Kako povečati promet na spletno stran z uporabo besed iz dolgega repa?

Zaslužek preko spleta

besede v dolgem repu

V članku opisujem zelo preprosto metodo pridobivanja spletnega prometa imenovano “strategija besed dolgega repa” (dolgorepnih besed?), ki je namenjena vsem tistim, ki bi radi s trenutnim spletnim prometom imeli kar največji izkoristek.Ta strategija ti bo koristila, v kolikor že imaš spletno stran z nekaj obiska, v kolikor imaš osnovno razumevanje dolgega repa (če nimaš, nobene panike, bom vse razložil) in v kolikor imaš osnovno razumevanje orodja Google Webmaster Tools (prav tako razložim).

Mantra v marketingu v spletnem okolju je naslednja:

Uporabljaj generične ključne besede za namene pridobivanja veliko spletnega prometa in ključne besede v dolgem repu za ustvarjanje dobička.

Kaj je dolgi rep in katere besede se pojavljajo v njemu?

Kaj sploh so besede v dolgem repu? Najbolj preprosto povedano – besede v dolgem repu so ponavadi besedne zveze, sestavljene iz 3 in več ključnih besed, ki imajo v primerjavi z generičnimi besedami precej manj mesečnega iskanja in so v primerjavi z njimi precej bolj specifične. Naj dam primer na ključno besedo zaslužek:

Zaslužek preko spleta

V tem primeru je ključna beseda “zaslužek” precej konkurenčna, saj je okoli 360.000 zadetkov v povezavi z njo. Besedna zveza “zaslužek preko spleta” ima že precej nižjo konkurenco, saj je točnih zadetkov le še okoli 3100.

Besedni zvezi “zaslužek preko spleta s pisanjem člankov” in “zaslužek preko spleta s pisanjem člankov na temo moda” pa sploh nimata zadetkov (in to pomeni, da sem izbral malce slabo primerjavo, saj če ni zadetkov, ni iskanj in če ni iskanj, ni dobička…). A če bi ti dve besedni zvezi imeli zadetke, bi jih imeli neprimerno manj in temu primerna bi bila tudi konkurenca (oziroma pomanjkanje le-te..).

Še en primer. Recimo, da prodajaš avtomobile. Ne katere koli, ampak Škode. Optimizacija, ki jo naredi povprečni lastnik spletnega mesta, bi temeljila okoli naslednjih ključnih besed: avto, prodaja avtomobila, Škoda. Konkurenca je na tem mestu enormna in za to, da se boš pojavil na prvih zadetkih Googla, boš zapravil veliko časa in denarja.

Pri filozofiji besed iz dolgega repa pa bo tvoja izbira ključnih besed naslednja: “prodaja Škode Kranj“, “Škoda Octavia 1.2 TSI popust“, “Škoda Octavia menjava staro za novo“.

Kaj boš s tem dosegel – ne samo, da boš lahko precej hitro konkuriral za te ključne besede, tudi neprimerno boljša bo tvoja konverzija iz spletnega obiskovalca v kupca. Vprašaj se namreč, tisti, ki kupuje Škodo v tem trenutku, po katerih ključnih besedah bo iskal?

Katere so prednosti ciljanja na optimizacijo spletnih vsebin s pomočjo targetiranja besed iz dolgega repa?

odvetnik
Slika: Flickr

Takole na prvi pogled bi lahko rekel, da je posledica ciljanja optimizacije vsebin s pomočjo besed iz dolgega repa predvsem konkurenčnost trga oziroma določene tržne niše (kar poskusite priti na prvo stran Googlovih zadetkov z besedami kot so “insurance”, “lawyer”, “credit”…kjer boste lahko za vsak klik plačali preko 40$, če ne boste spletnega prometa pridobivali organsko!!!)

Dejstvo je, da je konkurenca za zgoraj omenjene beseda izjemna. Nekatere tržne niše so izjemno konkurenčne in v teh nišah se ponavadi pojavljajo multinacionalke, ki preprosto obvladujejo spletni promet. Po drugi strani so besede iz dolgega repa precej bolj specifične in precej bolj nišno usmerjene:

