62: Anja Slapšak, Brown Bear Team

Anja Slapšak

Anja Slapšak je mamica treh, podjetnica in produktni vodja pri podjetju Brown Bear Team, ki se ukvarja s prodajo rabljenih računalnikov.

Njena misel:

Denar je zelo dober motivator.

Več v intervjuju.

Povzetek intervjuja

Osebna misel
If I want I can!

Poslovni neuspeh
Pravzaprav ga lahko doživiš vsak dan. Ko te nekdo zavrne, ko te nekdo ne posluša, ko te nekdo grdo odslovi. Z leti se precej navadiš, da ob takem dogodku nisi preveč poklapan. Meni to daje moč, da pri drugem poskusim na drugačen način, tako se učim. Vsak dan sproti.

Trenutni posel
Prodaja rabljenih poslovnih računalnikov BBT.

Spletni vir, ki ga uporabljaš vsak dan
www.bbt.si

Katero knjigo bi mi priporočila v branje?
Avtobiografijo Nelsona Mandele (tisto ta debelo, ampak je toliko modrosti, da je res odlično branje!).

Kje te lahko kontaktirajo?
anja@bbt.si

Intervju

Uvod

Živjo! Kdo si in kaj ponavadi odgovoriš nekomu, ki te vpraša, kaj delaš?

Anja Slapšak, dvanajst let se ukvarjam z prodajo rabljenih poslovnih računalnikov BBT.
Tilen: Glede na tvoj CV, se že skoraj svojo celotno profesionalno kariero ukvarjaš s podjetjem BBT. Ko si končala svojo formalno izobraževanje, si kdaj mislila, da boš čez x-let delala, kar delaš?
Anja: Ah kje, pa…res, ampak res mi je všeč to kar počnem…biti ženska v IT-ju je, kot bi alfa samec prodajal kremce ženskam. Čudovito!

Opiši mi svojo prvo poslovno izkušnjo, ki si jo imela kot otrok.

Že od malega sem delala v domači gostilni. Stregla sem in tako sem se naučila, da če si nasmejan, pozitiven in ne gledaš grdo, dobiš večjo napitnino.
Tilen: Ali se podjetnik rodiš ali postaneš? 🙂
Anja: Po moje je to bolj splet življenjskih okoliščin kot kaj drugega.

Poslovna pot

Splošni del

Menim, da je tisto, kar šteje – pot, potovanje do cilja, do uspeha. Neuspeh je tisti »dežurni krivec«, da se na tej poti učimo. Povej kakšen tvoj konkreten primer neuspeha in kaj si se iz tega naučila?

Recimo, da si želiš pridobiti novo veliko stranko za svoj posel, pa ne gre in ne gre. Noče te videti, ne odgovarja na tvoje mejle, ne vrne klica, skratka noče vedeti kdo si, to se lahko dogaja v mojem poslu vsak dan. Ha, ne obupajmo takoj, boriti se je treba z vsemi sredstvi, ker če jaz nekaj hočem, to dosežem . In sem poslala res veliko čokolado prav tej osebi in poleg še sporočilce. No pa me je poklical in se mi zahvalil za čokolado. Do večjega posla ni prišlo zaradi drugih dejavnikov, vendar človek me je sam poklical in se mi zahvalil za mojo gesto.
Tilen: Vsi smo krvavi pod kožo. Kakšna misliš, da je danes percepcija t.i. “cold calling-a” v primerjavi s časi pred t.i. druge generacije spleta (družbena omrežja)? Če parafraziram – koliko hočejo biti ljudje dandanes poljubljeni še pred zaključkom zmenka? 🙂
Anja: Ne izgubljamo vendar časa. Enkrat se živi. Če nekaj hočemo,se potrudimo z vsemi svojimi močmi, da zmagamo. Saj vsi radi zmagujemo, mar ne?

Kaj je tvoj trenutni navdih, ki te žene v poslu?

Zmagaj, zmagaj, zmagaj.

O čem vsi razmišljajo, nihče pa nima poguma tega povedati na glas?

O tem, kaj bi bilo moč spremeniti. Jaz vstanem in povem, se borim ne glede na to kakšne so posledice, ker enostavno stvari je potrebno povedati, ne glede na to ali so dobre ali pa slabe.
Tilen: Katere so tiste najbolj očitne ovire v Sloveniji, ki onemogočajo razvoj podjetništva in kaj bi se dalo na tem področju najhitreje postoriti?
Anja: Politika. Veze in zveze. Ah veš kaj Tilen. Stvari so v osnovi tako zelo preproste, vsaj jaz jih vidim tako. Če imamo pravila (zakone), potem se jih dajmo držat. Ljudje imamo radi pravila. Ampak jaz vidim problem v tem, da je pri nas premalo izvrševalcev zakona. Poglej, če bi bile kazni denarno boleče za kršitelja, bi vsi zelo dobro premislili ali bi naredili nekaj za kar vsi vemo, da se ne sme. V Finance na veliko objaviti, koga so prijeli, zakaj in kakšno kazen je dobil, pa več inšpektorjev na delo, tako enostavno vidim jaz stvari. Res hitro bi se dalo to urediti.

