6 TED govorov, ki bi si jih moral pogledati vsak podjetnik

TED govori

TED govori

Po tem, ko sem naredil intervju z Matejem Golobom, sem si rekel, da bom prenehal vsak dan gledati TED govore raznoraznih političnih zapornikov, čarovnikov, znanstvenikov, pisateljev in podobnih.

Pa preprosto ne gre.

TED (kratica za Technology, Entertainment, Design) govori so super zadeva vsaj iz dveh razlogov. Prvič, ko jih gledaš ali bereš o njih, si ustvariš mnenje. Do njih nikakor ne moreš biti indiferenten (I feel talking smart today.). Ali jih vzljubiš ali jih sovražiš. Drugič, zapolnili so nišo, ki jo do tega trenutka ni zapolnil še nihče.

Pri TED filozofiji gre za ideje vredne širjenja, v kombinaciji z avtentičnim pripovedovanjem zgodbe ponavadi spretnega govorca v 18 minutah in na drugi strani izjemnih TED organizatorjev, ki vodijo dogodek.

Povzetek po TEDxLjubljana:

TED je neprofitna organizacija, posvečena širjenju idej. Vsakoletna TED konferenca gosti vodilne svetovne mislece in akterje, ki posredujejo svoje ideje v obliki 3 do 18 minutnih govorov. Ti govori so kasneje brezplačno dostopni na spletni strani www.TED.com.

V duhu idej, ki jih je vredno širiti, je nastal TEDx, pri čemer x opisuje neodvisen, lokalni dogodek. Ob dogodku TEDx se izmenjujejo predvajani TED govori in govorniki v živo z namenom, da zanetijo poglobljeno razpravo in povezanost znotraj majhne skupine.

Oznaka “x” pri TEDx pomeni samo-organizirani (self-organised).

Nekaj podatkov O TED

 1. Od leta 2006 so videi na voljo za ogled preko svetovnega spleta.
 2. 13.11.2012 so prebili mejo milijardo ogledov.
 3. Od januarja 2014 je na voljo kar 1600 govorov.
 4. TED je dosedaj gostil pomembne osebe, kot so Bill Clinton, David Cameron, Al Gore, Bill Gates in Larry Page.

TED kritike

Vsak velik pojav, kot je TED, ne more mimo kritik. Ljudje se do tega seveda opredelijo. Kot imamo lahko na eni strani goreče privržence, imamo lahko na drugi strani goreče nasprotnike. Kritike lahko na hitro razdelim na 4, ki se dostikrat pojavljajo v takšni ali drugačni obliki:

 1. Nathan Jurgenson piše o tem, da je na TED konferenci “vsak Steve Jobs” in vsaka ideja obravnavana kot da gre za iPad-a. Vse postane naenkrat čarobno in motivacijsko in kot da imamo naenkrat srečanja podobna verskim srečanjem.
 2. TechCrunch je imel kritike na račun tega, da gre za elitizem, kjer je cena vstopnice 6000$, po drugi strani pa TED organizatorji slabše obravnavajo “manj pomembne” obiskovalce.
 3. TED je festival domišljavih. Ljudi, ki so polni samih sebe in ki govorijo zbranim, kako so pomembnejši od ostalih.
 4. TED govori preveč poenostavljajo zapletene pojave.

6 fenomenalnih TED govorov

Ali so vsi TED govori fenomenalni? Še zdaleč ne. Ampak glede na to, da je govorov že preko 1600, boste sigurno našli kakšnega po vašem okusu. Spodaj si lahko ogledate moj izbor 6 TED govorov, ki so mi, vsak po svoje, resnično segli v srce. Mi dali tisto, kar TED je. Navdih za svoje delo in dnevno dozo motivacije. Kateri govori so torej to?

 1. Čarovnik in iluzionist David Blaine govori o tem, kako je držal svoj dih kar 17 minut.
 2. Malcolm Gladwell se spusti v način razmišljanja prehrambene industrije.
 3. Cameron Herold spregovori o tem, da bi morali otroke vzgajati v podjetnike.
 4. Sir Ken Robinson poda fenomenalno predavanje o tem, da šola v otrocih ubija ustvarjalnost.
 5. Gary Vaynerchuk govor je meni osebno najbolj pri srcu. Govori o tem, da je potrebno delati, kar imamo radi.
 6. Seth Godin govori o plemenih, ki temeljijo na skupnih idejah in prepričanjih.
 1. David Blaine: How I held my breath for 17 minutes
 2. David Blaine je eden najbolj prepoznavnih čarodejev na svetu. Kot pravi sam, poskuša ustvariti situacije, ki v ljudeh vzbudijo zanimanje in radovednost. Prav tako skuša narediti stvari, za katere zdravniki trdijo, da niso mogoče. Bil je teden dni zakopan v krsti (z vodo), za tri dni se je zamrznil v kocko ledu.

