Facebook stran med dopustom

Facebook stran med dopustom

Facebook stran med dopustom

V članku predstavljam 4 možnosti, kaj lahko narediš s tvojo Facebook stranjo medtem ko greš na dopust.

Vročina se je začela, dopusti so pred vrati…ma kaj pred vrati, dvakrat se obrnemo pa bo treba že pakirat. 🙂

Dopust je čas za »off«, za možgane na paši in koktelj na plaži,

če parafraziram MI2.

Verjetno se oba strinjava, da takrat niti malo nočemo razmišljati o službi, kaj šele, da bi kaj naredili, je tako?

Ampak pred odhodom pa za nekatere nujno stvari vseeno poskrbimo, a ne? Tekoče stvari predamo »namestniku« in ga hkrati tudi seznanimo z vsem, kar bi se lahko zgodilo ali pa je napovedano med našo odsotnostjo.

Kaj pa narediti s Facebook stranjo?

Facebook stran podjetja bi morala soditi med tekoče stvari, ki jih predamo namestniku. Kajti nerodna reč pri Facebook strani je, da nanjo ne moremo obesiti napisa

 

»ZARADI DOPUSTA ZAPRTO DO 6. AVGUSTA«.

Dobro, lahko sicer napišemo, da smo na dopustu in da bomo omejeno dostopali do FB-ja, ampak ali je to najbolj smiselno?

Obstajajo 4 možnosti, vsaka ima svoje prednosti in žal tudi slabosti. Poglejva jih.

#1 Zavestno se odločiš, da med dopustom Facebook strani ne boš osveževal in se z njo ne ukvarjaš

Prednosti: Možgani so na paši, ni treba razmišljati, kaj in kako objaviti, hkrati pa se tvoj um spočije in lahko melje sveže ideje in pristope.
Slabosti: Tvoji člani 10, 14 ali še več dni ne slišijo nobene besede od tebe, na vprašanja in zasebna sporočila ne dobijo odgovora.

#2 Zadolžiš »namestnika«, da namesto tebe upravlja s Facebook stranjo med tvojo odsotnostjo

Prednosti: Popolna razbremenitev, dopust je res dopust.
Slabosti: Poiskati je treba zaupanja vredno osebo, ki ve, kaj počne. Kljub temu, da bo namestnik delal namesto tebe, pa mu boš moral verjetno še vedno pomagati pri kakšnih podrobnostih ali vprašanjih, ki jih ne pozna. Tvoj mir na dopustu ne bo povsem popoln.

#3 Pripraviš in sprogramiraš objave za ves čas odsotnosti

Prednosti: Medtem ko ti s hladnim pivom sediš na plaži in namakaš noge v morju ali lavorju, so objave na Facebooku kljub tvoji odsotnosti redne, vsebine so (relativno) sveže in na ta način ohranjaš stik s svojimi člani.

Kljub temu, da te ni, še vedno klikajo na tvojo spletno stran, berejo tvoje vsebine, se prijavljajo na mailing listo, morda nakupujejo v spletni trgovini, kličejo v tvoje podjetje…
Slabosti: Preden greš končno na dopust, je to še ena izmed milijarde nalog, ki jih moraš postoriti. Pripraviti in sprogramirati moraš vse objave naenkrat in to kar tako. Poleg tega včasih Facebookov »programator« zataji in »pozabi« objaviti sprogramirano objavo, včasih je odziv »kar nekaj«… skratka, ni 300% zanesljivo.

Vsake toliko moraš še vedno preverjati, kaj se je objavilo in kaj se ni. Pa še preveriti moraš, ali so kakšni odzivi ali morda kakšno vprašanje čaka odgovor, ipd.

#4 Delaš s plaže

Prednosti: Čeprav te fizično ni v podjetju, lahko zahvaljujoč wi-fi in mobilnem internetu (aleluja!) objave pišeš dobesedno s plaže ali kamp stola pred šotorom. Stran je živa, člani niti ne vedo, da si na dopustu, vse teče kot na navaden delovni dan.
Slabosti: Delaš med dopustom. 🙂 Ne rečem, da je to strašno veliko dela ali da ti bo požrlo pol dopusta, ker ga gotovo ne bo, se pa v ozadju tvojih možganov nenehno mota sitna misel, da moraš še nekaj postoriti, potem pa lahko greš na plažo. Ali pa na pivo, no. Si frej, ampak samo 98%.

Drži, da je treba v majhnih ali manjših podjetjih sklepati kompromise, ker na voljo nimamo neomejenega kadra, finančnih in drugih možnosti. Definitivno je najmanj zaželena opcija to, da Facebook stran zapustiš za 14 dni ali 3 tedne, čeprav v tem primeru res nimaš najmanjše skrbi in nobenih obveznosti.

Boš zaradi neobjavljanja med dopustom izgubil kakšno stranko? 

»Ali bo FB stran podjetja preživela, če na njej 14 dni ne objavim nič?«

Vsekakor in na vsak način bo. Razen, če se vmes podre cel Facebook.

»Ali se bo kje poznalo, če 14 dni ali 3 tedne ne objavljam nič?«

Nekaj malega zagotovo (predvsem doseg in interakcije), vendar pa verjetno nič drastičnega.

»Če nič ne objavim tri tedne, ali bo zato kaj škode pri mojem poslovanju? Bom zato izgubil kakšno stranko?«

Predvidoma ne. Načeloma se to ne bi smelo poznati pri obsegu poslovanja. Stranke pa verjetno ne boš izgubil nobene.

AMPAK…

Je že res, da v načelu ne boš zaradi neobjavljanja med dopustom izgubil nobene stranke, skoraj zagotovo pa ne boš pridobil nobene nove. To si upam trditi. Zakaj? Ker si na dopustu in ničesar ne objavljaš na Facebook strani, je ne preverjaš in ne gledaš, se ti lahko zgodi, da boš spregledal kakšno vprašanje ali zasebno sporočilo.

Če bo vprašanje ali sporočilo napisala nova (potencialna) stranka in 3 tedne od tebe ne bo ne duha ne sluha, garantiram, da ta stranka pri tebi ne bo kupila. Zakaj bi, če ji tri tedne niti odgovoriš ne? Prvi stik s tvojim podjetjem tako ne bo ravno vzoren oziroma stranka ne bo dobila ravno najboljšega vtisa.

Vem, bedno.

Ampak tako pač je. Ti si na dopustu, stranke oziroma tvoji člani na Facebooku pa niso, vsaj ne vsi. In ker nikjer ne visi znak »Zaprto zaradi dopusta«, ne ve, kaj se dogaja in seveda pričakuje odgovor.

Kaj je najboljša rešitev, da bo Facebook stran podjetja ostala sveža in ažurirana tudi med tvojim dopustom?

Mojca Pušlar

Zadolži namestnika, s katerim lahko pred tvojim dopustom skupaj pripravita vsebino objav, dejansko pa jih objavlja in spremlja on ali ona. Poišči prijatelja, ki mu resnično zaupaš, nastavi ga za administratorja in ga zadolži, da redno preverja dogajanje. V primeru kakršnihkoli nejasnosti ali težav, naj ti takoj pošlje sms, v skrajnem primeru naj te tudi pokliče.

Druga smiselna in hkrati izvedljiva opcija pa je, da si na dopustu vsakih nekaj dni vzameš čas in pripraviš objave za 2 do 3 dni vnaprej. Seveda pri tem vsaj enkrat na dan preveriš, kaj se dogaja na tvoji Facebook strani.

Pa lep dopust. 🙂

Dodaj odgovor