostna in vesela.
Tilen: Kaj je bil tisti motivator, ki te je aktiviral?
Flora: Po kolapsu, ki sem ga imela na delovnem mestu, sem prebrala knjigo Osebnostni plus – Florence Littauer in takrat sem začela z samoopazovanjem in si zadala, da bom zvesta svoji naravi, ker le tako bom najbolj koristna tudi drugim.

Ali si ta moto vključila v svoj posel in na kakšen način?

Da, vključila sem ga v svoj posel in to na motivacijskih treningih, kjer udeležencem povem svojo zgodbo, kako sem jaz ponovno prišla nazaj do svoje prave vesele narave. Povem vzrok in ker imamo podobno zgodbo vsi, preskoči iskra med udeleženci in zato se tudi sami podajo na pot sprejemanja sebe takšnega kot nas je naredila narava. Namreč vsak ima svojo funkcijo v tem organiziranem ekosistemu in dokler je ne spoznamo, ne moremo pričakovati uspeh na katerem koli področju. Priti nazaj do svoje avtentične energije je pomembno tako za posameznika, kot za samo podjetje.

Kako predana si?

Upokojeni strokovnjak, lastnik podjetja Center za gospodarsko svetovanje, mag. Milan Lovrenčič, mi je dejal, da dokler ni podjetnik za svojo idejo pripravljen prodati svoj avto, pomeni, da ni dovolj predan svojemu poslu. Tudi sama sem dobila ta test in sem ga naredila. 🙂

O čem vsi razmišljajo, pa nihče nima poguma to povedati na glas?

No ta pravo si našel, ki si vse upa povedati na glas. Ljudje smo na poti samorazvoja nekje močno zgrešili. Moje mnenje je, da zaradi nerazumevanja naravnih zakonitosti. Ponovno je potrebno postaviti TRZIN – Temeljne Resnice zakonov Iz Narave.

Ljudje smo samo del narave, del organiziranega ekosistema … naj se še tako čudno sliši, je pa resnica … nič več kot naravni vir nismo, smo človeški vir , zato se moramo vprašati s čim smo koristni drugim, kaj dam… krava da mleko, čebela med, ovca da volno …. Vsak posameznik je pomemben člen tega organiziranega ekosistema, naša doplžnost pa je, da poslušamo svoje želje, ki nam povedo, kje bomo uživali, kje bomo najbolj koristni z svojimi talenti in potenciali.

Ker pa vzgoja, starši, učitelji niso tega vedeli, so nas usmerjali v večvrednostne poklice, niso nas sprejemali take kot smo, ali pa smo se sami primerjali z drugimi, smo si o sebi naredili slabo samopodobo in to je vzrok konfliktov med ljudmi. Ker poznamo vzrok, poznamo tudi rešitev! Kako pa priti nazaj do svojega izvira? Oziroma kako vemo, da nismo na svojem pravem tiru, da ne živimo svoje poklicanosti. Če smo velikokrat iztirjeni – izsebe, če imamo potrebo po kritiziranju, opravljanju, smo ljubosumni pomeni, da sebe ne cenimo.

To nezadovoljstvo potem mašimo z zunanjimi motivatorji … razne odvisnosti, materialne dobrine in visoki strokovni nazivi … vse delamo, samo, da bi nas drugi sprejeli. Na koncu nas ta blef izčrpa in pobere vso energijo, zato tudi zbolimo. Potreben je trening samozavedanja, samoopazovanja in razumevanja čustev. Biti iskren do sebe in svojih občutij je včasih najtežje, sprejeti v sebi vsa občutja, tudi tista neprijetna, je odločilen korak na poti sprejemanja sebe.

Kaj je tvoja strast?

Moja strast je deliti strast do življenjenja okoli. Predavati sem začela z naslovom Kako do kariere iz strasti? Ko delamo iz sebe, ko delamo tisto kar nas veseli in seveda da ljudje to tudi potrebujejo, imamo posledično veliko pozitivne energije, smo zdravi in radostni.

Ali imaš vzornika(co) in kdo je to?

Vzorniki so mi vsi tisti, v katerih vidim lesk v očeh, ko začutim, da so iskreni in delajo tisto kar jih veseli. To so v večini otroci. 🙂

Poslovna pot

Splošni del

Sam sem mnenja, da je tisto, kar šteje – pot, potovanje do cilja, do uspeha. Slovenci smo sicer po značaju takšni, da ne govorimo radi o neuspehu, toda neuspeh je tisti “dežurni krivec”, da se nekaj resnično naučimo. Povej nam, kako si prebrodila ta neuspeh in kaj si se pravzaprav iz njega naučila?