Kaj bi o tebi rekla oseba, ki te ima najmanj rada?

Težakinja na kubik, ki hoče imete vedno zadnjo besedo.

Kako meriš uspeh?

Po tem koliko prostega časa imam in koliko dopusta si privoščim.
Tilen: Percepcija uspešnega podjetnika je dostikrat takšna, da mu je po eni logiki, kar uspelo. Koliko dopusta si imela v začetnih časih razvoja podjetja in koliko ur si delala takrat?
Anja: Glede na to, da sem po rojstvu drugega otroka res hudo zbolela, je bil to velik opomin, da sem delala preveč. Na začetku si za vse sam, pa delaš res veliko, to je normalno…ampak mene je to izučilo. Če vidim, da ne zmorem, se ustavim in preložim to na kak drug dan. Če ni življenjsko pomembno, lahko počaka.

Kakšen je po tvojem mnenju najboljši način soočenja s težavnimi strankami?

Ah kje, težavnih strank ni, so samo v naših glavah. Mi se moramo prilagoditi njim, ne oni nam. No…če si stranko res želimo.

Kako najbolje motiviraš sebe ali svoje zaposlene?

Denar je zelo dober motivator.
Tilen: Dajva ga v kontekst. Koliko denarja je zelo dober motivator in kam na motivacijsko lestvico bi ga uvrstila? Kateri motivacijski dejavniki ga obkrožajo?
Anja: Toliko, da plačaš vse račune in si lahko še kaj ekstra privoščiš. Ha, kar visoko veš. Ljudje delajo za druge ljudi za denar v prvi vrsti. Lahko tudi zaradi ugleda, izkušenj, referenc, ampak v prvi vrsti za denar.

Če bi ti za vrat že dihal poraz, kaj bi naredila? Ali bi vztrajala naprej ali bi opustila posel in poskusila od začetka?

Vztrajaš dokler lahko, seveda.

Kateri je tvoj najljubši vidik biti podjetnik?

Sam lahko razpolagaš s količino dela, ki si ga naložiš (ali drugim). Kar ti ne diši najbolje, lahko opravijo tudi drugi, ne?

Kateri poslovni nasvet, ki si ga prejela, si si zapomnila?

Money makes money. More money makes more money.

Na kaj si najbolj ponosna?

Na svojo družino in na sebe.

Praktični del

V treh stavkih razloži svoji 4-letni nečakinji, kaj počneš.

Jaz povem ljudem, da ne rabijo kupiti novega računalnika, ker ga ne znajo izkoristit. Boljše je kupiti rabljenega pri BBT, ker ti ostane veliko denarja za sladoled, pa iste stvari lahko narediš ali na novem ali na rabljenem pc-ju od BBT-ja. Veliko sladoleda si lahko kupiš, ker veliko prihraniš!
Tilen: Vaše pozicioniranje na trgu mi je zelo zanimivo. Namreč kako prepričati nekoga, zakaj je rabljeni računalnik lahko ravno tako dober kot nov. Ali imaš enako mentaliteto tudi v drugih vidikih svojega življenja?
Anja: Seveda. Potrebno je biti racionalen. Ali to res potrebujem? Ali si to res tako zelo želim zaradi sebe ali zaradi drugih? Marketing dela svoje. Jaz recimo vozim Mercedesa. Ampak je rabljen in tudi kupim zelo dobro ohranjenega z garancijo. Ampak še vedno je to top avto, pa čeprav je rabljen…

Nauči me nekaj iz svojega posla.

Razlika med DDR 3 in DDR2 je v generaciji rama. DDR2 RAM je narejen za C2D cpu, DDR3 pa že za i5 procesorje.

V 3-5 stavkih mi prodaj svoj izdelek/storitev.

Hočeš prihraniti pri nakupu računalnika? Ne razmišljaj več, kupi rabljenega poslovnega pri BBT-ju. Vsi računalniki so testirani, pregledani in imajo 6 mesecev garancije. Naj te ne skrbi, čeprav so rabljeni, niso starine in ti bo normalno delal vsaj še 5 let.

Mreženje je danes pomemben vidik posla. Kako si se ga lotila?