  • z besedami iz dolgega repa je precej lažje priti na vrh rezultatov ravno zaradi nizke konkurence;
  • z besedami iz dolgega repa bo obisk na tvojo spletno stran hitreje dosegljiv, saj bo potrebnega precej manj vložka v SEO (optimizacijo za spletne iskalnike);
  • z besedami iz dolgega repa bo spletni obisk precej bolj stabilen in odporen na Googlove spremembe v iskalnih algoritmih, saj pri svoji spletni stran ne boš tako odvisen le od nekaj generičnih ključnih besed;
  • z besedami iz dolgega repa bodo konverzije na tvoji spletni strani VEČJE – dokazano je, da so tisti obiskovalci, ki pridejo na tvoje spletno mesto preko “večbesedne iskalne poizvedbe”, precej bolj dovzetni h konverzijam, prav tako so takšne besede bližje koncu nakupnega cikla, kar zopet pomeni boljšo konverzijo.
  • z besedami iz dolgega repa lahko dobiš izjemno pomembne podatke o tem, kaj obiskovalci iščejo, ko pridejo na tvoj spletno stran (bi bil presenečen, ko bi vedel, kaj vse ne veš o svoji niši, vedo pa obiskovalci s svojimi iskalnimi poizvedbami).

Na tem mestu bi omenil še optimizacijo spletnih trgovin (ki so se v Sloveniji v zadnjih nekaj letih razpasle) s pomočjo ključnih besed iz dolgega repa, o kateri so na Red Orbitu pisali že 4 leta nazaj. Navajajo namreč, da…

…so analize nekaterih največjih slovenskih spletnih trgovin pokazale, da najpopularnejše ključne besede v povprečju generirajo samo 5 odstotkov obiska na spletni strani, medtem ko ključne besede, ki se nahajajo znotraj dolgega repa, generirajo preostalih 95 odstotkov obiska.

Kako targetirati besede iz dolgega repa oziroma preprosta strategija pridobivanja targetiranega prometa

Google Analytics

Zgornja slika predstavlja vrsto prometa za GR8 in kot lahko vidiš, je organsko pridobljen promet še kako pomemben, saj predstavlja velik del skupnega spletnega prometa. Ravno zaradi tega so strategije pridobivanja dodatnega prometa iz naslova besed iz dolgega repa še kako pomembne.

Kako torej ciljati na besede iz dolgega repa? Prijavi se v Google Webmasters Tools (predpostavka je ta, da že imaš urejen račun) in klikni na postavko “Promet iz iskalnega omrežja” in nato na podpostavko “Iskalne poizvedbe”.

Orodja za spletne skrbnike - Iskalne poizvedbe

Prikazal se ti bo seznam ključnih besed, kot lahko vidiš spodaj:

Orodja za spletne skrbnike - Iskalne poizvedbe - http   gr8.si

Zgornja slika predstavlja iskalne poizvedbe, po katerih obiskovalci pridejo na tvoje spletno mesto (v mojem primeru na GR8). In sedaj pride tisti strateški del. Vse generične ključne besede ali besedne zveze preprosto vnesi v Google. V mojem primeru sem se odločil za besedno zvezo “kako do denarja”. Ko sem izvedel iskalno poizvedbo, sem šel do dna prve strani zadetkov, kjer je pisalo “Iskanja, povezana z kako do denarja”, in so prikazane povezane poizvedbe na mojo iskalno poizvedbo:

kako do denarja

Gre za sorodne iskalne poizvedbe, ki jih Google prepozna kot pomembne za ključno besedo, za katero že rangiraš (v mojem primer “kako do denarja”). In naj na tem mestu izpostavim, da je ponavadi precej lažje rangirati v spletnih iskalnikih za sorodne izraze kot za glavno ključno besedo.

Vse, kar moraš narediti potem, je to, da na te sorodne besede napišeš nove vsebine za svojo spletno stran.

Zaključek

Strategija, ki sem jo prikazal zgoraj, je preprosta, a izjemno učinkovita strategija pridobivanja dodatnega organskega prometa na spletno stran. Potrebno je malo truda iskanja besed iz dolgega repa in rezultat je viden hitro. V kolikor še nisi poskusil te strategije, predlagam, da jo in mi potem sporoči rezultate!

V nadaljne branje…

…priporočam 4 članke na omenjeno tematiko:

Naslovna slika: Moz.com

Comments

Tomaž Gorec pravi:

Strategijo za long tail ključne besede poznam že dolgo časa in ju tudi veliko uporabljam. Nikoli pa nisem zraven uporabljal GWT, kar je zagotovo dobra ideja. Bom v kratkem poizkusil tudi to.

Tilen Mandelj pravi:

Hvala Tomaž za komentar! (mimogrede – uredi si Gravatarja, bo precej bolje izgledalo v komentarjih, če bo zraven tvoja slika) V prihodnje načrtujem precej več strategij na temo optimizacije, ki bodo tudi precej bolj napredne.

Dodaj odgovor