5 najpogostejših Google Adwords napak

negativne ključne besede

5 najpogostejših google adwords napak

Slika: Flickr

Google Adwords je eden izmed najbolj pogostih načinov za pridobivanje prometa (plačljivega!) na spletno stran. Vendar le, če se zadeve lotite na pravi način. V nasprotnem primeru gre vaša celotna investicija po zlu oziroma v požiralnik, ki se mu reče Google.

Zadeva naj bi bila v osnovi zelo preprosta. Izberemo nekaj besed, kreiramo oglase in jih pošljemo na tisoče uporabnikom, ki klikajo na oglase, pridejo na našo spletno stran in opravijo nakup. Seveda je to le teorija, resnica pa velikokrat obratna…

Z dobro načrtovano in vodeno oglaševalsko kampanjo si lahko maksimalno povrnemo vložek, zato si bomo tokrat pogledali 5 najpogostejših Google Adwords napak, da se jim boste lažje izognili:

1. Napačno združevanje ključnih besed

Ne razčlenjevanje ključnih besed v različne oglaševalske skupine pomeni, da vse besede mečemo pod en oglas in zato ne bomo mogli dovolj natančno prilagoditi oglasa iskalnim zahtevam uporabnikov.

Ključne besede je potrebno razvrstiti v več manjših skupin. Tako bomo lahko enostavneje optimizirali naše oglase in skozi celotno kampanjo lažje spremljali rezultate.

2. Uporaba napačnih ključnih besed

negativne ključne besede

Slika: Flickr

Pri izdelavi Google Adwords oglaševalske kampanje lahko določimo način ujemanja ključnih besed kot široko, frazno ali natančno ujemanje.

Pri širokem načinu ujemanja se bodo oglasi prikazovali tudi kadar bo uporabnik vpisal ključno besedo v drugačnem vrstnem redu kot smo jo določili. Pri tem izboru bo Google zajel besedne zveze na katere bo prikazoval vaš oglas z največjo zajemalko.

Pri fraznem ujemanju se bodo oglasi prikazovali na našo ključno besedo ali pa, če je dodana še kakšna besedna zveza pred ali za njo, razlika v spolu, množina, ednina in podobne variacije.

Pri natančnem ujemanju pa se naš oglas prikaže samo takrat, ko je uporabnik vnesel v iskalnik točno to ali zelo podobno ključno besedo.

Kampanjo vedno začnite z natančnim ujemanjem, nadaljujte s fraznim in če je res potrebno s širokim in obratno kadar želite hitreje priti do ključnih besed, ki prinašajo boljšo konverzijo in imate dovolj kapitala za začetni vložek.

Širšo obrazložitev o ujemanju ključnih besed si lahko preberete na tem mestu.

3. Neuporaba negativnih besed v Google Adwords oglaševanju

Funkcijo negativne ključne besede poznamo že iz analitičnih programov za iskanje ključnih besed. To funkcijo omenjam, ker je v Google Adwords oglaševanju premalo uporabljena, a je v tej fazi pomembna, da se znebimo nepotrebnega prikazovanja naših oglasov na določene (negativne) ključne besede ter posledično klikanja brez nakupa, kar nam je samo strošek.

Če pogledamo na enem zelo splošnem primeru, kadar naprimer prodajamo neko storitev, je popolnoma nepomembno, da bi se naš oglas prikazoval, kadar kupec išče brezplačno rešitev. Zato je potrebno tako besedo vključiti med negativne besede in kadarkoli bo uporabnik iskal po brezplačni storitvi, se naš oglas ne bo prikazal.

Negativne besede boste odkrivali tudi kasneje, ko boste spremljali statistiko ter videli katere ključne besede vam prinašajo največ rezultatov in katere ne.

Negativne besede lahko določamo tako v kampanjah kot v skupinah, kar pomeni, če želimo neko besedo izključiti iz določene skupine oglasov, to določimo na ravni skupine oziroma na ravni kampanje.

Pri iskanju negativnih ključnih besed si bomo zelo olašali delo, če med seboj povežemo naš Google Adwords in Google Analytics profil. S povezavo profilov dobimo tudi boljši pregled nad ostalimi podatki.

4. Nezaupanje številkam

Nezaupanje številkam

Slika: Flickr

Lahko imamo fantastičen/simpatičen oglas, ki prinaša ogromno obiska, ampak če številke kažejo, da ni dobička je čas, da se tega oglasa znebimo. Ves čas je potrebno testiranje kaj nam prinaša dobiček. Ustrezno testiranje lahko privede do podvojitve konverzije in posledično manjših stroškov kampanje.

Ne pozabite, da ne smemo testirati samo ključnih besed in besednih zvez v samem oglasu, ki pozivajo k akciji (a.k.a. call to action ali CTA) ampak se naj ta poziv ponovi tudi na spletni strani kamor pripeljemo kupca.

Tukaj je dobro omeniti še, kadar oglašujemo nek izdelek, ne usmerjajmo kupca preko oglasov na domačo stran, kjer ni prave ponudbe za ta izdelek. Poizkusiti oziroma testirati je potrebno več variant, tako ključne besede kot posamezne strani (npr. landing pages) kamor pripeljemo stranko oziroma kupca.

5. Ne vključujemo lastne blagovne znamke

Verjetno ni veliko blagovnih znamk z istim imenom in ljudje, ki vas iščejo po blagovni znamki vas bodo našli tudi brez oglaševanja znamke, saj ste verjetno v brskalniku že na prvem mestu in je brez pomena po dodatnih klikih na vaš oglas. To je ena od razlag. Pa si poglejmo še drugačno razlago.

V kolikor ste v iskalnikih na prvem mestu in ne oglašujete je možnost, da to izkoristi vaša konkurenca. Ime vaše blagovne znamke bodo uporabili za ime skupine oglasov in ciljali na vaše stranke. V iskalnikih boste še vedno na prvem mestu ampak konkurenca bo še eno mesto nad vami.

Na spodnjih dveh slikah lahko vidite podobna primera (klikni za povečavo):

Ključna beseda BigBangKljučne beseda prenosni računalniki

Preden bomo izpilili našo oglaševalsko kampanjo bo potrebno nekaj časa in v začetni fazu tudi precej napak kar je razumljivo. Pomembno je, da se iz njih učimo in ne obupamo prekmalu.

Google Adwords je v večini primerov vreden vlaganja ampak moramo biti v začetni fazi pripravljeni vložiti malo več, da si pridobimo izkušnje in s tem rezultate, ki prinesejo dobiček. Pomembno je tudi vedeti kdaj prenehati.

V nekaterih primerih Adwords oglaševanje ne deluje in če na spletno stran preko oglasa pridobivate obiskovalce in ni prodaje ter ste že počrpali ključne besede je čas, da preizkusite še kako drugo oglaševalsko strategijo (namig: mogoče Facebook oglaševanje)

Comments

Koren pravi:

Super vodič! Predvsem pa je pomembno, da je za naše ključne besede iskanje in da imamo CPC dovolj velik, da se prikažemo čim več krat.

Andrej pravi:

Najprej hvala za pozitivne besede.
Ja, če ni iskanja ni nič, višina CPC-ja pa je odvisna od večjih dejavnikov. Dejavniki, ki vplivajo na vaš CPC so lepo opisani na tej strani.

Dodaj odgovor