Res je, iz neuspehov sem se naučila veliko o sebi. Da sem dovolj trdna in resnično verjamem, da to kar govorim lahko pomaga ljudem do boljšega in srečnejšega življenja. Vse sem doživela na lastni koži in vse te izkušnje so me vedno bolj integrirale v osebo kot sem danes.
Tilen: Naši bralci so navajeni, da berejo konkretne primere, saj veš kako gre..”Historia Magistra Vitae Est” (Zgodovina je učiteljica življenja). Nam lahko poveš en konkreten primer tvojega neuspeha in kaj si se iz tega naučila?
Flora: Konkreten primer. Kompetenčni center za avtomobilsko dejavnost lahko štejem za neuspeh. Namreč ogromno energije je bilo vloženo v ta projekt, imela sem v konzorciju 5 velikih podjetij (multibrandov), ki so kasneje zaradi zahtevnosti projekta in še drugih vzrokov odstopila. Gre bolj za zamujeno enkratno priložnost, namreč lahko bi naredili konkretne spremembe v tej panogi, ker bi skozi dolgoročni projekt imeli možnost uvesti procese sprememb, podprte z CRM sistemom in modulom coachinga prodajne ekipe. Prepričana sem, da bi bili dober vzgled tudi za druge dejavnosti. Iz tega neuspeha sem se naučila veliko:

 1. Ne sme se staviti samo na enega konja, kot pravi pregovor!
 2. Iskrena komunikacija in sodelovanje samo z partnerji, kjer takoj preskoči iskrica.
 3. Spoznanje kako delujejo sistemi v državi.
V podjetništvu imamo t.i. AHA momente. To so tisti trenutki, ko ti zažari žarnica, ko se spomniš neke ideje, ki bi bila resnično vredna realizacije. Kdaj se je tebi posvetila žarnica in si si rekla:”To je to.”.

Aha momentov sem doživela več.

 1. Prvega pred štirimi leti, ko sem se pripravljala na prvo predavanje Poslanstvo prodajnega svetovalca – še v redni službi. Med pripravo, branjem strokovne literature, sem samo sebe presenetila, koliko energije vložim v to. Nekaj me je vleklo, temu lahko rečemo strast, notranja motivacija do predavanja naravnih resnic. Veliko lažje bi nam bilo in ljudje ne bi izgubili občutka vrednosti, če bi starši in vzgojitelji nam povedali en sam stavek:” Takšen/takšna kot si, si ravno prava za ta svet, ki te potrebuje zaradi določenih sposobnostih, ki jih imaš samo ti. Tvoja odgovornost pa je, da poslušaš svoje želje, ki ti kažejo pot, kjer se lahko izmojstriš!” Tako bi dobili vrednost in odgovornost, ne bi se primerjali z drugimi. Nihče ni več, nihče ni manj.
 2. Poslovni klub VinKom.
 3. Protistresni program DELETE, razvoj čustvenih in socilanih kompetenc on-line.
 4. Nacionalni projekt kadrovske preobrazbe v javnih podjetjih/organizacijah.
 5. Karierni center.
 6. V izobraževalni sistem vpeljati znanja za življenje – ponovno ovrednotenje poklicev v OŠ – prikaz poklicev 8-9 let starim otrokom (klic narave- identiteta posameznika).
Katere so tri stvari, ki te v tem trenutku držijo nazaj?

Menim, da sem še vedno preveč stroga do sebe, se še ujamem, da si rečem, da nisem dovolj dobra in da se bojim svojih resničnih sposobnosti.

Kaj je tvoj trenutni navdih, ki te žene v poslu?

Moj trenutni navdih so potrditve, da so se stvari začele spreminjati, da so povsod dobri ljudje in da nas je že zelo veliko. Ljubezen je veliko močnejša sila in zato vem, da bo zmagala.

Ali razmišljaš dovolj velikopotezno in če ne, zakaj ne?

V Sloveniji sem šla z svojo miselnostjo do najvišjih inštanc, tako da delam velike poteze.

Zakaj pri svojih letih ne zaslužiš več?

Odločila sem se, da zapustim varno službo in da se ponovno ovrednotim. Čez proces sem šla sama, ker sem ugotovila, da je moja pot prava. Sedaj so to energijo ljudje začutili, zato si tudi zaslužim pošteno plačilo. 🙂

Kaj bi o tebi rekla oseba, ki te ima najmanj rada?

Smejim se sedaj. Tilen, ti si faca!!! To mi je rekel pred časom, sedaj mi ne bi več rekel … pa ne zato, ker sem se jaz spremenila, zato ker je on to v sebi sprejel …. dej že odrasti enkrat … to je bila potrditev, da sem nazaj radostna in vesela kot otrok.