Bolj slabo mrežim. Imam tri male otroke in res je, slabo se lotevam tega.
Tilen: Podatki iz Supervizorja kažejo drugačno sliko. V letu 2009 cca 566.000€ prihodkov od prodaje, v letu 2011 cca 732.000€ in v letu 2014 preko 1.320.000€. Najbolj uspešen podjetnik (ponavadi) ni tisti, ki ima najboljši izdelek. Ponavadi je to tisti, ki zna najbolj realizirati svojo poslovno idejo. Med to realizacijo sodi tudi mreženje. 🙂
Anja: Veš, kaj je. Dobro moraš vedeti, kam hočeš priti. Najprej si moraš postaviti realen cilj, potem je vse samo igra.

Katere metode marketinga uporabljaš in katera je tista, ki ti prinese največ rezultatov?

Na to pa ne bom odgovorila, ker nočem izdajat naše poslovne skrivnosti.

Kateri so tisti trendi, ki bodo v prihodnosti zaznamovali tvoj posel?

Vedno več se bodo prodajali prenosniki.

Kaj boš storila, če te bo tvoja konkurenca nenadoma vrgla iz posla?

Ah, ko/če se bo to zgodilo, se bomo potem odločili kaj in kako. Zakaj bi se že v naprej bediral?

Če se ozreš nazaj, katero stvar bi naredila drugače?

Svojega prvega fanta bi morala pustiti že prej, kot sem ga.

Kaj je tista stvar, ki trenutno deluje v tvojem poslu?

Šarm. To bi rekla, moraš imeti šarm, ker to ljudje opazijo. Pa tudi ali delaš zato ker moraš ali zato, ker res v to verjameš.

Kaj imaš ti, česar tvoja konkurenca nima?

Šarm in res verjamem, da je to kar delamo res super stvar.

Katera je tista stvar, ki bi jo morala delati več, in katera tista, ki bi jo morala delati manj?

Več mreženja, manj jesti Nutello.

Za katere storitve ponavadi najemaš zunanje izvajalce?

Grafično oblikovanje.

Kaj te ohranja pokonci ob 3. uri zjutraj?

Ne spomnim se, kdaj sem bila nazadnje pokonci ob tej uri.

Koliko ur na dan potrebuješ, da narediš, kar je potrebno narediti?

8 v službi.

Če bi morala zapustiti svoje podjetje za eno leto in bi svojim zaposlenim lahko napisala navodila v samo enem odstavku, kaj bi napisala?

Delaj tako, kot si do sedaj.

Zakaj je pomembno, da spremljaš svoj denarni tok?

Koliko lahko kupim?

Predstavljaj si, da imaš 500€, da začneš nov posel (imaš pa vse izkušnje, ki si si jih pridobila do sedaj). Kako bi se lotila tega posla in kako bi porabila ta denar?

Ne bi šla v nov posel.

Sprostitvena runda

Kako bi spravila slona v hladilnik?

Razkosala bi ga…

Če bi Hollywood naredil film o tvojem življenju, koga bi rada videla v tvoji vlogi in zakaj?

Julia Roberts v glavni vlogi. Ona ima tople oči in lep nasmeh.

Če bi nekdo napisal biografijo o tvojem življenju, kakšen bi bil naslov?

Usoda ali zgolj naključje?

Če bi lahko bila kateri koli super junak, kateri bi bila?

Superwoman.

Česa te nisem vprašal, pa si mislila da te bom? Kako bi odgovorila na to vprašanje?

Koliko si star?
Tilen: Two part question. Se pravi, bi te sam vprašal koliko si stara in bi ti odgovorila….? 🙂
Anja: Po resnici seveda.

Zamenjajva vlogi. Vprašaj me nekaj.

Koliko si star Tilen?
Tilen: Kristusova leta + 1 and going strong. 🙂 Je to relevanten podatek v podjetništvu?
Anja: Po mojem ja. Več ko si star, bolj si izkušen…

In še za zadnje vprašanje – ena od mojih osebnih misli, po kateri se zgledujem, je: »Uspelo mi bo tako, da bom pomagal uspeti drugim.« Moje vprašanje se torej glasi: »Kako ti lahko pomagam?«

Jaz sem pomagala tebi, da sem napisala vse tole in si vzela čas. Ti lahko pomagaš meni tako, da greš na www.bbt.si in si pogledaš kaj delamo.

Tilen: Anja, postregla si nam z izjemnimi odgovori in vem da so bralci GR8 odnesli veliko koristnih informacij. Želim ti veliko uspehov s tvojimi projekti!

Comments

Monika Šetinc pravi:

Wau! Eden izdmed bolj simpatičnih intervijujev (pa sem prebrala vse ) 🙂
Definitivno bom priporočala BBT ob vsaki priložnosti.

Dodaj odgovor