Facebook je kot ženska – 5 nasvetov za uspešno »razmerje« s Facebookom

argument

argument

V članku pišem o tem, da je Facebook kot ženska, muhast in nepredvidljiv, v večini primerov pa ga le ne razumemo dovolj dobro. Primerjava Facebooka in ženske me je prešinila neko januarsko jutro, ko sem pila svojo prvo kavo. In bolj ko sem razmišljala, bolj sem videla, da je Facebook res kot kot kakšna ženska, marketing na Facebooku pa kot burno razmerje z njo.

Facebook je silno muhast.

Nikoli ne veš, kdaj ga bo pičila muha in se recimo programirana objava ne bo prikazala uporabnikom. Ali pa bo zatajila na celi črti, ker je eden izmed Facebookovih serverjev vstal na levo nogo.

Ker nikoli ne veš, kdaj ga bo pičila muha, moraš Facebooku nenehno stati za vratom in preverjati, kaj počne. Vsaj trikrat na dan preveri, kaj se je zgodilo na tvoji Facebook strani. So se vse objave prikazale? Kakšni so odzivi? Je kaj komentarjev ali klikov na spletno stran?

Facebook je večkrat nemarno slabe volje.

Lotiš se ročne objave na svoji Facebook strani, pa v objavo linka nikakor noče »potegniti« slike. Ali pa se navdušeno lotiš urejanja ali dopolnjevanja podatkov na svoji Facebook strani, spišeš krasen opis podjetja, ko pa ga hočeš shraniti, ti javi »unexpected error«. Eh. Facebook je spet slabe volje. Ne preostane ti drugega, kot da počakaš, da ga sitnoba mine in se vrneš čez kako uro, v skrajnem primeru lahko tudi naslednji dan.

Facebook je hudo nepredvidljiv

Nemogoče je napovedati, kaj se bodo Mark Zuckerberg in njegova druščina spomnili čez 2 ali 6 mesecev. Trenutno recimo ustvarjajo »Facebook at work«, ki naj bi bil namenjen uporabi Facebooka znotraj podjetja. Kot nekakšna interna aplikacija za izmenjavo mnenj, dokumentov in lažje delo. Edina stalnica Facebooka so le spremembe. Nima smisla, da izgubljaš energijo z bentenjem in slabo voljo, raje jih čim prej sprejmi in se jim prilagodi. Sicer pa ti drugega niti ne preostane.

Največkrat pa je Facebook le napačno razumljen.

Če Facebook še zdaj jemlješ kot brezplačen in neomejen vir prometa novih strank, ki bodo masovno obiskovale tvoje podjetje, si delaš medvedjo uslugo. Facebook ni več samostoječe orodje, ki ti z minimalnim trudom ali sploh brez truda prinese kup posla. Ravno tako ni (no, to tudi nikoli ni bil) oglasna deska, na kateri je potrebnih n-število ponovitev oglasnega sporočila pa bo učinek.

Potrebuje močno podporo s tvoje strani v obliki kvalitetnih vsebin. Če pa k Facebooku spretno priključiš še živahno spletno stran in email marketing, lahko ta trojica naredi veliko. Le nekaj več truda in tudi denarja terja vse skupaj.

Facebook marketing je kot razmerje z zahtevno žensko.

Če torej Facebook jemljeva kot žensko, potem morava marketing na Facebooku jemati kot razmerje z muhasto, nepredvidljivo, hkrati pa super žensko, ki si jo želiš na svoji strani. Če se ne motim, je bil Facebook lani dober partner tudi Tilnu, lastniku GR8, kjer ta trenutek prebiraš moje razmišljanje. Kot je zapisal v pregledu leta 2014, ima s Facebookom love-hate odnos, čeprav mu je Facebook lani »pripeljal« tretjino obiskov na spletno stran. Sama bi se v tem primeru na Tilnovem mestu odločila za love. 🙂

Če se vrnem k »ljubezenskemu razmerju« s Facebookom. Ponavadi se začne krasno. Saj veš, najprej se imata zelo rada. Vsak dan Facebooku namenjaš veliko pozornosti in veliko časa, celo večkrat na dan. Facebook ti to pozornost najprej ustrežljivo vrača, člani se odzivajo, lajkajo in komentirajo. Uau. Match made in heaven.

Sčasoma pa se nebesa začnejo spreminjati v pekel. Nenadoma začenjaš ugotavljati, da so se stvari spremenile, ne gre več lahko zlahka in samo od sebe kot na začetku. Čeprav sta se »zmenila«, da ti v zameno za objave Facebook daje nove stranke (saj to je njegov namen, a ne?), ugotavljaš, da je novih strank vedno manj. Ma, kaj novih strank, saj še lajkov in komentarjev ne dobivaš več.

Facebookova »ljubezen« do tvoje poslovne strani počasi ugaša. Tudi on ugotavlja, da nisi tako dober, kot je mislil. Razmerje, ki je sprva zgledalo idealno, postane vse kaj drugega. Kaj zdaj? Lahko se odločiš in »razmerje« končaš. Preprosto zapreš Facebook stran svojega podjetja in se posvetiš drugim stvarem (ali omrežjem). Lahko pa ne obupaš, ampak delaš naprej, obdeluješ, vlagaš čas in denar, preverjaš, spremljaš in na koncu žanješ sadove.

Kako torej imeti uspešno »razmerje« s Facebookom?

ljubim te
Slika: Pixabay

Pripravila sem ti 5 nasvetov, s katerimi boš svoj marketing na Facebooku postavil na nove, bolj zdrave temelje.