Kako meriš uspeh?

Uspeh merim z notranjim zadovoljstvom in da grem naprej, tudi ko zunaj ni videti napredka.

Kakšen je po tvojem mnenju najboljši način soočenja s težavnimi strankami?

Razumevanje, sprejemanje, če pa ne gre pa prijazna prekinitev sodelovanja.

Kakšen je tvoj najboljši način motivacije svojih zaposlenih?

Dober vzgled in v njih prebuditi notranjo motivacijo, da spoznajo katera je njihova dodana vrednost k projektu.

Če ti za vrat že diha poraz, kaj bi naredila? Ali bi vztrajala naprej ali bi opustila posel in ponovno poizkusila od začetka?

Zamenjala bi smer.

Kakšna je tvoja vizija glede prihodnosti?

Moja vizija za prihodnost je, da bi vsak človek našel ponovno sebe in svoje mesto v organiziranem ekosistemu, da bi razumeli pomen različnosti in se sprejemali takšne kot smo. Različnost je potrebna, potrebujemo se med seboj. Slovenija ima ogromno spečega potencial.

Tega je potrebno odkriti, povezati po dejavnosti in za zlato prodati v tujino storitve ali produkte. Vsaka država ima svoj čisti izvir in Slovenija ima močno energijo LOVE v imenu. In čLOVEk, ki dela iz ljubezni bo zasLOVEl. Besede nam vse povedo in od tu moramo črpati notranjo motivacijo za dvig zavesti ljudi. Lahko smo zgled svetu, imamo ogromno naravnih in človeških virov, kot je prijateljica dejala, obilje nam je bilo dano v zibelko, samo verjeti moramo začeti v sebe.

Ali uživaš v tem, da si podjetnica?

Ja uživam, ker nimam nikogar, ki bi mi rekel, da nekaj ni mogoče narediti.

Praktični del

Zakaj bi kupil tvoj izdelek/storitev?

Zato, ker jaz resnično verjamem, da ima vsak človek v sebi biser in da je vera v sebe tista, ki omogoči uspeh. Moja naloga je, da to prebudim v vsakem posamezniku, program DELETE pa omogoči, da vas na to vsak dan spomni.

Kateri je tvoj najljubši način komunikacije? Osebno, telefon, e-pošta?

Osebni stik.

Mreženje je danes pomemben vidik posla. Kako si se ga lotila?

Najprej sem se lotila tako, da sem sama ustanovila poslovni klub, Šele nato sem zasledila, da nekateri že obstajajo. Vpisala pa sem se samo v enega, ki je podobno kot VinKom nastal na novih temeljih.

Katere metode marketinga uporabljaš in katera je tista, ki ti trenutno prinese največ rezultatov?

Priporočila in osebni stik.

Kateri so tisti trendi, ki bojo v prihodnosti zaznamovali tvojo industrijo?

V prihodnosti bodo na trgu iz mojega področja obstali samo tisti, ki živijo tako, kot govorijo. Trend je v samocoachingu in samozdravljenju, to kar podpiram tudi jaz. Dejstvo je, da ljudje drugim govorimo tisto, kar sami najbolj potrebujemo.

Če bo tvoj trenutni posel propadel, kaj bo botrovalo temu?

Da je zmagal strah nad ljubeznijo.

Kaj boš storila, če te tvoja konkurenca nenadoma vrže iz posla?

Dokler se bojim konkrence, pomeni, da nisem še spoznala vseh svojih potencialov.

Kaj dela tvoja konkurenca bolje?

Ljudem obljublja hitre rešitve.

Kaj bi naredila drugače, če bi ponovno začenjala?

Ko pogledam sedaj nazaj, vidim, da je bilo vse tako kot je moralo biti. Sem pa razmišljala, da bi bilo pametno, da bi se zaposlila v kadrovski agenciji, ne vem pa če bi se razvila lahko do tukaj kot sem sedaj.

V čem se razlikuješ od svoje konkurence?

Poslušam in govorim iz sebe in iz svojih izkušenj. Vse sem doživela žal ali sedaj na srečo, sama na svoji lastni koži. Zato lahko razumem ljudi z različnimi težavami, ne obsojam in samo sprejemam.

Katera je tista stvar, ki bi jo morala delati več in katera tista, ki bi jo morala delati manj?

Več bi morala zaupati in verjeti v naravne zakonitosti. Še se ujamem v stare programe, da moram veliko delati … ni res, ko spustim, vedno pride tisto do mene kar potrebujem. Enostavno moram delati tisto pri čemer se igram in dokler se igram.