  Video prikazuje, kaj je moral dati skozi, da je zdržal pod vodo nekaj več kot 17 min. Ko so mu zdravniki rekli, da je skrajna meja, ko začnejo možgani odmirati 6 minut.

  V zaključnem govoru pravi:”Kot čarovnik skušam pokazati ljudem stvari, ki se jim zdijo nemogoče. Čarovnija je relativno preprosta stvar. Gre za prakso, prakso in še enkrat prakso. Hočem biti najboljši, kar sem lahko.”

  Posneto oktobra 2009
  Dolžina: 20:16
 3. Malcolm Gladwell: Choice, Happiness, and Spaghetti Sauce
 4. Malcolm Gladwell se v lovu na popolno omako za špagete spusti v način razmišljanja prehrambene industrije. Pojasni ozadje znanstvenika Howard Moskowitza, ki je pravzaprav ponovno izumil omako za špagete s pomočjo psihofizike in horizontalne segmentacije za podjetje Prego v 80.letih prejšnjega stoletja.

  Opisuje, kako je prehrambena industrija šla od iskanja popolnega recepta za omako za špagete k precej bolj razpršenem pristopu ustvarjanja različic omake, ki bi zadovoljila različne skupine kupcev.

  Končna lekcija, ki jo Gladwell pove je ta, da šele takrat, ko bomo sprejeli človeško raznolikost, bomo našli pot k resnični sreči.

  Posneto februarja 2004
  Dolžina: 17:30
 5. Cameron Herold: Let’s Raise Kids to be Entrepreneurs
 6. Cameron Herold pravi, da v kolikor se vaš otrok v šoli dolgočasi, ali mu ne grejo določeni predmeti, obstaja možnost, da je rojen za podjetnika. Pravi, da podjetniki ponavadi niso kompatibilni s klasičnim sistemom izobraževanja. Omeni, da lahko pri nekaterih vrhunskih podjetnikih, kot je bil npr. Steve Jobs, opazimo znake bipolarnosti in motnje pomanjkanja pozornosti (ADD – attention deficit disorder).

  Ti znaki se lahko kažejo v nesposobnosti otroka, da je pri miru, nepotrpežljivosti in povečani stopnji ustvarjalnosti. Pravi, da je to ponavadi v nasprotju s težnjami šolskega sistema, ki otroku dopoveduje, da mora slediti navodilom, barvati znotraj črt, sedeti pri miru ipd. Sprašuje se, zakaj se v teh letih otroke ali otroke, ki kažejo zanimanje, ne uči podjetništva.

  Pravi, da bi morali učitelji otroke učiti, da je v redu, če kdaj izgubijo. Če izgubijo svoj kompas. Ker stvar ni v tem, koliko krat boš padel, ampak koliko krat se boš pobral.

  Misel, ki se mi je vtisnila v spomin:”Ne iščite mentorja za nekaj pri čemer vaš otrok ne kaže znanja, poiščite mentorja za tisto stvar, v kateri je vaš otrok nadpovprečen in to gradite še naprej.”

  Posneto marca 2010
  Dolžina: 19:33
 7. Ken Robinson says schools kill creativity
 8. Govor Kena Robinsona je eden najbolj gledanih govorov na TED. Precej stvari, o katerih govori, se te namreč dotakne na osebnem nivoju in na izkušnjah, ki smo jih tudi sami imeli v šolskem sistemu. Pravi, da ljudje počasi spoznavajo, da trenutni sistemi šolanja niso več primerni času v katerem živimo. Na ganljiv način predlaga izgradnjo izobraževalnega sistema, ki bo spodbujal ustvarjalnost.

  Zakaj torej ne izvlečemo iz osebe največ? Sir Ken Robinson pravi da je razlog v tem, ker učimo ljudi, da postanejo dobri delavci namesto da bi postali ustvarjalni misleci. V šolskem sistemu imamo učence z nemirnimi mislimi in telesi, ki so ponavadi postavljeni na rob ali pa so celo stigmatizirani.