 1. Nauči se ga razumeti in ga sprejmi takšnega kot je.
 2. Za začetek moraš sprejeti, da Facebook ni dobrodelna ustanova, ki le daje. Facebook je poslovni model, ki deluje na principu »daj mi čas in denar, jaz pa ti dam stranke«. No, ja, potencialne stranke. Facebook se ne bo nikoli prilagodil tebi in tvojim željam, ampak se bo prilagajal svojim uporabnikom. In uporabnikom se moraš prilagoditi tudi ti. Pa Facebooku tudi. Ne trudi se ga upogniti v svojo smer, ampak se ti upogni v njegovo smer. To je prvi korak na poti do rezultatov na Facebooku.

 3. Vlagaj vanj (čas in denar).
 4. Utopično je pričakovati, da se bo vse zgodilo samo od sebe, brez najmanjšega truda. Pa še brez vloženega centa. Resno. Pri Facebooku je točno tako kot pri vseh drugih stvareh. Brez muje se še čevelj ne obuje in Facebookovega čevlja brez muje niti do palca ne boš spravil.

  Brez vlaganja ne bo šlo. Vlagaj čas in tudi nekaj evrov. Oglaševanje na Facebooku je pač investicija. Seveda ti sprva ni potrebnih zapravljati neznanskih vsot, je pa fino, če vanj vložiš recimo vsaj toliko, kolikor bi na mesec porabil za žensko, ki ti je všeč…kolikor bi porabil, če bi jo enkrat na teden peljal na večerjo. 🙂

 5. Zgradi močno podporo tvoji Facebook strani.
 6. Facebook stran ni samostoječa, povsem neodvisna in ločena enota tvojega marketinga. Naj postane del tvojih aktivnosti za pridobivanje novih strank. Ob tem pa se moraš zavedati, da poteka pot do novih strank s Facebooka »bolj okoli riti v žep.« Torej ne direktno, ampak mora bodoča stranka najprej narediti nekaj ovinkov in postankov preden pride do tebe in kupi. Ne pričakuj, da bodo stranke kupile samo zato, ker imaš akcijo.

  Raje jih na bolj prefinjen način angažiraj, potem pa odpelji na svojo spletno stran ali na mailing listo. Poskušaj jim najprej nekaj dati, preden od njih zahtevaš nakup. Vedno imej v mislih, da so stranke egoistične, pa ne na slab način. Preprosto delujejo po principu «WIIFM – what’s in it for me«, torej, kaj imam jaz (stranka) od tega?

 7. Od vsega začetka zbiraj svojo bazo kontaktov in ne prodajaj na Facebooku.
 8. Že lani je Facebook napovedal, da bo vedno bolj skrival promocijske objave. Predvsem so pri tem mislili objave, ki vsebujejo direktne pozive k nakupu »KUPI ZDAJ!, AKCIJA!, POPUST!«. Zavedati se moraš tudi, da od takih objav praviloma hudega učinka tudi ni. So seveda izjeme, ampak ne pričakuj, da boš ravno ti med njimi. Z vsemi spremembami, ki jih je Facebook že uvedel in jih še bo, se ni pametno preveč zanašati na število članov tvoje Facebook strani. Če dam najbolj drastičen primer, ki se lahko zgodi: tvoja Facebook stran čez noč izgine ali pa nenadoma izgubiš dostop do nje.

  V tem primeru ti 50.000 članov ne pomaga prav nič, je tako? Če pa svoje člane redno »pretakaš« v lastno bazo kontaktov (na primer na mailing listo), te bodo take travme veliko manj prizadele. Mailing lista je namreč za vedno tvoja in ti je ne more vzeti nihče. Če je dovolj velika, je lahko po vrednosti skoraj kot ustanovni kapital podjetja.

 9. Spremljaj dogajanje in rezultate.
 10. Če od svoje Faceboook strani nimaš rezultata, potem je nekaj narobe. Kaj pa je rezultat? Ja, ok, končni rezultat je več strank, normalno. Ampak kot sem rekla že prej, mora potencialni kupec čez več korakov, da na koncu postane stranka. Rezultat s Facebooka je ponavadi prvi korak na poti, na koncu katere potencialna stranka postane kupec. Prvi korak je lahko na primer klik na spletno stran. Lahko je ogled videa. Ali vpis na mailing listo (ta je na sploh super rezultat). Lahko je tudi »dolvleka« brezplačne e-knjige ali prevzem kupona za popust.

  Dejstvo je, da ti Facebook lahko pomaga pri posredovanju strank. Na tvoji strani pa je, da jih boš primerno speljal v svoj prodajni lijak. Facebook tega ne more storiti namesto tebe in na koncu tudi ni kriv, da nekdo ne kupi.

  V kolikor potrebuješ pomoč pri svoji Facebook kampanji, me kontaktiraj.

  Naslovna slika: Pixabay

Comments

Gorazd pravi:

Izraz Facebok marketing sem zasledil ze pred nekaj leti. Takrat mi ni bilo nic jasno. Seveda, saj se FB profila nisem imel, kaj sele FB stran. Danes mi je vse skupaj malo bolj jasno, tako sa se z napisanim v clanku popolnoma strinjam. Pa tudi knjigo bom z veseljem prebral.

Mojca Pušlar pravi:

Super, Gorazd, upam, da ste v članku našli tudi kaj koristnega zase 🙂 Uspešen FB marketing vam želim 🙂

Tomaž Gorec pravi:

Čestitke Mojca. Super članek, pa še zelo lepo napisan! Tole glede grajenja baze mailov, bom 100% upošteval. Sicer to že delam, ampak zagotovo premalo aktivno.

P.S.
Zanimivo, da ženska reče, da je Facebook kot ženska. 🙂

Mojca Pušlar pravi:

Hvala, Tomaž, lepo je slišati tako pohvalo iz tvojih ust 🙂

Odgovor na PS: kaj bi se slepila, ženske smo pač take 🙂

Dodaj odgovor