Ali najemaš zunanje izvajalce za tiste storitve, za katere misliš, da je škoda tvojega časa?

Z velikim veseljem najamem strokovnjake, ki delajo storitve, ki niso del moje poklicanosti.

Kaj te ohranja pokonci ob 3.00 uri zjutraj?

Zanimivo, ob tej uri se vedno zbudim, ko dobim idejo in jo dam na papir.

Koliko ur na dan/teden potrebuješ, da narediš, kar je potrebno narediti?

Delam po občutku. Sedaj vem, da je potrebno počasi končati ta intervju, ki je res dolg, nisem računala, da bo tako dolg. Bom pa vseeno šla v gozd in potem morda naredila tisto kar sem planirala. Na dan delam 2-12 ur in ni važno kateri dan je.

Ali bi tvoj posel lahko preživel brez tebe?

Ja, ko bo dovolj ljudi izvedelo koristi programa DELETE on-line, kjer so vsa potrebna navodila, kako priti nazaj do sprejemanje sebe, do svojih potencialov in močne integritete.

Ali se ti zdi pomembno, da spremljaš svoj denarni tok?

Bolj pomembno se mi zdi, da zaupam, da ga imam vedno dovolj.

Hitra runda

V zadnjem delu vprašanj, ki se tičejo tvojega posla, imam zate nekaj kratkih vprašanj. Si za to, da nam postrežeš s fenomenalnimi odgovori?

Da.

Nauči me nekaj.

Bodi to kar si, imej se rad.

Na kaj si najbolj ponosna?

Da se svobodno izražam, nimam strahu in da se imam rada.

Kaj je bolj pomembno? Da imaš srečo ali znanje?

Oboje.

Razloži svoji 4-letni nečakinji v treh stavkih kaj počneš.

Draga mlada dama, v ljudeh prebujam veselje do življenja. Zelo rada poslušam in spoznavam različne ljudi, ter jim pomagam, da začnejo verjeti v sebe in svoje sposobnosti. Povezujem enakomisleče ljudi, da se dopolnjujejo in skupaj ustvarjajo. Moja naloga je, da jim pokažem, kako v sebi najdejo notranjo motivacjo ter najdejo smisel v stvareh, ki jih počnejo.

Ali potrebuješ univerzitetno izobrazbo, da uspeš v poslu?

Iz univerzuma prejmemo vse koristne informacije in ideje, zato sem mnenja, da se ne potrebujemo povsod univerzitetne izobrazbe. Ko dobimo to idejo, je zraven ogromno strasti/notranje motivacije za učenje in pridobivanja znanja v tisti smeri, ki jo potrebujemo, da to idejo spravimo v realnost. Pravzaprav sem se tudi tu igrala z besedo izOBRAZAiti. Kot mentorica mladim, sem opazila, višja je izobrazba, manj poznamo sebe kdo smo in za koga in zakaj smo.

Kaj je bil najboljši poslovni nasvet, ki si ga prejela?

Najboljši nasvet je bil, da se ne smem čakati in ljudi prepričevati v svari, ki jih še ne razumejo. Drugi pa, da če vztrajaš bodo pa počasi spoznali, da jim to koristi. Ker sem vztrajala, vedno več ljudi verjame v korist tega kar delam.

Kaj je tista stvar, ki trenutno deluje v tvojem poslu?

Iskreno pomagati drugim.

Ali uporabljaš kakšen spletni vir, ki ga redno uporabljaš in bi ga rada izpostavila?

Berem iz različnih virov.
Tilen: Sigurno obstaja spletni vir, ki mu daješ več pozornosti kot ostalim.
Flora: Naročena sem na novice spletne strani Nova Akropola, katere z veseljem preberem. Pravzaprav sem šele sedaj šla prebrati njihove temeljne značilnosti in njihova 3 temeljna načela in videla, da se zelo skladajo z mojimi. Drugi vir, kjer sledim uspešnim zgodbam, je Dnevnik Gazela.

Kaj bereš trenutno?

Že drugič berem Skrivnost trenutne ozdravitve / Frank J. Kinslow

Povej mi idejo za marketinški slogan za GR8 (nobenih skritih namenov 🙂 ).

Z GR8 Gradimo Resnico neskončnih idej.

Zadnje vprašanje in potem zaključiva. Če bi ti dal zdajle 500€, kaj bi naredila s to vsoto?

Dala tebi za spletni marketing.

Tilen: Florence, postregla si nam z izjemnimi odgovori in vem da so bralci GR8 odnesli veliko koristnih informacij. Želim ti veliko uspehov s tvojimi projekti!

Dodaj odgovor