  Zakaj so ljudje v veliki meri v življenju torej nesrečni? Ker nikoli niso našli svoje vloge v kateri uživajo in bi jo doživljali s strastjo. Namesto tega so sprejeli vlogo, ki jim je zagotovila plačevanje računov.

  Tudi v njegovem govoru je najti misel, ki jo sam dostikrat izpostavljam. Namreč dopustite si imeti napačno mnenje, dovolite si biti neuspešni. Oziroma kot pravi Ken:”Če niste pripravljeni na to, da gre lahko nekaj narobe, ne boste nikoli našli nečesa originalnega.”

  Posneto februarja 2006
  Dolžina: 19:25
 9. Gary Vaynerchuk: Do what you love (no excuses!)
 10. Gary na začetku pravi, da potrebujete dve stvari: potrpljenje in strast. Ima neverjetno strast za to, da motivira ljudi, da spremenijo svoja življenja na bolje. Da se naučijo biti srečni, da se počutijo dobro, ko doprinesejo svoj najboljši del družbi.

  Je eden najbolj avtentičnih ljudi. Pika. In zato ga je neverjetno lahko poslušati in občudovati.

  Zgoraj prikazan govor je definitivno eden izmed mojih top 3 govorov, ki sem jih kdaj koli gledal. Gary nagovarja vse sanjače in začetnike v poslu, ki imajo nazaupanje v svoje sposobnosti. Pravi, da je splet prinesel možnost uspeha, kot noben medij prej. In da zato nimate nobenega izgovora, da ne delate stvari, ki jih delate radi. Oziroma kot pravi:”Nehajte se smiliti samemu sebi in začnite delati s polno paro!” (Stop crying and keep hustling!).

  Njegovo znanje izhaja iz njegovega življenja, iz prakse in to ga dela zanimivega. Precej bolj kot bi poslušali nekega poslovneža, ki bi vam govoril o top 5 korakih za uspeh. Logika je preprosta – bodite transparentni, pišite kvalitetno vsebino in ljudje vam bojo sledili.

  Kaj pa odgovarja vsem tistim, ki iščejo časovno stisko za to, da se ne lotijo posla:”Vsi imamo čas. Samo nehajte gledati nanizanko Lost!” (Everyone has time. Stop watching fucking Lost!)

  Kar pa morate najprej narediti, je postaviti se pred ogledalo in se vprašati:”Kaj bi rad počel?

  Posneto septembra 2008
  Dolžina: 15:26
 11. Seth Godin: The Tribes We Lead
 12. Seth Godin govori o tem, kako je svetovni splet pravzaprav končal obdobje masovnega marketinga in oživel nekaj iz naše davne preteklosti – plemena. Današnja plemena so grajena na skupnih idejah in vrednotah in dajejo povprečnim ljudem moč, da vodijo in spreminjajo.

  Plemena danes niso več v obliki npr. pripadnikov cerkve, ampak so lahko precej bolj banalna. Recimo pleme dam, ki imajo skupno to, da nosijo rdeče klobuke. Seth govori o tem, da poiščite neko idejo, ki jo je vredno izpeljati in nato zgradite pleme okoli nje.

  To lahko zelo preprosto povežemo z vašim poslom. V končni fazi ne potrebujete prepričevati ljudi o svojih storitvah ali izdelkih, potrebujete le poiskati pleme, ki razmišlja podobno kot vi in jih povezati. Tako ne potrebujete ogromno kupcev, ampak maksimalno 1000 strank, ki bodo v vas verjeli.

  Njegova pomembna misel je:”Stopite ven iz povprečja.” (challenge status quo)

  Posneto februarja 2009
  Dolžina: 17:23

  Namesto zaključka

  V samem osrčju TED fenomena je vera v dejstvo, da je potrebno znanje deliti. Ali to delajo na popoln način? Ne. Ali so edini, ki to delajo? Ne. A vendar to počnejo. Pametni ljudje, ki počnejo pametne stvari, predavajo na način, kjer jih lahko razume vsak. Za moj okus je to precej dober način.

  Hvala TED, ker si eden izmed mojih osebnih virov navdiha. Zaradi tega se imam za “wannabe TEDsterja”.

  Slika: Flickr

Dodaj odgovor